Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #435 dnia: 24 Grudnia 2022, 14:12:44 »
Mam być w W-wie w styczniu. Jechać starym autem zamiast nowym RAV4? Nie kusić losu? Jak często kradną RAV4 w W-wie?
Ja bym nie popadał w paranoję. Parkuj samochód w miejscu, w którym chodzą ludzie, nie w odludnym. Fakt, w Warszawie kradną najwięcej, bo tam jest elita złodziejska z całego świata, ale najczęściej, zanim ukradną, kilka dni samochód obserwują. Jak zatrzymujesz się w hotelu, bierz parking hotelowy.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #436 dnia: 24 Grudnia 2022, 14:31:44 »
Jechać starym autem zamiast nowym RAV4?
Jechać PKSem i nie wysiadać, bo w Warszawie też najwięcej mordują :roll:. To tak żartem, a tak na serio mniej internetu to mniej stresu :-)
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2022, 15:07:59 wysłana przez surrender »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #437 dnia: 24 Grudnia 2022, 21:51:53 »
Mam być w W-wie w styczniu. Jechać starym autem zamiast nowym RAV4? Nie kusić losu? Jak często kradną RAV4 w W-wie?

Dobre pytanie , bo ciągle mam na myśli w rodzinie 2 auto czy kupić nowiutkie czy używkę tak by nie czepiali chłopaczki ch... od walizek. Niech się mordują z kluczykami. Myślę rozsądnie wziąć starego , ale ze sprawdzoną historią.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #438 dnia: 24 Grudnia 2022, 22:39:36 »
Dobre pytanie , bo ciągle mam na myśli w rodzinie 2 auto czy kupić nowiutkie czy używkę tak by nie czepiali chłopaczki ch... od walizek. Niech się mordują z kluczykami. Myślę rozsądnie wziąć starego , ale ze sprawdzoną historią.
Starą jeszcze łatwiej hakować, nowa na walizkę nie pójdzie jak kluczyk położysz na 10 min, już się usypia, jest nieaktywny, chyba że chodzisz po galerii to jest cały czas aktywny, wtedy w etui musisz nosić.   

Starą ravkę jednak kupisz taniej, ale strata i tak boli.
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2022, 22:42:12 wysłana przez animuss »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #439 dnia: 25 Grudnia 2022, 12:45:23 »
Na „gejmboja” nie ma metody

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #440 dnia: 25 Grudnia 2022, 16:27:42 »

Są, nie bedę reklamował ale jedna z kilku firm:
"Immobilizer CAN chroni przed kradzieżą na „Game Boya”; „walizkę” i innymi nowoczesnymi formami kradzieży. Nawet przy dostaniu się do wnętrza pojazdu, auto nie zostanie uruchomione – a to kluczowe w przypadku kradzieży. Brak możliwości odpalenia pojazdu jest przeważnie wystarczająco zniechęcający dla złodzieja. Zamiast szukać przyczyny, poszuka innego"

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #441 dnia: 25 Grudnia 2022, 16:34:19 »

Są, nie bedę reklamował ale jedna z kilku firm:
"Immobilizer CAN chroni przed kradzieżą na „Game Boya”; „walizkę” i innymi nowoczesnymi formami kradzieży. Nawet przy dostaniu się do wnętrza pojazdu, auto nie zostanie uruchomione – a to kluczowe w przypadku kradzieży. Brak możliwości odpalenia pojazdu jest przeważnie wystarczająco zniechęcający dla złodzieja. Zamiast szukać przyczyny, poszuka innego"

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Poza materiałami reklamowymi producentów/dystrybutorów/instalatorów opinie są mocno podzielone.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #442 dnia: 25 Grudnia 2022, 18:28:34 »
To prawda, jedynie ukryte odcięcie.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #443 dnia: 25 Grudnia 2022, 18:29:08 »
A ja tak sobie myślę o odpowiedzialności producenta.
Jeśli sprzedaje samochód który można w prosty sposób, w kilkanaście sekund ukraść to chyba coś jest nie tak?
Przecież z tego co widać na wyżej zamieszonych filmach, przy kradzieży na walizkę, to wygląda jak współudział - producent działa w zmowie ze złodziejami, ułatwiając im kradzież.
Fakt, że w promocji to 200 zł, ale po co montowane są dodatkowe zabezpieczenia które nic nie dają?
Czy ja mam montować sobie żyletki w nadkolu, czy producent dał pupy?
I na koniec - czy ja jestem dziwny, czy Świat zwariował?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #444 dnia: 25 Grudnia 2022, 18:35:32 »
A ja tak sobie myślę o odpowiedzialności producenta.
Jeśli sprzedaje samochód który można w prosty sposób, w kilkanaście sekund ukraść to chyba coś jest nie tak?
Przecież z tego co widać na wyżej zamieszonych filmach, przy kradzieży na walizkę, to wygląda jak współudział - producent działa w zmowie ze złodziejami, ułatwiając im kradzież.
Fakt, że w promocji to 200 zł, ale po co montowane są dodatkowe zabezpieczenia które nic nie dają?
Czy ja mam montować sobie żyletki w nadkolu, czy producent dał pupy?
kurcze. Słuszna uwaga o której często zapominamy.
Ciekawe podejście.

Z drugiej strony to dlaczego człowiek nie jest w stanie budować samochodów z materiałów które nie rdzewieją?
2023 rok za chwilę.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #445 dnia: 25 Grudnia 2022, 18:38:58 »
Producenci nie mają interesu w ograniczaniu kradzieży. Ukradną Ci samochód, kupisz nowy. I ruch w interesie jest:)) Nikogo nie interesuje twój problem ze stratą pieniędzy i środka komunikacji na kilka lub kilkanaście miesięcy. Toyota niby coś robi, zaczyna znaczyć części Select DNA, ale jeżeli to prawda, że to tylko plamka wosku, którą można zdjąć paznokciem, to jest to pozorowane działanie. Wg mnie jest przyzwolenie na handel kradzionymi częściami i dlatego mamy taki problem. Nikt nie sprawdza źródła pochodzenia tych części. Nagle okazuje się, że wszyscy maja stacje demontażu pojazdów, chociaż z rejestru wynika, że wcale nie jest ich tak dużo. A wystarczyłoby podawać z każdą częścią nr VIN auta, z którego pochodzi.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #446 dnia: 25 Grudnia 2022, 19:37:40 »
Wg mnie jest przyzwolenie na handel kradzionymi częściami i dlatego mamy taki problem. Nikt nie sprawdza źródła pochodzenia tych części. Nagle okazuje się, że wszyscy maja stacje demontażu pojazdów, chociaż z rejestru wynika, że wcale nie jest ich tak dużo. A wystarczyłoby podawać z każdą częścią nr VIN auta, z którego pochodzi.
Racja. I nikomu to nie przeszkadza.
W uzupełnieniu poprzedniego postu - może samochód w ogóle nie musi mieć zamków?
Są jakieś przepisy to regulujące? Czy tylko wymogi ubezpieczycieli? W sumie oni powinni być po naszej stronie.
BTW - poszukam tabliczki na płot w tym stylu:
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #447 dnia: 25 Grudnia 2022, 19:41:57 »
Wg mnie jest przyzwolenie na handel kradzionymi częściami i dlatego mamy taki problem. Nikt nie sprawdza źródła pochodzenia tych części. Nagle okazuje się, że wszyscy maja stacje demontażu pojazdów, chociaż z rejestru wynika, że wcale nie jest ich tak dużo. A wystarczyłoby podawać z każdą częścią nr VIN auta, z którego pochodzi.
Racja. I nikomu to nie przeszkadza.
W uzupełnieniu poprzedniego postu - może samochód w ogóle nie musi mieć zamków?
Są jakieś przepisy to regulujące? Czy tylko wymogi ubezpieczycieli? W sumie oni powinni być po naszej stronie.
BTW - poszukam tabliczki na płot w tym stylu:

Największym promotorem kradzieży na części są ubezpieczyciele dopuszczający wypłaty na kosztorys a nie za dokonaną naprawę. Ich interesuje zebranie składki i wymiganie się od wypłaty odszkodowania.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #448 dnia: 25 Grudnia 2022, 23:23:52 »
Jesteś dziwny.  :)
A teraz pytanie.
Kupujesz auto czy sejf, jak sejf na kołach to możesz mieć pretensje do producenta.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #449 dnia: 25 Grudnia 2022, 23:45:17 »
Jesteś dziwny.  :)
A teraz pytanie.
Kupujesz auto czy sejf, jak sejf na kołach to możesz mieć pretensje do producenta.

Jestem poniekąd podobnego zdania. wygoda użytkownika jest na przeciwstawnym biegunie, niż bezpieczeństwo, ale też trzeba zapewnić użytkownikowi sporą dozę wygody, bo inaczej nikt (poza grupą zapaleńców) nie będzie chciał używać danego produktu . Tutaj klienci oczekują keyless, który z definicji nie może być bezpieczny (przynajmniej w takiej formie, w jakiej go znamy) i dostają keyless. Zawsze możesz sobie zdezaktywować, choć nie wiem, czy jest możliwa dezaktywacja odbiornika

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl