To ja napiszę tak:
Rekuperator ma wydajność (przeciętnie) 300-500 m3/h. Im większa chałupa tym więcej. Czyli od 83 do 138 l/s. Na CAŁY dom. Sypialnia dwuosobowa to 40m3/h czyli 11 litrów na sekundę nadmuchujesz i mniej więcej tyle samo jest wyciągane pod drzwiami do wywiewu. Ile trzeba podać gazu usypiającego by osiągnąć odpowiednie stężenie gazu w sypialni? Te co znalazłem muszą mieć 3-5%. Im niższe wymagane stężenie tym bardziej toksyczny. Przy minimalnych wartościach to 3% z 11l/s czyli 0.33 l/s gazu do anemostaty nawiewnego ile czasu zajmie podanie odpowiedniej ilości gazu? Zakładając sypialnię 10m2 będzie miała kubaturę ok 25m3. Gaz cięższy od powietrza, warstwa 1/2 metra zawiera łóżko plus śpiącego - to jest 5m3, czyli 5000l. Stężenie usypiające to 3% czyli 150l. W idealnych warunkach dostarczasz go przez 454,5 sekundy. ALE - część gazu nie zdąży się zakumulować bo ucieknie z wywieranym powietrzem, część nie opadnie wystarczająco nisko. Czyli trzeba to zwielokrotnić. Drugie ale, aby w sypialni było te 40m3/h - 11l/s do czerpni musisz podać 3% z 83l/s czyli 2.4 l/s przez 454,5 s czyli 1090l czyli ponad 1m3 gazu do czerpni.
Takie jest moje wyliczenie.
Owszem, były sytuacje nieraz, że przez przewierty w oknach czy dziurki od klucza usypiano ludzi - jednak tyczyło się to przede wszystkim kiepsko wentylowanych pomieszczeń.
Jeżeli się mylę proszę o skorygowanie.