Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 460085 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #450 dnia: 26 Grudnia 2022, 05:21:03 »
I na koniec - czy ja jestem dziwny, czy Świat zwariował?
Jesteś dziwny.  :)
A teraz pytanie.
Kupujesz auto czy sejf, jak sejf na kołach to możesz mieć pretensje do producenta.

Jestem poniekąd podobnego zdania. wygoda użytkownika jest na przeciwstawnym biegunie, niż bezpieczeństwo, ale też trzeba zapewnić użytkownikowi sporą dozę wygody, bo inaczej nikt (poza grupą zapaleńców) nie będzie chciał używać danego produktu . Tutaj klienci oczekują keyless, który z definicji nie może być bezpieczny (przynajmniej w takiej formie, w jakiej go znamy) i dostają keyless. Zawsze możesz sobie zdezaktywować, choć nie wiem, czy jest możliwa dezaktywacja odbiornika
No właśnie, jak to działa? Ustawia się to w menu? Zawsze miałem auto z kluczykiem który wkładałem do stacyjki. Szczerze, nie godzi to jakoś w mój komfort i bardziej od komfortu użytkowania cenię sobie komfort psychiczny :) Niestety nie da się kupić auta w wyższej wersji, żeby miało nie mieć bezkluczykowego dostępu. Rozumiem, że to pewnie przez wzgląd na niektóre funkcje które tego mogą wymagać. Czy można więc tę funkcję czasem deaktywować np. gdy zostawiamy auto w pewien sposób narażone na kradzież? W jaki sposób się to robi i jaki jest skutek tej zmiany?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #451 dnia: 26 Grudnia 2022, 06:20:51 »
Możesz sobie wyłączyć, lub zostawić aktywny z poziomu auta lub strony www. Twoja decyzja, ja nie po to kupuję z tym systemem, bu nie używać.  Mam to w każdym od 2005r.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2022, 06:24:00 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #452 dnia: 26 Grudnia 2022, 07:20:12 »
Możesz sobie wyłączyć, lub zostawić aktywny z poziomu auta lub strony www. Twoja decyzja, ja nie po to kupuję z tym systemem, bu nie używać.  Mam to w każdym od 2005r.

OK, zastanawia mnie jednak jak to funkcjonuje po dezaktywacji. O ile dobrze rozumiem, to przy aktywnym systemie, po wciśnięciu klamki auto wysyła sygnał do kluczyka który można powiedzieć, że czuwa i jak kluczyk odpowie na ten sygnał to drzwi się otwierają. Czyli po dezaktywacji auto po wciśnięciu klamki nie zapyta o to czy jest obecny kluczyk a jedynie przez wciśnięcie przycisku w kluczyku do takiej interakcji między autem a kluczykiem dojdzie? :) Chciałbym poznać ten mechanizm działania. Czym różni się sygnał wysłany po naciśnięciu przycisku na kluczyku od tego który kluczyk wysyła po naciśnięciu klamki? Chyba że po wciśnięciu przycisku na kluczyku mamy odwrotną sytuację i to auto jest w stanie czuwania i czeka na sygnał od kluczyka i jak się przyciśnie przycisk na kluczyku to auto odpowiada sygnałem, jest swego rodzaju sparowanie i wtedy się otwiera.

No i jak funkcjonuje odpalenie auta po jego otwarciu. Mam przycisk, którym uruchamiam auto. Chyba nie ma nigdzie fizycznego slota na włożenie kluczyka, by móc tak uruchomić samochód? Jaka jest więc różnica wtedy?

Wiesz, ja nie mówię, że korzystał nie będę. Parkuję w garażu podziemnym w pracy podobnie. Zakładam, że szansa na kradzież jest wtedy nieco mniejsza, natomiast jak gdzieś wyjadę to okazjonalnie mógłbym sobie to wyłączać, by mieć większy komfort.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #453 dnia: 26 Grudnia 2022, 09:25:40 »
Tutaj klienci oczekują keyless, który z definicji nie może być bezpieczny (przynajmniej w takiej formie, w jakiej go znamy) i dostają keyless.
Oczywiście, że może być, tylko, że od wielu producentów wymagałoby to zmiany modułów, które prawdopodobnie zakontraktowane są na kilka lat.
Takie rozwiązanie stosuje JRL, bo pierwszą marką, która przechodziła taki kryzys wizerunkowy związany z kradzieżami na walizkę. Rozwiązanie jest bajecznie proste - kluczyk i centralka mają zsynchronizowane zegary, więc przekazując sygnał pomiędzy "walizkami" dodajemy opóźnienie i system nie otworzy zamków. Jedyną wadą tego rozwiązania jest to, że przy wymianie baterii trzeba otworzyć auto z pilota.
VAGi nowej generacji mają też zabezpieczenie, że pilot leżący 15 minut się dezaktywuje.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #454 dnia: 26 Grudnia 2022, 10:33:26 »
Kupujesz auto czy sejf, jak sejf na kołach to możesz mieć pretensje do producenta.
Czyli sytuacja beznadziejna - rozwiązanie wadliwe, a klient zadowolony.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #455 dnia: 26 Grudnia 2022, 10:37:04 »
Tutaj klienci oczekują keyless, który z definicji nie może być bezpieczny (przynajmniej w takiej formie, w jakiej go znamy) i dostają keyless.
To chyba Ty. Mi nie sprawia problemu włożenie kluczyka do stacyjki, czy naciśniecie przycisku w pilocie.
I nie wierzę, że nie można zrobić bezpiecznego keyless. Wszystko można, tylko trzeba chcieć i myśleć co się robi.
Ale to znak czasów chyba.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #456 dnia: 26 Grudnia 2022, 10:44:09 »
Takie rozwiązanie stosuje JRL, bo pierwszą marką, która przechodziła taki kryzys wizerunkowy związany z kradzieżami na walizkę. Rozwiązanie jest bajecznie proste - kluczyk i centralka mają zsynchronizowane zegary, więc przekazując sygnał pomiędzy "walizkami" dodajemy opóźnienie i system nie otworzy zamków. Jedyną wadą tego rozwiązania jest to, że przy wymianie baterii trzeba otworzyć auto z pilota.
VAGi nowej generacji mają też zabezpieczenie, że pilot leżący 15 minut się dezaktywuje.
Oooo! Czyli można? Ale po co, jeśli klient woli (!) wykupić AC i GAP, zamontować GPS'a, Bear Locka, BLE, SRE i inne systemy z odcięciem zapłonu u Heńka z warstatu obok włącznie.
Jeśli Toyota jest na 1. miejscu kradzionych samochodów, a na 1. miejscu wśród Toyot jest RAV4 to jesteśmy w czarnej dupie czy się mylę?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #457 dnia: 26 Grudnia 2022, 10:53:31 »
Latamy w kosmos i nie potrafimy opracować systemu uniemożliwiającego kradzież auta :).
Sorry jak na razie to Toyota nie potrafi, a z hybrydą jakoś sobie poradzili.
Ostatnio odnoszę wrażenie, że stworzenie napędu hybrydowego pochłonęło budżet na 30 lat.
Bo jak popatrzymy na pozostałe elementy wyposażenia, to są daleko do tyłu.
A ostatnio to nawet transportu nie potrafią zorganizować :).

No chyba, że na to zabezpieczenie przed kradzieżą są jakieś specjalne procedury… ale to już musi się fachowiec podzielić swoją obszerną wiedzą.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2022, 10:57:19 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #458 dnia: 26 Grudnia 2022, 11:15:18 »
Na walizkę częściowo lub całkiem oparło się 31-32 modli aut, z 501 testowanych...
https://www.auto-swiat.pl/porady/eksploatacja/kradziez-na-walizke-adac-przetestowalo-501-aut-ktore-modele-sa-dobrze-zabezpieczone/tycm3ws
Co do odpalenia rav4 po dezaktywacji systemu:
Zbliżasz kluczyk do przycisku i wciskasz przycisk start, lub przycisk wciskasz kluczykiem i auto startuje.
NAJLEPRZYM zabezpieczeniem kluczyka jest folia aluminiowa (ta kuchenna). Zawinięty kluczyk nie sieje, a auto nie odbiera sygnału.
W  rav kluczyk można dezaktywować lub sam się wyłączy po określonym czasie ( w nowym wydaniu).
Generalnie mam to w dooopie, ale w Szczecinie giną "Niemce" i czasem Hyundaie. Japsy złodzieje mają w...poważaniu.
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2022, 11:18:19 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #459 dnia: 26 Grudnia 2022, 11:23:19 »
Obwijanie pastylki od BLE w folię aluminiową działa i nawet przybliżenie do kontrolki jej nie uruchomi. Dopiero odwinięcie folii poskutkuje, ale jest to wielce upierdliwe przy częstszym używaniu i folia się zużywa od tych czynności i traci swoją szczelność.  :grin:
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #460 dnia: 26 Grudnia 2022, 11:59:12 »
Obwijanie pastylki od BLE w folię aluminiową działa i nawet przybliżenie do kontrolki jej nie uruchomi. Dopiero odwinięcie folii poskutkuje, ale jest to wielce upierdliwe przy częstszym używaniu i folia się zużywa od tych czynności i traci swoją szczelność.  :grin:
Możesz kupić etui chociaż jak mają Ci ukraść auto to i tak gdzieś tego etui nie użyjesz i wtedy pozamiatane.

Sorry jak na razie to Toyota nie potrafi
Na tą chwilę nie chodzi o toyotę tylko o wszystkie marki w zależności od kraju. W Niemczech toyota/lex jest na szarym końcu aut kradzionych wyprzedza ją X10 motoryzacja niemiecka, we Francji kradną priusy reszta to rodzime wynalazki więc...
Latamy w kosmos
Tak, to widać bez dwóch zdań  :-)

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #461 dnia: 26 Grudnia 2022, 12:19:20 »
Kupiłem antykradzieżowe etui RFID  do kluczyka i działa. Tzn. po włożeniu kluczyka do etui, nie otworzy ani nie odpali się auta.
Ale jest to bardzo niewygodne. Etui jest duże i jak się włoży kluczyk i pilota do bramy, który mam przypięty przy kluczyku, to powstaje wielkie coś co wypycha kieszeń. Jest do zniesienie przy wkładaniu kluczyka dwa razy dziennie (Rano przed pracą i wieczorem po pracy), ale jak coś załatwiam na mieście i co trochę wychodzę z auta, to robi się niewygodnie.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #462 dnia: 26 Grudnia 2022, 12:23:04 »
Zbliżasz kluczyk do przycisku i wciskasz przycisk start, lub przycisk wciskasz kluczykiem i auto startuje.
Hmmm to wtedy na jakiej zasadzie to działa, skoro zbliżam to wciąż jest niejako bezprzewodowa informacja, że kluczyk jest ok i może odpalić. Po deaktywacji zmniejsza się zasięg rozpoznawania kluczyka do kilku cm? Czemu przekazując anteną sygnał ktoś na walizkę by nie był w stanie odpalić? Też może mieć jakiś mini nadajnik który przyłoży do przycisku i sygnał bedzie blisko. Chyba że to jeszcze jakoś inaczej wtedy działa.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #463 dnia: 26 Grudnia 2022, 12:39:32 »
Oczywiście, że może być, tylko, że od wielu producentów wymagałoby to zmiany modułów, które prawdopodobnie zakontraktowane są na kilka lat.
Takie rozwiązanie stosuje JRL, bo pierwszą marką, która przechodziła taki kryzys wizerunkowy związany z kradzieżami na walizkę. Rozwiązanie jest bajecznie proste - kluczyk i centralka mają zsynchronizowane zegary, więc przekazując sygnał pomiędzy "walizkami" dodajemy opóźnienie i system nie otworzy zamków.
Nie zgodzę się z tym co napisałeś. Po pierwsze googlajac na szybko nie widzę w ich systemie nic o synchronizacji czasu, a po prostu o używaniu fal o różnej częstotliwości (co utrudnia, ale nie uniemożliwia kradzieży). Po drugie: gdyby to faktycznie było oparte na czasie jak piszesz, to walizka nie dodalaby na tyle dużego opóźnienia,.żeby przestało to działać (to są opóźnienia rzędu kilku ms). Po trzecie natomiast: owszem - rozwiązanie JRL jest skuteczne przy obecnie używanych walizkach, ale to kwestia czasu, żeby zrobili walizki specjalnie po to. Przy czym im więcej producentów wdrozyloby ich rozwiązanie u siebie, tym szybciej pewnie powstałaby odpowiednią walizka
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2022, 12:47:35 wysłana przez firek »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #464 dnia: 26 Grudnia 2022, 12:42:34 »
Hmmm to wtedy na jakiej zasadzie to działa, skoro zbliżam to wciąż jest niejako bezprzewodowa informacja, że kluczyk jest ok i może odpalić. Po deaktywacji zmniejsza się zasięg rozpoznawania kluczyka do kilku cm? Czemu przekazując anteną sygnał ktoś na walizkę by nie był w stanie odpalić? Też może mieć jakiś mini nadajnik który przyłoży do przycisku i sygnał bedzie blisko. Chyba że to jeszcze jakoś inaczej wtedy działa.

Złodziej musiałby przyłożyć swoje urządzenie do kluczyka, a nie do stacyjki. Warto wiedzieć, że opisany sposób (z przyłożeniem kluczyka) może się przydać do odpalenia auta z padniętą baterią w kluczyku

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl