Autor Wątek: Yaris Cross i sprawa czujników parkowania  (Przeczytany 6409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
Yaris Cross i sprawa czujników parkowania
« dnia: 26 Listopada 2021, 05:38:42 »
Na wstępie chciałbym się przywitać ze społecznością i z góry podziękować za pomoc :-)
Zanim jeszcze przejdę do meritum, to przydałby się w dziale Yaris dodatkowy poddział też dla modelu Yaris Cross, chyba że dodacie do "Terenowe"  :laugh:

Sprawa wygląda tak, że mam ten model zamówiony i chciałem dokupić pakiet park za 1900, ale przy składaniu zamówienia pani mi powiedziała, że to będzie dokładane dopiero po dostarczeniu u nich w ASO. Starałem się przejrzeć forum i poczytać, bo nie spotkałem się z takim czymś, liczyłem na auto zrobione kompletnie przez fabrykę. Z forum, w przypadku innego modelu, wyszło, że to mogą być jakieś tanie czujniki, które wraz z montażem kosztują kilka setek tak naprawdę.
I pytanie, w tych nowych Yarisach jest lepiej, działa to podobnie jak fabryczne? Np. wizualizacja na ekranie, ściszone radio po włączeniu wstecznego wraz z sygnałem aktywującym czujniki, sam dźwięk czujników realizowany przez głośniki samochodu, wyłączanie się przednich powyżej np 20km/h i też wizualnie, czy je lakierują pod kolor nadwozia. Jeśli nie warto, to co polecacie? Słyszałem o bezprzewodowych, ale czy to rzeczywiście dobre?

I kwestia podwozia. Yarisy na EU produkowane są ponoć we Francji i czy ktoś sprawdzał w swoim, jak wygląda kwestia zabezpieczenia przed korozją? Zastanawiam się, czy będzie trzeba coś zrobić we własnym zakresie, ma trochę posłużyć w rodzinie, a widziałem ostatnio jakiś filmik o nowej Corolli, że od spodu wyglądało to naprawdę słabo z zabezpieczeniem antykorozyjnym :|

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Yaris Cross i sprawa czujników parkowania
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopada 2021, 12:33:30 »
Raczej wszystko montowane w aso to nie są oryginały - przeważnie jest to cobra lub chiniol.

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2021, 16:38:56 »
A jest szansa, że to będzie działać podobnie jak fabryka, o czym wspomniałem wcześniej? Jak nie, to wolę to zlecić poza ASO za połowę tego pakietu i założą mi czujniki marki steelmate, ponoć bardzo dobre.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Listopada 2021, 18:04:54 »
A jest szansa, że to będzie działać podobnie jak fabryka, o czym wspomniałem wcześniej? Jak nie, to wolę to zlecić poza ASO za połowę tego pakietu i założą mi czujniki marki steelmate, ponoć bardzo dobre.

Załóż sobie sam i będziesz z siebie dumny:) ja przynajmniej tak zrobiłem... Kupiłem oryginalną kompletną instalację COBRY do E12 i YII za 200 złotych z czujnikami i zamontowałem wraz z pomalowaniem.  Sam jeden czujnik w Toyocie kosztuje około 300 PLN.. Działa już 2 rok i bardzo się przydaje.
 Mam instrukcję COBRY co idzie na montaż do TOYOTY praktycznie każdego parktronica po numerze seryjnym instalacji >> są też w necie, z nią jest mega łatwiej:)

pzdrrr
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2021, 18:34:14 wysłana przez smokofilidanek »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Listopada 2021, 19:33:28 »
Kupiłem oryginalną kompletną instalację COBRY do E12 i YII za 200 złotych z czujnikami
A potem płacz, że toyoty giną...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Listopada 2021, 19:47:35 »
W ASO montują Steelmate.

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Listopada 2021, 20:56:09 »
W ASO montują Steelmate.

Ooo, no to jakieś dobre wieści. Dzwoniłem do jednego zakładu, który trudni się w alarmach, czujnikach parkowania itd i wycenili mi za całość pod kolor przód oraz tył steelmate na 1200zł. Hmm, 7 stówek więcej w ASO, ale bym miał od razu wszystko u nich zrobione. W przyszłym miesiącu będę w salonie i postaram się dowiedzieć wszystkiego o tym pakiecie park.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Listopada 2021, 23:06:48 »
Kupiłem oryginalną kompletną instalację COBRY do E12 i YII za 200 złotych z czujnikami
A potem płacz, że toyoty giną...

O co komon?

Offline Rogi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Listopada 2021, 23:24:52 »
Nie wiem jak to działa w nowych modelach, ale wszystko w opcji jest montowane poza fabryką. W Aurisie miałem montowane czujniki dodatkowo i nie ma żadnej wizualizacji na ekranie, tylko pikanie. Działają, ale są zawodne.

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2021, 13:40:51 »
U mnie w RAV czujniki były w wersji jaką brałem (Prestige) i pięknie współpracują z kamerami , natomiast w Yaris były jako akcesoryjne, ustawione w ulotce gdzieś miedzy dywanikami a alarmem , i tu nie jestem byt zadowolony. O ile montaż jest ok (czarne czujniki i czarne zderzaki) o tyle funkcjonalnie to tylne są zbyt ciche( trzeba radio wyłączać żeby usłyszeć), natomiast przednie czasami same się wzbudzają. Co prawda dostałem je w gratisie , ale niesmak pozostał i na pierwszym przeglądzie spróbuje to zgłosić.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2021, 14:23:38 »
I kwestia podwozia. Yarisy na EU produkowane są ponoć we Francji i czy ktoś sprawdzał w swoim, jak wygląda kwestia zabezpieczenia przed korozją?

Nie ma zabezpieczenia antykorozyjnego.

Blacha nie jest cynkowana, a powłoka podwozia, to tylko podkład.
Do tego w warunkach gwarancji jest napisane, że korozja powierzchni podwozia nie jest powodem do reklamacji i roszczeń.

Dlatego ja zdecydowałem się zaraz po wyjeździe z salonu pojechać na podnośnik, pozdejmować wszystkie osłony, nadkola itd. i pokryć woskiem bezbarwnym a wszystkie profile zamknięte wypełnić specjalnym, niezasychającym środkiem pełzającym.

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopada 2021, 14:36:02 »

Do tego w warunkach gwarancji jest napisane, że korozja powierzchni podwozia nie jest powodem do reklamacji i roszczeń.

Dlatego ja zdecydowałem się zaraz po wyjeździe z salonu pojechać na podnośnik, pozdejmować wszystkie osłony, nadkola itd. i pokryć woskiem bezbarwnym a wszystkie profile zamknięte wypełnić specjalnym, niezasychającym środkiem pełzającym.

Masz rację , w końcu jest to auto budżetowe, i im szybciej zgnije , tym szybciej kupisz nowe  :|.
Ja też profile zabezpieczyłem Rust Check-em, a podwozie barankiem

Offline Radomadre

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2021, 22:03:02 »
U mnie w RAV czujniki były w wersji jaką brałem (Prestige) i pięknie współpracują z kamerami , natomiast w Yaris były jako akcesoryjne, ustawione w ulotce gdzieś miedzy dywanikami a alarmem , i tu nie jestem byt zadowolony. O ile montaż jest ok (czarne czujniki i czarne zderzaki) o tyle funkcjonalnie to tylne są zbyt ciche( trzeba radio wyłączać żeby usłyszeć), natomiast przednie czasami same się wzbudzają. Co prawda dostałem je w gratisie , ale niesmak pozostał i na pierwszym przeglądzie spróbuje to zgłosić.
Poszukaj głośniczka i powinien tam być regulator głośności, w Avensis taty tak miałem.

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Grudnia 2021, 22:58:04 »
Nie wiem jak to działa w nowych modelach, ale wszystko w opcji jest montowane poza fabryką. W Aurisie miałem montowane czujniki dodatkowo i nie ma żadnej wizualizacji na ekranie, tylko pikanie. Działają, ale są zawodne.

Wszystko być nie może z opcji w ASO, jedynie sprawy stylistyczne lub pierdółki typu czujniki parkowania lub systemy alarmowe. Są pakiety, gdzie zmieniają system multimedialny, grzane fotele lub cyfrowe zegary i to musi robić fabryka. Mówię o Yaris Cross oczywiście, ale to raczej dotyczy większości modeli.
Dziwi mnie taka polityka Toyoty, że montują coś takiego i to tak odbiega w działaniu od elektroniki fabrycznej. To importer daje dealerom wolną rękę i Japończycy się nie wcinają?

I kwestia podwozia. Yarisy na EU produkowane są ponoć we Francji i czy ktoś sprawdzał w swoim, jak wygląda kwestia zabezpieczenia przed korozją?

To w ogóle mnie dziwi i mam coraz więcej wątpliwości, czy na pewno to auto odbierać. Jak słyszałem, że Mazdy nie mają zabezpieczeń i ocynku, ale jak widziałem w weekend prawie nową Corollę od spodu i Mazdę CX30, to nie różnią się niczym. Tam nie ma prawie nic na tych blachach, nie widać było żadnego wosku w profilach wewnętrznych. Ciężko mi to zrozumieć, jeszcze jakby to były modele skierowane na rynki, gdzie zim nie ma...
Muszę podzwonić do kilku zakładów, które zajmują się zabezpieczaniem, ale w jednym mi zawołali min. 4k zł bez rozbierania zawieszenia itp. Chcę oczywiście zachować gwarancję. Jak są rzeczywiście takie ceny, to może bym się sam tego podjął, ale nigdy czegoś takiego nie robiłem:/

Jak to wyszło kosztowo w Twoim przypadku, powiesz coś więcej? Może rzeczywiście sam kupię odpowiednie środki i spróbuję to zrobić

Masz rację , w końcu jest to auto budżetowe, i im szybciej zgnije , tym szybciej kupisz nowe  :|.
Ja też profile zabezpieczyłem Rust Check-em, a podwozie barankiem
To w takim razie które Toyoty nie są budżetowe? Od Aygo po RAV4 ponoć ta sama "technologia zabezpieczenia antykorozyjnego", czyli nic konkretnego :|
I jak kolega też by mógł coś napisać o swoim zabezpieczaniu, jak to wyglądało dokładniej i co kupić...?

Generalnie ta Yaris Cross wydawała się idealna, bo potrzebuję auto raczej proste, bez turbo, skrzyń dwusprzęgłowych, z przyciskami i pokrętłami, ale powyższe problemy sprawiają, że się mocno zastanawiam :-(

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudnia 2021, 10:10:48 »
Jak słyszałem, że Mazdy nie mają zabezpieczeń i ocynku, ale jak widziałem w weekend prawie nową Corollę od spodu i Mazdę CX30, to nie różnią się niczym. Tam nie ma prawie nic na tych blachach, nie widać było żadnego wosku w profilach wewnętrznych. Ciężko mi to zrozumieć, jeszcze jakby to były modele skierowane na rynki, gdzie zim nie ma...
Masz 12 lat na perforację - przeważnie tyle wytrzyma - jak nie to serwis się bedzie mega cieszył że może naprawić.
Co do rdzewienia to niestety wszystko jakościowo leci w dół.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl