Właśnie wróciłem z salonu. Oglądałem Corolle Cross fwd (myslalem, ze rura tylko w awd, a to nieprawda).
Ogólnie samochód zrobił na mnie lepsze wrażenie od tego, który był przedstawiany na dniach elektryfikacji. Choć tym razem albo bordowy kolor to uwypuklił albo wcześniej nie rzuciło mi się w oczy - a mianowicie przód samochodu jest taki jakby za długi w stosunku do reszty i średnio atrakcyjny.
- Bardzo wygodnie się siedzi za kierownicą (mam 175cm), znalazłem sobie idealną pozycją bawiąc się przyciskami do regulacji (choć pewnie w trakcie jazdy będzie trochę inne odczucie).
- szkoda, że podłokietnik taki krótki i nie da się oprzeć ręki :(
- Wykończenie tak jakby trochę lepsze niż to co wcześniej widzieliśmy albo po prostu tamten model był mocno codziennie eksploatowany, a ten przyjechał nowiutki więc może stąd wrażenie. Zrobiłem zdjęcie fotela:
https://imgur.com/gallery/m9RpD1F
- wygodnie fotele z tyłu i z przodu pasażera
- potwierdzam co kolega wyżej odnośnie bagażnika, malutki - a to była wersja fwd czyli 420l
- W przyszłym tygodniu mam umówioną jazdę więc dokończę wpis
Potem jako, że mi się nudziło to poszedłem oglądać rav4 i...przejechałem się testowo.
- rav4 jest obszerniejsza w środku, choć z tyłu jeśli chodzi o miejsca na nogi to bez różnicy w stosunku do cc
- sensowny bagażnik
- siedzi się dużo wyżej niż w cc
- wizualnie mi się podoba, kanciaste z tyłu zakończenie i sensownie umiejscowione rury

- siadłem do wersji adventure i...ja się chyba nie znam bo nie odczułem lepszej jakości materiałów i spasowania w stosunku do CC :V
- Jeżdżąc na co dzień zwykłym sedanem, gdy wsiadłem za kierownicę rav4 i wyjechałem za miasto to poczułem się jakbym ciężarówkę prowadził, serio
Jeżdżąc trochę ojca Qashqaiem nie odczułem aż takiej różnicy.
- Jeździ się świetnie tą skrzynią cvt, jeździłem po mieście - dużo rond, świateł, zmiany pasów itd i jestem tą skrzynią oczarowany bo jest mega płynna, żadnych szarpnięć itd.
- Jechałem niestety max 90, ale do tej prędkości jak dla mnie auto jest ciche.
- ogólnie po tej jeździe upewniłem się, że to auto nie dla mnie bo jest po prostu za długie (duże). Robiłem też różne manewry na parkingu pod sklepem i czułem się średnio komfortowo. Nie wiem, może to kwestia przyzwyczajenia i wprawy, jak myślicie? No i parkując na ulicy, gdzieś w centrum miasta dłużej mi schodziło szukanie odpowiedniej wielkości miejsca xD
- po powrocie do salonu, usiadłem jeszcze raz za kierownicą cc i poczułem się lepiej, siedzi się niżej. Nie mam też dzieci więc trochę bez sensu wozić powietrze w rav4, jakbym miał to pewnie bym wziął coś większego niż cc
EDIT: mimo wycieraczek, blisko słupków mi spływał deszcz i w sumie razem ze słupkiem i kawałkiem szyby strasznie ograniczało to widzenie.
O dziwo CC premier edition awd można zamówić z odbiorem już na styczeń/luty. Gość mi powiedział, że dużo wyprodukowali a też nie tak dużo ludzi zamówiło (xD).
Rav4 lipiec/sierpień
Zaufać dziennikarzom...:D
Po jeździe testowej wrażenia bardzo pozytywne, nie mam pewności, że odbiorę ten samochód. Auto się świetnie prowadzi, wyje ciszej niż c-hr i wydaje mi się, że troszkę ciszej niż w rav4, którą testowałem w sobotę (częściej wchodzi na wyższe obroty). Jak przyspieszałem od 100 do 140 km/h to jasne, że słychać, ale potem jak jedziesz jednostajnie to przestaje wyć.
Przy okazji przypatrzyliśmy się z ojcem tym materiałom i faktycznie w rav4 są miękkie te materiały ("takie jak ja mam w Qashqaju"), w CC twarde, wiec tu na minus.
Wyciszenie generalnie ok (a do czasu startu miałem w głowie Pertyna krzyczącego, że jest skandalicznie wyciszone), na luzie rozmawiałem z ojcem i z pasażerem z tyłu przy różnych prędkościach, max 150
Widoczność bardzo dobra, przy cofaniu również. Dobrze wchodzi w zakręty (bo ja dość ostro jeżdżę obecnym samochodem) i czułem się komfortowo siedząc za kierownicą.
Multimedia bardzo płynnie chodzą, trochę mi się ręce spociły podczas jazdy więc nie miałem suchych rąk, a wyświetlacz reagował błyskawicznie.
Potem się przesiadłem z ojcem żeby wypróbować ten fotel pasażera. Obaj mamy zdanie, że jest wygodny, nie ma się do czego przyczepić. Natomiast faktycznie jest inaczej zrobiony bo on jest zrobiony w taki kubełkowaty sposób, w sensie mamy wsparcie boczne i jakbym był szerszy i grubszy to mogłbym się czuć niekomfortowo bo może by mnie po bokach uciskało? Natomiast mój ojciec ma spory brzuch i było mu wygodnie. Ale weźcie poprawkę na to, że to tylko 40 min jazdy. Pasażer z tyłu też mówił, że mu się wygodnie siedzi i miał sporo miejsca.
Udało mi się włączyć tempomat jak stałem w korku i to jest to czego potrzebowałem

Gdy wykrywa, że samochód przed Tobą odjeżdża to wyskakuje Ci powiadomienie, klikasz jedynie chyba "res" na kierownicy i sobie jedzie, sam potem hamuje. Nic nie ustawiałem bo się nie znam, ale miał dobrą reakcję, nikt mi się nie wpieprzył.
Trochę wyszła laurka, ale naprawdę świetne sprawia wrażenie ten samochód, ravka też mi się podobała poza większym gabarytem, który odczuwałem przy ciasnych uliczkach i na parkingu.
Tej rury jednak im nie wybaczę :P Niby nie widać, bo musisz się schylić, ale wystaje to g*wno mocno. Całe szczęście, że tam jest na pewno więcej niż 10 cm, raczej 16 tak jak w katalogu.
No i z minusów to bagażnik, ale to już mówiłem.
Powodzenia na jazdach.