Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459915 razy)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1365 dnia: 16 Czerwca 2023, 00:12:23 »
Vodafone posiada abonament i działa jak blokada zapłonu poprzez GPS , a  Cobra jest zwykłym alarmem.
Halo halo. Alarm to jedna z opcji którą posiada Cobra. Cobra to nie sam wyjec i czujnik ruchu tudzież ciśnienia jak niektórzy mówią w kabinie.

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #1366 dnia: 16 Czerwca 2023, 10:42:32 »
Odcięcie zasilania pompy paliwa i włącznik, najlepiej magnetyczny, ukryty gdzieś pod tapicerką - powodzenia w złamaniu tego.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1367 dnia: 16 Czerwca 2023, 12:29:11 »
Odcięcie zasilania pompy paliwa i włącznik, najlepiej magnetyczny, ukryty gdzieś pod tapicerką - powodzenia w złamaniu tego.

Odpali w trybie elektrycznym, paliwa nie potrzebuje :) Nie montuje się odcięcia na takie obwody
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #1368 dnia: 16 Czerwca 2023, 12:44:03 »
Odpali w trybie elektrycznym, paliwa nie potrzebuje :) Nie montuje się odcięcia na takie obwody

Ja nie hybrydziarz na szczęście, w benzynie działa bez problemu :)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1369 dnia: 16 Czerwca 2023, 12:55:39 »

Ale zimny za daleko nie dojedzie.  :grin:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #1370 dnia: 16 Czerwca 2023, 13:02:44 »
W sumie racja choć jednak w wiekszości przypadków na zimno to silnik startuje praktycznie od razu. Co wtedy? Wspominajac film chlopaków z USA wydaje się, że auto chyba pojedzie na elektryku tyle ile się da i stanie. Przypuszczalnie max 3-4 km ale z rozładowanym aku to może i kilometra nie ujechać. No ale tu zlodziej musiałby miec przygotowana dziuplę albo lawetę żeby móc rozpracować blokadę albo po prostu wywieźć auto w siną dal.
Biorąc pod uwagę, że pewnie nie byłby przygotowany na taka ewentualność, bo przy dobrze/sprytnie ukrytym przycisku nie wyczai obserwując auto wcześniej że jest jakies dodatkowe zabezpieczenie, jest szansa że mogloby to uratować samochód przed kradzieżą.

Myślę też że połączenie standardowego BLE czy Cobry z np. Canlockiem jest niezłe. Diodę i przycisk standardowego zabezpieczenia złodziej widzi i moze załozyć, ze to wszystko. Gdy to sforsuje pojawia się nagle drugie. Auto trąbi, jest zaskoczenie. Oczywiście kabel z klaksonu łatwo wyrwać ale czy warto tyle ryzykować? Za rogiem stoją przeciez dwie kolejne ravki, pewnie tylko z BLE bo w końcu szkoda było już wydać jednorazowo ekstra 3000 na canlocka skoro mozna było wiecej wpakowac w ceramikę znikającą po pół roku, a i tak co roku więcej sie płaci za ubezpieczenie.

Na necie sporo jest filmów z kradzieży na walizkę spod domu. Widac ze sporo aut ma nieusypiające sie kluczyki, a każda dodatkowa czynność np. chowanie do skrzyneczki, usypianie ręczne itd jest z zasady niewygodna i tego sie nie robi. Na gameboya czy reflektor nie pomoże ale jakoś widać że głównie kradną na walizkę. Ciekawy jestem jaki jest odsetek kradzieży spod domu, spod sklepu, spod pracy itp. Spod domu właściciel ma monitoring, z innych miejsc pewnie trudniej do niego dojść żeby puścić w necie - jeśli w ogóle coś sie nagrało.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2023, 13:04:41 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1371 dnia: 16 Czerwca 2023, 13:49:37 »
Rozmawiamy, radzimy się, szukamy rozwiązań, a tych stuprocentowych jak widać nie ma. Ja po roku użytkowania dałem sobie spokój. Samochód kupiłem za 187 tys. W tym roku agent ubezpieczył na 192 tys. Mam BLE jako jedyne zabezpieczenie. Parkuję w garażu w domu jednorodzinnym. Kiedy wyjeżdżam staram się parkować w miejscach monitorowanych. Jeżeli nie jestem pewien miejsca, zakładam sztabę na kierownicę. Wiem, że da się przeciąć kątówką koło kierownicy, rozgiąć je i zdjąć sztabę. Ale to dodatkowe utrudnienie dla złodzieja, a jeżeli idzie tylko z elektroniką i bez kątówki, to da sobie spokój. Jeżdżę, korzystam, cieszę się, staram się nie parkować w krzakach na odludziu i tego samego Wam życzę. Nie popadajmy w paranoję:))

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1372 dnia: 16 Czerwca 2023, 13:50:59 »
Rozmawiamy, radzimy się, szukamy rozwiązań, a tych stuprocentowych jak widać nie ma. Ja po roku użytkowania dałem sobie spokój. Samochód kupiłem za 187 tys. W tym roku agent ubezpieczył na 192 tys. Mam BLE jako jedyne zabezpieczenie. Parkuję w garażu w domu jednorodzinnym. Kiedy wyjeżdżam staram się parkować w miejscach monitorowanych. Jeżeli nie jestem pewien miejsca, zakładam sztabę na kierownicę. Wiem, że da się przeciąć kątówką koło kierownicy, rozgiąć je i zdjąć sztabę. Ale to dodatkowe utrudnienie dla złodzieja, a jeżeli idzie tylko z elektroniką i bez kątówki, to da sobie spokój. Jeżdżę, korzystam, cieszę się, staram się nie parkować w krzakach na odludziu i tego samego Wam życzę. Nie popadajmy w paranoję:))
Popieram, absolutnie słuszne podejście.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2023, 13:53:02 wysłana przez animuss »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1374 dnia: 16 Czerwca 2023, 13:53:02 »
W przyszłym tygodniu będę montował alarm z polecenia kolegi , który siedzi w tym od prawie 15 lat i zabezpiecza wyłącznie marki premium. Twierdzi że tylko lawetą zabiorą....

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1375 dnia: 16 Czerwca 2023, 13:54:07 »
A jaki i za ile? Jeśli można spytać?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1376 dnia: 16 Czerwca 2023, 15:01:47 »
SEO CAN Blue

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1377 dnia: 16 Czerwca 2023, 15:02:38 »
A to nie dubluje BLE?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1378 dnia: 16 Czerwca 2023, 15:03:19 »
Dla mnie BLE to ble....

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1379 dnia: 16 Czerwca 2023, 15:06:10 »
Cały czas mam w pamięci co twierdzi ten szpec od CANa - wklejałem linka wcześniej - że na JBLa nie ma skutecznego zabezpieczenia. Ponieważ podatność jest w samym protokole i nie sposób tego zabezpieczyć bez zmian w samym protokole.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl