Druga sprawa. Nakrętka zabezpieczająca jest większa i w konsekwencji cięższa od zwykłej. Co z wyważaniem koła? Znam zasady fizyki i wiem, że "bicie" spowodowane cięższą nakrętką będzie niewspółmiernie mniejsze od "bicia" spowodowanego oponą. Ostatecznie można założyć dwa zestawy nakrętek, po dwie na koło i koniecznie symetrycznie. Koło będzie wyważone a i zabezpieczenie podwójne.
Cytat: anyone w 28 Listopada 2021, 11:13:13Cytat: KubaCamry w Dzisiaj o 10:11:43 Fantazjujesz… Już widzę złodzieja który metalowym młotem napierda.. po kołach o 4 nad ranem… Albo wierci. W warunkach warsztatowych ok, ale nie na ulicy… Katalizator wycinają ale są pod autem i ich nie widać.taaak, bo szlifierki kątowe są bezgłośne a jak już to dźwięk cięcia metalu spod samochodu o 4 w nocy jest zupełnie normalny... Bo katalizatorów nie wycina się szlifierkami kątowymi tylko taśmowymi, które są ciche..
Cytat: KubaCamry w Dzisiaj o 10:11:43 Fantazjujesz… Już widzę złodzieja który metalowym młotem napierda.. po kołach o 4 nad ranem… Albo wierci. W warunkach warsztatowych ok, ale nie na ulicy… Katalizator wycinają ale są pod autem i ich nie widać.taaak, bo szlifierki kątowe są bezgłośne a jak już to dźwięk cięcia metalu spod samochodu o 4 w nocy jest zupełnie normalny...
Cytat: pi-ro w 28 Listopada 2021, 08:05:17Druga sprawa. Nakrętka zabezpieczająca jest większa i w konsekwencji cięższa od zwykłej. Co z wyważaniem koła? Znam zasady fizyki i wiem, że "bicie" spowodowane cięższą nakrętką będzie niewspółmiernie mniejsze od "bicia" spowodowanego oponą. Ostatecznie można założyć dwa zestawy nakrętek, po dwie na koło i koniecznie symetrycznie. Koło będzie wyważone a i zabezpieczenie podwójne. Ramię razy siła. Przy prędkościach do maksymalnej dla RAV4 gen 5 nie sądzę, żeby różnica may na śrubie miała jakiekolwiek znaczenie.
Czas zmienić na elektryka, tam nie ma katalizatora
Rozmawiamy o autach, a Ty tu wrzucasz jakieś info o Kia czy Hyundai… Jaka marka, takie problemy…
Dla Kuby to auta z Biedronki Choć jeżdżą bez awarii 3 razy dłużej niż BMWA ostatnio elektryczbe i3 BMW po 80kkm silnik do wymiany 32kplnCentrala się wypięła na klientkę. https://elektrowoz.pl/porady/mam-bmw-i3-silnik-zaczal-halasowac-aso-bmw-wycenilo-naprawe-na-30-65461-zl-co-mam-z-tym-zrobic-czytelniczka/Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Dla Kuby to auta z Biedronki Choć jeżdżą bez awarii 3 razy dłużej niż BMWA ostatnio elektryczbe i3 BMW po 80kkm silnik do wymiany 32kplnCentrala się wypięła na klientkę.
nie warte 198 zł
Cytat: Kiełek w 28 Listopada 2021, 11:23:07Cytat: anyone w 28 Listopada 2021, 11:13:13Cytat: KubaCamry w Dzisiaj o 10:11:43 Fantazjujesz… Już widzę złodzieja który metalowym młotem napierda.. po kołach o 4 nad ranem… Albo wierci. W warunkach warsztatowych ok, ale nie na ulicy… Katalizator wycinają ale są pod autem i ich nie widać.taaak, bo szlifierki kątowe są bezgłośne a jak już to dźwięk cięcia metalu spod samochodu o 4 w nocy jest zupełnie normalny... Bo katalizatorów nie wycina się szlifierkami kątowymi tylko taśmowymi, które są ciche..Ktoś mnie wyprzedził w wyjaśnieniu .Na forum ktoś sprzedaje dobre osłony katalizatorów, dopasowane do konkretnego modelu.Czas zmienić na elektryka, tam nie ma katalizatora
Cytat: Kiełek w 28 Listopada 2021, 11:23:07Cytat: anyone w 28 Listopada 2021, 11:13:13Cytat: KubaCamry w Dzisiaj o 10:11:43 Fantazjujesz… Już widzę złodzieja który metalowym młotem napierda.. po kołach o 4 nad ranem… Albo wierci. W warunkach warsztatowych ok, ale nie na ulicy… Katalizator wycinają ale są pod autem i ich nie widać.taaak, bo szlifierki kątowe są bezgłośne a jak już to dźwięk cięcia metalu spod samochodu o 4 w nocy jest zupełnie normalny... Bo katalizatorów nie wycina się szlifierkami kątowymi tylko taśmowymi, które są ciche..Na szczęście wycięcie katalizatora w RAV4 5 w warunkach polowych moimi zdaniem jest wręcz niemożliwe, on jest tuż za portkami i żeby sie tam dostać od spodu to trzeba najpierw powycinać osłony.