Witam wszystkich. To mój pierwszy post. Pozwoliłem sobie napisać tutaj ponieważ mam mały problem z wyborem nowej Corolli. Jestem wstępnie zainteresowany zakupem Corolli w wersji komfort z silnikiem 1.8 Hybrid. Byłem już na jeździe testowej. Polecam salon w Zielonej Górze, mili panowie.
Przejechałem się Hybrydą, 1.8 w wersji sedan. W sumie zrobiłem 50 km. głównie na drodze szybkiego ruchu. Przed wizytą w salonie wiedziałem z grubsza czego się spodziewać. Wiedziałem że ludzie narzekają że głośno, silnik wyje itp. W sumie po tych 50km nie narzekam zbytnio na hałas. Mam jednak pytanie do was o moc tej Hybrydy. Czy 122KM to wystarczająco na wyjazdy wakacyjne tak do 500km? W trakcie jazdy testowej jechałem w dwie osoby i mocy mi nie brakowało. Nie jestem raczej osobą która preferuje jakąś sportową jazdę. Nie wiem tylko czy jeśli zapakuję do samochodu 4 osoby, powiedzmy parę walizek do bagażnika (a w tym samochodzie jest gdzie się spakować) to czy samochód nie będzie się męczył? Często wyjeżdżam w nasze Tatry i Karkonosze. Mamy wiadomo tam jazdę pod górkę z zapakowanym samochodem. Czy ktoś ma podobne doświadczenia w tym temacie? Po równym raczej chyba nie byłoby problemu ale jak w górach?
Jechałem kawałek po mieście i tam mocy jest w zupełności wystarczająco, fajnie to auto przyspiesza, tutaj nie mam wątpliwości że się sprawdzi ale co z dalszymi wymagającymi wyjazdami? Oczywiście w sedanie nie ma silnika 2.0 i w modelach 2022 tego silnika też nie będzie. Hatchback mnie nie interesuje bo za mały bagażnik a wersja kombi dla mnie to trochę taka trumna i aż takiej powierzchni ładunkowej nie potrzebuję. Mega podoba mi się sedan. Widziałem różne modele Toyoty i obecna wersja Corolli Sedan to dla mnie jedna z najładniejszych Toyot ever. Jednak oczywiście to tylko moje zdanie i rzecz gustu. Zatem jak z tym silnikiem 1.8? Wystarczy na wyjazd 2 razy do roku z rodziną na wakacje, głównie w góry? Kto jeździł tym samochodem po górkach z całą rodziną i dość dużym obciążeniem? Będę wdzięczny za wszelkie komentarze i spostrzeżenia.