Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479683 razy)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1050 dnia: 17 Listopada 2022, 12:14:39 »
watek jest o CC za 145 - 180k A nie autach za 30 k czy 40 k. idac tym tokiem można punto II kupic za 6k i wogole za darmo jeżdzić, po 2 latach oddac na złom. każdy kupuje na co stać. Zaraz znajdzie ktoś i napisz ze najlepsze to X5 za 400K bo inne auta to dziady :D

Elektryk ma tanie OC i AC jak każde auto, opony jak w każdym innym aucie. Brak serwisu praktycznie do przebiegu 200k.

Zobacz co napisałem. Auta kupowane w salonach za 150kPLNów są marginesem wśród ogółu aut. OC i AC dla auta ze 50k będzie znacznie tańsze, opony również. Brak serwisu? To się okaże...

Mój post był reakcją na :""Elektryk jest spoko, jak masz domek i panele więc śmigasz za darmo".
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2022, 12:26:05 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1051 dnia: 17 Listopada 2022, 12:48:43 »
potrafią wydać różnicę na znacznie ciekawsze rzeczy niż metalową puszkę służącą do przemieszczania się.
Wszystko w życiu zależy od zainteresowań i pasji. Ja np. samochodu nie traktuję jako metalowej puszki do przemieszczania się , bo bardzo lubię motoryzację i chce jej jak najwięcej zakosztować. Niektórzy wydają fortunę na ubrania, sprzęt audiofilski czy tez podróże. A ja wolę wydać swoje zapracowane pieniądze na dobry samochód. Tyle i tylko tyle.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1052 dnia: 17 Listopada 2022, 13:14:58 »
I na marginesie, Maciej oświeć mnie dlaczego opony do auta za 50k mają być tańsze,  niż do auta za 150k, zakładam tą samą klasę auta. No chyba że porównujesz np. Aygo z np. Rav4, ale to by było porównanie z kapelusza.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1053 dnia: 17 Listopada 2022, 13:19:24 »

Zobacz co napisałem. Auta kupowane w salonach za 150kPLNów są marginesem wśród ogółu aut. OC i AC dla auta ze 50k będzie znacznie tańsze, opony również. Brak serwisu? To się okaże...

a od Fiata punto bedzie jeszcze tansze za 10K. nie można tak liczyć, dla jednego 50K to kosmos dla drugiego 200k to nic nie znaczacy zakup.

Jesteś w błędzie, średnia cena auta osobowego sprzedawanego w Polsce to 160 tys zł. Jakieś 2 - 3 lata temu było to 120 tys zł. Dzisiaj Fiat Tipo to 100 tys zł. zwykła corolla HB to juz 130 - 140 k. wiec zadenmargines. Polska to bogaty kraj jak widać :D kasy nie ma ale fura jest pod domem :D

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1054 dnia: 17 Listopada 2022, 13:20:46 »
I na marginesie, Maciej oświeć mnie dlaczego opony do auta za 50k mają być tańsze,  niż do auta za 150k, zakładam tą samą klasę auta. No chyba że porównujesz np. Aygo z np. Rav4, ale to by było porównanie z kapelusza.

Niepotrzebnie założyłeś tę samą klasę auta. ;) Oczywiście jeśli potrzebuję auta 7-osobowego albo zdolnego do przewiezienia 500kg ładunku albo pociągniędcia jachtu to nie kupuję Yarisa. Ale jeśli tylko jeżdżę do roboty i z powrotem, to choćbym miał luźny 1000000PLN na koncie nie kupowałbym auta za 150kPLNów... Ani nowego przedwzmacniacza, TV, żelazka, lodówki, lokówki czy czego tam jeszcze ...
Może nieco zmienia również porównanie kilkuletniego auta używanego do nowego (ładują coraz większe felgi i opony w standardzie), nie wiem czy kilkaset kilogramów cięższe auta elektryczne nie również wymagają większych opon...

a od Fiata punto bedzie jeszcze tansze za 10K. nie można tak liczyć, dla jednego 50K to kosmos dla drugiego 200k to nic nie znaczacy zakup.

Zgadzam się. Z mojego punktu widzenia gdyby Punto miało automatyczna klimatyzację i tempomat oraz zapewniało ten sam komfort jeśli chodzi o awaryjność, to pewnie miałbym Punto. I nie zawsze jest to kwestia pieniędzy, ja uważam, że na konsumpcję nie warto wydawać (poza hobby).

Jesteś w błędzie, średnia cena auta osobowego sprzedawanego w Polsce to 160 tys zł. Jakieś 2 - 3 lata temu było to 120 tys zł. Dzisiaj Fiat Tipo to 100 tys zł. zwykła corolla HB to juz 130 - 140 k. wiec zadenmargines. Polska to bogaty kraj jak widać :D kasy nie ma ale fura jest pod domem :D

Średnia cena nowego sprzedawanego auta nic nie mówi. Porównaj do średniej ceny sprzedawanych wszystkich aut a jeszcze lepiej do średniej ceny sprzedawanego auta używanego.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2022, 13:30:32 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1055 dnia: 17 Listopada 2022, 14:32:35 »
Wiesz, klasa auta to też coś najważniejszego,  Twoje bezpieczeństwo.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1056 dnia: 17 Listopada 2022, 16:59:02 »
Wiesz, klasa auta to też coś najważniejszego,  Twoje bezpieczeństwo.

Niech będzie w jakimś sensie. Można też co roku wymieniać opony... ;)
Myślę, że zdrowy rozsądek przede wszystkim...
Ale chyba lekko zboczyliśmy z tematu...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1057 dnia: 17 Listopada 2022, 18:17:11 »
jak masz domek i panele więc śmigasz za darmo
nie tak za darmo, bo panele nie leżą na ulicy i nie wystarczy się po nie schylić, tylko sporo kosztują. Mnie kosztowała instalacja średniej klasy 28 kzł z haczykiem. Można było ciut taniej, albo sporo drożej, wybór należy do klienta.  A od kwietnia tego roku to  już nie za bardzo stało się sensowne ich montowanie, stąd spadek o.......95% montowanych nowych instalacji PV. Sprzedajesz nadwyżkę do zakładu energetycznego po cenie hurtowej, a kupujesz po cenie rynkowej. Wg. zasad z przed zmiany przepisów, płaciło się "haracz" w postaci 20% przesłanej energii na magazyn.
Jaki ktoś  jeździ tylko 30 km dziennie, to powiedzmy co drugi dzień musi załadować akumulatory o mocy 14-18 Kw, w zależności od pojazdu. Taki akumulator wystarcza wg. oficjalnych danych producentów na ok 70km, bez klimy, czy ogrzewania. Czyli realnie na  55 km. Na zaspokojenie potrzeb takiego plug-ina potrzeba więc w roku między 2700 kW a 3200 kW. Najbardziej korzystne ładowanie przypada na okres, kiedy jesteśmy większość w pracy, czyli wszystko co wyprodukuje musi sprzedać, po to, żeby wieczorem odkupić. Nie znam ceny obecnej 1kW z wszystkimi opłatami, bo mam instalację PV o mocy 5,5 kWp i wystarcza mi na zaspokojenie potrzeb domowych, jak jest tak dobry rok jak ten. Do ładowania plug-ina potrzebowałbym jeszcze dorzucić 4,5 kWp do pełnej dziesiątki i powinno wystarczyć. Powyżej 10 kWp, haracz za magazynowanie nadwyżki energii wynosi po starych zasadach 30%. Ile potrzeba energii na pełnego elektryka ? wystarczy znać dane o akumulatorach w danym pojeździe.
Ładowarki, których jest mało to sporo straconego czasu i cena całkowicie niezachęcająca.

Cytuj (zaznaczone)
Za ładowanie ładowarką wolną AC, czyli zwykłym prądem zmiennym z sieci, zapłacimy 1,43 zł za kilowatogodzinę pobranej energii. W przypadku szybszych ładowarek, stałoprądowych, koszt wyniesie 1,99 zł/kWh, a najszybszych, czyli tych o mocy powyżej 50 kW – 2,39 PLN/kWh. Dodatkowo doliczana będzie opłata za tzw. parkowanie. Wyniesie ona 40 groszy za minutę. W przypadku ładowarek wolnych będzie doliczana po godzinie ładowania, a w przypadku stacji o mocy od 50 kW w górę – po 45 minutach.
  zaczerpnięte z https://menadzerfloty.pl/rynek/koniec-z-darmowym-ladowaniem-samochodow-elektrycznych-na-stacjach-orlen/ 
Takie stawki oznaczają, że za „zatankowanie” 30 kWh energii przy użyciu wolnego złącza zapłacimy 42,9 zł, a w przypadku szybkiego cena będzie się wahać między 59,7 zł a 71,7 zł. Te 30 kWh to pojemność baterii w autach takich jak Mazda MX30, Mini Cooper SE, czy BMW i3.
Wystarczy sobie przeliczyć koszt przejechania na "czystej" energii pochodzącej w węgla  :grin: i wyjdzie na to, że na paliwie wcale nie jest drożej. OK< czyste powietrze. Tylko różnica w cenie między plug-in a hybryda jest kolosalna, a między plug-in a zwykłym silnikiem spalinowym kosmiczna. Proszę porównać ceny RAV IV plug-in i Rav IV Pb i Hybryd. Podobnie jest u innych producentów. Podsumowując : Plug-in i elektryk to nie jest samochód dla ludzi nie posiadających swojego domu, garażu i instalacji PV, na która ich stać i mogą poczekać na zwrot poniesionych nakładów. W teście KIA EV 6 średnie zużycie, przy prędkości 100-120 na autostradzie zużycie wynosiło 25kW. Z Gdyni do Warszawy musiał "dotankować" . Tak więc szału nie ma.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2022, 18:24:23 wysłana przez witek1965 »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1058 dnia: 17 Listopada 2022, 18:27:41 »
Małe panele i tak ci nic nie daja,  bo produkują prad w godz 9-15  wtedy kiedy jesteś w pracy.
w jakich miesiącach ? I co to znaczy małe panele. Wszystkie panele, bez względu na moc i ich ilość produkuja tak samo, czyli wtedy kiedy świeci słońce. Jeśli posiadasz instalację PV, to wejdź sobie w dane szczegółowe i zobacz jak wygląda produkcja latem, bo ja o tej porze mam juz 3 kW, czyli więcej jak w dniu dzisiejszym i wczorajszym razem wzięte x 10. Chciałeś chyba napisać, że największa produkcja jest w godzinach 9-16 i to jest fakt niezaprzeczalny.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2022, 18:33:22 wysłana przez witek1965 »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1059 dnia: 17 Listopada 2022, 18:44:51 »
Maciej oświeć mnie dlaczego opony do auta za 50k mają być tańsze,  niż do auta za 150k, zakładam tą samą klasę auta.

co masz na myśli pisząc klasa auta ? Czy chodzi ci o segment ? Czy o cenę nowego samochodu w tym samym segmencie, czyli auto budżetowe, klasy średniej i klasy premium oraz klasy luksusowej.

W tanich samochodach są tanie opony, bo są wykonane w taniej mieszanki, najczęściej o niższych osiągach, bo takie auta nie osiągają takich wartości, są głosne itd. W autach klasy premium i wyższej są najlepsze gatunkowo mieszanki, co powoduje, że opona jest zarówno cicha np. 67 vs 72 dB, bardziej paliwożerna i niestety ma gorsze parametry zachowania się na sliskiej nawierzchni i na suchej również. No, ale trudno do samochodu, którego wartość jest 100 000 PLN, ładować opony po 1200-1500 zł za sztukę.
Właśnie szukam opon i się okazuje, że nawet w segmencie opon premium jedne mogą mieć 67 dB jak Pirelli P Zero vs Bridgestone Potenza Sport 72.

« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2022, 18:53:26 wysłana przez witek1965 »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1060 dnia: 17 Listopada 2022, 18:45:10 »
Dostałem sms-a od Toyoty Cygan, że jak jutro pojutrze zamówię CC, to dostanę rabat 50% na serwis. Szczegółów nie mam, ale jak ktoś jest z okolic Wawy i akurat jutro miałby chcieć zamówić, to o szczegóły może warto dopytać.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1061 dnia: 17 Listopada 2022, 18:54:13 »
W tanich samochodach są tanie opony, bo są wykonane w taniej mieszanki, najczęściej o niższych osiągach, bo takie auta nie osiągają takich wartości, są głosne itd.

Nie, w małych autach są małe opony. Ot i wsio. Kup standardowe 15" i standardowe 19". Owszem, ciężko kupić 15" z najwyższej półki a 19" nie ma żadnego problemu ale nie o to chodziło...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1062 dnia: 17 Listopada 2022, 19:00:52 »
Panowie jutro jadę po odbiór w Warszawie. Napiszę jak wrócę. Najgorzej sie martwię o to wycie , ale przepadłokupione

Jak tam odbiór?  :cheesy:

Offline ppawel1981

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 sd
« Odpowiedź #1063 dnia: 17 Listopada 2022, 20:41:09 »
Jestem po jeździe testowej. Premiere edition - napęd na cztery. Autko zbiera się fajnie, wręcz wyrywa do przodu. Fajne prowadzenie. Jeśli chodzi o "wycie" skrzyni, jak to niektórzy nazywają, to nie jest głośniej jak w innych autach gdy wciśnie się gaz i mamy kickdown. Charakterystycznego dźwięku trybu elektrycznego prawie nie słychać. Dobra reakcja na gaz. Wyprzedzanie czy wciśnięcie się w mieście z pasa na pas bezproblemowe.
Z minusów - słabe wyciszenie. Gdyby były wyciszone nadkola, drzwi i podłoga to pozostał by tylko dźwięk powietrza od słupka A powyżej 100 km/h. Standardowo w toyocie za krótkie są siedziska.
Przy normalnej spokojnej jeździe można uznać że jazda tym autem to przyjemność.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1064 dnia: 17 Listopada 2022, 21:28:46 »
potrafią wydać różnicę na znacznie ciekawsze rzeczy niż metalową puszkę służącą do przemieszczania się.
Wszystko w życiu zależy od zainteresowań i pasji. Ja np. samochodu nie traktuję jako metalowej puszki do przemieszczania się , bo bardzo lubię motoryzację i chce jej jak najwięcej zakosztować. Niektórzy wydają fortunę na ubrania, sprzęt audiofilski czy tez podróże. A ja wolę wydać swoje zapracowane pieniądze na dobry samochód. Tyle i tylko tyle.
Ok rozumiem Twoje zajawki tylko co ma do tego CC ? Przecież to jest symbol puszki z ekranikami jak praktycznie wszystkie tojki podobnej klasy.

Jeśli chodzi o "wycie" skrzyni, jak to niektórzy nazywają, to nie jest głośniej jak w innych autach gdy wciśnie się gaz i mamy kickdown.
No to zadarles z tojocianymi malkontentami  :-)
Czyli tak jak pisałem w przypadku opon czyli nikt tu nikogo nie zna, można pisać co się chce więc jeden napisze słone a dla drugiego słodkie to samo co dla poprzednika słone :-)

No ale mamy tu marzycieli którzy chcieli na podstawie garstki tojocianych specjalistów żeby tojota zmieniła politykę produkcji i sprzedaży aut  :grin:
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2022, 21:35:35 wysłana przez ledziu »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl