Autor Wątek: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid  (Przeczytany 51745 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
Odp: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid
« Odpowiedź #75 dnia: 17 Listopada 2021, 18:47:22 »
Byłem dziś w salonie. Drugie podejście do sedana. Pojeździłem godzinę. Pomyślałem że napiszę tutaj parę zdań. Jeśli chodzi o moc to 1.8 jest zupełnie wystarczająca. Silnika wcale jakoś mocno nie słychać. Przyspieszałem w przedziale 100km - 140km i według mnie silnik nie był za głośny. Jedyne co dosyć mocno mnie denerwowało to nie tyle co głos silnika co szumy opływowe. Jadąc miałem wrażenie że mam otwartą szybę. Tak do 100km/h raczej tego nie słychać ale powyżej w trasie szumy są mocno słyszalne nawet trudne do zagłuszenia przez radio. Jadąc w mieście to już jest w ogóle bajka. Cisza, napęd elektryczny praktycznie przez większość czasu w trakcie jazdy w mieście. Automat chyba najlepszy jaki widziałem. Płynny, reagujący praktycznie od razu, bez zwłoki. Pojeździłem po drodze szybkiego ruchu. Jestem zachwycony adaptacyjnym tempomatem. Człowiek praktycznie za kółkiem nic nie musi robić. Nie podoba mi się plastik piano black przy dźwigni zmiany biegów. Już widzę jak się będzie rysował. Super duży foremny bagażnik. Samochód świetny, tylko gdyby nie te szumy opływowe. No ale trudno będzie trzeba się przyzwyczaić.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #76 dnia: 17 Listopada 2021, 19:17:32 »
A może jest różnica między wyposażeniem sedana a HB/TS? Jestem niemal pewny, że codziennie widuje wiele Corolli w wersji sedan z reflektoramii halogenowymi. Przyjrzę się dziś.

Faktycznie - Toyota na głowę upadła.
W HB już w Active są światła główne LED a sedana okroili z wyposażenia i jeszcze stare soczewki mieli na magazynie to musieli w sedanie wyrobić.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 17 Listopada 2021, 19:30:58 »
Camry chyba za słabo się sprzedaje. Wykastrowali sedana z basic led, nie dali silnika 2.0, zubożyli gamę kolorystyczną. Mimo to sedan sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. Przede mną dziś w salonie dwie osoby złożyły zamówienie na sedana.

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Listopada 2021, 10:42:26 »
Według mnie w tym sedanie mocy przy 1.8 jest tak na styk. Po płaskim jest OK i w miarę cicho. Pamiętam jednak sytuację że zaraz na początku jazdy próbnej kiedy wyjeżdżałem z salonu w Zielonej Górze w kierunku S3 była mała górka jeszcze w mieście i tam już silnik się mocniej odezwał mimo iż jechałem może z 60km/h. Później już tylko płaskie tereny i było nieźle ale tak jak mówię mocy było chyba na styk. Byłoby idealnie jakby Toyota dodała w tym silniku nie więcej jak 15-20KM.

Wczoraj byłem dodatkowo w salonie VW. Pojeździłem nowym Golfem 8 z silnikiem 1.5 o mocy 150KM. Tutaj już była inna rozmowa. Górka, nie górka silnik chce jechać i ma potężny zapas mocy. W środku cisza i spokój. Człowiek wsiada do Golfa i nie skupia się na tym czy silnik podoła, czy wystarczy mocy przy 4 osobach i jak jechać aby silnik nie dostał zadyszki i nie zaczął wyć. Co prawda jechałem manualem ale ta skrzynia była tak elastyczna i tak dużo wybaczała że chyba czułem się bardziej odprężony niż przy jeździe automatem w Corolli. Mimo wszystko w Corolli zostaje ta niepewność odnośnie braku mocy. W Golfie absolutnie problem hałasu, braku mocy nie istnieje. W Golfie oczywiście był silnik uturbiony. W sumie to z uwagi na wygląd i legendarną niezawodność chciałbym pojeździć parę lat Toyotą. Z drugiej strony elastyczność i moc Golfa kusi. Nie wiem czy kupując Golfa nie będę też narzekał na awarie elektryki czy silnika TSI. Chociaż przy moim niskim przebiegu rocznym, robię nie więcej niż 10 tys. Mimo wszystko duży dylemat pozostał :(

Hejka, co prawda nie przeczytałem cały 6 podstron tego wątku, ale chciałbym tylko wypowiedzieć się nt. napędu hybrydowego w górach i na długich trasach. Jako użytkownik Priusa 3, uważam, że układ hybrydowy to jedno z najlepszych rozwiązań w góry i na długie trasy. Zrobiłem bardzo dużo kilometrów po różnego rodzoju górach, podjazdach, serpentynach itp. załadowny po dach Prius 3 spisywał się wyśmienicie. Niezależnie od obciążenia i podjazdu zawsze dawał radę wyprzedzić albo przyśpieszyć. Trzeba oczywiście power mode uzyć w takich przypadkach. Nie mówię tutaj o mega przyśpieszeniach, ale żeby wykonać bezpiecznie manewr wyprzedzania to mocy wystarcza, a mam 136 KM. Tutaj mowa o nowym ulepszonym napędzie hybrydowym, który jest stosowany w nowszym Priusie. Pomimo, tych samych wymiarów i pakowności, Toyota zmniejszyła moc, ale z drugiej strony napęd działa płynniej (jeżdziłem Corollą sedan 1.8 hybrid). Obawy o brak mocy mogą się wydawać zasadne, ale z kolei napęd hybrydowy jest bardzo wydajny. Dzięki skzyni E-CVT nie mamy elementów ciernych (sprzęgła w DSG) czy elementów, które mają mała sprawność mechaniczną (konwerter momentu obrotowego) w zwykłych skrzyniach hydrokinetycznych. W trybie POWER MODE, napęd daje wszystko by zapewnić pełną moc i to czuć. Przy okazji działa płynnie i odwdzięcza się niskim spalaniem. W trakcie jazdy w górach, z pełnym załadunkiem silnik komputer pokazał 4.2-4.4 l/100 km. W zależności od trasy, a tras robiłem wiele. Realnie trzeba dodać 0.3-0.4 l/100 km wg dystrybutora. Długie zjazdy również nie są przeszkodą, wystarczy załączyć B i silnik ma takie obroty, że utrzymuje tą samą predkość, w trakcie gdy hamulce robocze są praktycznie nie obciążone. Łatwo i przyjemnie jest wyczuć ten tryb B - do zjazdów. W dodatku w sytuacjach, gdy trzeba ruszyć pod ostrą górkę na skręconych kołach (np. podczas łamania się w ciasnej serpentynach) nie trzeba martwić się, że auto zjedzie czy się spali sprzęgło, bo go nie ma.
Podsumowując, brałbym bez wahania Corollę 1.8 hybrid. Na 99% sprawdzi się i docenisz napęd hybrydowy jak go przetestujesz w każdych warunkach. Ja jestem zachwycony tym jak się tym jeździ (po mieście, w górach, w trasie, w zimie). Golf VIII - tutaj bałbym się awaryjności i kijowej obsługi tych dotykowych paneli. Sprawdź czy są podświetlone, bo np. w Seacie nie są. Trzeba sobie załączyć lampkę i jeszcze sciągnąć rękawiczki, żeby cokolwiek ustawić, więc musi to być koszmar ergonomiczny zimową porą.

Offline Tomaszglog

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 18 Listopada 2021, 13:21:12 »
Dziękuję Pilarson za opinię. O to mi chodziło. Wczoraj pojeździłem godzinkę i potwierdziłem swój wybór. Gdyby jeszcze wyciszenie tego samochodu było lepsze to samochód byłby wręcz idealny. Silnik mi nie przeszkadzał tylko szumy w środku jakbym miał otwartą szybę w samochodzie. No ale trudno nie jeżdżę zbyt często w trasy zatem da się to przeboleć. Samochód głównie będę użytkował w mieście, pewnie kilka wypadów poza miasto i ze dwa razy jakieś urlopowe dalsze wyjazdy w ciągu roku. Jeszcze raz dzięki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #80 dnia: 18 Listopada 2021, 15:14:20 »
Toyoty są głośne,  jest sporo mniej mat niż ma konkurencja.
To słowa Kierownika blacharni Toyoty.
Zawsze można samemu wyciszyć.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #81 dnia: 18 Listopada 2021, 15:39:29 »
Nie podoba mi się plastik piano black przy dźwigni zmiany biegów. Już widzę jak się będzie rysował.
nie będzie. W poprzedniej generacji modelu (corolla/auris) rzeczywiście rysował się od samego patrzenia. W obecnej, w salonie, podotykałem sobie to piano. Nawet nieco obcesowo i nie została po mnie żadna rysa.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Karolina83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1,8 TS
« Odpowiedź #82 dnia: 23 Listopada 2021, 18:17:53 »
A ja mam pytanie, ile teraz czeka się na Corollke? Myślę o roczniku 2022. Czy warto jeszcze kupić używkę z 2020, czy może poczekac na wyprzedaż 2021, czy zamówić 2022

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Listopada 2021, 21:05:16 »
A ja mam pytanie, ile teraz czeka się na Corollke? Myślę o roczniku 2022. Czy warto jeszcze kupić używkę z 2020, czy może poczekac na wyprzedaż 2021, czy zamówić 2022

Tu masz link do tematu oczekiwania na Corollę

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46638.1600.html

Z tego co można przypuszczać nie będzie żadnej wysprzedaży rocznika 2021 bo wszystkie się sprzedają na pniu a na zamówione trzeba czekać kilka miesięcy i to się raczej nie zmieni ani w tym roku ani na początku przyszłego a niektórzy mówią że i do 2023.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 18 Grudnia 2021, 18:19:20 »
Kolega Tomaszglog testował Corollę w wersji hybrydowej na krótkich trasach, gdzie napęd elektryczny mógł być użyty bo akumulatory były jeszcze naładowane. Trzeba pamiętać, że w trasie napęd hybrydowy działa przez jakiś czas, po 700km na autostradzie akumulatory są puste i pozostaje jedynie silnik spalinowy, który będzie wył bo dostarcza moc dopiero przy wyższych obrotach (4000+ obr/min). Podróż w takich warunkach to mordęga.
To fakt, że Toyota w silnikach spalinowych jest jakieś 10-15 lat za resztą świata. W gamie napędowej brakuje silnika benzynowego typu 1.5-1.6 turbo dającego 150-170 KM. Jednostki napędowe typu 1.0-1.33 pakowane do Yarisów czy Aurisów niczym się nie rożnią od 4E-FE który ma ze 30 lat i 88 KM. To właśnie opinie którą wyraził znajomy kolegi Tomaszglog wcześniej. Sensownym rozwiązaniem jest 1.2T który jako-tako jeździ, ale nie wziąłbym mojego Aurisa w dalszą trasę, bo to małe i lekkie miejskie auto.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 18 Grudnia 2021, 19:41:32 »
Czytając ostatni post myślę że kolega nigdy tak daleko hybrydą nie jechał. I jeszcze jedno czym się różni silnik Toyoty od innego z innej firmy ,bo ja nie widzę różnicy

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #86 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:01:15 »
I jeszcze jedno czym się różni silnik Toyoty od innego z innej firmy ,bo ja nie widzę różnicy
Pewnie tym, że Toyota (podobnie jak np. Mazda) rzadko ulega "trendom" i robi swoje, mało wysilone jednostki oparte na pewnych rozwiązaniach (oczywiście jak każdy, ma też wpadki) Zamiast silnika do kosiarki, najczęściej normalna pojemność. Tak wiem, że 1.2T się zdarzył i teraz 1.5...wymogi Europy się kłaniają.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2021, 20:03:59 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:16:59 »
zytając ostatni post myślę że kolega nigdy tak daleko hybrydą nie jechał. I jeszcze jedno czym się różni silnik Toyoty od innego z innej firmy ,bo ja nie widzę różnicy

Tak, masz rację, nie jechałem daleko hybrydą a moja opinia jest wyrobiona na podstawie intuicji inżynieryjnej i znajomości fizyki.

Co do różnicy pomiędzy silnikami to zależy na jakim poziomie jest Twoje pytanie. Silniki spalinowe w hybrydach Toyoty pracują w innym cyklu niż tradycyjnie pozostałe silniki (cykl Atkinsona vs Otto) -- to określa zakres obrotów takiego silnika (i komfort użytkownika).
Co do różnicy silników Toyoty od innej innej firmy to jest kwestia tego, co jest dostępne. Toyota oferowała głównie silniki wolnossące (piszę o benzynowych), może i są trwałe ale w użytkowaniu średnio przyjemne. Aby silnik miał sensowną moc należy go rozkręcić do wyższych obrotów a to oznacza hałas w kabinie oraz kiepską moc od niskiego zakresu obrotów. Podczas gdy w Fordzie, Oplu czy VW można kupić małe-średnie auto z doładowanym silnikiem 1.0-1.6 to w Toyocie cały czas królowały silniki o parametrach rodem z lat 90-tych -- wolnossące jednostki ze zmiennymi fazami rozrządu które trzeba kręcić do 3000-4000 obr/min aby jechały.

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:19:19 »
I jeszcze jedno czym się różni silnik Toyoty od innego z innej firmy ,bo ja nie widzę różnicy
Pewnie tym, że Toyota (podobnie jak np. Mazda) rzadko ulega "trendom" i robi swoje, mało wysilone jednostki oparte na pewnych rozwiązaniach (oczywiście jak każdy, ma też wpadki) Zamiast silnika do kosiarki, najczęściej normalna pojemność. Tak wiem, że 1.2T się zdarzył i teraz 1.5...wymogi Europy się kłaniają.

Heh, to jest wypowiedź w stylu "rzadko ulegam tredom i robię pranie w rzece zamiast użyć pralki automatycznej".

pireus

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:27:34 »
moja opinia jest wyrobiona na podstawie intuicji inżynieryjnej i znajomości fizyki.
Ja nie jestem inżynierem, a o fizyce nie mam żadnego pojęcia, ale faktem jest że 1,8  w hybrydzie jeździ nędznie i wyje. Ale wszystko zależy od punktu odniesienia i tego jakim samochodem wcześniej się jeździło. A to że jego właściciel będzie  najczęściej chwalił to auto , uważam za oczywiste ale dosyć subiektywne
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2021, 20:29:20 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl