Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479749 razy)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #255 dnia: 04 Września 2022, 11:57:39 »
Komuś się już zmienił status na "w produkcji"?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #256 dnia: 04 Września 2022, 12:01:19 »
Tu masz pomierzoną Corollę X:

Od siebie dodam jeszcze, że od podłogi bagażnika do górnej krawędzi drzwi jest tylko 76cm - to jest wysokość przedmiotu, który możesz bez gimnastykowania włożyć "z prostej" (trzeba jeszcze brać pod uwagę, że podłoga w Corolli X nie jest płaska). Te 1885 długości to oczywiście przy maksymalnie przysuniętych fotelach, w normalnym układzie wyszło mi około 170.

A teraz bierz miarę, idź do salonu Kia i daj znać, co wyszło. Mnie bardzo rozczarowała długość bagażnika bez składania foteli, ale pomiarów nie robiłem.

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #257 dnia: 04 Września 2022, 12:03:12 »
Superek … wielkie dzieki za dodanie fotki z wymiarami

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #258 dnia: 04 Września 2022, 12:36:29 »
Widzialem kilka dni temu na zywo Crossa i musze powiedziec, ze niestety jakosc wykonczenia i szczegoly to bez obrazy Dacia. Sam obecnie jezdze Tiguanem 2019 i myslalem, ze porownujac te marki nie bedzie tak zle … a jest
Plastiki kiepskie, nic nie jest flockowane, wszedzie taniosc, jakosc skor - wrazenie jakby za tydzien mialy sie pomarszczyc.
Zamowilem Crossa i pewnie go odbiore ale naprawde jestem w szoku, ze samochod otrzymal tak zla jakosc !!!
Mysle, ze jesli chodzi o silnik to bedzie baaardzo dobrze, zawieszenie tez powinno byc ok … tu choc Corolla wygrywa
No chyba, ze to model przedprodukcyjny
Z innej beczki bylem tez w salonie Lexusa wlasnie wczoraj i siedzialem sobie w NXie
Wiem, ze to inny poziom cenowy ale powiem tak
Toyota i Lexus to samochody
To pierwsze to chulajnoga a drugie samochod … jesli wiecie co mam na mysli
Jest tez drugi minus - czas oczekiwania najwczesniej przelom 2023/2024
No i cena … choc z drugiej strony przepasci tez tam nie ma

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #259 dnia: 04 Września 2022, 18:17:33 »
Z plastików Trabanta też się wszyscy śmiali, a tymczasem najgorszą stroną tego samochodu były akurat gnijące stalowe połączenia w podwoziu ;)

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #260 dnia: 12 Września 2022, 20:35:37 »
Również dzisiaj widziałem crossa w Krakowie i dramat !!! Dacia. Fiat. Gorzej niż opel. To jakaś paranoja ze auto za 150 k wygląda gorzej niż Skoda Fabia z przed 15 lat. Jakoś materiałow, skór, plastikow to jakiś odpad. Toyota mówiła że to będzie to samo co zwykła corolla czyli miękka deska. Fajne fotele, tapicerka fajna w dotyku. A tu g****o z najtańszym plastikiem. Będę rezygnował z zamówienia prawdopodobnie bo to napewno nie jest warte 150k. Odbiór planowany byl na koniec grudnia. Jeszcze ta wersja miała być premier edition, więc ktoś kto zamówił fulla może się zdziwić.

Ewentualnie czy może materiały są z wersji na USA?? Amerykę poludniowa ?
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2022, 20:37:56 wysłana przez Crosscorolla »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #261 dnia: 12 Września 2022, 21:16:37 »
W sensie, ze na prezentacji mogą być inne materiały, ze starszej produkcji z innego kraju?
Niedobrze się to czyta, bo sam zamówiłem najwyższa wersję wyposażenia :(
Ide w środę oglądać, zobaczymy.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #262 dnia: 12 Września 2022, 21:34:45 »
Póki nie ma aut na europe miejmy nadzieję że ta wersja pokazową to właśnie jest z innego rynku. Np USA. Tam idą inne auta. Trochę gorsze. Europa wymaga jakości i powinny być lepsze materiały? Np mają zwykle zegary bez żadnego ekranu, zwykły mały licznik trip jak golf 4 . Jeśli to zostanie co widzialem, to nie kupię tego auta. Np Peugeoty to faktycznie marka premium względem toyoty. A miałem nowego 3008. Teraz żałuję że go sprzedałem.
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2022, 21:39:03 wysłana przez Crosscorolla »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #263 dnia: 12 Września 2022, 21:41:13 »
Czyli trzeba czekać...aż się pojawia egzemplarze w salonie? I dla dziennikarzy. Wtedy powinny być chyba z finalnymi materiałami?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 12 Września 2022, 21:44:08 »
Np mają zwykle zegary bez żadnego ekranu, zwykły mały licznik trip jak golf 4 . Jeśli to zostanie co widzialem, to nie kupię tego auta.

Corolla ma mieć zegar multimedialny jak na tablecie, nie zwykle zegary. Jaki był na dniach elektryfikacji?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #265 dnia: 12 Września 2022, 21:45:41 »
Np Peugeoty to faktycznie marka premium względem toyoty. A miałem nowego 3008. Teraz żałuję że go sprzedałem.

A w czym to premium się objawia?

Po prostu inne podejście do projektowania samochodu. Mega-awaryjne i niedopracowane
Księgowi ustalają warunki techniczne. Jedynie materiały lekko cieszą oczy
Pokaż Peugeota klasy premium takiego jak Lexus LS600 w hybrydzie?
Peugeot to niszowa marka
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #266 dnia: 12 Września 2022, 21:53:10 »
Peugeot chce się pozycjonować jako marka premium. Starą sie to osiągnąć poprzez jakosc materialow  i cenę. Patrząc na toyote to idzie mu to dobrze. Pomijam kwestie awaryjności..  niektóre modele Porsche nie dojeżdżały do 100 tys. km nawet a są marka premium.

Cross to konkurencja 3008 a nie Ls za 500 tys zł.

Zwykle zegary ma np wersja USA. Na youtube jest pełno filmików.

Europejska wersja crossa ma wyswietlacz jak w peugotach 3008 stosowanych od 6 lat :D
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2022, 21:57:41 wysłana przez Crosscorolla »

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 13 Września 2022, 11:36:31 »
wiele sobie obiecywałem po tym modelu, byłem na dniach otwartych na początku Września,
powiem tak...

Corolla Cross wypadła duuuuużo niżej, niż tego oczekiwałem
auto na żywo wygląda jakoś tak...staro (a widzialem wersję Style i Premiere Edition), jakby z 10 lat było już na rynku, nie wiem czy to moje odczucia tylko,
ale jakos tak pudełkowato!

na ulicy zachwytu robić nie będzie, designersko można ją porównać do fiata lub dacii, w środku generalnie dramat ehh, prosta jak budowa cepa, może ktoś lubi prostotę no ale bez przesady, auto musi sie jakos prezentować za te 150~ tyś?

teraz druga sprawa: bagażnik

nie ukrywam, że pojemność bagażnika (no i oczywiście nowa mocna hybryda) to jedno z kryteriów, na które zwróciłem uwagę, jakie było moje zdziwienie gdy otworzyłem bagażnik i .... no właśnie... jeżdzę obecnie C-HR i bagażnik niewiele większy, jakos tak dziwnie zaprojektowany, zrobiłem test walizek, które specjalnie zabrałem do salonu :)

w C-HR nie ma być moze za wiele tego miejsca w bagażniku, ale w Corolli Cross nie uzyskałem w zasadzie prawie żadnej różnicy, a kombinowałem z walizkami na kilka sposobów, więc te 400 pare litrów jak w opisie to nie do konca prawda

IMO lepiej kupić juz nową C-HR gdy tylko dostanie najnowszą generację hybrydy, auto piękne, "prawie" taki sam bagażnik, o wnętrzu i właściwościach jezdnych już nie wspomnę...

aha... z ciekawości wybrałem sie jeszcze niedawno do salonu mazdy, nowa CX-30 w porównaniu do Corolli Cross (choć nieco mniejszy segment) i nawet do C-HR to niebo a ziemia! wykonanie na poziomie Lexusa, w środku poprostu klasa, bagażnik o wiele większy niż w C-HR

jak dla mnie nie ma konkurencji, dodam na koniec, że Mazda obecnie najlepiej spośród wszystkich marek japońskich nie-premium zabezpiecza swoje podwozia przed korozją, są tam przynajmniej jakieś osłony plastikowe...

Toyota ostatnio dziaduje w tym temacie i pod spodem jest goło i wesoło, żadnej (zero) ochrony antykorozyjnej od spodu, co za czasy
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2022, 11:40:54 wysłana przez Hisss »

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #268 dnia: 13 Września 2022, 13:03:33 »
Popełniacie pewien błąd myślowy pisząc o tych 150k PLN. 5 lat temu owszem to było coś i można bylo kupić za to dobrze wyposażony samochód klasy średniej. Teraz po ostatnich perturbacjach na rynkach to jest kwota, za którą się kupuje jakąś srednią wersje kompakta. Nie dziwie się, że gdzies trzeba bylo urwac na materialach skoro crossover w hybrydzie jest sprzedawany za taką właśnie kwotę. Co mi po fajnych materiałach w VAG (uwielbiam wnętrza Audi, najbardziej ze wszystkich) skoro zewsząd docierają do mnie info jak to sie sypie na potęgę jeszcze na gwarancji? (uwielbianie Peżotów to pomijam bo w sumie chcialem zonie kupic 208 1.2 ale po kilku godzinach czytania w internecie jaką tekturowa jednorazowke zaprojektowali ksiegowi to jednak mi sie odechcialo) Wychodzi na to, ze Toyota oszczedza na wnetrzu a wspomniani inni producenci na mechanice/elektronice. Jak chcecie mieć bezawaryjny samochod z fajnym wnetrzem to niestety trzeba wlasnie kupowac Lexusa bo to jest bezawaryjnosc Toyoty plus doplata do elegancji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #269 dnia: 13 Września 2022, 15:31:10 »
...lub mazdę w benzynie.
Ale pr,ecież niewiele dokładając mamy nieźle wyposażoną rav4 Comfort+Style, z dużym bagażnikiem.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl