Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459993 razy)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #300 dnia: 29 Sierpnia 2022, 18:27:54 »
pireus, tak się zastanawiam po co przyszedłeś z tym swoim gla na forum Ravki. Krytykujesz Rawkę i Toyotę i podkreślasz jak to szczęśliwy jesteś, że nie masz Ravki tylko swojego gla. A że nikt Cię nie zapytał, to w końcu sam napisałeś ile ten gla kosztował. Czy oprócz pochwalenia się gla chciałeś coś jeszcze wnieść do tej społeczności Ravki?
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #301 dnia: 29 Sierpnia 2022, 20:30:11 »
Gap fakturowy w leasingu najczęściej nie daje możliwości odbioru odszkodowania lecz zmusza do wpłacenia go na opłatę wstępną do kolejnej umowy leasingu.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #302 dnia: 29 Sierpnia 2022, 21:25:16 »
ireus, tak się zastanawiam po co przyszedłeś z tym swoim gla na forum Ravki. Krytykujesz Rawkę i Toyotę i podkreślasz jak to szczęśliwy jesteś, że nie masz Ravki tylko swojego gla. A że nikt Cię nie zapytał, to w końcu sam napisałeś ile ten gla kosztował. Czy oprócz pochwalenia się gla chciałeś coś jeszcze wnieść do tej społeczności Ravki?
Po pierwsze jak się zalogowałem to byłem właścicielem Toyoty. Po drugie niczym się nie chwalę. Po trzecie pokaż chociaż jeden post  gdzie krytykując Ravkę piszę jaki jestem szczęśliwy mając GLA.  Po czwarte, czy masz jakieś kompleksy? Bo takie odnoszę wrażenie. Po piąte to ja decyduję o czym piszę i jak piszę i póki nie naruszam regulaminu tego forum, możesz po prostu ignorować moje posty bo nic innego Ci nie pozostaje. Po szóste nie wiem co Ty wnosisz na forum Ravki , oprócz teoretyzowania i pisania jak to czekasz na samochód.
Gap fakturowy w leasingu najczęściej nie daje możliwości odbioru odszkodowania lecz zmusza do wpłacenia go na opłatę wstępną do kolejnej umowy leasingu
To chyba dobrze, że możesz dzięki GAP możesz wpłacić większą kwotę niż mniejszą.Może się nie znam, ale wszyscy moi znajomi mający samochody na firmę wykupili GAP. Ja jako osoba prywatna też to zrobiłem po raz kolejny. Ale każdy robi jak chce i sam sobie kalkuluje co mu się opłaca.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2022, 21:44:42 wysłana przez pireus »

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #303 dnia: 29 Sierpnia 2022, 23:21:04 »
Przeczytaj swój post z 18.08. godz. 21.32 w temacie "Czas realizacji zamówienia...".
I oczywiście masz rację, każdy może pisać to co mu ślina na język przyniesie i mnie nic do tego.
Zdrówka
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: 30 Sierpnia 2022, 09:55:46 »
Przeczytaj swój post z 18.08. godz. 21.32 w temacie "Czas realizacji zamówienia...".
Przeczytałem, brzmi on
W pierwszej piątce od stycznia cztery toyoty.
To ja się bardzo cieszę, że nie mam tak pospolitego samochodu  :grin:
Zawsze kupowałem niepospolite samochody, które rzadko widzi się na polskich drogach, zarówno z segmentu A jak Opel Adam,  segmentu B jak Honda Civic pierwszej generacji , czy segmentu C jakim w latach osiemdziesiątych był Mitsubishi Lancer. Bo lubię takie samochody i co w tym złego? Tak zawsze lubiłem mało pospolite samochody, i ich cena nie ma żadnego znaczenia. Dlatego też w latach dawno minionych wolałem mieć Zastawę 1100 i Dacię niż FSO1500, Poloneza lub Skodę, które być może były nawet lepsze od moich.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2022, 10:06:33 wysłana przez pireus »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #305 dnia: 30 Sierpnia 2022, 10:04:06 »
Jak dwa lata temu się zbierałem do zakupu nowego auta to też RAVka była niepospolita ale dziś już nie jest.
Mnie to akurat nie przeszkadza, wręcz przeciwnie - popularne auta mają lepsze wsparcie, łatwiej się czegoś dowiedzieć w razie problemów - zobaczcie ilość postów na tym forum w dziale RAV4 albo na forum w USA.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #306 dnia: 30 Sierpnia 2022, 10:04:43 »
Pireus. Nie wiem, jak Ci wytłumaczył korzyści z Gap Twój doradca leasingowy, ale gap fakturowy nie wypłaci ci kwoty z faktury początkowej w drugim, trzecim czy piątym roku trwania umowy.
"W przypadku kiedy Klient wybrał wariant GAP Fakturowy, a wypłata odszkodowania z umowy ubezpieczenia AC lub OC sprawcy będzie równa wartości fakturowej pojazdu lub sumie ubezpieczenia AC w pierwszym roku trwania umowy leasingu, Ubezpieczyciel wypłaci na rzecz uprawnionego (na poczet nowej umowy leasingu) dodatkowe świadczenie w wysokości:
•   kwoty odpowiadającej 10% niższej z wartości: sumy ubezpieczenia z umowy ubezpieczenia AC w pierwszym roku trwania umowy leasingu lub wartości fakturowej pojazdu – w przypadku pojazdów osobowych i ciężarowych o ład. do 2 ton,
•   kwoty odpowiadającej 5% wartości fakturowej pojazdu lub sumy ubezpieczenia umowy AC w pierwszym roku trwania umowy leasingu – w przypadku pojazdów ciężarowych (ciągnik samochodowy, samochód ciężarowy pow. 2t ładowności, naczepa, przyczepa, autobus).
Jeśli ubezpieczony nie jest zobowiązany do wniesienia wpłaty początkowej, świadczenie nie jest wypłacane."

pireus

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: 30 Sierpnia 2022, 10:09:22 »
Nie ma żadnego leasingu, tylko zakupiłem samochód za gotówkę i GAP pokrywa wartość do ceny fakturowej samochodu w przypadku kradzieży lub szkody całkowitej.
popularne auta mają lepsze wsparcie, łatwiej się czegoś dowiedzieć w razie problemów -
Masz w 100% rację.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2022, 10:12:42 wysłana przez pireus »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #308 dnia: 30 Sierpnia 2022, 10:12:20 »
w pierwszym roku i tylko w wypadku, kiedy AC tego nie pokryje. Przeczytaj warunki ogólne.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: 30 Sierpnia 2022, 10:19:52 »
w pierwszym roku i tylko w wypadku, kiedy AC tego nie pokryje. Przeczytaj warunki ogólne.
Rozumiem, że Ty wiesz lepiej co mam napisane w warunkach ogólnych?
Nie po raz pierwszy wykupuję GAP i po kradzieży poprzedniego samochodu po 3 latach użytkowania, dostałem zwrot pełnej kwoty z faktury. Teraz wykupiłem GAP do różnicy wartości między AC w chwili kradzieży w kwocie 150 tys. zł. Tzn. mój samochód w ciągu 5 lat musiałby mieć wartość w/g AC poniżej 105 tys zł. żebym nie otrzymał pełnego zwrotu fakturowego.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #310 dnia: 30 Sierpnia 2022, 10:24:30 »
Rozumiem, że Ty wiesz lepiej co mam napisane w warunkach ogólnych?
Jak mawiają Ukraińcy: Aluzju poniał :))

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #311 dnia: 30 Sierpnia 2022, 13:30:35 »
gap fakturowy nie wypłaci ci kwoty z faktury początkowej w drugim, trzecim czy piątym roku trwania umowy.
Może kolega to rozjaśnić? GAP to chyba takie doubezpieczenie i w pierwszym roku nic nie wypłaca ponieważ całą kwotę fakturową wypłaci AC. Powiedzmy w trzecim roku wartość auta spada do 70% wartości fakturowej, na taką wartość jest polisa AC i tyle AC wypłaci. Pozostałe 30% (u mnie max 80tys) wypłaca GAP. Także nie kumam jaki problem macie z tym GAPem.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2022, 13:48:17 wysłana przez surrender »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: 30 Sierpnia 2022, 13:59:04 »
Także nie kumam jaki problem macie z tym GAPem
Ja też nie umiem tego zrozumieć.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #313 dnia: 30 Sierpnia 2022, 14:25:35 »
W obecnej sytuacji to mże się okazać że i w drugim roku GAP jest bez sensu, bo wartość auta będzie wyższa od fakturowej. Wcale bym się nie zdziwił przy takiej inflacji. Żony Corolla bez żadnych negocacji została wyceniona o 3 tys wyżej niż rok temu a auto ma 16 lat.
Nie ma oczywiście co się cieszyć, bo tak jak kiedyś GAP dawał praktycznie kasę na nowe auto to teraz trzeba będze w razie czego i tak sporo dopłacić. :cry:
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #314 dnia: 30 Sierpnia 2022, 14:46:38 »
W obecnej sytuacji to mże się okazać że i w drugim roku GAP jest bez sensu, bo wartość auta będzie wyższa od fakturowej. Wcale bym się nie zdziwił przy takiej inflacji. Żony Corolla bez żadnych negocacji została wyceniona o 3 tys wyżej niż rok temu a auto ma 16 lat.
Nie ma oczywiście co się cieszyć, bo tak jak kiedyś GAP dawał praktycznie kasę na nowe auto to teraz trzeba będze w razie czego i tak sporo dopłacić. :cry:
Tyle że na przestrzeni czasu samochody zawsze drożały i w normalnych czasach utrata pojazdu po kilku latach i mając GAP, do zakupu nowego również trzeba było dokładać. Teraz podwyżki galopują, ale wycena do ubezpieczenia jest robiona wg Eurotax i jest wątpliwe żeby ta wycena przekroczyła wartość fakturową. Do tego nie sposób przewidzieć co będzie za 2-3 lata, a na GAPa chyba musisz zdecydować się od razu. Za polisę 5-cio letnią na 150tys zapłaciłem 2800 i dla mnie lepiej kupić.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl