Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479751 razy)

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #285 dnia: 14 Września 2022, 21:51:24 »
Zgadza się. Jakbym był mechanikiem to zamiast plakau z wiadomą ilustracją w warsztacie to bym miał jakiś model e-CVT.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #286 dnia: 14 Września 2022, 22:27:54 »
Byłem dziś w Mazdzie:

Cx5:
- model opatrzony na ulicach nie wiem ile czasu go produkują , ale długo
Mnie wizualnie z zewnatrz lepsza corolla Cross
- materiały wzrosły porównując do tego filmu wyżej to faktycznie mazda góra i to bardzo.
- napęd: przejechałem się i trzyma się drogi fajnie, spalanie bardziej 8-9 litrów. Osiągi akceptowalne ale skrzynia automatyczna mazdy mi nie podeszła

Podsumowując toyota moim zdaniem
Lepiej wyglada z zewnatrz gorzej w środku i osiągi wg papierów ma lepsze + osobiście bardziej preferuje cvt toyoty. Mało tego dziś zamówiona cx5 była
By na luty/marzec

W salonie mazdy wpadł mi jeszcze w oko model cx60 - z zewnatrz spore auto ale w środku to wykonanie takie premium ze hoho,

Ciekawostka można zamówić z dieslem o pojemnosci 3,3L o mocy około 250KM i wg dokumentów średnie spalanie w okolicach 5 L /100.  I startuje od 234 000. Egzemplarz sensownie wyposażony to wydatek 255 000zl i rabatów brak- dostępność od kwietnia.

Podsumowując jak
Zmieniać to nie na cx5 a na cx60
Ale za duża jak dla mnie dopłata.

Osobiście bardziej stawiam na osiągi auta i prowadzenie niż na wykończenie wiec jakość trochę smuci, po obejrzeniu filmu wyżej. Ale napawa nadzieja 5gen hybrydy

Tym bardziej ze dziś toyota dodała filmik który ciut więcej mówi o tej technologi :)

Zostaje póki co przy crossie i czekam dalej

https://youtu.be/jZbVLjgfsHM

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #287 dnia: 15 Września 2022, 12:05:33 »
Egzemplarz sensownie wyposażony to wydatek 255 000zl
Czyli tyle co landcruiser - ciekawie się robi na tym świecie.
Cały czas mam dylamat czy kupowac tę CC

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #288 dnia: 15 Września 2022, 12:34:40 »
Egzemplarz sensownie wyposażony to wydatek 255 000zl
Czyli tyle co landcruiser - ciekawie się robi na tym świecie.
Cały czas mam dylamat czy kupowac tę CC

A co masz do wyboru jeszcze?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #289 dnia: 15 Września 2022, 19:05:26 »
https://youtu.be/rObJ6SBUgBo

Plastiki jak w Punto z 2000 roku, albo i gorzej.

Zauważyłem na filmiku, że zaoszczędzili nawet na logo Toyoty na silniku, jakie jest w zwykłej Corolli 1,8. Silnik bez tego logo wygląda słabo, jakoś tak szaro. Pewnie będzie głupie tłumaczenie, że logo w silniku pada łupem złodziei ;) jak boczne emblematy - HYBRID -, dlatego z nich zrezygnowali  :grin: A odnośnie plastików w kabinie CC, to patrząc na film YT, wyglądają one identycznie, jak te w zwykłej Corolli, czyli na miękkie. Gdzie tu widać twarde plastiki?
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2022, 19:13:23 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #290 dnia: 15 Września 2022, 20:03:35 »
Zdjęcia i filmy nie oddają tego ducha plastikowosci i sa zrobione na podobienstwo prawdziwej corolli. Mam dzisiaj Tipo jako zastępcze i stwierdzam z całą odpowiedzialnościa że Tipo ma lepsze plastiki. Np. deska cała góra miękka.. śmiem twierdzić że Tipo jest o klasę wyżej od tego "plastiko-tarpana" 5 generacji.

Cross ma tylko fragment miękki nad schowkiem pasazera i cienki pasek przez całą deskę wzdłuż kierowcy. Reszta to szajs udający miękki plastik

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #291 dnia: 15 Września 2022, 20:14:07 »
Reszta to szajs udający miękki plastik

Jezu! Muszę to zobaczyć na żywo. Będę w ASO niedługo.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #292 dnia: 15 Września 2022, 21:21:50 »
Na tej (twardej) desce się siada? Mam w Auris miękką w całości deskę, parę razy wcisnąłem palcem żeby sprawdzić czy jest miękka i fakt, jest miękka ale czy coś z tego wynika?

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #293 dnia: 15 Września 2022, 21:38:58 »
Na tej (twardej) desce się siada? Mam w Auris miękką w całości deskę, parę razy wcisnąłem palcem żeby sprawdzić czy jest miękka i fakt, jest miękka ale czy coś z tego wynika?

Tu nie chodzi tylko o deskę. Ale o plastiki w bagażniku. Boczki drzwi. Konsola środkowa lata jak w polonezie. Wyglad tych plastikow jest poprostu straszny. Są twarde i ładę plastiki ale te wygladaja na najgorszy sort.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #294 dnia: 15 Września 2022, 23:53:58 »
przmor, na desce się nie siada, fakt, ale sama świadomość miękkiej deski sprawia bardziej ekskluzywne wrażenie, miękka deska to w wykończeniu auta wyższa klasa. Twarde plastiki to bardziej rodem z PRL. Toyota specjalnie tak wykończyła wnętrze, bo wiedziała, że ludziska i tak polecą na nową Corollę Cross i na jej nowy silnik. Na lepsze wykończenie wnętrza przyjdzie czas za kilka lat przy face liftingu. Gdyby teraz zrobili porządne wnętrze, to potem przy następnej modernizacji mieliby problem coś poprawić, a tak to tanim kosztem zmodernizują autko i będzie miękka deska ;) Kombinują, jak się tylko da.
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2022, 23:59:36 wysłana przez fynooh »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #295 dnia: 16 Września 2022, 09:35:11 »
A mi się wydaje że egzemplarz z Malezji jest przedprodukcyjny zrobiony na szybko, zwróćcie proszę uwagę ze w silnikach 2.0 w skrzyni biegów nie macie trybu B a tryb S. Wiec śmiem twierdzić ze jest to jednostka 1.8 ale lansowane jest jako 2.0. W egzemplarzach produkcyjnych zobaczycie logo toyoty pod maska i oznakowanie na skrzyni z trybem S w 2.0. I podejrzewam ze materiały tez będą lepszej jakości w końcu produkcja Japonia, a w tych samych zakładach produkowana jest Rav’ka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #296 dnia: 16 Września 2022, 11:23:39 »
A co masz do wyboru jeszcze?

Nic - tak sobie wymyśliłem że chcę kolejna toykę ale nieśmiesznie mi tyle wydawać na kolejne auto.
Chciałęm coś co ma dobre przyspieszenie i jest sporo oszczędniejsze od landcruisera ale przy tej cenie to chyba dalej bede LC jezdził.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #297 dnia: 29 Września 2022, 19:33:05 »
A natknąłem się na taki artykuł sprzed 2 dni opisujący możliwości tempomatu i systemów bezpieczeńśtwa w corolli cross, nie wiem na ile legitne i czy nie ma tego już tego dawno w innych toyotach, ale jak ktoś nie interesował się tym wcześniej jak ja to łapcie:
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/8551337,toyota-corolla-cross-cena-hybryda-wyposazenie-systemy-bezpieczenstwa-wideo.html

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #298 dnia: 29 Września 2022, 23:17:38 »
Czytałem to - mam nadzieje że ta funkcja zapobiegania wyprzedzania z prawej strony da się wyłaczyć bo w Polskich miastach prawy czesciej szybcoej jedzie niż lewy…

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #299 dnia: 30 Września 2022, 06:52:17 »
A mi się wydaje że egzemplarz z Malezji jest przedprodukcyjny zrobiony na szybko, zwróćcie proszę uwagę ze w silnikach 2.0 w skrzyni biegów nie macie trybu B a tryb S. Wiec śmiem twierdzić ze jest to jednostka 1.8 ale lansowane jest jako 2.0. W egzemplarzach produkcyjnych zobaczycie logo toyoty pod maska i oznakowanie na skrzyni z trybem S w 2.0. I podejrzewam ze materiały tez będą lepszej jakości w końcu produkcja Japonia, a w tych samych zakładach produkowana jest Rav’ka

A mi się wydaje zo to będzie już wspolczesne auto zrobione jak yaris cross. Plastik najtańszy i nic wiecej. Nowa jakość nowych aut. Yaris ma opinie gorsze niż Dacia obecnie. I podejrzewam że skoro auto globalne to wszędzie wrzuca tanie materiały jak z tego malezyjskiego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl