Autor Wątek: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid  (Przeczytany 51723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid
« Odpowiedź #105 dnia: 18 Grudnia 2021, 22:57:33 »
Spytałem kierownika serwisu czy 1.8 Hybryda ma GPF. Kierownik odpowiedział, że na dzień dzisiejszy te silniki tego nie posiadają.
GPF stał się obowiązkowym elementem każdego auta z silnikiem benzynowym od 2018 roku
Znaczy się kto zadowolony to źle. Tylko krytyka jest ok.
Ja pisałem tylko o 1,8, bo takim jeździłem, a temat dotyczy tego silnika. 2,0 nie jeździłem więc nie wiem i się nie wypowiadam a pewnie jest o wiele lepszy
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2021, 23:03:01 wysłana przez pireus »

Offline zgryzolec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 TS
« Odpowiedź #106 dnia: 18 Grudnia 2021, 23:00:43 »
GPF stał się obowiązkowym elementem każdego auta z silnikiem benzynowym od 2018 roku
Z turbiną tak.
Wolnossące dostały później.
Moja Corolla 1,8 HSD TS produkcja wrzesień 2020, GPFa nie ma.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #107 dnia: 18 Grudnia 2021, 23:19:28 »
...ludzie nie wiedzą, że bez wtrysku bezpośredniego ( nie turbina była wyznacznikiem) było kilka aut które spełniały normy, ale to już koniec.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #108 dnia: 18 Grudnia 2021, 23:33:20 »
Spytałem kierownika serwisu czy 1.8 Hybryda ma GPF. Kierownik odpowiedział, że na dzień dzisiejszy te silniki tego nie posiadają. Niektórzy twierdzą inaczej.
Corolla 1.8 produkowana od października 2020 ma już to cudo obligatoryjnie - przynajmniej w nadwoziu w wersji TS.
Na początku GPF miały tylko uturbione tojki, potem Dynamic Force. W tej chwili nie kupisz żadnej nowej Corolli bez GPF.
Jeśli się mylę, bardzo proszę o PISEMNE potwierdzenie tego faktu, a nie zasłyszane informacje. Bardzo chętnie skoryguję swoje dane.
Przyjadę do Ciebie i wjadę na podnośnik. Pokażesz mi gdzie on jest ?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #109 dnia: 19 Grudnia 2021, 18:56:12 »
Uwagi są cenne ale użytkowników praktyków a nie teoretyków od siedmiu boleści. Jeśli ktoś pisze, że w hybrydzie nie plug-in jaką jest Corolla baterie (liczba mnoga !!!) są wyładowane po dlugiej jeździe autostradą i pozostaje tylko jazda na silniku spalinowym to po prostu nie ma pojęcia o czym pisze. No ale takie czasy mamy, że w internecie każdy może napisać nawet największą bzdurę a znajdą się tacy co mu przyklasną.

Odniosłem takie samo wrażenie. Zadufany w sobie "fizyk inżynier" mija się z prawdą, wypisuje bajki nie poparte praktyką.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 19:37:38 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 19 Grudnia 2021, 19:09:36 »
Trzeba pamiętać, że w trasie napęd hybrydowy działa przez jakiś czas, po 700km na autostradzie akumulatory są puste i pozostaje jedynie silnik spalinowy, który będzie wył bo dostarcza moc dopiero przy wyższych obrotach (4000+ obr/min). Podróż w takich warunkach to mordęga.
Jak użytkownik auta z takim napędem powiem jedno - to bzdura na resorach. Piszą to spece, którzy w życiu hybrydą nie jechali. Zresztą we wszystkich dziedzinach życia mamy obecnie wysyp takich "ekspertów".
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 19 Grudnia 2021, 20:30:59 »
Pojemnosc jest niewielka, tyle aby wystarczylo do przejechania max 2km na napedzie elektrycznym. Tylko, ze w HSD masz naped rownolegly i na trasie silnik elektryczny dziala jako wspomagacz silnika spalinowego, by w momentach wiekszego obciazenia (np. jazda pod gorke) silnik spalinowy mogl pracowac swoim stalym obciazeniem a dodatkowa moc brana jest z silnika elektrycznego.

Jeśli na trasie silnik elektryczny działa tylko jako wspomagacz silnika spalinowego (w momentach większego obciążenia) i pojemność akumulatorów trakcyjnych jest niewielka (i jak ktoś inny napisał poziom naładowania jest utrzymywany na stałym poziomie) to oznacza że w trasie (jazda autostradą, płaski teren przez 3h non-stop, brak podjazdów pod górkę) silnik elektryczny nie działa. To wynika z tego co napisałeś. Zatem jedyne źródło napędu to wolnossący silnik 1.8 o mocy 99 PS.
To już nie muszę wsiadać do hybrydy aby doznać wątpliwej jazdy autostradą z prędkością 140km z silnikiem 99 PS pod maską.
Poza tym,  skąd ma brać  prąd? Jedyny sposób aby użyć silnika elektrycznego to użyć napęd spalinowy aby naładować akumulator - ale takie rozwiązanie przyniesie straty i pogorszy ekonomię. Mówię tutaj o jeździe po autostradzie gdzie hamowania praktycznie nie ma więc nie ma skąd odzyskać energii.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 19 Grudnia 2021, 20:53:36 »
Mówię tutaj o jeździe po autostradzie gdzie hamowania praktycznie nie ma więc nie ma skąd odzyskać energii.

I tak i nie. Nigdy nie masz terenu idealnie prostego, wystarczy delikatny zjazd z gorki i nadmiar energii jest magazynowany w akumulatorach. Głównym założeniem hybrydy jest utrzymywanie silnika w określonych obrotach, gdzie sprawność jednostki spalinowej jest najwyższa. Ciężko słowami opisać gdzie i w jakich dokładnie warunkach nastąpi odzysk energii bo następuje on cały czas dynamicznie (ok, hamowanie jest typowym przykładem odzysku energii ale tutaj też są wyjątki bo przy naładowanych akumulatorach nie będzie odzysku a hamowanie następuje głównie klockami hamulcowymi). Dobrze to widać po monitorze zużycia energii elektrycznej a takie zużycie również wystepuje w trasie. I o dziwo zużycie energii nie jest epizodyczne.
Ale racja - jazda trasą to najpesymistyczniejszy wariant.

A i jeszcze taka jedna rzecz - jadąc stałą prędkością to bez znaczenia jest czy masz silnik wolnossący 99PS czy W16 quad-turbo 1000PS bo i tak silnik generuje tyle mocy aby utrzymać zadaną prędkość.

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 19 Grudnia 2021, 20:56:32 »
Jak użytkownik auta z takim napędem powiem jedno - to bzdura na resorach. Piszą to spece, którzy w życiu hybrydą nie jechali. Zresztą we wszystkich dziedzinach życia mamy obecnie wysyp takich "ekspertów".

Skoro tak dobrze się znasz, to powiedz w jaki sposób Corolla z silnikiem 1.8
Trzeba pamiętać, że w trasie napęd hybrydowy działa przez jakiś czas, po 700km na autostradzie akumulatory są puste i pozostaje jedynie silnik spalinowy, który będzie wył bo dostarcza moc dopiero przy wyższych obrotach (4000+ obr/min). Podróż w takich warunkach to mordęga.

To skoro sie znasz to wyjaśnij wszystkim jak to jest na prawdę.
W Corolli 1.8 siedzi silnik 2ZR-FXE o mocy maksymalej 99 bhp i maks. momencie obrotowym 142 Nm @ 4000 rpm. To sam silnik spalinowy.
Przy jeździe autostradą (przyjmijmy 4h z prędkością 140 km/h, płaski teren, jednostajna jazda) napęd elektryczny nie będzie używany przez zdecydowaną większość czas bo akumulatory trakcyjne mają bardzo małą pojemność. Zatem jedyne źródło napędu to 99 konny silnik. Ten  2ZR-FXE przy 3000 rpm będzie miał moc ok. 42 bhp. Dla porównania 1.6 Valvematic 1ZR-FAE (też był w Aurisach) przy 3000 rpm ma moc ok. 60 bhp czyli 50% więcej. To oznacza że ten 1.6 może się wolniej kręcić (czyli jest ciszej, nie ma wycia) aby rozbujać taką samą budę.
Gdzie tutaj jest błąd w rozumowaniu? Potrafisz wytknać czy tylko napisać że się nie znam?
Oczywiście nie chcę udowodnić, że hybryda nie ma żadnego sensu. Ma, ale nie autor wątku pytał się o kupno auta do jazdy w trasy.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #114 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:01:17 »
Proponuję najpierw trochę dowiedzieć się (choćby teoretycznie ) zasadę działania układów hybrydowych np. tutaj:

https://pdf.sites.toyota.pl/kat_hybrydy_zbiorczy.pdf

potem przejechać się w różnych warunkach autem hybrydowym i samemu zobaczyć jak działa w takich warunkach ten układ i czy pasuje taki napęd.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:03:35 »
A i jeszcze taka jedna rzecz - jadąc stałą prędkością to bez znaczenia jest czy masz silnik wolnossący 99PS czy W16 quad-turbo 1000PS bo i tak silnik generuje tyle mocy aby utrzymać zadaną prędkość.

Oczywiście to prawda. Ale jak jedziesz 170 km/h Vectrą z 2.8 V6 turbo to silnik ledwo się kręci do 2800 obr/min. Ta sama prędkość w silniku 99 konnym oznacza ponad 4000 obr/min i głośne wycie silnika. To taki przykład mało sensowny, ale przy 140 km/h będzie podobnie.
Przeczytaj co napisał Tomaszglog w swoim pierwszym poście (drugi akapit). On się pyta właśnie o jazdę w trasie. Gdyby się pytał o oszczędne auto do miasta to sam bym mu polecił tę hybrydę.
A tak na marginesie, czy Corolla jest większa z tyłu (mam na myśli miejsce dla pasażerów, drugi rząd) niż Auris II?

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:05:55 »
Proponuję najpierw trochę dowiedzieć się (choćby teoretycznie ) zasadę działania układów hybrydowych np. tutaj:

https://pdf.sites.toyota.pl/kat_hybrydy_zbiorczy.pdf

potem przejechać się w różnych warunkach autem hybrydowym i samemu zobaczyć jak działa w takich warunkach ten układ i czy pasuje taki napęd.

Cytat ze strony 12 z zalinkowanego PDFa:

Podczas naprawdę szybkiej jazdy, kiedy na przykład przez dłuższy czas poruszasz się po autostradzie, głównym źródłem napędu
jest silnik spalinowy, który pozwoli Ci utrzymywać wysoką prędkość bez żadnych ograniczeń. W takich sytuacjach silnik elektryczny
pełni jedynie funkcję pomocniczą, nie uczestnicząc bezpośrednio w napędzaniu samochodu. Warto jednak pamiętać, że szybka jazda
wpływa na wyższe spalanie paliwa, co skutkuje częstszymi wizytami na stacji benzynowej.

Czyli dokładnie to, co napisałem wcześniej. Dziękuję za linka, ten dokument tylko potwierdził że miałem rację od początku.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:17:41 »
Znajdź w Polsce ba w Europie autostradę,gdzie będziesz mógł jechać że stałą prędkością 140 km /h.Ja takiej nie znam. Więc hybrydą w trasie też jest oszczędna w stosunku do samej spaliny.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #118 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:25:04 »
To taki przykład mało sensowny,
@FilipAmator, ty tak bijesz pianę dla bicia, czy jakaś frustracja z posiadania "kosiarki" 1.2T (ma moja siostra w c-hr, żeby nie było :)) Nie mam hybrydy, znowu żeby nie było :) Z twoich dotychczasowych wywodów wynika co? Że ktoś kto szuka auta na trasę, to musi sobie co kupić? Bo ja jakbym szukał auta na trasy, to rozważyłbym przede wszystkim diesla, ale z Twoich postów jak tak czytam wynika jedno, bardzo trafny nick...druga część   :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:27:30 »
Znajdź w Polsce ba w Europie autostradę,gdzie będziesz mógł jechać że stałą prędkością 140 km /h.Ja takiej nie znam. Więc hybrydą w trasie też jest oszczędna w stosunku do samej spaliny.

Jest sporo, wystarczy wychylić nos poza Polskę. Na przyklad 95-tką pomiędzy Monachium a Garmisch-Partenkirchen, 93-ka od granicy z Saksonią do Ratyzbony. Nie zawsze, ale zdarza się za 140 km/h to się jedzie prawym pasem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl