Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459667 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1320 dnia: 08 Czerwca 2023, 23:46:59 »
jak bym swojej żonie kazał wyciągać kluczyk z torebki
Haha... weź i je znajdź w tej torebce... :))
Można wyrobić nawyki, problem leży w głowie.
Myślę że raczej złodziej nie lata z walizką po galerii w poszukiwaniu przypadkowego niedrogiego kluczyka typu Toyota. A jeśli Twój samochód zaplanują, to i tak go zwiną.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2023, 23:53:12 wysłana przez surrender »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1321 dnia: 09 Czerwca 2023, 00:24:03 »
Na szczęście kluczyki Toyoty potrafią się usypiać. Co prawda nie rozumiem czemu ludzie nagminnie zostawiają kluczyki przy drzwiach? Jeszcze zrozumiałbym w przypadku mechanicznego kluczyka, musisz go mieć pod ręką otwierając czy zamykając samochód wchodzisz i odkładasz. Ale przy Keyless wsadzasz go do kieszeni i nie musisz go wyjmować.
Nawiasem mówiąc ciekaw jestem czemu Toyota nie ma funkcji autozamykania gdy kluczyk znajdzie się np. 5 metrów od samochodu?
Nie wiem co w tym dziwnego. Klucze trzymam w kieszeni kurtki, bluzy, marynarki, które zostawiam na wieszaku przy wejściu.
Rozumiem, że według Ciebie mam zamknąć w sejfie i rano wyciągać?
Jestem ciekaw jakie masz domowe „procedury bezpieczeństwa” i co na to Twoja żona/partnerka.
Bo jak bym swojej żonie kazał wyciągać kluczyk z torebki i chować do sejfu. To odpowiedziała by mi krótko… nie po to ma w aucie keyless, żeby codziennie szukać wieczorem kluczyków i odprawiać nad nimi jakieś modły.
Nie dajmy się zwariować. Funkcjonalność systemu powinien zapewnić jego dostawca.

Ja kluczyki najczęściej noszę w kieszeniach spodni. Natomiast jak wrócę do domu, to mam jedno określone miejsce w domu, gdzie zresztą są wszystkie kluczyki od samochodów i nie tylko. Taki mam zwyczaj odkąd jeżdżę swoim samochodem, dłuuuugo przed epoką KeyLess.... Nigdy nie zostawiałem przy drzwiach wejściowych. Pewnie dlatego, że mój śp. Tata też tak nie robił.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1322 dnia: 09 Czerwca 2023, 08:29:33 »
Chyba nie ma co się kłócić, które rozwiązanie jest lepsze. Jedni zainstalują cobrę/BLE i położą kluczyk blisko drzwi, inni dodadzą blokadę skrzyni + GAP + dodatkowe zabezpieczenie za 5k, a kluczyk i tak będą trzymali w sejfie, bo tylko wtedy będą czuli się dobrze (choć szczerze mówiąc jak ktoś już tak kombinuje, to nie rozumiem, czemu nie wyłączy keyless)

Mój ojciec np całe życie trzyma piloty z telewizora w folii, żeby się nie zniszczyły i nic go nie przekona, że to bez sensu:)

Osobiście cieszę się, że mam do tych tematów "luźne" podejście i nie muszę kombinować, żeby nie myśleć cały czas, że mi ukradną

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1323 dnia: 09 Czerwca 2023, 09:25:06 »
A nie chodzi o to które jest lepsze. Dziwi mnie z jednej strony pewna nonszalancja w podejściu do nieułatwiania złodziejom życia a z drugiej lament po kradzieży. Piszę ogólnie.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1324 dnia: 09 Czerwca 2023, 10:00:28 »
A tak przy okazji, bo nieraz o 1 w nocy idę zamknąć - jakie są konsekwencje, gdy ukradną niezamknięty samochód?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline topoll

• Toyot Spamer
Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1325 dnia: 09 Czerwca 2023, 10:01:44 »
Do mamra nie zamkną ;)

A na poważnie - Zaniedbanie, nie dochowanie należytej staranności. Odszkodowanie - pa pa…

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #1326 dnia: 09 Czerwca 2023, 10:13:48 »
A tak przy okazji, bo nieraz o 1 w nocy idę zamknąć - jakie są konsekwencje, gdy ukradną niezamknięty samochód?
A kto ci to niby udowodni w czasach walizki czy gameboya.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1327 dnia: 09 Czerwca 2023, 10:15:47 »
Niby tak, ale strzeżonego itp

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1328 dnia: 09 Czerwca 2023, 11:07:32 »
Jeśli jest sms, że nie zamknięty, to jest w bazie Toyoty.
Zresztą nieważne jak stwierdzą - pytanie pozostaje - jest zapis w OWU, że ubezpieczenie nie działa jeśli samochód nie został zamknięty?
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2023, 11:10:30 wysłana przez OBI_FMJ_PL »
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1329 dnia: 09 Czerwca 2023, 11:44:35 »
Osobiście cieszę się, że mam do tych tematów "luźne" podejście i nie muszę kombinować, żeby nie myśleć cały czas, że mi ukradną
To i mój punkt widzenia :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1330 dnia: 09 Czerwca 2023, 16:15:49 »
Myślę że raczej złodziej nie lata z walizką po galerii w poszukiwaniu przypadkowego niedrogiego kluczyka typu Toyota. A jeśli Twój samochód zaplanują, to i tak go zwiną.
Złodzieje siedzą na parkingu w aucie, obserwują  kto wjeżdża i na zimno decydują za kim iść z walizką, albo okraść auto.   

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1331 dnia: 09 Czerwca 2023, 18:21:25 »
A nie chodzi o to które jest lepsze. Dziwi mnie z jednej strony pewna nonszalancja w podejściu do nieułatwiania złodziejom życia a z drugiej lament po kradzieży. Piszę ogólnie.

Ukradną, to ukradną. Rzecz nabyta i ubezpieczona. Jasne, że będzie szkoda i oczywiście, że spowoduje to trochę problemów, ale jakoś nie spędza mi to snu z oczu. Nie nazwałbym tego jednak nonszalancją - mam podstawowe zabezpieczenia, upewniam się, że nie zostawiam auta otwartego... Słowem: robię wszystko, co powinienem, żeby samemu nie sprowokować nieprzyjemnej sytuacji

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1332 dnia: 09 Czerwca 2023, 18:38:13 »

Ukradną, to ukradną. Rzecz nabyta i ubezpieczona. Jasne, że będzie szkoda i oczywiście, że spowoduje to trochę problemów, ale jakoś nie spędza mi to snu z oczu. Nie nazwałbym tego jednak nonszalancją - mam podstawowe zabezpieczenia, upewniam się, że nie zostawiam auta otwartego... Słowem: robię wszystko, co powinienem, żeby samemu nie sprowokować nieprzyjemnej sytuacji
Jeśli jest sms, że nie zamknięty, to jest w bazie Toyoty.
Zresztą nieważne jak stwierdzą - pytanie pozostaje - jest zapis w OWU, że ubezpieczenie nie działa jeśli samochód nie został zamknięty?
Sprawdź w OWU ubezpieczyciela. Ale na bank nie działa.
Akurat nie Ciebie miałem na myśli. Nikt z forum ale podejście podobne jak niektórzy tutaj. Kluczyki byle gdzie, włożyć i wyjąć z pudełka RFID to taka mordęga… krótegoś dnia drzwi wejsściowych nie zamknął bo po co? Przyszli, weszli wzięli co ich interesowało, pojechali i półtora miliona poszło gdzie ruski karabl’
Lekkomyślne postępowanie, niedochowanie staranności, blablabla, do wypłaty zero. A leasing trzeba było płacić… procesował się ale bez pozytywnego skutku. Jeszcze doszły koszta sądowe.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1333 dnia: 09 Czerwca 2023, 21:00:49 »
Nie wiem czy już tu było ale wstawiam artykuł o kradzieży RAV4 przez wpięcie się przez wiązkę reflektora w szynę CAN cytat:"To detektywistyczna opowieść o tym, jak skradziono samochód i jak odkryto epidemię kradzieży samochodów z wykorzystaniem zaawansowanych technologii. Zaczyna się od tweeta. W kwietniu 2022 r. mój przyjaciel Ian Tabor napisał na Twitterze, że wandale byli w jego samochodzie, demontując reflektor i odłączając kable."  https://kentindell.github.io/2023/04/03/can-injection/

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1334 dnia: 09 Czerwca 2023, 21:10:13 »
Było. Sam wstawiłem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl