Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1035 dnia: 03 Kwietnia 2023, 17:30:52 »
A kto na Ukrainie i dalej będzie to weryfikować?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1036 dnia: 03 Kwietnia 2023, 17:39:17 »
Ukraina nie ma nic do rzeczy, mówimy o sytuacji na polskim rynku. niemniej, mam wrażenie ze za chwile staną się conajmniej równie cywilizowanym krajem co Polska..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1037 dnia: 03 Kwietnia 2023, 19:17:10 »
Selecta DNA to jakiś mały krok w tą stronę.
Już kiedyś były tego typu zabezpieczenia, znakowania części samochodu. Miałem to w Polonezie, po czym ukradli światła przednie, potem koła i jeszcze jakiś moduł silnika. Póki handel częściami będzie tak wyglądał jak teraz, nic to nie da.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1038 dnia: 03 Kwietnia 2023, 22:29:57 »
Samochody zawsze kradli i będą kraść. Niezwykle współczuję osobom, których auto zostało ukradzione lub zniszczone przez złodziei. Jest to strasznie niekomfortowe uczucie i, mimo że samochód to rzecz nabyta i ubezpieczona, niemały stres.
Można albo jeździć tym co się lubi wiedząc o ryzyku i starając się zabezpieczyć auto pasywnie czy aktywnie (popularność tego auta wcale nie pomaga) albo kupić sobie coś czego nie kradną (np. GLA) i nie martwić się zbytnio o kradzieże.
A jak zabezpieczać? Im się mniej o tym pisze, tym lepiej. Choć może - prawdziwi złodzieje i tak będą wiedzieć wcześniej, można uchronić się przed partaczami lub nowicjuszami w tym "fachu".

Ja szczerze mówiąc nie mam takiego podejścia. Kupiłem auto, jakie kupiłem - taka wyższa klasa średnia, bez przepychu. Mam podstawowe zabezpieczenia i przede wszystkim mam ubezpieczenie. Nie wyłączam keylessa pod sklepem, nie drżę po nocach co będzie jak mi go ukradną, nie obawiam się go zostawić w przeciętnym miejscu... Ukradną, to ukradną - żyje się dalej. Jasne, że będzie szkoda i jasne, że będzie to trochę problematyczne, ale będę o tym myślał jak się znajdę w tych kilku promilach pechowców. Kasę odzyskam.z ubezpieczenia, kupię coś innego i będę miał o czym opowiadać wnukom:p

Naprawie jak patrzę na te 70 stron wątku o kradzieżach, to mam wrażenie, że niektórzy tu kupili auto zdecydowanie na wyrost i teraz nie mogą myśleć o niczym innym...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1039 dnia: 04 Kwietnia 2023, 11:27:58 »
Firek. To nie tak. Chodzi o to, że jak ktoś czekał na auto 1,5 roku, to perspektywa ponownego czekania i bycia pozbawionym środka transportu przeraża. Poza tym pamiętaj, że ubezpieczenie + GAP wypłaci ci wartość fakturową pojazdu z dnia zakupu, a za nowy zapłacisz 20 tys więcej. Więc zysków tu nie ma. Oczywiście, nie ma co popadać w paranoję i spać w samochodzie z bejsbolem, ale optymistycznie to nie wygląda.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1040 dnia: 04 Kwietnia 2023, 17:05:27 »
Mi PZU wyceniło po 3 latach wyżej niż faktura z dnia zakupu.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1041 dnia: 04 Kwietnia 2023, 17:36:50 »
Firek. To nie tak. Chodzi o to, że jak ktoś czekał na auto 1,5 roku, to perspektywa ponownego czekania i bycia pozbawionym środka transportu przeraża
No te 1.5 roczne czekanie faktycznie jest słabe. Co do środka transportu, to zawsze można kupić coś tymczasowego - wiadomo, że komfort spada, ale da się żyć.

Poza tym pamiętaj, że ubezpieczenie + GAP wypłaci ci wartość fakturową pojazdu z dnia zakupu, a za nowy zapłacisz 20 tys więcej. Więc zysków tu nie ma
GAP nie brałem widząc jak rośnie inflacja (a odbierałem jeszcze przed wojną - swoją drogą to pokazuje bezsens argumentacji naszego rządu o "putinflacji"). Obecnie moje auto jest warte więcej, niż w chwili odbioru, ale nie myślę o tym w kategorii zysku/straty. Nawet w normalnych czasach, gdzie auta taniały po wyjeździe z fabryki patrzę na to raczej na zasadzie, że jak ukradną mi roczny samochód, to ubezpieczenie da mi kasę na taki sam (czyli roczny). Mogę oczywiście dopłacić i wziąć nowy, ale to już moja decyzja czy chcę taki sam, czy nowszy

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1042 dnia: 05 Kwietnia 2023, 09:50:19 »
ale to już moja decyzja czy chcę taki sam, czy nowszy
Niby tak, ale gdzie znajdziesz roczny samochód z pierwszej ręki z polskiego salonu i serwisowany? Będziesz i tak musiał zamówić nowy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1043 dnia: 05 Kwietnia 2023, 09:51:04 »
Z programu pewneauto?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1044 dnia: 05 Kwietnia 2023, 09:54:43 »
Z programu pewneauto?
I ile dziś masz Rav4 rocznych w takim programie?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1045 dnia: 05 Kwietnia 2023, 09:57:01 »
Przecież prawdopodobieństwo szkody całkowitej, jest większe niż kradzieży, a w każdym z tych przypadków pozostajemy bez samochodu. A powstaniem szkody całkowitej nikt się nie martwi.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1046 dnia: 05 Kwietnia 2023, 12:12:36 »
A powstaniem szkody całkowitej nikt się nie martwi.
Bo jaki ma to sens. Tak jak przed kradzieżą można się trochę zabezpieczyć stosując jakies dodatkowe zabezpieczenia tak przed szkodą całkowitą jedyne skuteczne zabezpieczenie to nie posiadanie auta.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1047 dnia: 05 Kwietnia 2023, 12:17:41 »
przed szkodą całkowitą jedyne skuteczne zabezpieczenie to nie posiadanie auta.
Dobre ubezpieczenie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1048 dnia: 05 Kwietnia 2023, 12:45:43 »
Dobre ubezpieczenie nie chroni Cię przed możliwością szkody całkowitej, a tylko przed skutkami tej szkody i to częściowo, bo dalej zostajesz z kasą i czekaniem na auto.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1049 dnia: 05 Kwietnia 2023, 13:05:20 »
Dobre ubezpieczenie nie chroni Cię przed możliwością szkody całkowitej, a tylko przed skutkami tej szkody i to częściowo, bo dalej zostajesz z kasą i czekaniem na auto.
Czyli tak samo jak po kradzieży samochodu. Bo żadne zabezpieczenie nie uchroni przed kradzieżą, a czasami tylko utrudnia życie właścicielowi samochodu, o czy piszą szczęśliwi posiadacze np Cobry., którym nikt nie chciał nic ukraść , a oni mieli problem z uruchomieniem samochodu. Dlatego dziwi mnie to martwienie się na zapas. Ja tez miałem dokładane alarmy, które były moja zmorą, a blokada skrzyni biegów nic nie dała.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2023, 13:08:23 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl