Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 460036 razy)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #525 dnia: 30 Grudnia 2022, 20:55:30 »
Dalsze szczególowe informacje i kwestie techniczne w tym temacie możecie uzyskać od producenta tego cudeńka :)

http://www.semeco.waw.pl/kontakt/

Reszta osób, które mają te zabezpieczenia jednak chciałaby mieć jaką "kolwiek" ochronę.
Słowa tu napisane można odczytać nawet bez zalogowania na forum wiec jesli napisałbym tu takie detale to byłoby już zbyt istotne.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #526 dnia: 30 Grudnia 2022, 21:18:41 »
Jakąkolwiek ochronę to my mamy, szczególnie jak bateria słaba

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #527 dnia: 30 Grudnia 2022, 21:34:53 »
Colin. Z jednej strony dyskredytujesz instalowane przez toyotę elektroniczne zabezpieczenia niefabryczne, z drugiej na zapytanie o podstawę techniczną takiej opinii odsyłasz na Berdyczów. W świetle twojej wypowiedzi, że instalujesz te rozwiazania słabo to wygląda. Trochę się rozczarowałem. Bo można różnie rozumieć twoje intencje.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 21:36:53 wysłana przez wszim »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #528 dnia: 30 Grudnia 2022, 21:45:40 »
Musiałbym podać wszystkie słabe strony tego zabezpieczenia czarno na białym w kolejnym poście, co wiązałoby się z ułatwieniem dla potencjalnego złodzieja.
To by dopiero było słabe i nieprofesjonalne.

Zapraszam zatem osobiście, a nie będziesz rozczarowany.

Mam zlecenie na wykonanie - instaluje, ale... z pewnymi dodatkami, które dadzą kilka kolejnych cennych minut :)
Każdy robi ze swoim autem co uważa za stosowne.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #529 dnia: 30 Grudnia 2022, 21:49:14 »
Znalezienie w necie instrukcji instalacji BLE42 zajęło mi jakieś 20 minut. Muszę przyznać, że długo. Ale jestem przekonany, że każdy potencjalny złodziej Toyoty ma ten dokument w małym palcu - a tymczasem przed użytkownikami-klientami robi się wielkie tajemnice. I nie dotyczy to tylko BLE, większość masowych zabezpieczeń samochodowych jest tak sprzedawana. Gdyby one były naprawdę skuteczne, wszystko mogłoby być opublikowane łącznie z kodami źródłowymi...

Colin, a oferujesz "uzdatnienie" stockowego BLE?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #530 dnia: 30 Grudnia 2022, 21:51:41 »
Mam zlecenie na wykonanie - instaluje, ale... z pewnymi dodatkami,
Teraz rozumiem. Business is business. No i niestety to powoduje, że trudno twoje opinie potraktować obiektywnie.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 22:02:04 wysłana przez wszim »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #531 dnia: 30 Grudnia 2022, 22:07:35 »
Zawsze możesz zaufać ASO albo SEMECO  :grin:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #532 dnia: 30 Grudnia 2022, 22:58:49 »
Nie ogarniam… jak ktoś Wam dobrze radzi, to od razu go atakujecie i oskarżacie, że chce na Was zrobić biznes.
Serio uważacie, że na kilkunastu użytkownikach danego modelu obecnych na forum, można zrobić majątek życia?

Waszym zdaniem te co zginęły akurat nie miały zabezpieczenia?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #533 dnia: 30 Grudnia 2022, 23:01:29 »
Zawsze możesz zaufać ASO albo SEMECO  :grin:
Nie chodzi o wiarę czy ufność do instytucji ale wiarygodność w społeczności forum. Czy tym sposobem budujesz autorytet? Miałem przez chwilę nadzieję na merytoryczne podyskutowanie, skończyło się jak zwykle.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #534 dnia: 30 Grudnia 2022, 23:04:29 »
Nie ogarniam… jak ktoś Wam dobrze radzi, to od razu go atakujecie i oskarżacie, że chce na Was zrobić biznes.
Serio uważacie, że na kilkunastu użytkownikach danego modelu obecnych na forum, można zrobić majątek życia?

Waszym zdaniem te co zginęły akurat nie miały zabezpieczenia?
Dobra rada podaje podstawę do uwiarygodnienia. Inaczej może to być spam.
Słowo "atakujecie" jest ostatnio wszędzie nadużywane. Każda próba dyskusji lub krytyki to atak?
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 23:08:56 wysłana przez wszim »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #535 dnia: 30 Grudnia 2022, 23:23:43 »
Wg. mnie podstawą uwiarygodnienia jest fakt, że pomimo montażu tych zabezpieczeń Toyoty pozostają na pierwszym miejscu listy aut znikających właścicielom.
Z tą próbą dyskusji to bym uważał :).
Jak próbuje wywołać dyskusje nt. podejścia TME i TCE do klienta, to jestem oskarżany o atak.
I jedyne co słyszę to …jak Ci się nie podoba to idź do Audi, BMW, itd. :).

Ps. Nadal uważam, że za znikające Toyoty, w dużej mierze odpowiada ich dostawca. Jak by tak nie było, nie podejmowali by prób z tym zabezpieczeniem DNA. Może czas na zmianę dostawcy tych dodatkowych zabezpieczeń?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #536 dnia: 30 Grudnia 2022, 23:33:40 »
Ktoś wie dokładnie, od kiedy TCE daje znakowanie i BLE "po taniości" ? Bo zdaje mi się, że to nowość.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #537 dnia: 30 Grudnia 2022, 23:40:50 »
większość masowych zabezpieczeń samochodowych
Właśnie złodzieje z tego korzystają, przechodzą najpierw kurs, a potem biorą za koleją wszystkie konie za uzdę.
Dlatego wystarczy jedno nietypowe zabezpieczenie, złodziej nienauczony musi improwizować, nie daje rady tego obejść,  wtedy czas zaczyna go niszczyć i rezygnuje, ucieka.   
Można jeszcze spać z baseballem i czekać.
https://www.youtube.com/watch?v=UOvTfYfRXSw&t=112s

« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 23:43:14 wysłana przez animuss »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #538 dnia: 31 Grudnia 2022, 00:04:15 »
Jak próbuje wywołać dyskusje nt. podejścia TME i TCE do klienta, to jestem oskarżany o atak.

No bo jest prosty temat w Niemczech wszytskie pierwsze miejsca kradzieży aut zajmują samochody niemieckie, we Francji żabojadowe itd więc jaki jest z tego wniosek ?

A wniosek jest tego taki że to rynek zbytu kradzionych aut dyktuje warunki. W pozostałych krajach producenici tak samo sobie nie radza z kradzieżami jak w PL TCE.

Tak naprawdę do momentu kiedy w naszym aucie będzie zabezpieczenie takie samo/podobne do tysiąca innych sztuk to nic z tego nie będzie. Zawsze złodziej będzie krok do przodu.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #539 dnia: 31 Grudnia 2022, 00:24:53 »
Wg. mnie podstawą uwiarygodnienia jest fakt, że pomimo montażu tych zabezpieczeń Toyoty pozostają na pierwszym miejscu listy aut znikających właścicielom.
No właśnie czy pomimo, czy głównie bez?  Niestety mam wrażenie, że pewną słabością ASO wydaje się być pójście na łatwiznę i wydawanie aut klientom bez aktywowanego immo. Dostaje klient  brelok bez świadomości, że dostał zabawkę, która gdy nie jest włączona nie działa. A dlaczego nie włączona? Bo włączona sprawia czasem kłopot i klienci dzwonią, marudzą więc lepiej się przed tym chronić czyli sprzedać urządzenie wyłączone. Sam byłem tego zjawiska przypadkiem , studiując forum wychodzi, że nie jedynym.
Dlatego nie wiem czy skradzione tojki zostały łatwo skradzione , bo nie miały żadnych tego typu zabezpieczeń, czy miały ale nie działały, więc jakby ich nie było.
BLE czy Cobra określana jest mianem immobilizera. W teorii takie zabezpieczenie, to trochę więcej niż odcięcie jakiegoś kabelka. Próbuję więc dociekać technicznej natury tego rozwiązania. Na razie niestety dotykam nie merytoryki lecz autofilii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl