Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #2325 dnia: 17 Lipca 2025, 21:10:12 »
Oczywiście, ale tylko wersje z adaptacyjnymi światłami AHS, gdzie występuje magistrala do reflektorów

« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2025, 21:12:10 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline hughmm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR
« Odpowiedź #2326 dnia: 19 Lipca 2025, 18:36:41 »
Niestety moja Corolla (2023) ponad tydzień temu padła ofiarą złodziei. W Lexusie który stał w tym samym miejscu (nie wiem czy tego samego dnia) uszkodzili reflektor ale nie dali rady ukraść. Toyoty i Lexusy są kradzione masowo w Warszawie, a złodzieje niestety wchodzą jak po swoje. Żadna cobra pro niestety tutaj nie pomoże, ja miałem kartę proxy. Dostałem tylko powiadomienie w aplikacji o awarii silnika, niestety odczytane rano więc już było za późno. Na szczęście miałem AC i GAP ale zobaczymy jak to się skończy.

Czy toyota w ogóle ma to na uwadze, czy jest im to na rękę, że złodzieje kradną wyprodukowane przez nich auta bez żadnego problemu? Pewnie nakręca im to sprzedaż. Nawet jeśli się uda powstrzymać złodzieja jakimś zabezpieczeniem to pytanie jak bardzo uszkodzone auto zostawi. Szczerze mówiąc poważnie się zastanawiam czy znowu brać toyotę, a z drugiej strony nie widzę za bardzo innego wyboru.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2327 dnia: 19 Lipca 2025, 21:02:57 »
Czy toyota w ogóle ma to na uwadze, czy jest im to na rękę, że złodzieje kradną wyprodukowane przez nich auta bez żadnego problemu?
Jak sobie to wyobrażasz zabezpieczenie tysiący aut, i w każdym ma być inne zabezpieczenie ?
Pierwszym klientem który skorzysta z nowych zabezpieczeń będzie złodziej rozpracowujący je w zaciszu garażu.
Problem nie dotyczy Toyoty tylko wszystkich marek w zależności od rynku na jakim się poruszają.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2025, 21:24:33 wysłana przez ledziu »

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #2328 dnia: 20 Lipca 2025, 09:05:54 »
Nie jest to wina Toyoty tylko właściciela że nie zabezpieczył właściwie auta lub jego zlecenie zabezpieczenia zlecił niewłaściwemu warsztatowi.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2329 dnia: 20 Lipca 2025, 09:23:21 »

Czy toyota w ogóle ma to na uwadze, czy jest im to na rękę, że złodzieje kradną wyprodukowane przez nich auta bez żadnego problemu? Pewnie nakręca im to sprzedaż. Nawet jeśli się uda powstrzymać złodzieja jakimś zabezpieczeniem to pytanie jak bardzo uszkodzone auto zostawi. Szczerze mówiąc poważnie się zastanawiam czy znowu brać toyotę, a z drugiej strony nie widzę za bardzo innego wyboru.

Toyota w Polsce zabezpiecza wszystkie sprzedawane samochody na dwa sposoby.
Czy któraś z marek ma jeszcze oznakowane części i dodatkowy alarm poza fabrycznym alarmem i  immobiliserem?
Tak, Toyota ma to na uwadze.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Odpowiedź #2330 dnia: 20 Lipca 2025, 14:26:11 »
Witam blaszki dotarły. Wyglądają bardzo profesjonalnie. W tym tygodniu planuję montaż. Pytanko mam czy na cos powinienem zwrócić uwagę przy montażu. Czy przy demontażu zderzaka należy odłączyć akumulator.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2331 dnia: 20 Lipca 2025, 14:28:08 »
Nie ma potrzeby odłączania akumulatora, jeśli w trakcie operacji nie będziesz włączał zapłonu.  Do demontażu i montażu najlepiej poprosić druga osobę, aby sobie błotników nie porysować przy pasowaniu elementów.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Offline hughmm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR
« Odpowiedź #2332 dnia: 20 Lipca 2025, 17:52:47 »
Ale oburzenie w komentarzach, zamiast dostrzec problem obwinia się właściciela auta. No właśnie moje auto miało te wszystkie cudowne zabezpieczenia. Ale jeśli ktoś jest w stanie odłączyć wszystkie zabezpieczenia auta wpinając się w lampę to chyba jednak nie, toyota nie ma zabezpieczeń na uwadze. To powinno zostać poprawione w nowym modelu. A rzeczywistość jest taka że właściciele aut sami klepią jakieś blaszki zabezpieczające. Wyczuwam tutaj mocny syndrom sztokholmski, a problem jest realny, na dużą skalę w przypadku Toyot i Lexusów.

Wychodzi na to że jedynym pewnym "zabezpieczeniem" jest tylko AC i GAP.

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #2333 dnia: 20 Lipca 2025, 19:00:44 »
Witam blaszki dotarły. Wyglądają bardzo profesjonalnie. W tym tygodniu planuję montaż. Pytanko mam czy na cos powinienem zwrócić uwagę przy montażu. Czy przy demontażu zderzaka należy odłączyć akumulator.
Do mnie też blachy dotarły (dzięki Darek).
Ja będę zakładał za 2-3 tyg.
Sam montaż raczej plug&play. Zastanawiałem się tylko czy nie zastosować na tą dużą blachę podkładek akustycznych z gumy żeby nie rezonowała. Ale to będzie do oceny jak dokręcę wpierw śrubami, może nie będzie takiej potrzeby
Zaleca się zabezpieczyć krawędzie zderzaka (na stykach) taśmą malarską aby nie zarysować.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2334 dnia: 20 Lipca 2025, 20:15:40 »
Ale oburzenie w komentarzach, zamiast dostrzec problem obwinia się właściciela auta. No właśnie moje auto miało te wszystkie cudowne zabezpieczenia. Ale jeśli ktoś jest w stanie odłączyć wszystkie zabezpieczenia auta wpinając się w lampę to chyba jednak nie, toyota nie ma zabezpieczeń na uwadze. To powinno zostać poprawione w nowym modelu. A rzeczywistość jest taka że właściciele aut sami klepią jakieś blaszki zabezpieczające. Wyczuwam tutaj mocny syndrom sztokholmski, a problem jest realny, na dużą skalę w przypadku Toyot i Lexusów.

Wychodzi na to że jedynym pewnym "zabezpieczeniem" jest tylko AC i GAP.
Oburzenie jest z Twojej strony. Zapewniam Cię że inne marki także kradną i nikt nie wymyślał mazdzie że zależy jej na kradzieżach. Żyjemy w kraju złodziei. Chyba ten syndrom sztokcholmski masz na myśli. Masz pretensje do sprzedawcy samochodu bo auta kradną a ani słowa na złodziejski naród.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #2335 dnia: 20 Lipca 2025, 23:32:41 »
To, że kradną Toyotę/Lexusa potwierdza tylko, że to auta dobrze trzymające wartość, więc raczej powinno Cię to do marki zachęcić, a nie zniechęcić. :) Myślę, że znając polskie realia średnio odpowiedzialnie jest polegać tylko na Cobrze/BLE i jeżeli do danego modelu nie ma blaszki to chyba jedynym sensownym zabezpieczeniem jest jakaś blokada CAN, która powinna uniemożliwić kradzież przez lampę.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #2336 dnia: 21 Lipca 2025, 00:06:40 »
Ja wiem, osobiście bym kupił GAPa w opór i liczył że zawiną ostatniego roku ubezpieczenia ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2025, 00:12:08 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2337 dnia: 21 Lipca 2025, 08:49:38 »
najbardziej szkoda by mi było mojej pracy włożonej w wytłumienie/wyciszenie samochodu, czekania na nowy i ewentualnie tego że nowy model nie podoba mi się jak obecny ;-)

Offline viorafa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2338 dnia: 21 Lipca 2025, 10:32:02 »
Witam, czy waszym zdaniem blokada kierownicy (widoczna przez okno) zniechęci złodziei do kradzieży? Mam na myśli coś takiego: https://amzn.eu/d/iSBAs6V

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2339 dnia: 21 Lipca 2025, 10:34:34 »
Tak, dodatkowy czas na jej forsowanie - lepiej pójść do następnej bez dodatkowego zabezpieczenia.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl