Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 460508 razy)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #615 dnia: 15 Stycznia 2023, 17:39:45 »
Alarm mógł się uruchomić z powodu braku karty przez 30s. jak otworzyłeś szyby. Chyba, że rozbroiłeś, otworzyłeś szyby i po tym zamknąłeś auto a dopiero po uzbrojeniu podszedłeś bez kluczyka.
Sprawdź jsk Cię ktoś zamknie.
Nie mówię nie, ale jak do tąd wszystkie cobry widziałem z czujnikami na słupkach "A,, u góry. Nie widziałem w Toyocie "schowanych".

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
możesz mieć racje.
Na pewno musi działać jak ktoś siedzi w środku, auto i szyby zamknięte, alarm uzbrojony.
Importer od najnowszej Cobry (nie wiem może wyszła 3 edycja?) zaznaczył, że nie działają czujki przy otwartej szybie, ale przy zamkniętej.
Cyrk jak zwykle :)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #616 dnia: 15 Stycznia 2023, 21:09:30 »
Alarm mógł się uruchomić z powodu braku karty przez 30s. jak otworzyłeś szyby. Chyba, że rozbroiłeś, otworzyłeś szyby i po tym zamknąłeś auto a dopiero po uzbrojeniu podszedłeś bez kluczyka.
Nie no - tak zrobiłem. Otworzyłem auto, odpaliłem silnik (dopiero dziś po roku użytkowania auta dowiedziałem się, że otwieranie szyb nie działa przy samym zapłonie), otworzyłem okno, po czym wyłączyłem silnik i zamknąłem auto. Kluczyki miałem cały czas przy sobie. Fakt, że przy pierwszej próbie alarm się nie włączył, ale może potrzebuje chwili na uzbrojenie? Na początku dioda migała, później przez kilka sekund paliła się stale, po czym znowu zaczęła migać i wtedy jak wsadziłem rękę, zaczęło wyć

Próbę z zamknięciem się w środku zrobię w najbliższych dniach. Dam znać jak wyszła

EDIT: jeszcze dopiszę, że jak zamawiałem hak, to pytałem czy nie zepsują mi otwierania z kopniaka (po lekturze tego forum). Handlowiec z dumą w głosie powiedział, że są jedynym serwisem na Śląsku, w którym od samego początku przesuwali anteny, żeby wszystko działało . Może na czujniki ruchu też znaleźli jakieś fajne obejście?
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2023, 21:13:31 wysłana przez firek »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #617 dnia: 15 Stycznia 2023, 21:33:57 »
EDIT: jeszcze dopiszę, że jak zamawiałem hak, to pytałem czy nie zepsują mi otwierania z kopniaka (po lekturze tego forum). Handlowiec z dumą w głosie powiedział, że są jedynym serwisem na Śląsku, w którym od samego początku przesuwali anteny, żeby wszystko działało . Może na czujniki ruchu też znaleźli jakieś fajne obejście?
u mnie przesuwali. Działa to jak na dwoje babka wróżyła. Oleje pewnie to kopanie.

A info o alarmie mam od dystrybutora. Zgłupieć idzie bo każdy swoje.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #618 dnia: 15 Stycznia 2023, 22:00:39 »
u mnie przesuwali. Działa to jak na dwoje babka wróżyła. Oleje pewnie to kopanie.
Chyba kwestia nauczenia się jak kopać. Na początku też się męczyłem, w teraz otwiera praktycznie za każdym razem

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #619 dnia: 15 Stycznia 2023, 23:13:10 »
Dokładnie. Mniej więcej na środku i po kopie odsunąć się i chwilkę poczekać. Zamyka też z kopa, jak ktoś chce.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #620 dnia: 15 Stycznia 2023, 23:45:37 »
Dokładnie. Mniej więcej na środku i po kopie odsunąć się i chwilkę poczekać. Zamyka też z kopa, jak ktoś chce.
I splunąć przez lewe ramię? Zaczynam się zastanawiać, czy posiadam kwalifikacje do posiadania Toyoty.
Powinny być jakieś testy kompetencji czy coś.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #621 dnia: 15 Stycznia 2023, 23:54:33 »

Zależy jak zrobili. U mnie przesunęli antenę w lewo, więc kopię mniej więcej 25-30% od lewej strony. W sumie lepiej, niż fabrycznie, bo po pierwsze trochę bliżej, a po drugie nie kopie się w mocowanie haka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #622 dnia: 16 Stycznia 2023, 00:03:04 »
U mnie ASO przesunęło antenę do góry zderzaka, ponad konstrukcję haka, ale było to niezbyt ponieważ gniazdo ocierało o antenę podczas wysuwania, a samo otwieranie z kopa działało tak sobie.
Później antena wróciła na swoje miejsce (nie sama) po pozbyciu się plastikowych rozpórek.  Po tym otwiera się tak samo dobrze jak przed montażem haka i jest jeszcze jeden plus takiego rozwiązania - gdy mam zamocowany hak z kulą to antena praktycznie nie reaguje na kopanie - to takie niezamierzone zabezpieczenie przed przypadkowym otwarciem klapy gdy jest coś na haku.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #623 dnia: 16 Stycznia 2023, 07:41:55 »
I splunąć przez lewe ramię? Zaczynam się zastanawiać, czy posiadam kwalifikacje do posiadania Toyoty.
Powinny być jakieś testy kompetencji czy coś.
Czekam z niecierpliwością na Twoją relację z kopania zderzaka :D o ile bez haka jest pewnie jeszcze ok to przy haku przesuwają czy/i usuwają pol anteny i to działa tak jak działa.
Będziesz miał hak? :D

Markid możesz zrobić zdjęcie jak to leży u Ciebie?

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #624 dnia: 16 Stycznia 2023, 08:15:20 »
Czekam z niecierpliwością na Twoją relację z kopania zderzaka :D o ile bez haka jest pewnie jeszcze ok to przy haku przesuwają czy/i usuwają pol anteny i to działa tak jak działa.
Będziesz miał hak?
Tak się zastanawiam, ale chyba nie potrzebuję. Przyczepkę kupiłem 3 lata temu i ani razu nie użyłem. Tylko miejsce w garażu zajmuje.
A w razie czego hak mam przy Samuraju. Relacja z kopania będzie.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #625 dnia: 16 Stycznia 2023, 09:32:13 »
Tak trochę z innej beczki ale było tu o tym. Sprawdziłem ostatnio czy nasz pilot do auta usypia się pozostawiony w bezruchu. Wygląda na to, że tak. Położyłem pilota w garażu w pobliżu drzwi kierowcy i poczekałem godzinę. Bez ruszania pilota złapałem za klamkę i bez rekacji auto się nie otwierało. Dopiero po ruszeniu pilota keyless zadziałał. Potem jeszcze skróciłem ten czas do ok 5 minut i znowu to samo - brak reakcji.
To dobrze, bo wygląda na to, że w nocy gdy pilot leży w np. wiatrołapie to raczej nam auta na walizkę nie ukradną. Warto sprawdzić u siebie, bo na pewno nie było tego od początku czego dowodzi film w tym wątku na którym Sele odjeżdża nocą spod domu. Moja ravka jest wyprodukowana jesienią 2021 - odbierałem równo rok temu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #626 dnia: 16 Stycznia 2023, 09:41:05 »
...
Markid możesz zrobić zdjęcie jak to leży u Ciebie?
A nie pytałeś już o to rok temu ?
Tu masz pokazane jak zrobiło ASO i jak później poprawił Marcin:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43540.msg730901.html#msg730901
Lepszych fotek nie mam i nie bardzo jest jak je zrobić bo antenę w większej części zasłania zderzak. Widać tylko kawałek - tu gdzie jest wycięcie na hak.

ps. Antena jest obecnie zamocowana w tym samym miejscu jak oryginalnie, przed montażem haka, gniazdo haka przechodzi przez środek anteny.
By to było możliwe z plastikowej ramki anteny zostały wycięte plastikowe rozpórki, a ramka została dodatkowo umocowana opaskami do stelaża haka.
Sama antena (kable elektryczne) nie były modyfikowane. Taki sposób potraktowania i umiejscowienia anteny wymyślił bodajże kolega Kiełek. Za co chwała mu. :)
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2023, 09:49:47 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #627 dnia: 16 Stycznia 2023, 17:19:46 »
Toyota powinna to ogarnąć jakąś akcją, to masakra 30 sek.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #628 dnia: 16 Stycznia 2023, 17:36:32 »
Toyota powinna to ogarnąć jakąś akcją, to masakra 30 sek.

Przecież dają BLE, do niedawna był w promocji.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #629 dnia: 16 Stycznia 2023, 17:43:13 »
Dobra - sprawa wyjaśniona. Mam po prostu 2 czujniki zamontowanr na słupku B (tzn na każdym słupku po 2 - jeden patrzy w stronę przodu auta, a drugi w stronę tyłu)
Tak trochę z innej beczki ale było tu o tym. Sprawdziłem ostatnio czy nasz pilot do auta usypia się pozostawiony w bezruchu.
Oo - to muszę sprawdzić u siebie. Wiedziałem, że kluczyk się dezaktywuje, ale myślałem, że wprowadzili to później. Mam dokładnie tak samo jak ty - produkcja listopad 21, odbierany w styczniu rok temu, więc i u mnie powinno to tak działać

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl