Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479213 razy)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #810 dnia: 06 Listopada 2022, 19:37:35 »
Filmik nagrany po skosie ;) drzewa nie są w pionie w tle ;D ta góra na filmie na 89 stopni :D

I tak i nie :) tak czy siak ten kąt natarcia jest imponujący. Corolla ma przedni zwis duży i by przywaliła mocno :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #811 dnia: 06 Listopada 2022, 21:16:29 »
Jak odwrócisz ten film o jakieś 75-80° to wtedy jest ok.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #812 dnia: 07 Listopada 2022, 09:15:00 »
Pod taka górkę jak sugeruje filmik to i najbardziej offroadowe terenówki miały by problem. ;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #813 dnia: 07 Listopada 2022, 14:27:48 »
A czy ktoś z Was może wie jak się różni bagażnik w AWD w stosunku do FWD? Nie chodzi mi o liczby tylko która część jest zmniejszona? Podłoga wyżej?

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #814 dnia: 07 Listopada 2022, 16:34:49 »
Właśnie wróciłem z salonu. Oglądałem Corolle Cross fwd (myslalem, ze rura tylko w awd, a to nieprawda).
Ogólnie samochód zrobił na mnie lepsze wrażenie od tego, który był przedstawiany na dniach elektryfikacji. Choć tym razem albo bordowy kolor to uwypuklił albo wcześniej nie rzuciło mi się w oczy - a mianowicie przód samochodu jest taki jakby za długi w stosunku do reszty i średnio atrakcyjny.

- Bardzo wygodnie się siedzi za kierownicą (mam 175cm), znalazłem sobie idealną pozycją bawiąc się przyciskami do regulacji (choć pewnie w trakcie jazdy będzie trochę inne odczucie).
- szkoda, że podłokietnik taki krótki i nie da się oprzeć ręki :(
- Wykończenie tak jakby trochę lepsze niż to co wcześniej widzieliśmy albo po prostu tamten model był mocno codziennie eksploatowany, a ten przyjechał nowiutki więc może stąd wrażenie. Zrobiłem zdjęcie fotela:
https://imgur.com/gallery/m9RpD1F
- wygodnie fotele z tyłu i z przodu pasażera
- potwierdzam co kolega wyżej odnośnie bagażnika, malutki - a to była wersja fwd czyli 420l
- W przyszłym tygodniu mam umówioną jazdę więc dokończę wpis

Potem jako, że mi się nudziło to poszedłem oglądać rav4 i...przejechałem się testowo.
- rav4 jest obszerniejsza w środku, choć z tyłu jeśli chodzi o miejsca na nogi to bez różnicy w stosunku do cc
- sensowny bagażnik
- siedzi się dużo wyżej niż w cc
- wizualnie mi się podoba, kanciaste z tyłu zakończenie i sensownie umiejscowione rury  :grin: :grin: :grin:
- siadłem do wersji adventure i...ja się chyba nie znam bo nie odczułem lepszej jakości materiałów i spasowania w stosunku do CC :V

- Jeżdżąc na co dzień zwykłym sedanem, gdy wsiadłem za kierownicę rav4 i wyjechałem za miasto to poczułem się jakbym ciężarówkę prowadził, serio  :grin: Jeżdżąc trochę ojca Qashqaiem nie odczułem aż takiej różnicy.
- Jeździ się świetnie tą skrzynią cvt, jeździłem po mieście - dużo rond, świateł, zmiany pasów itd i jestem tą skrzynią oczarowany bo jest mega płynna, żadnych szarpnięć itd.
- Jechałem niestety max 90, ale do tej prędkości jak dla mnie auto jest ciche.
- ogólnie po tej jeździe upewniłem się, że to auto nie dla mnie bo jest po prostu za długie (duże). Robiłem też różne manewry na parkingu pod sklepem i czułem się średnio komfortowo. Nie wiem, może to kwestia przyzwyczajenia i wprawy, jak myślicie? No i parkując na ulicy, gdzieś w centrum miasta dłużej mi schodziło szukanie odpowiedniej wielkości miejsca xD
- po powrocie do salonu, usiadłem jeszcze raz za kierownicą cc i poczułem się lepiej, siedzi się niżej. Nie mam też dzieci więc trochę bez sensu wozić powietrze w rav4, jakbym miał to pewnie bym wziął coś większego niż cc
EDIT: mimo wycieraczek, blisko słupków mi spływał deszcz i w sumie razem ze słupkiem i kawałkiem szyby strasznie ograniczało to widzenie.

O dziwo CC premier edition awd można zamówić z odbiorem już na styczeń/luty. Gość mi powiedział, że dużo wyprodukowali a też nie tak dużo ludzi zamówiło (xD).
Rav4 lipiec/sierpień

Zaufać dziennikarzom...:D
Po jeździe testowej wrażenia bardzo pozytywne, nie mam pewności, że odbiorę ten samochód. Auto się świetnie prowadzi, wyje ciszej niż c-hr i wydaje mi się, że troszkę ciszej niż w rav4, którą testowałem w sobotę (częściej wchodzi na wyższe obroty). Jak przyspieszałem od 100 do 140 km/h to jasne, że słychać, ale potem jak jedziesz jednostajnie to przestaje wyć.
Przy okazji przypatrzyliśmy się z ojcem tym materiałom i faktycznie w rav4 są miękkie te materiały ("takie jak ja mam w Qashqaju"), w CC twarde, wiec tu na minus.

Wyciszenie generalnie ok (a do czasu startu miałem w głowie Pertyna krzyczącego, że jest skandalicznie wyciszone), na luzie rozmawiałem z ojcem i z pasażerem z tyłu przy różnych prędkościach, max 150
Widoczność bardzo dobra, przy cofaniu również. Dobrze wchodzi w zakręty (bo ja dość ostro jeżdżę obecnym samochodem) i czułem się komfortowo siedząc za kierownicą.

Multimedia bardzo płynnie chodzą, trochę mi się ręce spociły podczas jazdy więc nie miałem suchych rąk, a wyświetlacz reagował błyskawicznie.

Potem się przesiadłem z ojcem żeby wypróbować ten fotel pasażera. Obaj mamy zdanie, że jest wygodny, nie ma się do czego przyczepić. Natomiast faktycznie jest inaczej zrobiony bo on jest zrobiony w taki kubełkowaty sposób, w sensie mamy wsparcie boczne i jakbym był szerszy i grubszy to mogłbym się czuć niekomfortowo bo może by mnie po bokach uciskało? Natomiast mój ojciec ma spory brzuch i było mu wygodnie. Ale weźcie poprawkę na to, że to tylko 40 min jazdy. Pasażer z tyłu też mówił, że mu się wygodnie siedzi i miał sporo miejsca.

Udało mi się włączyć tempomat jak stałem w korku i to jest to czego potrzebowałem  :grin: Gdy wykrywa, że samochód przed Tobą odjeżdża to wyskakuje Ci powiadomienie,  klikasz jedynie chyba "res" na kierownicy i sobie jedzie, sam potem hamuje. Nic nie ustawiałem bo się nie znam, ale miał dobrą reakcję, nikt mi się nie wpieprzył.

Trochę wyszła laurka, ale naprawdę świetne sprawia wrażenie ten samochód, ravka też mi się podobała poza większym gabarytem, który odczuwałem przy ciasnych uliczkach i na parkingu.

Tej rury jednak im nie wybaczę :P Niby nie widać, bo musisz się schylić, ale wystaje to g*wno mocno. Całe szczęście, że tam jest na pewno więcej niż 10 cm, raczej 16 tak jak w katalogu.
No i z minusów to bagażnik, ale to już mówiłem.

Powodzenia na jazdach.  :-)

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #815 dnia: 07 Listopada 2022, 19:08:49 »
Byłem dziś u siebie w ASO i rura nam nie przeszkadza, lecz wystaje. Nie ma tragedii. Fotel pasażera OK. Jednakże moja żonka ma 173 cm i jej przeszkadza schowek. Po prostu za mało miejsca na nogi. Można odsunąć fotel, ale chodzi o to, aby nie zabierać miejsca z tyłu. Sam wsiadłem na miejsce pasażera i faktycznie jest dla nas problem
Poszliśmy do ravki i tam jest inaczej. Deska rozdzielcza jest wyżej. Nie obija się kolanami schowka.
Ogólnie wrażenie OK. Z bliska auto wygląda super, ale brak miejsca na nogi będzie się odczuwać. Zastanawiam się nad RAV4.

W moim ASO pierwsze CC już są i były przy mnie picowane dla klientów.

Egzemplarz testowy, który oglądaliśmy to 4X2. Facet nawet nie wiedział, która to wersja. Wypatroszyłem bagażnik i wszystko było jasne

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #816 dnia: 08 Listopada 2022, 18:10:11 »
Dziś odbyłem jazdę testową Corollą Cross. Fotele sa bardzo wygodne. Elektrycznie sterowany fotel kierowcy, natomiast pasażera już nie. Ale to drobiazg. Samochód nowiusieńki, ledwie 173 km przejechane, wyposażony we wszystkie chyba gadżety i systemy. Asystent parkowania, kamery 360 st. itd. I co z tego, skoro ten samochód nadaje się tylko do jazdy w mieście. Do 100km/h jeszcze ujdzie, aczkolwiek przyspieszanie już daje się we znaki. Natomiast od 100 km/h do 140 km/h to już jest huk okropny. Nie wiem, czy to silnik, czy przekładnia, ale to wręcz wyje.  Jazda z prędkością autostradową wydaje się być niemożliwa. Nie próbowałem rozwijać prędkości powyżej 140 km/h. Po powrocie zapytałem wręćz doradcy klienta, czy ten egzemplarz czasami nie jest zepsuty. Mandaty są za drogie, żeby ryzykować na jeździe próbnej. Bagażnik po złożeniu kanapy to schody, ale to występuje i uu innych producentów. Tak, czy siak jestem zdegustowany. Ciekaw jestem reakcji tych 1800 osób, które zamówiły samochody w ciemno.  Wydaje mi się, że lepiej kupić Rav IV, uboższą wersję. Jestem rozczarowany, bo poważnie się zastanawiałem na ewentualnym kupnem. Jeśli to ma być Hit, to ja wolę pozostać przy 10-cioletniej Avensis.

« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2022, 18:15:43 wysłana przez witek1965 »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #817 dnia: 08 Listopada 2022, 18:19:23 »
Jeśli powyżej 100/h "jest huk okropny" to by oznaczało że jest ten sam efekt co Pertyn ględził o CH-R że powyżej 100/h huczy okropnie bo większe wnętrze zachowuje się jak pudło rezonansowe gitary i zwykła Corolla E21 jest znacznie znacznie znacznie cichsza. Do tego ktoś pisał że miejsca na nogi na tylnej kanapie jest malutko zwłaszcza przy mocno odsuniętych przednich fotelach tak więc tu też bym nic nie zyskał względem mojej Corolli tak więc raczej nie biorę już pod uwagę Corolli Cross jako następną po mojej Corolli.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2022, 18:58:29 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #818 dnia: 08 Listopada 2022, 18:26:09 »
No cóż widać po tym wątku że odbiór tego auta przez kierowcę to rzecz mocno indywidualna - na szczęście hałas to rzecz jaką można stosunkowo tanio naprawić. Szkoda że toyota w opcji nie oferuje dodatkowego wyciszenia - nawet jak by to kosztowało ekstra 5-10k to jeżeli komuś hałas to wada dyskwalifikująca auto była by możliwość to naprawić jeszcze przed odbiorem ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #819 dnia: 08 Listopada 2022, 19:02:09 »
5-10 tyś to drakońska cena by była bo producenta naprawdę grube wyciszenie kosztowało by pewnie 1-2K zł MAX. Pertyn ględził o tym przy teście Corolli że takie wygłuszenie w warsztacie to może z 1000 zł a producenta co zamówił by to dla miliona szt. kosztowało by to może parę stówek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #820 dnia: 08 Listopada 2022, 20:06:16 »
Wyciszenie wyciszeniu nie równe.  Za ravke od 4 do kilkunastu tysięcy w zakładzie specjalistycznym.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #821 dnia: 08 Listopada 2022, 21:52:16 »
Z czego 70% cena robocizny a 30% cena materiału i to pewno też z marżą. Producenta materiały kosztowały by pewno ułamek ceny przy wielkich ilościach i nie musi nic rozbierać bo montuje wygłuszenie że tak powiem przy okazji montażu auta.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #822 dnia: 08 Listopada 2022, 22:02:03 »
Pijesz czasem kawę w barze czy restauracji? Wiesz jaki jest narzut? Ameryki nie odkryłeś pisząc o kosztach i materiałach, ale co z tego?
Profucent ma "lepszy" wehikuł   z "L" w logo i musi pozycjonować swoje produkty, a dodatkowo wywali co się da by tylko zaoszczędzić zredukować spalanie swoich hybryd.

« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2022, 22:07:03 wysłana przez Krisman »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #823 dnia: 08 Listopada 2022, 22:05:33 »
Pertyn ględził o tym przy teście Corolli że takie wygłuszenie w warsztacie to może z 1000 zł
z robocizną,gdzie trzeba rozebrać, poprzyklejać co trzeba i złożyć ponownie a w fabryce to idzie od podstaw.

Czy ravka też jest tak fatalnie wyciszona. Jak mam być szczery, to  nie pamiętam samochodu zachodniego jaki był w moim posiadaniu, żeby w nim tak wyło, a miałem ich kilkanaście. Nawet Passat z 2002 roku (dalej w rodzinie i ostatnio nim jechałem tydzień temu) jest cichutki, mimo iż to jest diesel.

Jeżeli zaś chodzi o koszty wyciszenia, to  Petryn faktycznie głedził, albo bujał w obłokach, to to zbyt  tanio. Tu cennik w podobnych cenach jak napisał Krissman https://ciche-auto.pl/cennik/   

I pytanie : jak to wszystko ma się do gwarancji. Bo podejrzewam, że wiąże się z utrataą gwarancji na perforację i nie tylko.

« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2022, 22:07:14 wysłana przez witek1965 »

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #824 dnia: 09 Listopada 2022, 10:14:04 »
wyciszenie 10k + 5K zabezpieczenie podwozia, co niektórzy chcą robić, czekam na dalsze pomysły, moze uda sie dobić cena do 300K za Corolle :D

To jest zwykła Corolla a nie Lamborghini za 2 mln euro zeby tak szaleć z inwestycjami, Corolka to "toczydło" z pkt A do B  i nic wiecej :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl