Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #555 dnia: 31 Grudnia 2022, 11:40:25 »
nie piszemy o braku zabezpieczenia tylko o lepszym i gorszym co
Każdy samochód ma jakieś zabezpieczenie producenta. Nie ma samochodu bez zabezpieczenia. Te lepsze są jak słaby zamek w drzwiach, gorsze to drzwi bez zamku. Tak trudno zrozumieć pewne przenośnie?
. Natomiast statystyki wskazują na to że nie ma dobrego seryjnego zabezpieczenia.
Ale są lepsze i gorsze. I lepiej mieć te lepsze, bo każda sekunda się liczy przy kradzieży samochodu.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2022, 11:46:00 wysłana przez pireus »

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #556 dnia: 10 Stycznia 2023, 23:07:20 »
To teraz opowiem Wam śmieszną historię...

Przekonany że mam zamontowaną Meta BLE czytałem ten wątek z pewną dozą zdziwienia gdyż wszyscy wskazywali, że jest pluskwa przy kluczach, a u mnie za cholerę nie było.

Zatem stwierdziłem, że zapytam mojego dilera co i jak czy też to może jakaś nowa wersja tej pluskwy i zintegrowali z kluczykami czy coś.

No i teraz hit -> mój diler dziś mi odpisał, że w terminie odbioru był problem z Meta BLE i wsadzili mi Vodafone Cobra (sprzedawca podczas zamówienia nie polecał bo to w sumie tylko wyjec) no i że jak chcę to mam przyjechać, domontują Metę...oczywiście skorzystam wraz z innymi elementami typu auto zastępcze etc...

Powiem tak, w pierwszym momencie zdębiałem, w drugim momencie złapałem wkur*a, a teraz się zastanawiam żeby zrobić jakąś mega gównoburzę w salonie...co poradzicie?
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #557 dnia: 10 Stycznia 2023, 23:13:46 »
Cobra to nie tylko "wyjec", to immo + alarm z możliwością rozbudowy, a BLE to tylko immo. (Nie piszę o wartości tych zabezpieczeń, bo standardowo montowane w sposób szablonowy w aso...) Do Cobry też jest dodatkowo karta proxy.
Także, ktoś Cię całkiem wkręca...
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2023, 23:16:31 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #558 dnia: 11 Stycznia 2023, 00:00:13 »
Cobra to to samo co BLE a nawet więcej bo ma syrenę.
Olej to. Cobra PRO w najnowszej wersji daje radę.

P.S.
Czy z dodatkowej karty proxy której nie używacie wyjmujecie baterie?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #559 dnia: 11 Stycznia 2023, 04:18:54 »
Ja dostałam tylko jedną kartę proxy.
 Kartę proxy można wyłączyć długim trzymaniem przycisku ok 10s. Z tym że to nie oznacza zerowego poboru energii ale zapewne bardzo mały, taki tryb standby. Więc jak zamierzasz przez pół roku nie używać karty to zdrowiej wyciągnąć z niej baterię.
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2023, 04:25:01 wysłana przez wszim »

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #560 dnia: 11 Stycznia 2023, 14:23:48 »
To ciekawe co piszecie, ani karty PROXY nie posiadam, ani niczego innego...

To co posiadam aktualnie to na pewno alarm w formie wycia...plus migającą diodę poniżej kierownicy po lewej...generalnie dziwne to wszystko co się wydarzyło...zbieram maile i czekam na rozwój wypadków.
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #561 dnia: 11 Stycznia 2023, 14:42:24 »
Do COBRY nie musi być dawana karta proxy. Wtedy działa sam alarm bez immo, kwestia konfiguracji. Można też aktywować immo rozbrajane pinem na przycisku. Widzę, że salony robią sobie z tego trochę jaja.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #562 dnia: 11 Stycznia 2023, 15:04:33 »
Zawracanie pupy z tymi alarmami czy immo.  Tylko dodatkowe klopoty, breloki do noszenia, a złodzieje to omijają w 10 sekund. W miarę pewne zabezpieczenie nie może być salonowe. Owszem kosztuje sporo ale z drugiej strony to jednak istotnie mniej od rocznego ubezpieczenia a spokój jednak większy. Chyba jedyny plus tych salonowych migajacych diodek, to że złodziej myśli, że ma tylko z tym do czynienia i jesli oczywiście mamy coś jeszcze lepszego to może się zdziwić i odpuścić.
Ja wiem ze niektórzy twierdzą, że lepiej zeby już ukradli niż poniszczyli ale przy obecnym wzroście cen, a zwłaszcza czasie oczekiwania to już lepiej niech serwis naprawia/wymienia uszkodzone elementy i w tym czasie jeździmy zastępczym niż mamy czekać rok na nowe auto nie mając czym jeździć i doplacając kupę kasy.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #563 dnia: 11 Stycznia 2023, 15:43:26 »
W miarę pewne zabezpieczenie nie może być salonowe
Masz jakąś dobrą propozycję? Blokada mechaniczna skrzyni biegów jest niewiele warta ( Miałem, samochód ukradli), Can Lock i pochodne też słabo zabezpieczają( Ponoć moje firmowe zabezpieczenie jest od nich lepsze)
https://www.youtube.com/watch?v=aZUQmJMuf8c

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #564 dnia: 11 Stycznia 2023, 16:34:31 »
A to ktoś zna? Jakieś opinie?

Igła.

http://www.author-alarm.pl/

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #565 dnia: 11 Stycznia 2023, 16:44:48 »
Ta igła to na pierwszy rzut oka to samo co canlock którego poważnie rozważam.

Pireus, a masz jakieś żródło że Canlock nie jest zbyt skuteczny? Wiadomo, że producent będzie pisał na stronie że nie skradzono żadnego auta z tym systemem. Z filmu wynika że auto miało jakiegoś clifforda czy cuś więc nie wiem co to ma do rzeczy. Ogólnie nie ma 100% zabepieczenia. Pytanie czy złodziejowi się opłaca ryzyko szukania po aucie gdzie jest canlock podpięty skoro za rogiem stoi kolejna rav z samą cobrą?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #566 dnia: 11 Stycznia 2023, 16:57:18 »
Pireus, a masz jakieś żródło że Canlock nie jest zbyt skuteczny?
Pytałem salonie MB jak odbierałem samochód. Powiedziano mi, że nie ma sensu, bo zabezpieczenie firmowe jest o wiele lepsze. I jak sobie z nim poradzą to i CanLoc nic nie pomoże
Z filmu wynika że auto miało jakiegoś clifforda czy cuś więc nie wiem co to ma do rzeczy
Nie chodzi o nazwę tylko o mechanizm ich działania. Do tej pory za najlepsze uważano  rosyjską Pandorę oraz amerykańskiego Vipera ( sam chciałem to zamontować ale w Polsce nikt nie chciał się tego podjąć), a tu taka lipa.
Sam czegoś szukam., ale niczego co bardziej złodziejowi niż mi uprzykrzy życie nie znalazłem,
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2023, 16:59:51 wysłana przez pireus »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #567 dnia: 11 Stycznia 2023, 17:16:24 »
Pytałem salonie MB jak odbierałem samochód. Powiedziano mi, że nie ma sensu, bo zabezpieczenie firmowe jest o wiele lepsze. I jak sobie z nim poradzą to i CanLoc nic nie pomoże
Jak mam być szczery to dla mnie żaden dowód na cokolwiek. Ja oczywiscie nie bronię zaciekle canlocka. Mógłbym to zrobić tylko w sytuacji gdybym miał własne doświadczenie, że powstrzymał kradzież auta więc siłą rzeczy wolę nie mieć takiego doświadczenia. Z drugiej strony jeszcze bardziej nie chciałbym mieć praktycznego potwierdzenia, że jakieś tam wypasione zabepieczenie jest do d... Na razie z całą pewnością mozna to powiedzieć o cobrach i ble. Każda ravka ma jedno z dwóch i kradną je jak chcą.
Film taki sobie. Znależli dziurę w Viperze to i sobie poradzili z resztą. Pytanie czy taką dziurę ma canlock, igła czy inny tego typu system? Zauważ, że nie obeszli zabezpieczenia jako takiego tylko zhakowali apkę. Nie wiem po co w ogóle jakieś API do tego było dostępne. Przecież tu ma być wszystko zamknięte, poszyfrowane i nie dawać jakiś mega możliwości sterowania autem jak zdalne odpalanie silnika czy namierzanie gdzie akurat wypasiony golf jedzie. No słaby ten Viper.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #568 dnia: 11 Stycznia 2023, 17:25:08 »
Jak mam być szczery to dla mnie żaden dowód na cokolwiek
Owszem, żaden dowód. Jedyny empiryczny dowód mam na skradziony mi samochód z blokadą skrzyni biegów.  Ale zawsze jakaś opinia dotycząca kradzieży samochodów które tam sprzedają i wiedzą jakie mają dodatkowe zabezpieczenia.
Co do CanLok, to inne firmy oferują dokładnie takie samo zabezpieczenie, tylko taniej np.SEO CANBLU
« Ostatnia zmiana: 11 Stycznia 2023, 17:45:08 wysłana przez pireus »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #569 dnia: 11 Stycznia 2023, 22:09:13 »
To teraz opowiem Wam śmieszną historię...

Przekonany że mam zamontowaną Meta BLE czytałem ten wątek z pewną dozą zdziwienia gdyż wszyscy wskazywali, że jest pluskwa przy kluczach, a u mnie za cholerę nie było.

Zatem stwierdziłem, że zapytam mojego dilera co i jak czy też to może jakaś nowa wersja tej pluskwy i zintegrowali z kluczykami czy coś.

No i teraz hit -> mój diler dziś mi odpisał, że w terminie odbioru był problem z Meta BLE i wsadzili mi Vodafone Cobra (sprzedawca podczas zamówienia nie polecał bo to w sumie tylko wyjec) no i że jak chcę to mam przyjechać, domontują Metę...oczywiście skorzystam wraz z innymi elementami typu auto zastępcze etc...

Powiem tak, w pierwszym momencie zdębiałem, w drugim momencie złapałem wkur*a, a teraz się zastanawiam żeby zrobić jakąś mega gównoburzę w salonie...co poradzicie?

Prześlij korespondencję do TCE z pytaniem czy ogarniają ten cyrk, albo czy mają jakieś specjalne procedury na robienie klienta w ch….
A na przyszłość jak Ci zaproponują jakieś gó… to wyjaśnij sprzedawcy, żeby sobie kupił sam i założył np. do lodówki to mu żarcia złodzieje nie wyniosą :).
Inną kwestią jest fakt, że ubezpieczyciel spokojnie mógłby Ci odmówić wypłaty odszkodowania, bo został wprowadzony w błąd. Wystarczy, że przed wypłatą chciałby dostać komplet kluczy i karty proxy. Ciekawe jak by się wtedy zachowało ASO?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl