Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #1680 dnia: 07 Października 2023, 11:05:25 »
AC to inna sprawa. A to różne traktowanie regionów to akurat na naszą korzyść w przypadku hybryd Toyoty bo po co przepłacać. Zresztą dodatkowo płatna gwarancja jest ograniczona przebiegiem auta do 180 tys.km? Przy takim przebiegu w przypadku hybrydy można spać spokojnie i nie mówię tu tylko o moim aucie ale o sporej flocie hybrydowych Corolli.
Jeśli chodzi o wersje benzynowe to się nie wypowiem bo nie mam żadnych doświadczeń ani osobiście nie znam nikogo kto takie auto by posiadał.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1681 dnia: 07 Października 2023, 11:08:14 »
Krisman nie daj się wciągnąć w dyskusję o wyimaginowanych skomplikowanych ruchach koncernów.
Komuś kto obiecuje Lexusy GX w cenie nowej Rav4. Prawie nówki trzy letnie z przebiegiem 80 tys. km po szkodzie całkowitej. Musisz iść tylko na mały kompromis… będziesz się wstydził podać nr vin .

Przyczyna w podejściu jest prosta. W Niemczech nikt nie zgłosi roszczenia gwarancyjnego po 10-ciu latach w szrocie po szkodzie całkowitej (złożonym z dwóch lub więcej aut).
Kto kiedykolwiek użytkował sprowadzony szrot ten wie czym się różni od nowego auta.
Więc napraw gwarancyjnych w 10-cio letnich autach, na zachodzie pewnie o połowę mniej.

To jest temat o Warszawskich kradzieżach.
Proponuje założyć osobny wątek o różnicach w traktowaniu klienta przez TME vs. TCE.
Tylko pewnie skończy się tak jak z tym nr vin… dużo doniosłych haseł o globalizacji itp., a konkretów brak.

Kuba bjesteś autorem największych farmazonów forumowych jakie można tu przeczytać. Do tego jak miałbym udowodnione że się mylę to przynajmniej wywołałoby to u mnie jakąś refleksje i starał bym się unikać tematu. Niestety u Ciebie jest ma odwrót.

Wracasz do vinu chociaż jest temat który został po tym jak obliczałeś w tajemniczy sposób opłaty graniczne auta spoza UE ( notabene miałem z kolegą celnikiem polewkę i to grubą), dopiero stwierdziłeś że w "krajach cywilizowanych" nie rejestruje się całek a okazało się że się rejestruje, dopiero śmialeś się z całki ekonomicznej i technicznej a okazuje się że w innych krajach na które się powołujesz jest takie pojęcie.
Już nie wspomnę o Twoich wypocinach o Lexus isf albo ford Caprice to jest taka symbolika Twojej wiedzy motoryzacyjnej.

Może problem polega na tym że ktoś poczyta te głupoty i naprawdę myśli że widzialeś nowego isf albo dwa razy odlicza się VAT przy sprowadzeniu auta spoza UE.

No to sprawdzaj  Ja wiem I już nie muszę.
Ja niestety miałem okazję sprawdzić kilka serwisów toyota/Lexus w "krajach cywilizowanych" no i niestety czy czymś mnie pozytywnym zaskoczyły hmmm chyba nie.
Oprócz tego że mogłem za granicą kupić Toyotę której nie było w Pl w ofercie notabene przy której mechanik z ASO tylko się modlił żeby zaświecila się lampka "czek" dzięki której mógł podstawić diagnozę. Nie było "czek" nie było diagnozy :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1682 dnia: 07 Października 2023, 11:37:41 »
@przmor
To, że Toyota/Lexus produkuje bezproblemowe auta,  nie podlega dyskusji, ale kompletnie nie o to chodziło.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1683 dnia: 07 Października 2023, 11:47:32 »
@Krissman: znaczenie jest takie, że w Niemczech mało osób skorzysta z gwarancji w >10 letnim aucie, więc jest to bardziej chwyt marketingowy, niż realne przedłużenie gwarancji. Poza tym, jak sam napisałeś, toyota w DE nie jest tak popularna, jak u nas, więc takie chwyty marketingowe mają spore uzasadnienie.

Nie jest to kwestia lepszego/gorszego klienta, tylko dostosowania swojej polityki do rynku. Nie róbmy z Polski na siłę gorszego kraju.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1684 dnia: 07 Października 2023, 12:28:30 »
Ja nie robię, duże firmy i koncerny już tak i nie jest to mój wymysł, tylko fakt który miał swój finał całkiem niedawno w P.E.
Ale zostawmy już to, nie to miejsce na takie dyskusje.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1685 dnia: 07 Października 2023, 13:32:42 »

...notabene miałem z kolegą celnikiem polewkę i to grubą...

Czyżby spotkanie przy okazji odprawy kolejnego złomu sprowadzonego do Polski?

Tak jak Ci już pisałem, na podstawie swojego braku wiedzy sprowadziłem do kraju samochody w przypadku których i w przeciwieństwie do Ciebie numer vin mogę podać w każdej chwili. :)
Więc wolę nie mieć wiedzy i się nie wstydzić, niż być takim super hiper specjalistą i sprowadzać do kraju taki złom, że wstyd podać numer vin.

ps. największym farmazonem na forum, jest oferta sprowadzenia zamiast nowej Rav4, Lexusa GX prawie nowego trzyletniego z przebiegiem 80 tys. km... Lexusa, którego nr vin trzeba będzie ukrywać ze wstydu przed wszystkimi, ale ważne, że po kilku latach będzie można odsprzedać i to jeszcze z zyskiem...

A co tam w sprawie zabezpieczenia aut. Jest ktoś na forum, kto może potwierdzić, że miał próbę kradzieży i przed zniknięciem auta uchroniły go systemy alarmowe oferowane przez TCE?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1686 dnia: 07 Października 2023, 14:46:35 »
Jest ktoś na forum, kto może potwierdzić, że miał próbę kradzieży i przed zniknięciem auta uchroniły go systemy alarmowe oferowane przez TCE?
Co chwilę jest post "próbowali ukraść i się nie udało". Jak ocenić czy dzięki systemom toyoty to już zostawiam tobie:)

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #1687 dnia: 09 Października 2023, 11:45:39 »
...no to sprawdzaj i analizuj, bo ja mam to w dooopie. 15 lat&10lat. Co tu jest k.. nie jasnego. Mam gdzieś ich plany, kontekst i założenia, łączę kropki jak zwykłeś mawiać.  Serwis cenowo to samo, auta te same, tylko klient "w krawacie" lub ten ze wschodu EU, tu tylko Coca Cola słodsza.

A pamiętacie promocję w Lidlu, że można oddać towar jak się nie spodoba?
Dlaczego na zachodzie mogła działać bez problemu a w Polsce musieli przerwać bo ludzie masło na parkingu przekładali do pojemnika i wracali z papierkiem, że masło jednak nie smakowało i zwrot kasy poproszę?

Polak-kombinator ciągle pokotuje, ale historia to na nas wymusiła i zajmie wiele lat zanim to się zmieni... Oby kiedyś...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1688 dnia: 09 Października 2023, 12:04:59 »
Podobnie jest z „małymi” tablicami - jasno napisane w jakim przypadku się należą. Wystarczyło oświadczenie i mamy to co mamy - Golfy czy maluchy z tymi tablicami. Jak Policja i diagności wzięli się za to - wielki krzyk.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1689 dnia: 09 Października 2023, 12:16:56 »
...no to sprawdzaj i analizuj, bo ja mam to w dooopie. 15 lat&10lat. Co tu jest k.. nie jasnego. Mam gdzieś ich plany, kontekst i założenia, łączę kropki jak zwykłeś mawiać.  Serwis cenowo to samo, auta te same, tylko klient "w krawacie" lub ten ze wschodu EU, tu tylko Coca Cola słodsza.

Dlaczego na zachodzie mogła działać bez problemu a w Polsce musieli przerwać bo ludzie masło na parkingu przekładali do pojemnika i wracali z papierkiem, że masło jednak nie smakowało i zwrot kasy poproszę?

Polak-kombinator ciągle pokotuje, ale historia to na nas wymusiła i zajmie wiele lat zanim to się zmieni... Oby kiedyś...

Nie mierz wszystkich swoją miarą...

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1690 dnia: 09 Października 2023, 17:06:46 »

Ale przecież on nie pisał o sobie

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1691 dnia: 09 Października 2023, 20:08:24 »

Ale przecież on nie pisał o sobie

Tak samo mogę stwierdzić, że jak Twój sąsiad kradnie to Ty też.
Traktowanie wszystkich na równo z wszelkiej maści przekrętami potrafiącymi zreanimować szrot przeznaczony do złomowania, jest nie uczciwe.
Niemcy od razu zgłaszaliby do instytucji UE, że są dyskryminowani.
Polacy, jak widać w powyższych postach sami tłumaczą sobie, że powinni być traktowani gorzej.
Wszyscy, którzy mieli odwagę zwrócić uwagę, że to nie jest Ok, zostali przegonieni.
Załamka.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1692 dnia: 09 Października 2023, 21:28:52 »
Polacy, jak widać w powyższych postach sami tłumaczą sobie, że powinni być traktowani gorzej.
Wszyscy, którzy mieli odwagę zwrócić uwagę, że to nie jest Ok, zostali przegonieni.
Załamka.
Przecież ty w ogóle nie rozumiesz sensu tej wypowiedzi...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1693 dnia: 09 Października 2023, 21:39:26 »
...też tak myślę.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1694 dnia: 09 Października 2023, 22:13:57 »
Załamka.
Przecież ty w ogóle nie rozumiesz sensu tej wypowiedzi...
W sensie, że nie rozumiem co chciałem napisać?
Rozwinę myśl…
Jak ktoś na forum stwierdził, że traktowanie przez Toyotę klienta z Niemiec jest lepsze niż klienta z Polski to od razu został zaatakowany:
- Topoll …Jak będziemy kupować tyle samochodów co Niemcy to i podejście Toyoty się zmieni…
- Firek … Średni wiek auta w Niemczech jest blisko 5 lat mniejszy, niż u nas…
- Ledziu … Trzeba było by to dokładnie sprawdzić bo pewne ruchy koncernów są bardziej skomplikowane…
- Przemor … O co w ogóle się spieracie? Mój Auris HSD przebiegowo ma ponad 26 lat (przy założeniu, że przeciętny Kowalski robi 14tys.km rocznie)…

Słusznie Krisman zauważył, że dyskusja nie ma sensu. Służalczej postawy nie wyplenisz. Ważne, że Toyocie w ogóle chce się sprzedawać samochody w Polsce :).
Jak nadal nie rozumiesz to dalsza dyskusja nie ma sensu, bo i tak nie zrozumiesz :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl