Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1020 dnia: 02 Kwietnia 2023, 07:37:12 »
Fakt porównywania MB do Toyoty?
To co trzeba porównywać z Toyotą, żeby  nie mieć problemów z niedowartościowaniem?  :grin:
Mercedesa tego pokroju nie kupię, nawet nie będę nim jeździł jak mi zapłacą.
Ja to bym mógł jeździć każdym samochodem jak by mi dopłacili, nawet Toyotą  :grin: Nie jestem aż tak pryncypialny., byle samochód był sprawny i nie wył zbyt mocno.
a ci tłuką gnioty typu GLA
To jaki proponujesz samochód w tym segmencie? BMW X1, Audi Q3, Volvo XC 40, Porsche Macan, Jaguar E-Pace  czy Range Rover Evoque ?
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2023, 07:50:07 wysłana przez pireus »

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #1021 dnia: 02 Kwietnia 2023, 08:07:53 »
Od dobrych kilku stron Wasza dyskusja Panowie jakoś mało pasuje do tematu wątku ....

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1022 dnia: 02 Kwietnia 2023, 15:26:43 »
Wczoraj ubezpieczałem samochód na kolejny rok i agent powiedział mi, że w tym towarzystwie ubezpieczeniowym gdzie pracuje najwięcej zgłoszeń kradzieży jest Toyot.  :-(
Tak więc w Krakowie też nie jest "wesoło".
A to towarzystwo tylko w Krakowie ubezpiecza auta? Ciekawe czy te dane to jest procent od ubezpieczonych aut które ktoś ukradł czy jednostkowa ilość. Skoro toyot sprzedaje się najwięcej, to też "statystyczna" największa szansa na ich kradzież. Z drugiej strony jak dużo ludzi nimi jeździ to też jest zapotrzebowanie na części... i tak źle i tak źle :)

Jak weźmiemy bardzo suche statystyki:

Ilość aut kupionych w 2022: (https://motofocus.pl/informacje/108828/sprzedaz-nowych-samochodow-w-polsce-w-2022-r)

1.    Toyota    73 862
2.    Skoda    42 067
3.    Kia    33 714
4.    Volkswagen    30 814
5.    Hyundai    26 887
6.    BMW    23 806
7.    Mercedes    21 356
8.    Dacia    20 718
9.    Audi    19 323
10.    Ford    16 426

Poszczególne modele:

1.    Toyota Corolla    21 371
2.    Toyota Yaris    12 478
3.    Kia Sportage    11 176
4.    Dacia Duster    10 958
5.    Skoda Octavia    10 893
6.    Toyota RAV4    10 580
7.    Hyundai Tucson    9 197
8.    Hyundai i30    9 142
9.    Toyota Yaris Cross    9 033
10.    Toyota C-HR    8 018

Ilość skradzionych aut w 2022: https://carsmile.pl/blog/najczesciej-kradzione-auta-2022

Hyundai Tucson - 192 szt.
    Fiat Ducato - 191 szt.
    Toyota Corolla - 191 szt.
    Toyota RAV4 - 185 szt.
    Audi A4 - 122 szt.
    Jeep Grand Cherokee - 120 szt.
    Toyota Yaris - 102 szt.
    Kia Sportage - 99 szt.
    Audi A6 - 97 szt.
    BMW serii 5 - 96 szt.

Widać więc, że procentowo Tucsona skradziono więcej niż Rav4 czy Corolli. Oczywiście jest to obarczone błędem, bo kradną nie tylko auta z 2022 roku ale i z poprzednich lat/generacji itd. Toyota Rav4 jeździ od 1994 roku a Tucson od 2004, więc pewnie po Polsce go jeździ trochę mniej jak toyot (tak zakładam) a mimo to, kradną go więcej. Nie chcę zakłamywać rzeczywistości, jednak jak się popatrzy po prostu na kradzione jednostki a nie odniesie do ilości aut jaka jeździ w kraju to trudno cokolwiek wnioskować. Może gdzieś są dostępne dane ile Toyot Rav4 jest zarejestrowanych obecnie w Polsce? To by dało fajne porównanie. Skoro sprzedano w 2022 10580 to ile może jeździć po Polsce? 80 tyś? 100 tyś? Jak tak, to kradzież stanowi jakieś 2 promile. 2 na 1000 aut, w tym jakieś 60-70% z tego w mazowieckim. Trzeba mieć pecha :(

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #1023 dnia: 02 Kwietnia 2023, 15:29:32 »
Od dobrych kilku stron Wasza dyskusja Panowie jakoś mało pasuje do tematu wątku ....

Dokładnie i mnie to przeraża to co pisze "Pireus" masz Merca idź tam dyskutuj na forum swoim.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1024 dnia: 02 Kwietnia 2023, 15:45:17 »
Zgadzam się z przedmówcą, śmietnik robią.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1025 dnia: 02 Kwietnia 2023, 15:47:22 »
mnie to przeraża to co pisze "Pireus"
Trudno, będziesz musiał z tym żyć
masz Merca idź tam dyskutuj na forum swoim.
Każdy może dyskutować gdzie chce.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1026 dnia: 03 Kwietnia 2023, 08:39:41 »
Zgadzam się z przedmówcą, śmietnik robią.
Założyłem o tym odrębny wątek. Forum zamienia się w miejsce osobistych wyjazdów, udowadniania swojej wyższości, a technicznie wnosi coraz mniej. Osoby, które mają między sobą osobiste animozje, powinny to załatwiać w wiadomościach prywatnych.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1027 dnia: 03 Kwietnia 2023, 08:59:35 »
Animozje to może duże słowo... ot taki folklor w stylu :grin: spiera się na targowisku dwóch Rumunów, który ma lepszego Steeehla na sprzedaż.
No ale bez tego chyba forum byłoby blade jak trup :cry:

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1028 dnia: 03 Kwietnia 2023, 09:13:10 »
Samochody zawsze kradli i będą kraść. Niezwykle współczuję osobom, których auto zostało ukradzione lub zniszczone przez złodziei. Jest to strasznie niekomfortowe uczucie i, mimo że samochód to rzecz nabyta i ubezpieczona, niemały stres.
Można albo jeździć tym co się lubi wiedząc o ryzyku i starając się zabezpieczyć auto pasywnie czy aktywnie (popularność tego auta wcale nie pomaga) albo kupić sobie coś czego nie kradną (np. GLA) i nie martwić się zbytnio o kradzieże.
A jak zabezpieczać? Im się mniej o tym pisze, tym lepiej. Choć może - prawdziwi złodzieje i tak będą wiedzieć wcześniej, można uchronić się przed partaczami lub nowicjuszami w tym "fachu".

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1029 dnia: 03 Kwietnia 2023, 09:37:22 »
A jak zabezpieczać? Im się mniej o tym pisze, tym lepiej.
Bardzo ciekawa teza, że niepisanie o zabezpieczeniach, uchroni przed kradzieżą. Oczywiście, że nie ma zabezpieczeń doskonałych, ale właśnie trzeba pisać, o tych które niewiele dają, bo szkoda czasu i pieniędzy na ich montaż. Dlatego ja piszę, że blokada skrzyni biegów do niczego się nie nadaje, bo moje Aygo właśnie z tym zabezpieczeniem zostało skradzione. A póki co, to nikt nie podał jeszcze miejsca gdzie parkuje samochód, jego numerów rejestracyjnych do identyfikacji i jakie ma zabezpieczenie i jak się je rozbraja.
albo kupić sobie coś czego nie kradną (np. GLA) i nie martwić się zbytnio o kradzieże.
Albo  Rolls Royce bo ich też podobno w Polsce nie kradną
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2023, 09:51:52 wysłana przez pireus »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1030 dnia: 03 Kwietnia 2023, 11:39:44 »
I w tym przypadku z pireusem zgadzam się w 100%. Zabezpieczenie rynkowe nie powinno bazować na "tajemnicy", bo takie zabezpieczenie o kant d* potłuc. Zabezpieczenie polegające na nieświadomości lub tajemnicy może być tylko cechą indywidualnie montowanego "nietypowego" zabezpieczenia (klucz jest pod wycieraczką ale pod którą, to już chwg). Dlatego nie rozmawianie o zasadach funkcjonowania i konstrukcji zabezpieczeń rynkowych jest przeciwskuteczne, gdyż na rękę bardziej jest złodziejom niż użytkownikom.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1031 dnia: 03 Kwietnia 2023, 11:53:20 »
A ja powiem po raz kolejny. Najlepszym zabezpieczeniem jest świadomość złodzieja, że nie będzie mógł sprzedać kradzionych części. Jeżeli producenci i rządy pójdą w tą stronę, to zabezpieczenia nie będą potrzebne. Selecta DNA to jakiś mały krok w tą stronę. Sformalizowanie rynku części używanych dopełni kwestię.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1032 dnia: 03 Kwietnia 2023, 11:58:24 »
Ale to jest życzenie z zakresu utopii.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1033 dnia: 03 Kwietnia 2023, 13:27:10 »
Na razie tak, ale w dużej mierze dlatego, że sami niczego z tym nie robimy. Sam kupowałem 4 lata temu kierownicę do Ravki i jedyne co zrobiłem, to sprawdziłem opinie o sprzedającym i spytałem, czy wystawia fakturę. Ale nie spytałem, skąd ma tą kierownicę. Teraz już będę to robił. Przy używanych częściach będą prosił o nr VIN.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1034 dnia: 03 Kwietnia 2023, 16:23:25 »

niezupełnie: coraz częściej zdarzaja mi się klienci, ktorzy proszą o zainstalowanie takiego czy innego sterownika, ponieważ stary został zidentyfikowany jako pochodzący kradzieży i policja zażądała zwrotu. zapewne w rożny sposób do tego dochodzą, jednak znakowanie na pewno nie przeszkadza..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl