Autor Wątek: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid  (Przeczytany 51698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid
« dnia: 13 Listopada 2021, 15:03:43 »
Witam wszystkich. To mój pierwszy post. Pozwoliłem sobie napisać tutaj ponieważ mam mały problem z wyborem nowej Corolli. Jestem wstępnie zainteresowany zakupem Corolli w wersji komfort z silnikiem 1.8 Hybrid. Byłem już na jeździe testowej. Polecam salon w Zielonej Górze, mili panowie.

Przejechałem się Hybrydą, 1.8 w wersji sedan. W sumie zrobiłem 50 km. głównie na drodze szybkiego ruchu. Przed wizytą w salonie wiedziałem z grubsza czego się spodziewać. Wiedziałem że ludzie narzekają że głośno, silnik wyje itp. W sumie po tych 50km nie narzekam zbytnio na hałas. Mam jednak pytanie do was o moc tej Hybrydy. Czy 122KM to wystarczająco na wyjazdy wakacyjne tak do 500km? W trakcie jazdy testowej jechałem w dwie osoby i mocy mi nie brakowało. Nie jestem raczej osobą która preferuje jakąś sportową jazdę. Nie wiem tylko czy jeśli zapakuję do samochodu 4 osoby, powiedzmy parę walizek do bagażnika (a w tym samochodzie jest gdzie się spakować) to czy samochód nie będzie się męczył? Często wyjeżdżam w nasze Tatry i Karkonosze. Mamy wiadomo tam jazdę pod górkę z zapakowanym samochodem. Czy ktoś ma podobne doświadczenia w tym temacie? Po równym raczej chyba nie byłoby problemu ale jak w górach?

Jechałem kawałek po mieście i tam mocy jest w zupełności wystarczająco, fajnie to auto przyspiesza, tutaj nie mam wątpliwości że się sprawdzi ale co z dalszymi wymagającymi wyjazdami? Oczywiście w sedanie nie ma silnika 2.0 i w modelach 2022 tego silnika też nie będzie. Hatchback mnie nie interesuje bo za mały bagażnik a wersja kombi dla mnie to trochę taka trumna i aż takiej powierzchni ładunkowej nie potrzebuję. Mega podoba mi się sedan. Widziałem różne modele Toyoty i obecna wersja Corolli Sedan to dla mnie jedna z najładniejszych Toyot ever. Jednak oczywiście to tylko moje zdanie i rzecz gustu. Zatem jak z tym silnikiem 1.8? Wystarczy na wyjazd 2 razy do roku z rodziną na wakacje, głównie w góry? Kto jeździł tym samochodem po górkach z całą rodziną i dość dużym obciążeniem? Będę wdzięczny za wszelkie komentarze i spostrzeżenia.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2021, 15:40:31 »
Z silnikiem 1.5 to można mieć obawy czy da rede w górach czy obładowany bo 3 cylindry i 153 Nm dostępne dopiero przy 4800 obr.
Ale 1.8 Hybrid to inna bajka. To 2 silniki w tym elektryczny z dużym momentem obrotowym.
Nie ma obaw że będzie za słaby w górach. Robi wrażenie na starcie jak by miał 150 KM a nie 122.
2.0 to już tylko dla fanów sportu.
Ja nawet nie miał bym gdzie tym jeździć.
Nawet 1.8 rzadko przymuszam do ciężkiej pracy nawet w trasie czy w górach.
Bierz bez obaw.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2021, 16:05:06 »
Wiem że 1.8 ma super start i wtedy dodatkowe silniki elektryczne dają radę. Pojeździłem po płaskim i w mieście spod świateł było super przyspieszenie. Tylko czy jak jedziemy załóżmy 120km/h i mamy pod górkę to czy wtedy silniki elektryczne też wspomagają jazdę? Czy silniki elektryczne zawsze działają? Czy tylko w mieście i tylko wtedy kiedy na obrotomierzu wskazówka leży na zerze ?

Rozumiem że jeździłeś po górach z zapakowanym samochodem i ta hybryda 1.8 się nie męczyła? Jaki wariant Corolli posiadasz? Nie wiem jeszcze jak jest z wagą. Hatchback jest najmniejszy i chyba dzięki temu najlżejszy. To też ma chyba znaczenie dla osiągów samochodu. Sedan to nie jest mały samochód, pewnie swoje waży. Ciekawe dlaczego Toyota traktuje sedana trochę po macoszemu. Brak 2.0, najuboższa gama kolorystyczna. Fajny jest kolor manhatan grey ale oczywiście dostępny tylko w kombi i hatchbacku. 

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2021, 16:11:28 »
Ten napęd jest tak skonstruowany, że bez silnika elektrycznego nie pojedziesz, nawet z miejsca nie ruszysz. Zanim kupisz auto zapoznaj się z zasadą działania układu hybrydowego Toyoty to na wiele pytań sobie sam odpowiesz.

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2021, 16:23:17 »
Oczywiście, tak jak piszesz. Teoria teorią ale jednak co praktyka to praktyka. Niestety nie mam możliwości aby wypożyczyć samochód i jeździć cały dzień po różnych terenach i to jeszcze w cztery osoby na pokładzie. W salonie wypożyczają samochód na godzinę. Ja przejechałem przez godzinę 50km i było super. Mocy mi nie brakowało ale to w dwie osoby i po drodze szybkiego ruchu. Jak samochód się sprawuje w bardziej ekstremalnych warunkach, czyli spore nachylenie, trochę większe obciążenie to już niestety chyba wyjdzie dopiero po zakupie.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopada 2021, 18:24:39 »
Rozumiem że jeździłeś po górach z zapakowanym samochodem i ta hybryda 1.8 się nie męczyła? Jaki wariant Corolli posiadasz? Nie wiem jeszcze jak jest z wagą. Hatchback jest najmniejszy i chyba dzięki temu najlżejszy. To też ma chyba znaczenie dla osiągów samochodu. Sedan to nie jest mały samochód, pewnie swoje waży. Ciekawe dlaczego Toyota traktuje sedana trochę po macoszemu. Brak 2.0, najuboższa gama kolorystyczna. Fajny jest kolor manhatan grey ale oczywiście dostępny tylko w kombi i hatchbacku. 

Męczyć to się może raczej kierowca a nie auto.  :)
Corollą 132KM jeżdżę na wakacje (Włochy, Chorwacja) i lubię przejechać się widowiskową drogą, ładnie położoną, gdzie czasem zakręt trzeba zrobić na 2 razy bo na raz "nie da sie". Tatry to nie góry, góry zaczynają się w Alpach (jeździłem drogami położonymi powyżej Rysów a nawet Gerlacha w 4 osoby i pełny bagażnik a częściowo i kabina - jak to w sedanie). Moc auta nie ma większego znaczenia, raczej hamulce - przypaliłem trochę swoje podczas długiego zjazdu na II biegu (zamiast na I) i wspomagania się hamulcem zasadniczym, więc postałem 10 minut na poboczu, wymusiłem I bieg i kontynuowałem zjazd. :)
Sedan jest dla osób starszych, gdzie moc silnika nie jest atutem (ja osobiście nawet z połową tej mocy jakoś dawałbym radę) a wręcz może być wadą (wpływa na zużycie paliwa).
Jeśli więc priorytetem nie jest dojechanie w góry jako pierwszy, to może nie ma się co podniecać silnikiem?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2021, 18:50:22 »
W 1,8 hybrid jeździłem tylko na jeździe testowej i na autostradzie  ok - łącznie z wyprzedzaniem  gdzie niechcący do 170 szła bardzo lekko. Niestety nie miałem możliwości spróbowania jej  na autostradzie w czasie jazdy pod większe wzniesienia i nie wiem czy jest lepiej niż w 1,6.

W mojej Corolli 1,6  to na autostradzie jak przy prędkości 130 km/h pod większe wzniesienie chcę wyprzedzić jakieś auto to niestety nie da rady trzeba by redukować chyba z 6 prosto na 4 i piłować  - tu ujawnia się brak mocy :(   

No ale o tym już wiem i większe wzniesienia to tylko na spokojnie i najlepiej bez wyprzedzania :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopada 2021, 19:40:59 »
Ale kolega o hybrydę pyta a to inna bajka.

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopada 2021, 19:59:34 »
No tak w sedanie to chyba tylko 1.8 wchodzi w grę. Na papierze to ten 1.6 ma przecież 10KM więcej od 1.8. Nie wiem zatem dlaczego ta 1.8 to inna bajka. Niby piszecie że mocniejszy 1.8 od 1.6 a na papierze wygląda to inaczej. Dziwnie Toyota podaje te swoje moce silników. Wiem że w 1.8 są dodatkowo dwa silniki elektryczne ale te 122KM to przecież łączna moc. Sam silnik spalinowy 1.8 to bodajże tylko 98KM.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopada 2021, 20:25:47 »
Moment obrotowy jest dużo wyższy hybrydzie. Co prawda Toyota nie podaje łącznego (systemowego) momentu, ale gdzieś znalazłem informację, że to ok. 230 Nm przy 3000 obr.
Poniżej źródło. Nie wiem na ile wiarygodne.

https://zeperfs.com/en/fiche7880-toyota-corolla-1-8-hybrid.htm
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2021, 20:32:14 wysłana przez atom »
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Listopada 2021, 21:04:52 »
Silnik elektryczny ma jeden.Tu wszystki robi skrzynia e ctv Żadnej zmiany biegów tylko dodajesz gazu i przyspieszasz ,Nie martw się  że samochód nie da rady z pełnym obciążeniem. Będziesz zadowolony .Dokup tylko tech i style do comfortu i będziesz miał mega furę

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Listopada 2021, 22:13:09 »
Prawda i nieprawda :) Silniki elektryczne są dwa przy czym koła napędza tylko jeden z nich.

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2021, 00:11:49 »
Według mnie w tym sedanie mocy przy 1.8 jest tak na styk. Po płaskim jest OK i w miarę cicho. Pamiętam jednak sytuację że zaraz na początku jazdy próbnej kiedy wyjeżdżałem z salonu w Zielonej Górze w kierunku S3 była mała górka jeszcze w mieście i tam już silnik się mocniej odezwał mimo iż jechałem może z 60km/h. Później już tylko płaskie tereny i było nieźle ale tak jak mówię mocy było chyba na styk. Byłoby idealnie jakby Toyota dodała w tym silniku nie więcej jak 15-20KM.

Wczoraj byłem dodatkowo w salonie VW. Pojeździłem nowym Golfem 8 z silnikiem 1.5 o mocy 150KM. Tutaj już była inna rozmowa. Górka, nie górka silnik chce jechać i ma potężny zapas mocy. W środku cisza i spokój. Człowiek wsiada do Golfa i nie skupia się na tym czy silnik podoła, czy wystarczy mocy przy 4 osobach i jak jechać aby silnik nie dostał zadyszki i nie zaczął wyć. Co prawda jechałem manualem ale ta skrzynia była tak elastyczna i tak dużo wybaczała że chyba czułem się bardziej odprężony niż przy jeździe automatem w Corolli. Mimo wszystko w Corolli zostaje ta niepewność odnośnie braku mocy. W Golfie absolutnie problem hałasu, braku mocy nie istnieje. W Golfie oczywiście był silnik uturbiony. W sumie to z uwagi na wygląd i legendarną niezawodność chciałbym pojeździć parę lat Toyotą. Z drugiej strony elastyczność i moc Golfa kusi. Nie wiem czy kupując Golfa nie będę też narzekał na awarie elektryki czy silnika TSI. Chociaż przy moim niskim przebiegu rocznym, robię nie więcej niż 10 tys. Mimo wszystko duży dylemat pozostał :(

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Listopada 2021, 13:39:53 »
Żaden dylemat,  beać to co Ci bardziej psuje.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopada 2021, 13:46:29 »
Toyota pasuje. Corolla w sedanie jest super, tylko ten silnik. Muszę gdzieś wypożyczyć na przynajmniej dobę. Godzinna jazda wokół salonu mnie nie przekonuje. Toyota ma specyficzne silniki jak na dzisiejsze czasy. Bez turbo już się spotyka rzadko. Mam znajomego który kupił nową Toyotę i później musiał ją zmieniać na inną z uwagi na za słaby silnik. Nie chciałbym popełnić tego samego błędu. Gdyby Toyota w sedanie miała 2.0 to prawdopodobnie już zamówienie byłoby złożone :)
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2021, 13:54:43 wysłana przez Tomaszglog »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl