Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #885 dnia: 10 Listopada 2022, 14:20:57 »
@witek 1965 widzę,  że nie chodziło Ci o "wycie" skrzyni a o wyciszenie auta. Wywiązała się z tego gównoburza o wyższości Świąt...
Co do UXa 2.0 Pb, tam jest direct shift cvt, którą mam aktualnie.
Ona ma  fizyczną" jedynkę (bieg rozruchowy i na początek przyspieszania gdzie są największe przeciążenia) i dziewięć "udawanych" biegów, co powoduje dość przyjemne odczucia przyspieszania, ale przy  kickdown'ie wycie jest jak w każdej zwykłej i mniej zwykłej CVT. Różnica to wyciszenie i tu masz 200% racji,  200 bo i ux i corolla sedan (nie auris która jest głośna, przy 130 ponad 70dB) są dość ciche. Pierwszy bo to lex, a drugi, bo to sedan.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2022, 14:23:08 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #886 dnia: 10 Listopada 2022, 14:24:37 »
Tak GLA 35 jest ciche. wrecz za ciche i nie słychać silnika
Stosując procedurę startu żeby osiągnąć 5,1s do 100 km raczej się nie jeździ.
Jaką masz skrzynię w MB ?
Taki spec motoryzacyjny i takie pytanie? :shock:

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #887 dnia: 10 Listopada 2022, 14:32:54 »
Tak GLA 35 jest ciche. wrecz za ciche i nie słychać silnika
Stosując procedurę startu żeby osiągnąć 5,1s do 100 km raczej się nie jeździ.
Jaką masz skrzynię w MB ?
Taki spec motoryzacyjny i takie pytanie? :shock:

Skoro Ci nie wyje w temacie o cvt to zadałem pytanie ? Może masz auto po tuningu, może na zamówienie coś było ?
Do tego padło stwierdzenie że każdy automat wyje a Ty dodałeś że nie każdy więc pochwal się nam jaki masz automat.
Bo faktycznie pewnie nie wyje.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #888 dnia: 10 Listopada 2022, 14:45:59 »

Wybacz ale chyba masz trudności z czytaniem ze zrozumieniem, dlatego jednak nie nadajesz się na mojego interlokutora. Bo dyskusja przypomina rozmowę gęsi z prosięciem.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #889 dnia: 10 Listopada 2022, 16:48:09 »
Jeśli twoj pasek ruszasz z miejsca i rozpedzasz sie do 120 km/h  z pedałem w podłodze to co silnik ma 1800 obrótów i jest cisza tak? skrzynia zmienia biegi przy 2000 tys obrotów  czy kreci do odciecia i dopiero zmiania bieg na wyższy ?? no sorry ale każdy automat działa tak samo. Gaz w podłoge to kreci do spodu = wysokie obroty = głosna praca (w zleżnosci od wyciszenia auta)
nigdzie nie napisałem, że testowaną Corollę wciskałem pedał do końca, tylko, że przy rozpędzaniu jest bardzo głośna, wręcz wyje, oraz, ze przy osiągnięciu zadanej prędkości jest ciszej, ale nadal głośno. Nie chcesz, czy nie możesz zrozumiec, że w Pasku po prostu, nawet jeżeli wył, a był to diesel, to do kabiny ten hałas nie dochodził. Ni podawaj dla porównania linków, gdzie koleś jeden kręci na obrotach do zamknięcia obrotomierza, a drugi podobnie w aucie 306 KM, wersja AMG i na dodatek z ustawieniami na sport +. Ja testowałem auto na takim ustawieniu jak mi dał sprzedawca, nawet nie wiem, czy są jakies programy, nie wciskałem pedału w podłogę, bo tego nie robię na co dzień. Ty nie potrafisz osiągnąć określonej prędkości nie wciskają pedału do podłogi ? To nie moja wina. Skąd takie przeświadczenie, że "przyspieszy na maxa tak jak każdy robi to w Toyocie". No nie wiem, skąd taka teoria.
No i co ma w sumie piernik do wiatraka ? Niech sobie wyje ta skrzynia, jeśli taka jej uroda, ale ten hałas nie powinien dobiegać do kabiny pasażerskiej : Brak wygłuszenia w takim razie. Dobrze wyżej jeden z kolegów napisał. Ogólnie jest regres. Wali się tysiące czujników, a zapomina o podstawowych cechach samochodu, takich jak komfort podróżowania. W Toyocie podgrzewane siedzenia są dostępne dopiero w najwyższej opcji wyposażenia, a w Skodzie za 1750 zł, sa podgrzewane przednie, skrajne tylne, podgrzewane spryskiwacze szyb, spryskiwacze reflektorów i podgrzewana przednia szyba. I to wg Twoje nomenklatury, jest tylko toczydło z punktu A do punktu B

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #890 dnia: 10 Listopada 2022, 17:05:45 »
W Toyocie podgrzewane siedzenia są dostępne dopiero w najwyższej opcji wyposażenia, a w Skodzie za 1750 zł, sa podgrzewane przednie, skrajne tylne, podgrzewane spryskiwacze szyb, spryskiwacze reflektorów i podgrzewana przednia szyba. I to wg Twoje nomenklatury, jest tylko toczydło z punktu A do punktu B

To akurat nie jest prawda. Wg cennika wersja style również posiada podgrzewane fotele. BTW mam w moim aucie, którym jeżdżę już 8 lat, siedzenia podgrzewane i ani razu ich nie włączyłem :)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #891 dnia: 10 Listopada 2022, 17:19:29 »
To akurat nie jest prawda.
przepraszam, masz rację. Fotele występują. Reszta już nieosiągalna. Ja również mami bardzo rzadko już teraz używam, ale używałem dość często jak auto stało pod zakładem całą noc w zimie. I marzyłem wtedy o podgrzewanej szybie. Fakt, że zimy nie było dawno i nie wiadomo kiedy ją zobaczymy.
@witek 1965 widzę,  że nie chodziło Ci o "wycie" skrzyni a o wyciszenie auta.
napisałem w pierwszy poście, że w samochodzie jest bardzo głośno.

I co z tego, skoro ten samochód nadaje się tylko do jazdy w mieście. Do 100km/h jeszcze ujdzie, aczkolwiek przyspieszanie już daje się we znaki. Natomiast od 100 km/h do 140 km/h to już jest huk okropny. Nie wiem, czy to silnik, czy przekładnia, ale to wręcz wyje.  Jazda z prędkością autostradową wydaje się być niemożliwa. Nie próbowałem rozwijać prędkości powyżej 140 km/h.
  w pewnym momencie, po osiągnięciu zadanej prędkości, już się nie przyspiesza, więc rozumiem, że każdy wi co to znaczy jazda autostradowa. Tempomat ustawiony, noga na szyję, jak ktoś potrafi i do przodu.

W filmiku jaki wstawił Corolla Cross słychać nie silnik, tylko wydech. Silnik 306 KM, ustawienie skrzyni na Sport+, wersja AMG i być może sportowy wydech :)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #892 dnia: 10 Listopada 2022, 17:32:39 »
Brak wygłuszenia w takim razie.
Niemniej Corolla to kompakt klasy C i należy tu porównywać z podobnymi i koniecznie współczesnymi pojazdami. Corolla 1,6 z manualną poziom hałasu jak każdy inny samochód. A pracę silnika ze skrzynią bezstopniową nie każdy akceptuje, wygłuszenie tego nie jest łatwe i to jest zrozumiałe. Ale marka samochodu to nie jest teściowa że jesteś skazany. Jeździłeś nie pasuje, to bierzesz cos innego.
A na osłodę prezentacja wygłuszenia nowego Passata
https://www.youtube.com/watch?v=HAAv6URf8TY

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #893 dnia: 10 Listopada 2022, 17:36:07 »
No i co ma w sumie piernik do wiatraka ? Niech sobie wyje ta skrzynia, jeśli taka jej uroda, ale ten hałas nie powinien dobiegać do kabiny pasażerskiej : Brak wygłuszenia w takim razie. Dobrze wyżej jeden z kolegów napisał. Ogólnie jest regres. Wali się tysiące czujników, a zapomina o podstawowych cechach samochodu, takich jak komfort podróżowania.

Mam dwie toyoty z różnymi (diametralnie) skrzyniami CVT - obie potrafią wyć jeśli się wciśnie pedał przyspieszenia do końca ale obie są ciche (dla mnie, mnie nie interesuje specjalnie wygłuszenie bo rzadko używam prędkości wyższych niż dopuszczalne w Polsce) przy jeździe ze stałą prędkością. Na pewno istnieją inne auta nawet w tej samej klasie czy pieniądzach, które są cichsze ale nie tu jest przewaga Toyoty... W dowolnym CVT, chcesz ciszę - to jeździsz spokojnie, chcesz wycia - nie ma problemu, da się załatwić... Genialna w CVT jest bezawaryjność, płynność działania i (dla mnie) cisza przy niskich, stałych prędkościach, czyli dla mnie 95% czasu jazdy...

W Toyocie podgrzewane siedzenia są dostępne dopiero w najwyższej opcji wyposażenia, a w Skodzie za 1750 zł, sa podgrzewane przednie, skrajne tylne, podgrzewane spryskiwacze szyb, spryskiwacze reflektorów i podgrzewana przednia szyba. I to wg Twoje nomenklatury, jest tylko toczydło z punktu A do punktu B

Auta japońskie zwykle takie właśnie są, przyzwoite wyposażenie w standardzie (ja mam w 6-letnim Yarisie podgrzewane przednie fotele w standardzie, swoją drogą - przy zakupie sprawdziłem, że działają ale kiedy ostatni raz użyłem nie pamiętam), mało opcji, żeby Klient nie wybrzydzał i dzięki temu łatwiejsze do zaprojektowania, przetestowania i mniej awaryjne. Właśnie takie toczydła z A do B - przejeżdżasz 1000km i wiesz, że dojedziesz a następnego dnia kolejny 1000km, tankujesz w bośniackiej pipidówie na stacji która nie ma żadnego logo, nie szukając żadnych szeli czy orlenów, nie zastanawiasz się ile pociągnie dwumasa, ile kosztuje regeneracja turbiny czy wtryski da się regenerować czy tylko nowe... Mnie w Corolli pierwszy większy wydatek czekał w piątym roku życia auta - przednie wycieraczki za 40zł, w szóstym roku już była masakra - 1000zł za wymianę kompletu tarcz i klocków + płynu hamulcowego, poza tym co roku olej i filtry około 350zł. Dla mnie to najważniejsze rzeczy w aucie, lodówce, szczoteczce do zębów, itd. - święty spokój - kupujesz raz i na wiele lat nie trzeba się tym specjalnie zajmować...
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2022, 17:38:00 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

pireus

• Gość
« Odpowiedź #894 dnia: 10 Listopada 2022, 17:40:43 »
W filmiku jaki wstawił Corolla Cross słychać nie silnik, tylko wydech. Silnik 306 KM, ustawienie skrzyni na Sport+, wersja AMG i być może sportowy wydech
No i jeszcze w procedurze startu, gdzie silnik wkręca się na maksymalne obroty. Szczerze mówiąc nigdy tego nie próbowałem. W normalnej jeździe w trybie komfort, cichutko jak makiem zasiał, można mówić szeptem.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #895 dnia: 10 Listopada 2022, 17:54:50 »
Maciej, ja też mam Toyotę, już 7 lat nią jeżdżę. Jeździłem naprawdę wieloma samochodami, w tym bardzo wiele z nich to tanie auta, ale nigdy nie zdarzyło się się po kilku minutach powiedzieć - tu jest strasznie głośno. I to mnie od razu zaskoczyło.  Dlatego zastanawiam się, czy czasami ten egzemplarz jest coś nie do końca OK. W Ave miałem pecha i poszła mi półoś. Klocków i tarcz nie liczę, bo to jest zależne od indywidualnego trybu jazdy. Za to pękło 170 tysięcy na LPG i to jest super. Ostatni silnik jaki można tak fajnie było zagazować. Na razie się nie poddaję. Wezmę sobie zamówię jazdę testową w innym salonie. Szkoda, że teraz mają wolne w sobotę, noa ale im też się należy .

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #896 dnia: 10 Listopada 2022, 18:00:06 »
No i jeszcze w procedurze startu, gdzie silnik wkręca się na maksymalne obroty.
kierowca chciał za wszelką cenę pokazać maksymalne przyspieszenie. Ja wręcz przeciwnie, leniwie i z obawą wyjechałem z parkingu w absolutnej ciszy, zapakowałem małżonkę i ruszyłem. Zanim dojechałem do S3, już mi się nie za bardzo podobało, ale jechałem dalej. Żona chwaliła wygodę fotela, ale już brak elektryki nawet ją zaskoczył. Teraz taka moda, że tylko fotel kierowcy ma elektryczne ustawienia plus odcinek lędźwiowy, a pasażera to już po macoszemu. Do 90 km/ha było OK, pomijam samo rozpędzanie, bo było bardzo głośno,aż do momentu osiągnięcia prędkości 140 km/h +-5km/h. No i w tym momencie było nie bardzo głośno, ale głośno. O wiele głośniej jak w mojej leciwej AVE, czy Corolli córki. Stąd moje zaskoczenie i.......rozczarowanie

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #897 dnia: 10 Listopada 2022, 18:03:25 »
Ja po odbiorze auta nie bede długo narzekał, nie którzy z nas zainwestują w zabezpieczenie antykorozyjne a ja zainwestuje w wyciszenie - wiec ten problem mam w nosie. Czy są jakieś inne wady oprócz tej jedynej tak mocno wałkowanej?

Sam na jazdę jestem umówiony w przyszłym tygodniu ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #898 dnia: 10 Listopada 2022, 18:11:35 »
no, ktoś tu pisał, że coś z wiązką elektryczną, ale już to niby wyłapali i wstrzymali wydawanie klientom aut. Przez godzinę raczej się wad nie wyłapie, chyba że rzuca się w oczy. Nie wiem jakie masz upodobania, ale fotele sa wygodniejsze jak w mojej AVE, a ona jest w maks wersji. Nie wypróbowałem wszystkich opcji, asystenta parkowania. Zapomniałem, że tak w ogóle można. Zaparkowałem sam, jak dotychczas, na lusterka i kamerę. Coś tam, jak to u Toyoty jest z niektórymi przyciskami. Musiałem się naszukać. Po lewej stronie sa chyba trzy, pod deska, trzeba się schylić, a i tak nie znalazłem do otwierania klapki wlewu paliwa.

Online vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #899 dnia: 10 Listopada 2022, 18:38:04 »
Czy są jakieś inne wady oprócz tej jedynej tak mocno wałkowanej?
Zapewne sporo! Z rzeczy znanych mnie w CC wkurzają:
 - monstrualny wyświetlacz multimediów typu "nagrobek"
 - zmarnowane sporo miejsca w bagażniku, zwłaszcza w wersji AWDi - mimo że względem konkurencji i tak ta przestrzeń wypada nieźle. Ale dałoby się dużo lepiej niewielkimi zmianami.
 - brak elektrycznego podgrzewania przedniej szyby, zamiast cieszyć się natychmiastowym odjazdem o poranku na EV, będziesz drapał albo grzał spalinowym
 - czarna podsufitka
 - skompletowanie pakietów, np. elektryczna klapa (dla mnie to tylko potencjalne miejsce awarii) razem z ostrzeganiem o ruchu w martwym polu
 - roleta bagażnika, z którą nie ma co zrobić po demontażu
 - brak Android Auto przez WiFi (łudzę się, że to jeszcze mogą dodać zdalną aktualizacją)
 - brak schowka na okulary (pewnie zamontuję sobie jakiś w miejscu cykor-rączki)
 - auto mogłoby być o 10cm krótsze z przodu, ale designer się uparł

Nie miałem możliwości pojeździć, pewnie lista się wkrótce wydłuży :)

Mimo tego wszystkiego wciąż wariantem bazowym jest dla mnie odebranie zamówionej CC. Chociaż na boku oglądam sobie oferty używanych Rav 4 i Lexusów NX.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl