Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479215 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #870 dnia: 10 Listopada 2022, 11:46:35 »
Nie wiem jakim UX-em  i Aurisem kolega jeździł, ale w obu ze skrzynią CVT i e-CVT też jest to "wycie" przy gwałtownym przyspieszaniu. To cecha a nie wada tego rodzaju skrzyń/przekładni.
Takim jakim dysponował salon Lexus w Lubinie. Lexus UX rocznik 2022, silnik 2.0Pb, napęd ja przednią oś. Aurisme hybrydą, kilkumiesięczna, wydana przez ASO Lubin jako pojazd zastepczy. Hybryda 1.8. Ja w tych uatach w ogóle nie zwróciłem na nadmierny hałas, bo go po prostu nie było. Tu sprawa nie rozbija się o charakterystyczną pracę skrzyń, tylko niewygłuszoną kabinę.

kraska62, nie panikuj. Może ten konkretny egzemplarz, którym jechałam tak ma. Trudno mi się odnieść do całęj produkcji na podstawie godzinnej przejażdżki autem testowym. Nie miałem możliwości przejchać się innym, musiałbym zamówiś sobie jazdę testową np. w Zielonej Górze i porównać.
I przy okazji - nie traktowałem tego auta jak sportowej fury, nawet mi przez myśl nie przyszło, żeby szarżować nie swoim autem. W sumie to nawet nie wiem jaki zakres odpowiedzialności na mnie spoczywał. Auto ma zapewne AC.
Też czekałem na ten samochód, bo w cenie Lexusa UX, spodziewałeś się trochę więcej "bajerów"
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2022, 11:53:55 wysłana przez witek1965 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #871 dnia: 10 Listopada 2022, 11:49:06 »
a co dopiero w DSG.
U mnie w MB jak ostro przyspieszam to tylko słyszę pierdnięcie z rury wydechowej, które uwielbiam, i też nic nie wyje.

Offline Quietdeath

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 1.6
« Odpowiedź #872 dnia: 10 Listopada 2022, 11:50:20 »
Użytkuję prywatnie DSG w Passacie B8 2.0 TSI 220km od 6 lat i jako drugi samochód od dwóch Corollę E21 1.6 benzyna ze skrzynią DCVT i uważam że praca obydwu skrzyń jest świetna. W ruchu miejskim płynności DCVT jest nie do pobicia. Wycia skrzyni DCVT nie słyszę ponieważ nie piłuję ciągle do czerwonego pola... Tyle co się naczytałem o tych skrzyniach jakie to ZŁO. Nieprawda... ECVT oraz obecne DCVT to rewelacyjne skrzynie. Pozdrawiam

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #873 dnia: 10 Listopada 2022, 11:56:44 »
Użytkuję prywatnie DSG w Passacie B8 2.0 TSI 220km od 6 lat i jako drugi samochód od dwóch Corollę E21 1.6 benzyna ze skrzynią DCVT i uważam że praca obydwu skrzyń jest świetna. W ruchu miejskim płynności DCVT jest nie do pobicia. Wycia skrzyni DCVT nie słyszę ponieważ nie piłuję ciągle do czerwonego pola... Tyle co się naczytałem o tych skrzyniach jakie to ZŁO. Nieprawda... ECVT oraz obecne DCVT to rewelacyjne skrzynie. Pozdrawiam
i wszytko w temacie. To nie jest wina pracy skrzyń, działania pedału gazu itd. Albo egzemplarz jaki mi się trafił jest taki jaki jest, albo wygłuszenie tego auto nie istnieje.
P.S. o japońskich skrzyniach automatycznych zawsze mówiono, że są the best.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #874 dnia: 10 Listopada 2022, 11:57:54 »
Sprzeczacie się bez sensu czy ładniejsza jest blondynka czy brunetka. Każdy posuwa co mu się podoba. Toyota i VW na brak sprzedaży nie mogą narzekać a na szczęście są te i również inne marki, więc można spełnić swoje oczekiwania. Tak na marginesie porównywanie 20-letniego Passata nie jest do końca uprawnione. To jest inna epoka, grubsze blachy i więcej wyciszenia. Z aktualnej niemieckiej motoryzacji jeździłem ostatnio Suberbem z wypożyczalni i byłem bardzo rozczarowany. Ja akurat zwracam uwagę na pracę zawieszenia i tu w koncernie VW widać ogromny regres na przestrzeni tych 20 lat.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #875 dnia: 10 Listopada 2022, 12:26:39 »
Tak na marginesie porównywanie 20-letniego Passata nie jest do końca uprawnione. To jest inna epoka, grubsze blachy i więcej wyciszenia.
tu się muszę z Tobą zgodzić. Moja Ave jest z 2012 roku i .....nie ma podskoku do Paska z 2002 po wieloma względami. 

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #876 dnia: 10 Listopada 2022, 12:29:14 »

a co dopiero w DSG.
U mnie w MB jak ostro przyspieszam to tylko słyszę pierdnięcie z rury wydechowej, które uwielbiam, i też nic nie wyje.
To znowu przejdźmy do szczegółów mamy rozumieć że u Ciebie jest cvt lub coś podobnego i nie wyje ?

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #877 dnia: 10 Listopada 2022, 13:32:25 »
Odnosnie tego wycia. Każdy narzeka ale niech się ktoś przejedzie zwykłym automatem i przyspieszy na maxa tak jak każdy robi to w Toyocie. But w podłoge i wyje.
widać, że nigdy nie jeżdziłeś automatem. W Tiptroniku , VW Pasat B5 FL cisza,jeździłem 7 lat, padła. Wymiana na manual, zero różnicy w hałasie, a co dopiero w DSG. W Lexusie UX cisza, a to przecież Toyota.

Jeśli twoj pasek ruszasz z miejsca i rozpedzasz sie do 120 km/h  z pedałem w podłodze to co silnik ma 1800 obrótów i jest cisza tak? skrzynia zmienia biegi przy 2000 tys obrotów  czy kreci do odciecia i dopiero zmiania bieg na wyższy ?? no sorry ale każdy automat działa tak samo. Gaz w podłoge to kreci do spodu = wysokie obroty = głosna praca (w zleżnosci od wyciszenia auta)

Nie porównuj lexusa do toyoty bo to nie to samo auto. rozróżnij co to znaczy marka premium a zwykłe toczydło z pkt A do B.

Dla przykładu dodam czy każdy tak jeżdzi zwykłym automatem?? - wspomniany B5 FL

https://www.youtube.com/watch?v=q6h3eitAyrI

Cisza jak makiem zasiał, no po prostu wogole nie wyje B5. Silnika nie słuchać. A to co tak wyje to pewnie radio.

« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2022, 13:34:04 wysłana przez Crosscorolla »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #878 dnia: 10 Listopada 2022, 13:40:22 »
To znowu przejdźmy do szczegółów mamy rozumieć że u Ciebie jest cvt lub coś podobnego i nie wyje ?
Czy Ty człowieku potrafisz czytać? Napisałem u mnie, przy nicku zaś mam adnotację, jaki posiadam samochód. Taki spec pewnie wie, jaką ma on skrzynię biegów. A wpis ten miał zakomunikować, że nie każda skrzynia automatyczna wyje, co niektórzy sugerują. Oczywiście wykluczając automaty z BMW.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #879 dnia: 10 Listopada 2022, 13:48:16 »
Czy Ty człowieku potrafisz czytać? Napisałem u mnie, przy nicku zaś mam adnotację, jaki posiadam samochód. Taki spec pewnie wie, jaką ma on skrzynię biegów. A wpis ten miał zakomunikować, że nie każda skrzynia automatyczna wyje, co niektórzy sugerują. Oczywiście wykluczając automaty z BMW.
Po co kłamiesz ? Przytocz nam post w  którym mówimy o tym że każdy automat wyje.

Zadałem Ci krótkie pytanie więc na nie odpowiedz a nie znowu uciekasz z tematu ?

Zapytam jeszcze raz piszesz że wyje ecvt w temacie o cvt odnosząc się do swojego MB bo Ci nie wyje.

Czy mam rozumieć że Twoje MB ma ecvt lub cvt ?

Nie rób znasz idiotów dawaj odpowiedż na pytanie !!!

no po prostu wogole nie wyje B5. Silnika nie słuchać. A to co tak wyje to pewnie radio.

Podobno w audi cvt też nie wyje  :-)

https://www.youtube.com/watch?v=i42JEEYjb8g

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #880 dnia: 10 Listopada 2022, 13:51:33 »
Jak dla mnie na tylnym siedzeniu ktoś świenie zarzyna.. na pewno to nie silnik tak słuchac. " ledziu " musisz sie bardziej wsuchać :D

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #881 dnia: 10 Listopada 2022, 13:55:48 »
Jak dla mnie na tylnym siedzeniu ktoś świenie zarzyna.. na pewno to nie silnik tak słuchac. " ledziu " musisz sie bardziej wsuchać :D
EEtam tam nie wyje co Ty  :-)

A zakładamy się o flaszkę że za chwile stworzymy równoległą rzeczywistość tojocianą  :-)

I cvt,ecvt,mmt,hydraulik,dsg i podobne do dsg to wszystko będą automaty  :shock: :-)?

Dlatego handlarze jak sprzedają mmt to na wszelki wypadek piszą automat no bo jak kobitka przyjdzie oglądać to automat ? Tak proszę Pani automat ! Oczywiste  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #882 dnia: 10 Listopada 2022, 14:05:04 »
Po co kłamiesz ? Przytocz nam post w  którym mówimy o tym że każdy automat wyje.
proszę
Odnosnie tego wycia. Każdy narzeka ale niech się ktoś przejedzie zwykłym automatem i przyspieszy na maxa tak jak każdy robi to w Toyocie. But w podłoge i wyje.

A co się dzieje w zwykłym automacie ??. 2 sekundy nic bo mysli po czym wrzuca w dół 2 biegi , wkręcając się na 5 tys obrotów oczywiście wyjąć, a jak nie trafi z biegiem i zrobi za wysoko to znowu wbije wyższy bieg ale dalej ma 4500 obrotów wyjąć..   
Zapytam jeszcze raz piszesz że wyje ecvt w temacie o cvt odnosząc się do swojego MB bo Ci nie wyje.
Gdzie piszę, że wyje? Ja piszę że mój samochód nie wyje. Człowieku zajadłość przyćmiewa umysł. pomyśl zanim coś napiszesz, jeżeli ta funkcja umysłu u Ciebie funkcjonuje.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #883 dnia: 10 Listopada 2022, 14:15:07 »
Ja piszę że mój samochód nie wyje.

Jaką masz skrzynię w MB ?

Proste pytanie jak drut.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **