Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1050 dnia: 05 Kwietnia 2023, 13:26:32 »
Widzisz, na szkodę całkowitą mamy niewielki wpływ mając auto, na dobre zabezpieczenie już zdecydowanie większy, więc różnica jest zasadnicza.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1051 dnia: 05 Kwietnia 2023, 13:33:44 »
Widzisz, na szkodę całkowitą mamy niewielki wpływ mając auto
Mamy bardzo duży wpływ, wystarczy ostrożnie jeździć i przwidywać sytuację na drodze.. Mam już wiele lat, szkody całkowitej nie miałem a samochód mimo zabezpieczeń ukradli.
« Ostatnia zmiana: 05 Kwietnia 2023, 13:36:16 wysłana przez pireus »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1052 dnia: 05 Kwietnia 2023, 13:59:26 »
Bo żadne zabezpieczenie nie uchroni przed kradzieżą, a czasami tylko utrudnia życie właścicielowi samochodu..
Ba, a jak te wszystkie zabezpieczenia do banków są bez sensu. Piny nie piny, hasła podwójne, potrójne, ciągle się gdzieś gubią lub zapominają. Po cholerę i tak złodzieje się do kont włamują.  :roll:
Pireus szerzysz demagogię i tyle.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1053 dnia: 05 Kwietnia 2023, 14:08:49 »
Pireus szerzysz demagogię i tyle.
Być może. Mi wszystkie, niefabryczne, elektroniczne zabezpieczenia, prędzej czy później utrudniały życie i je demontowałem, licząc , że w kolejnym samochodzie będzie już ok. Może miałem pecha. Po czym zamontowałem mechaniczne zabezpieczenie, z którym samochód ukradli.
jak te wszystkie zabezpieczenia do banków są bez sensu
To trochę jakby porównywać szybowiec do promu kosmicznego.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1054 dnia: 05 Kwietnia 2023, 14:09:16 »
Dokładnie, bicie piany bez sensu.
Co z tego że będzie jeździł ostrożnie i przewidywał sytuację, jak inny debil w niego wiedzie? Najwięcej cierpią niewinni, a szkody całkowitej też nigdy nie miałem, choć kierowcą jestem od 84r. Ba, stłuczki ze swojej winy też nie miałem nigdy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1055 dnia: 05 Kwietnia 2023, 14:14:01 »
choć kierowcą jestem od 84r.
Ja od 77 roku.
Ba, stłuczki ze swojej winy też nie miałem nigdy.
Ja też nie miałem

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1056 dnia: 05 Kwietnia 2023, 14:22:04 »
Mamy bardzo duży wpływ, wystarczy ostrożnie jeździć i przwidywać sytuację na drodze.. Mam już wiele lat, szkody całkowitej nie miałem a samochód mimo zabezpieczeń ukradli.
No i przypuszczalnie większość z nas stosuje się to tych zasad i to nie tylko z powodu auta co własnego i pasażerów zdrowia. Też nie miałem szkody całkowitej ale miałem raz sytuację, że gdy na jednym skrzyżowaniu z wiejską drogą pojawilbym się 2 sekundy wcześniej to by mnie mogło dziś tu nie być, bo akurat jakies cymbały golfem przejechały sobie nie patrząc w ogóle czy ktos nie jedzie główną. I nic z tym nie zrobisz bo nie wierzę że jadąc DK czy DW zwalniasz przed kazdym skrzyżowaniem do 10km/h i patrzysz czy ktoś z boczniaka nie atakuje.

Na kradzieże jakis tam wpływ mamy. Od blokowania kluczyków, przez rózne zabezpieczenia. Tobie nie pomogło, innym mogą pomóc. Czy są upierdliwe, nie wiem. Mi w zadnym aucie do tej pory żadna blokada życia nie utrudniała, a zwykle to były dokładane - raz nawet osobiście przezemnie i 8 lat nic sie z nia nie działo. 

No - ja to świeżak bo od 1989 ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline labusm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid Exe
« Odpowiedź #1057 dnia: 05 Kwietnia 2023, 14:29:08 »
Widzisz, na szkodę całkowitą mamy niewielki wpływ mając auto
Jeżdżąc ostrożnie  faktycznie mamy duży wpływ na powstanie lub nie szkody całkowitej, jednak nie możemy 100% wykluczyć, że jej nie zaznamy, bo zawsze może się znaleźć na drodze inny użytkownik, na którego poczynania nie będziemy mieć wpływu.
Jedyną 100 % szansą na uniknięcie takiej sytuacji jest wstawienie samochodu do salonu w domu, tak jak było w historii kilka przypadków, że goście maluchy lub inne samochody trzymali :) . Najlepiej przez wcześniej poszerzony otwór np okienny, który później zostanie przywrócony do standardowej szerokości. Wtedy odpada:
kwestia ubezpieczenia AC - bo nikt nie ukradnie, nie zniszczy ( OC niestety trzeba dalej płacić :( )
kwestia rudej na elementach podwozia - odpada droga konserwacja i jej utrzymanie
zyskujemy ładny mebel w salonie, nawet z funkcją spania.
Możecie również dopisać plusy , o których ja teraz nie mam pojęcia - będzie raźniej :)

PS. Oczywiście mój wpis to forma żartu - dla rozluźnienia napięcia
Pozdrawiam wszystkich w oczekiwaniu na dzień odbioru samochodu. Póki co to święto ruchome. Moje się przesunęło z czerwca na chyba wrzesień, ale dawno nikt mnie nie informował o dalszej zmianie, więc niestety może być różnie.
Odebrałem RAV4 biała perła Exe AWDi + skywiev   31.07.2023

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1058 dnia: 05 Kwietnia 2023, 16:20:46 »
Jedyną 100 % szansą na uniknięcie takiej sytuacji jest wstawienie samochodu do salonu w domu

wstawienie do salonu jest niewystarczające, już to przerabiałem..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1059 dnia: 05 Kwietnia 2023, 16:29:08 »
... jasne, przecież chata może się spalić, zatopić, zapaść, żona może w ataku furii zniszczyć...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1060 dnia: 05 Kwietnia 2023, 16:51:49 »
Mi w zadnym aucie do tej pory żadna blokada życia nie utrudniała, a zwykle to były dokładane
No widzisz, a innym się to zdarza, kolejny wpis z dzisiejszego dnia
Samochód stał 5 dni.  Nie znam sposobu kontroli naładowania z poziomu systemu samego samochodu.
Posiadam system COBRA PRO.  Oczywiście to coś jest zasilane 12 V ponieważ w krytycznym momencie nic nie działało.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1061 dnia: 05 Kwietnia 2023, 18:07:07 »
ale to już moja decyzja czy chcę taki sam, czy nowszy
Niby tak, ale gdzie znajdziesz roczny samochód z pierwszej ręki z polskiego salonu i serwisowany? Będziesz i tak musiał zamówić nowy.

Na ten moment na otomoto w sumie nie widzę żadnego z '22, ale z '21 już kilka jest. i to przy założeniu, że uparlbym się na rav4, a przecież też mógłbym wybrać co innego.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1062 dnia: 05 Kwietnia 2023, 18:09:37 »
Mi w zadnym aucie do tej pory żadna blokada życia nie utrudniała, a zwykle to były dokładane
No widzisz, a innym się to zdarza, kolejny wpis z dzisiejszego dnia
Samochód stał 5 dni.  Nie znam sposobu kontroli naładowania z poziomu systemu samego samochodu.
Posiadam system COBRA PRO.  Oczywiście to coś jest zasilane 12 V ponieważ w krytycznym momencie nic nie działało.

Znalazłeś kogoś, kto ma cobre i rozładował mu się akumulator, tylko jak z tego chcesz pokazać, że to cobra zawiniła, to nie wiem. Równie dobrze mógłbyś napisać, żeby nie kupować czarnych, bo znasz kogoś, komu w czarnym aucie padła skrzynia biegów.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1063 dnia: 06 Kwietnia 2023, 08:35:49 »
Znalazłeś kogoś, kto ma cobre i rozładował mu się akumulator, tylko jak z tego chcesz pokazać, że to cobra zawiniła, to nie wiem.
Rozumiem, że zawiniły krasnoludki. Przecież na tym forum jest mnóstwo wpisów dotyczących problemu z dokładanymi przez Toyotę alarmami. Chyba, że starasz się zaklinać rzeczywistość. Jednemu coś tam pika, drugi co chwilę zmienia baterię, trzeci ma rozładowany akumulator, czwartemu zmieniają centralkę, piątemu antenę itd, itd.
O ile pamiętam Colin wypowiadał się już na temat tych zabezpieczeń. I ma większe doświadczenie z racji swojej działalności.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2023, 08:44:43 wysłana przez pireus »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1064 dnia: 06 Kwietnia 2023, 08:45:31 »
Wszystko w temacie...
Obszerny artykuł ze szczegółami informatycznymi ale warto zobaczyć. Nie ważne jakie zabezpieczenie wymyśli człowiek ktoś wymyśli inne żeby je obejść.

https://kentindell.github.io/2023/04/03/can-injection/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl