Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479617 razy)

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #450 dnia: 09 Października 2022, 17:52:59 »
Pytanie do innych zamawiających: co Wam się udało zbić z ceny / dołożyć w wyposażeniu, aby zrekompesować wzrost ceny? Dealerzy mają ceny katalogowe, ale ...
@zielenijo Pisałem do różnych salonów w Polsce, bo ten najbliżej mnie już miał podniesione ceny już o kilka tys. ale gdzieś indziej mieli jeszcze te niższe, więc jak to napisałem tym bliżej mnie, że gdzie indziej mam taniej ofertę to mi zeszli i dorzucili te dywaniki i zabezpieczenie. Od tamtej pory były kolejne podwyżki więc nie wiem jak teraz to wygląda, ale niby suma rabatów to kilka tysięcy wg oferty.

Swoją drogą z Twojej wiadomości nie do końca wyciągnąłem czemu jesteś za crossem :) chociaż w porównaniu do L kia to faktycznie wyposażenie corolli i jakieś systemy itp. nie odstają, w takim porównaniu też bym wybrał crossa. Natomiast w porównaniu z kia w wersji BL (jest jeszcze kilka egzemplarzy które mają dotrzeć listopad/grudzień), gdzie dochodzi więcej bajerów jeszcze, a w crossie trzeba sporo więcej do takich dołożyć (bo się dużo za wygląd dopłaca w wyższych wersjach) to już mam kłopot z wyborem ;/ Ciebie co przekonuje do crossa?
Różne ceny katalogowe w aso? Niemożliwe, wszyscy mają to samo od tej samej daty, inaczej nie byliby w aso. Mogą kombinować tylko rabatami ze swojej marży. Jak któremuś mocniej zależy, to schodzi pod cenę oficjalną. Przecież nikt nie sprzeda po cenie niższej od swojego zakupu z tmp (poza wypadkami, że ktoś zamówił i nie odebrał, to nikt nie sprowadza samochodów na stock, wszystkie są w bazie centralnej, dostępne dla każdego dealera, jeśli są). Pomijam tu rabaty importera na konkretne modele, bo one dotyczą wszystkich dealerów, tak jak np. rabat środowiskowy 1,5%.
Czyli u Ciebie wyszło 140kzł z zabezpieczeniem antykr i dywanikami, czy 140kzł + dywaniki gratis i zabezpieczenie 300zł? Kiedy zamawiałeś? Pierwsza katalogowa cena za wersję comfort (z czerwca) to właśnie 139800zł (po uwzględnieniu rabatu 1,5%). Teraz, po zdaje się 2 podwyżkach, wg cennika z 1.09. to 144700zł (po rabacie 1,5%).
Jak będę zamawiał to koniecznie dołożę czujniki parkowania przód i tył (2500). Montowane w salonie, więc tylko z alarmem, bez graficznego stopniowania na wyświetlaczu, ale ważne że w ogóle są (fabryczne nie łapią się do wersji).

Co do faworyzowania CC względem niro, to przede wszystkim silnik, żywotna i o dobrej charakterystyce przekładnia planetarna (mam teraz w corolli ts i jak dla mnie sprawdza się b. dobrze), ogólna bezawaryjność (toyota daje niewysilony silnik bez turbiny, a przez to, że hybryda, to nie ma też osprzętu, który mógłby się psuć), gwarancja na aku 10 lat, relatywnie wysoka wartość rezydualna. Popularność modelu na pewno będzie duża (tak jak np. ch-r), więc po gwarancji nie powinno być problemów z tańszymi naprawami. Poza tym jak wspomniałem wyżej, mam jakąś blokadę żeby za kija zapłacić ok. 140kzł, he, he. Kijem jeszcze nie jeździłem, więc tu też jest jakiś margines, ale oglądałem i CC bardziej mi się podobał. Ponadto, niro ma słabszy silnik oraz turbinę i skrzynię biegów mogące w przyszłości generować problemy (kosztowne naprawy). Swoje robią także nienajlepsze opinie o gwarancji/serwisie kija. Spodziewam się też wyższego spalania niż w toyocie, głównie w trasie (toyota ma bodajże akumulator o pojemności ok. 3 razy większej i z materiałów wynika, że hybryda 5gen będzię jeszcze częściej wykorzystywała napęd elektryczny).

Offline farba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corsa
« Odpowiedź #451 dnia: 09 Października 2022, 18:20:45 »
Z tymi cenami to nie wiem jak działa ale tak wyszło, może ktoś zrezygnował z zamówienia, nie wiem, cena już ze wszystkim taka mi wyszła.

Dzięki za podzielenie się argumentami :) Co do niro to tylko dodam: nie ma turbiny a silnik i układ praktycznie ten sam co w poprzedniej generacji (od 2016) i nie znalazłem narzekań na awarie lub problemy, raczej mnóstwo pochlebnych opinii. Co do spalania to nie wiem, patrząc po testach niro i po poprzedniej generacji to raczej spalanie poniżej 5 średnie, w toyocie bym się spodziewał podobnie lub lekko więcej, raczej nie mniej patrząc na deklaracje producenta i kilka wstępnych jazd z yt, ale kto wie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #452 dnia: 09 Października 2022, 18:33:08 »
Benzyna w Niro to jednostka pancerna, jedynie skrzynia dwusprzęglowa w stosunku do przekładni toyoty może budzić kontrowersje, choć przyspiesza ten rodzaj przyjemnie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #453 dnia: 09 Października 2022, 18:55:02 »
Pytanie do innych zamawiających: co Wam się udało zbić z ceny / dołożyć w wyposażeniu, aby zrekompesować wzrost ceny? Dealerzy mają ceny katalogowe, ale ...
... ale od ceny katalogowej na ogół dają różnego rodzaju rabaty cenowe. Trzeba udać się do dealera i konkretnie z nim rozmawiać, bo to nic nie kosztuje...
Mnie udało się dostać rabaty w sumie na ok 7.000zł. Wprawdzie to było w kwietniu br na Corollę HB z prod. 2023r., ale próbować trzeba.
To oczywite. Nie chodzi mi o rabaty importera, które są dostępne dla każdego dealera, a o to jaki rabat /bonusy udało się komuś wynegocjować z marży dealera. Dla CC comfort bazą jest 139800zł, czyli pierwsza cena katalogowa z czerwca br.  ( z uwzględnieniem rabatu 1,5%), a  teraz tj. od 1.09.   144696zł.

7000 to nie jest rabat z maży dealera, przynajmniej nie w całości. Żeby się przekonać ile dostałeś extra, trzebaby poprosić o oferty kilku innych dealerów. Kwota rabatu pozornie niezła, wszystko jednak zależy od tego, co się na nią składa, bo np. zabezp. antyk wg cennika to 2100, ale dla dealera 300, czyli faktyczna wartość zabezpieczenia i tyle można "zdjąć" z ceny, jak się z tego zrezygnuje.

Online czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #454 dnia: 09 Października 2022, 19:42:16 »
7000 to nie jest rabat z maży dealera, przynajmniej nie w całości. Żeby się przekonać ile dostałeś extra, trzebaby poprosić o oferty kilku innych dealerów.
Mam dwa rabaty: specjalny i indywidualny. Ten ostatni jest właśnie rabatem od dealera. Napisałem kwotę rabatów razem, nie rozbijając na oddzielne kwoty, bo to jakby moja i dealera sprawa. Z ciekawości po ok. miesiącu udałem się do innego dealera i tam otrzymałem tylko rabat specjalny...
Tak więc przerabiałem to...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #455 dnia: 09 Października 2022, 19:56:57 »
@farba
Fakt, popieprzyło mi się ze sportage, bo też brałem pod uwagę.
Jeśli układ napędowy w niro nie zmienił się od poprzedniej generacji, to spójrz na ten teścik i fragment o spalaniu
https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/kia-niro-oszczednosc-w-lepszym-stylu-test/52km008

Offline farba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corsa
« Odpowiedź #456 dnia: 09 Października 2022, 22:12:43 »
No w tym teście dziwnie im wyszło natomiast w wielu innych plus kilkadziesiąt raportów na autocentrum podaje inne wartości, więc uznałbym za wyjątek. W każdym razie spodziewam się spalania na podobnym poziomie do niro w Toyocie, więc ta kwestia nie przemawia dla mnie za żadnym z nich

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #457 dnia: 10 Października 2022, 22:11:51 »
Znalazłem nowy test… chyba auto dobre na ciężkie czasy z drogą benzyną - spalanie w teście  niemiaszkom wyszło 3,7/100…

Zostawiam link

https://youtu.be/X_N1PhI6aPQ

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2022, 22:38:52 wysłana przez KLP89 »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #458 dnia: 10 Października 2022, 22:24:54 »
Panowie, a wiadomo już kiedy będzie można zapisać się na jazdy próbne Corollą Cross ? :)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #459 dnia: 10 Października 2022, 23:14:06 »
Byłem w Krakowie na dniach elektryfikacji to gość powiedział, że salony w Polsce późno dostaną, bardziej listopad. Trochę dziwne, biorąc pod uwagę, że niektórzy zaraz "po" pewnie odbiorą już samochód.

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #460 dnia: 10 Października 2022, 23:26:48 »
Znalazłem nowy test… chyba auto dobre na ciężkie czasy z drogą benzyną - spalanie w teście  niemiaszkom wyszło 3,7/100…

Zostawiam link

Niestety, w stosunku do prezentowanej u nas wersji malezyjskiej, plastiki na desce nie miękną, a rura wydechowa nadal dobrze widoczna  :|
Ktoś mógłby streścić ten test dla niekumających po niemiecku? Dzięki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #461 dnia: 10 Października 2022, 23:34:45 »

Zostawiam link

Niestety, w stosunku do prezentowanej u nas wersji malezyjskiej, plastiki na desce nie miękną, a rura wydechowa nadal dobrze widoczna  :|
Przecież na YT możesz sobie włączyć tłumaczenie na PL. Klikasz na trybik ustawień, następnie napisy, następnie ponownie napisy i przetłumacz automatycznie i wybierasz język.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #462 dnia: 10 Października 2022, 23:54:00 »

Zostawiam link

Przecież na YT możesz sobie włączyć tłumaczenie na PL. Klikasz na trybik ustawień, następnie napisy, następnie ponownie napisy i przetłumacz automatycznie i wybierasz język.
Dzięki, ale to tłumaczenie takie w stylu translatora 1:1  :shock:
« Ostatnia zmiana: 11 Października 2022, 00:21:01 wysłana przez zielenijo »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #463 dnia: 11 Października 2022, 09:50:04 »

Zostawiam link

Dzięki, ale to tłumaczenie takie w stylu translatora 1:1  :shock:
I tak dobrze, że GT nie przetłumaczył: ""plastiki na desce nadal dobrze widoczne, a rura wydechowa nie mięknie" ;)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #464 dnia: 11 Października 2022, 10:13:34 »
Ciekaw jestem tego przyspieszenia - zachodnie media podają 7,5 dla 4x4 i 7,6 FWD do 100.

Na niemieckiej stronie toyoty:

Z kolei włoskie dane techniczne tez bliżej 7,5 do 100.

Czy Polska wersja bedzie bardziej wykastrowana czy błąd w tłumaczeniach żeby nie kanibalizowac osiągami sprzedaży rav4?

Belgowie też mają mocniejsze corollę Cross

« Ostatnia zmiana: 11 Października 2022, 10:20:55 wysłana przez KLP89 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl