Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479177 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #900 dnia: 10 Listopada 2022, 18:57:41 »
Wybacz ale chyba masz trudności z czytaniem ze zrozumieniem, dlatego jednak nie nadajesz się na mojego interlokutora. Bo dyskusja przypomina rozmowę gęsi z prosięciem.

Nie martw się Ci co mieli zrozumieć czemu tak strasznie nie chcesz się pochwalić "automatem" w swoim aucie zrozumieli.
I pewnie tez wiedzą czemu akurat ten "automat" nie wyje jak "automat" ecvt.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #901 dnia: 10 Listopada 2022, 19:31:58 »
Stąd moje zaskoczenie i.......rozczarowanie
W sumie to powinieneś wyciągać wnioski w porównaniu z samochodami alternatywnymi, bez porównywania do pełnoletnich Passatów i Avensisów. Bo to są samochody stare i inne. A już zupełnie inna jest hybryda, która jak wszystko ma plusy i minusy. Jeśli sporo jeździsz lokalnie, to zwróć uwagę na płynność jazdy. Jeżeli wolisz ekspresówki, to może Peugeot 3008? 100000km i do piachu? :)

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #902 dnia: 10 Listopada 2022, 20:23:23 »
Maciej, ja też mam Toyotę, już 7 lat nią jeżdżę. Jeździłem naprawdę wieloma samochodami, w tym bardzo wiele z nich to tanie auta, ale nigdy nie zdarzyło się się po kilku minutach powiedzieć - tu jest strasznie głośno. I to mnie od razu zaskoczyło.  Dlatego zastanawiam się, czy czasami ten egzemplarz jest coś nie do końca OK. W Ave miałem pecha i poszła mi półoś. Klocków i tarcz nie liczę, bo to jest zależne od indywidualnego trybu jazdy. Za to pękło 170 tysięcy na LPG i to jest super. Ostatni silnik jaki można tak fajnie było zagazować. Na razie się nie poddaję. Wezmę sobie zamówię jazdę testową w innym salonie. Szkoda, że teraz mają wolne w sobotę, noa ale im też się należy .
Pojeździj Oplem Meriva na trasie. Samobójstwo akustyczne.

Offline dariolee

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #903 dnia: 10 Listopada 2022, 21:30:54 »
- brak elektrycznego podgrzewania przedniej szyby, zamiast cieszyć się natychmiastowym odjazdem o poranku na EV, będziesz drapał albo grzał spalinowym
 - brak Android Auto przez WiFi (łudzę się, że to jeszcze mogą dodać zdalną aktualizacją)

Gdzieś na YT lub FB trafiłem na info, że pracują nad bezprzewodowym Androidem więc jest nadzieja.
Co do ogrzewania przedniej szyby to CC oraz TS 23 będzie miała zdalne sterowanie klimatyzacją z aplikacji. Nie napisali nic więcej o tym ale może będzie działało jak Webasto i uda się z klimy ogrzać kabinę, żeby było ciepło przy wsiadaniu no i szyby powinny same odpuścić od temperatury.
Corolla 2.0 196 GR Sport + Dynamic TS

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #904 dnia: 10 Listopada 2022, 21:37:24 »
Co do ogrzewania przedniej szyby to CC oraz TS 23 będzie miała zdalne sterowanie klimatyzacją z aplikacji. Nie napisali nic więcej o tym ale może będzie działało jak Webasto i uda się z klimy ogrzać kabinę, żeby było ciepło przy wsiadaniu no i szyby powinny same odpuścić od temperatury.
Sprężarka o ile wiem w CC jest elektryczna, ale pojemność akumulatora trakcyjnego to zdecydowanie za mało, by zagrzać szybę nadmuchem powietrza. A grzanie spalinówką jest mega eko...
Kraje skandynawskie dostają grzane szyby. U nas klimat nie dość zimny... Ciekaw jestem, czy po zużyciu oryginalnej szyby uda się zamienić na ogrzewaną.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #905 dnia: 10 Listopada 2022, 22:12:50 »
Człowieku piszeszo wadach a samochód widzisz na zdjęciach.Chore ro do vvk

Offline JaśnieWielmożnyPanLexus

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #906 dnia: 10 Listopada 2022, 22:47:24 »
Sterowanie klimatyzacją przez aplikację MyT uruchamia silnik spalinowy, o ile jest taka potrzeba. Czyli można też zagrzać w samochodzie.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #907 dnia: 11 Listopada 2022, 01:36:07 »

Nie miałem możliwości pojeździć,
proponuję się przejechać. Już są dostępne., NX jest OK, ale nowy to krocie

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #908 dnia: 11 Listopada 2022, 01:37:11 »
Ciekaw jestem, czy po zużyciu oryginalnej szyby uda się zamienić na ogrzewaną.
a skąd ja weźmiesz, skoro nie ma nawet w najwyższej opcji ?

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #909 dnia: 11 Listopada 2022, 01:42:50 »
Czy są jakieś inne wady oprócz tej jedynej tak mocno wałkowanej?
Zapewne sporo! Z rzeczy znanych mnie w CC wkurzają:
 - monstrualny wyświetlacz multimediów typu "nagrobek"
 - zmarnowane sporo miejsca w bagażniku, zwłaszcza w wersji AWDi - mimo że względem konkurencji i tak ta przestrzeń wypada nieźle. Ale dałoby się dużo lepiej niewielkimi zmianami.
 - brak elektrycznego podgrzewania przedniej szyby, zamiast cieszyć się natychmiastowym odjazdem o poranku na EV, będziesz drapał albo grzał spalinowym
 - czarna podsufitka
 - skompletowanie pakietów, np. elektryczna klapa (dla mnie to tylko potencjalne miejsce awarii) razem z ostrzeganiem o ruchu w martwym polu
 - roleta bagażnika, z którą nie ma co zrobić po demontażu
 - brak Android Auto przez WiFi (łudzę się, że to jeszcze mogą dodać zdalną aktualizacją)
 - brak schowka na okulary (pewnie zamontuję sobie jakiś w miejscu cykor-rączki)
 - auto mogłoby być o 10cm krótsze z przodu, ale designer się uparł

Nie miałem możliwości pojeździć, pewnie lista się wkrótce wydłuży :)

Mimo tego wszystkiego wciąż wariantem bazowym jest dla mnie odebranie zamówionej CC. Chociaż na boku oglądam sobie oferty używanych Rav 4 i Lexusów NX.

- monstrualny wyświetlacz multimediów typu "nagrobek"

Moim zdaniem to kwestia mocno indywidualna - na pierwszych zdjęciach też odniosłem takie wrażenie, ale po zajęciu miejsce mnie osobiście wyświetlacz nie przeszkadzał

- zmarnowane sporo miejsca w bagażniku, zwłaszcza w wersji AWDi - mimo że względem konkurencji i tak ta przestrzeń wypada nieźle. Ale dałoby się dużo lepiej niewielkimi zmianami.

Zgadzam się - napęd mogli poprowadzić nawet bardziej po prawej czy lewej a nie miejscem na koło zapasowe

- brak elektrycznego podgrzewania przedniej szyby, zamiast cieszyć się natychmiastowym odjazdem o poranku na EV, będziesz drapał albo grzał

Tu akurat nie zgodzę się aplikacja MyT juz w yarisach Cross tak działa że ustawiasz o której chcesz wyjechać i auto jest nagrzane i gotowe do jazdy nawet zimą więc akurat jest to zbędne moim zdaniem przy tej funkcjonalności - tym bardziej że grzana szyba ma druciki dość widoczne które przeszkadzają podczas jazdy nocą (przynajmniej te w grupie VAG - choćby nowe skosy)

- czarna podsufitka

Mnie osobiście to plus w jednym z moich poprzednich aut z jasnej wymieniałem na czarną - to lubię, ponad to jak zechce jaśniej to zamówieniem z oknem dachowym.

- skompletowanie pakietów, np. elektryczna klapa (dla mnie to tylko potencjalne miejsce awarii) razem z ostrzeganiem o ruchu w martwym polu

To mocno naciągane - Vitara moja miała te dwa systemy - działały świetnie i nie sprawiały problemów

- roleta bagażnika, z którą nie ma co zrobić po demontażu

Pełna zgoda powinno być miejsce na nią ale moim zdaniem to mało istotna pierdoła - mało kiedy pakuje auto po dach…

Mnie nie dotyczy korzystam z iPhona - Apple car play jest bezprzewodowy to mnie wystarcza

- brak schowka na okulary (pewnie zamontuję sobie jakiś w miejscu cykor-rączki)

Nigdy nie miałem i nie korzystałem wiec to obojętne - nie ma to trudno

- auto mogłoby być o 10cm krótsze z przodu, ale designer się uparł

Desinger zaakceptowałem wiec nie wada

Nie miałem możliwości pojeździć, pewnie lista się wkrótce wydłuży :)

- jak pojeżdżę w przyszłym tygodniu pewnie tez cos napisze

Mimo tego wszystkiego wciąż wariantem bazowym jest dla mnie odebranie zamówionej CC. Chociaż na boku oglądam sobie oferty używanych Rav 4 i Lexusów NX.

Masz racje - po odbiorze zastanawiam
Się nad zamówieniem rav4 w wersji gr pług i, a może lex’a zobaczymy na auta długo się czeka a leasing na 3 albo 4 lata zobaczymy :) poprzednie nowe auto sprzedałem po 2 latach- nie przywiązuje się :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #910 dnia: 11 Listopada 2022, 01:48:45 »
Na NX dwa lata, tyle ponocmaja zamówień. UX i RX kila miesięcy. Natomiast RAV IV "zależy jak leży". Kuzyn zamówił w doś mocnej opcji to czekał 9 miesięcy,a sprzedawca we wtorek mówilże jest szandsa nawet w tym roku. Nie wiem w takim razie o co chodzi.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2022, 01:53:51 wysłana przez witek1965 »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #911 dnia: 11 Listopada 2022, 01:52:17 »
Na NX dwa lata, tyle ponocmaja zamówień. UX i RX kila miesięcy. Natomiast RAV IV "zależy jak leży". Kuzyn zamówił w doś mocnej opcji to czekał 9 miesięcy,a sprzedawca we wtorek mówilże jest szandsa nawet w tym roku. Nie wiem w takim razie o co chodzi.
Jeżeli rav4 to chciałbym w zapowiedzianej wersji GR - ta ma mieć twardsze zawieszenie i lepiej się prowadzić - zamówienia bedzie można składać prawdopodobnie od nowego roku ma, ma występować tylko bogato wyposażona z 4x4 w tradycyjnej hybrydzie lub hybrydzie pług-in. Podejrzewam że ten czas oczekiwania może być długi - trzeba działać z wyprzedzeniem :-)

Jedyne co to te ceny ciagle rosną…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #912 dnia: 11 Listopada 2022, 01:55:24 »
zgadza się. Już mnie informował sprzedawca, że RAV IV musi podrożeć i wycofuje lakier Tokyo red. Na kolana nie powalał, ale nie jest zły.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #913 dnia: 11 Listopada 2022, 06:58:25 »
zgadza się. Już mnie informował sprzedawca, że RAV IV musi podrożeć i wycofuje lakier Tokyo red. Na kolana nie powalał, ale nie jest zły.
Jestem ciekawy czemu jest ten ciągły wzrost cen. Kilka lat temu mówiono surowce podrożały, brak półprzewodników potem wojna a teraz ?
No i do kiedy będą drożeć bo chyba jest jakiś poziom bólu przy którym auta już się nie kupi i albo ktoś zejdzie z klasy samochodu albo pomyśli o jakimś innym rozwiązaniu.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #914 dnia: 11 Listopada 2022, 07:08:53 »
Jestem ciekawy czemu jest ten ciągły wzrost cen. Kilka lat temu mówiono surowce podrożały, brak półprzewodników potem wojna a teraz ?
No i do kiedy będą drożeć bo chyba jest jakiś poziom bólu przy którym auta już się nie kupi i albo ktoś zejdzie z klasy samochodu albo pomyśli o jakimś innym rozwiązaniu.
Inflacja też robi swoje. Salony zauważyły, że ludzie kupują, ustawiają się w kolejkach po auta i czekają po 2 lata. Jak komuś padł samochód, nie chce kupować używki, które swoją drogą też są drogie, to pozostaje przystać na warunki producentów. Jeśli by było tak, że musieliby bić się o klienta, to może wtedy ceny by trochę spadły. Żałuję, że mi auto nie zaczęło się psuć jakieś 1.5 roku temu, to bym kupił auto jeszcze po normalnych cenach :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl