Autor Wątek: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?  (Przeczytany 459578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #2340 dnia: 21 Lipca 2025, 14:42:21 »
Niestety moja Corolla (2023) ponad tydzień temu padła ofiarą złodziei. W Lexusie który stał w tym samym miejscu (nie wiem czy tego samego dnia) uszkodzili reflektor ale nie dali rady ukraść. Toyoty i Lexusy są kradzione masowo w Warszawie, a złodzieje niestety wchodzą jak po swoje. Żadna cobra pro niestety tutaj nie pomoże, ja miałem kartę proxy. Dostałem tylko powiadomienie w aplikacji o awarii silnika, niestety odczytane rano więc już było za późno. Na szczęście miałem AC i GAP ale zobaczymy jak to się skończy.

Czy toyota w ogóle ma to na uwadze, czy jest im to na rękę, że złodzieje kradną wyprodukowane przez nich auta bez żadnego problemu? Pewnie nakręca im to sprzedaż. Nawet jeśli się uda powstrzymać złodzieja jakimś zabezpieczeniem to pytanie jak bardzo uszkodzone auto zostawi. Szczerze mówiąc poważnie się zastanawiam czy znowu brać toyotę, a z drugiej strony nie widzę za bardzo innego wyboru.
Pytanie moje, czy miałeś prawidłowo skonfigurowane uzbrajanie cobry. Tzn czy sprawdziłeś kiedykolwiek, że fizyczny brak karty blokował możliwość uruchomienia. Bo niestety ASO bardzo często instalują system bez prawidłowej konfiguracji. Ja tak miałem i czytałem tutaj o kilku podobnych przypadkach.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #2341 dnia: 21 Lipca 2025, 21:18:51 »
Witam, czy waszym zdaniem blokada kierownicy (widoczna przez okno) zniechęci złodziei do kradzieży? Mam na myśli coś takiego: https://amzn.eu/d/iSBAs6V
50zl nożyce do drutu z Briko i szybciej ją ściągną niż Ty założysz.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Warszawskie kradzieże - blokada skrzyni biegów czy są lepsze patenty?
« Odpowiedź #2342 dnia: 21 Lipca 2025, 22:36:54 »
Witam, czy waszym zdaniem blokada kierownicy (widoczna przez okno) zniechęci złodziei do kradzieży? Mam na myśli coś takiego: https://amzn.eu/d/iSBAs6V
50zl nożyce do drutu z Briko i szybciej ją ściągną niż Ty założysz.
Wystarczy przeciąć wieniec kierownicy i ściągasz. Ale… trzeba te nożyce mieć ze sobą… a dzisiejsi złodzieje takich gratów zasadniczo nie targają ze sobą. Oni są już „zelektronizowani”. I do Bricomarché nie będą biegać skoro w promieniu 200m będą ze 3 podobne Toyoty. Pójdą do następnej.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline hughmm

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR
« Odpowiedź #2343 dnia: 21 Lipca 2025, 22:49:58 »
Tak, jakiś czas temu bateria w karcie proxy padła i nie chciał odpalić. Na szczęście miałem baterię na wymianę więc raczej wszystko było zamontowane prawidłowo.

Co ciekawe zastępczy Yaris którym teraz jeżdżę ma zamontowaną i cobre i zabezpieczenie omega. Jeśli dealer sam zabezpiecza tym dodatkowo samochody to może coś w tym jest. Choć widziałem że te omegi mają też opcje GPS więc pytanie czy robią to ze względu na dobre zabezpieczenie auta czy po prostu na możliwość śledzenia lokalizacji wypożyczonych aut.

Niestety moja Corolla (2023) ponad tydzień temu padła ofiarą złodziei. W Lexusie który stał w tym samym miejscu (nie wiem czy tego samego dnia) uszkodzili reflektor ale nie dali rady ukraść. Toyoty i Lexusy są kradzione masowo w Warszawie, a złodzieje niestety wchodzą jak po swoje. Żadna cobra pro niestety tutaj nie pomoże, ja miałem kartę proxy. Dostałem tylko powiadomienie w aplikacji o awarii silnika, niestety odczytane rano więc już było za późno. Na szczęście miałem AC i GAP ale zobaczymy jak to się skończy.

Czy toyota w ogóle ma to na uwadze, czy jest im to na rękę, że złodzieje kradną wyprodukowane przez nich auta bez żadnego problemu? Pewnie nakręca im to sprzedaż. Nawet jeśli się uda powstrzymać złodzieja jakimś zabezpieczeniem to pytanie jak bardzo uszkodzone auto zostawi. Szczerze mówiąc poważnie się zastanawiam czy znowu brać toyotę, a z drugiej strony nie widzę za bardzo innego wyboru.
Pytanie moje, czy miałeś prawidłowo skonfigurowane uzbrajanie cobry. Tzn czy sprawdziłeś kiedykolwiek, że fizyczny brak karty blokował możliwość uruchomienia. Bo niestety ASO bardzo często instalują system bez prawidłowej konfiguracji. Ja tak miałem i czytałem tutaj o kilku podobnych przypadkach.

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Odpowiedź #2344 dnia: 22 Lipca 2025, 14:14:32 »
Witam dzis blaszki założone. Dzięki waszej pomocy. Wcześniejszym postom a także filmikom z demontażu zderzaka. Cała operacja przebiegła sprawnie ok 1h i po sprawie. Pacjent żyje.
Dziękuję za pomoc.
Kolejny plan to montaż osłon przy tylnych drzwiach, żeby brud sie nie dostawała pomiędzy błotnik a drzwi.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2345 dnia: 22 Lipca 2025, 16:32:50 »
Witam dzis blaszki założone. Dzięki waszej pomocy. Wcześniejszym postom a także filmikom z demontażu zderzaka. Cała operacja przebiegła sprawnie ok 1h i po sprawie. Pacjent żyje.
Dziękuję za pomoc.
Kolejny plan to montaż osłon przy tylnych drzwiach, żeby brud sie nie dostawała pomiędzy błotnik a drzwi.
Zakupiłeś już te osłony ?

Offline mati8201

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Skoda
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2025, 17:22:53 wysłana przez mati8201 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2347 dnia: 22 Lipca 2025, 17:25:11 »
Powinny być dobre
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #2348 dnia: 28 Lipca 2025, 10:47:35 »
Czy myślicie że jak wyjdzie nowa RAV4 VI gen to nasze starsze będą mniej chętnie kradzione?

Offline atek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris2, RAV4'19
« Odpowiedź #2349 dnia: 28 Lipca 2025, 10:54:52 »
Przez jakis czas nie bedzie to mialo duzego wplywu bo na czesci nie ma opcji bo wszystkie beda na gwarancji. Na sprzedaz calej raczej nie bardzo.MK5 bedzie raczej nadal bardzo popularna.

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2350 dnia: 29 Lipca 2025, 13:51:22 »
No blaszki u mnie też dzisiaj założone :)

Poszło szybko i sprawnie u Colina - KURO 2.0 w Krakowie - polecam.

Na brzeg blaszki od strony tego widocznego przewodu  dodatkowo założona została taka gumowa osłona brzegu blachy. Ta osłona brzegu  to tak na wszelki wypadek bo ten przewód i tak tam raczej nie będzie się obcierał.

.
.

.
.

.

No przy okazji wyregulowano mi światła mijania bo były bardzo krótkie - będzie teraz gdzieś tak + 10m dalej czyli o niebo lepiej.   W najbliższych nocnych trasach to ocenię dokładniej. Wcześniej byłem z tymi światłami w ASO - niby coś tam poprawili i stwierdzili, że jest tak jak ma być (no to teraz wiadomo, że nie chciało im się regulować tych świateł).

Offline Pavvulon

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: na baterie
« Odpowiedź #2351 dnia: 30 Lipca 2025, 06:33:18 »
czp każda podpowiedź cenna (dzięx). Czy śruby przy kostkach lamp zostały oryginalne czy wymieniłeś na dłuższe aby dokręcić blachy? Co masz na szpilkach przy blasze nadkola, to termokurczka?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2352 dnia: 30 Lipca 2025, 07:42:06 »
No co do długości śrub i termokurczek  to może Colin się wypowie jak tu zajrzy bo nie poruszaliśmy tego tematu. Tak byłem zadowolony z jakości wykonania i efektu, że nawet nie dopytałem o takie szczegóły. :)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #2353 dnia: 01 Sierpnia 2025, 10:45:25 »
Tu jest już 158 stron - byłby łaskaw któryś z kolegów wrzucić info o tym zabezpieczeniu... Z góry dziękuję.

Wystarczy odrobina chęci :grin: - zajęło mi 4 minuty: @Bartek79, posty #1710 (strona 115) oraz #1774 (strona 119) :shock:
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2025, 11:08:34 wysłana przez Jacek_63 »

Offline gadjodilo

• Początkujący
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #2354 dnia: 05 Sierpnia 2025, 16:33:27 »
Czołem, kiedy będzie można zamówić znowu te blaszki? przejrzałem cały ten wątek i już nie wiem co brać: BlE czy cobrę? oba wciskaja mi za darmo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl