No i podobno na rynek EU wyłącznie polugin co w praktyce eliminuje ten samochód.
Czemu eliminuje ten samochód? Ma mieć dobry zasięg w trybie czysto elektrycznym moim zdaniem więc wręcz przeciwnie. Mnie się bardzo podoba zewnętrznie i technicznie przynajmniej po dotychczasowych zapowiedziach.
To ja się rozwinę trochę.
Kwestia ładowania. Pracuję w centrum wawy w biurowcu wybudowanym 3 lata wstecz. Sa 2 ładowarki na jednym poziomie i dwie na parkingu zewnętrznym . Tyle w temacie. Na moim osiedlu gdzie budynki maja 10 lat czyli osiedle jest stosunkowo młode najblizsza ładowarka jest kilomter od bloku. Sąsiad z Leafa codziennie rozkłada kabelek z okna i pilnuje jak oka w głowie miejsca kiedy tylko sie zwolni. Parodia. To tak jakby ktoś sie zastanawiał że za 13 lat (Polska przegrała w UE odwołanie) wszytskei nowe pojazdy musza być elektryczne. Fajnie, tylko gdzie to będzi ełądowane. Ostatnio w dyskusji podjąłem temat. Ursynów. Około 85 tys pojazdów (nie pamiętam kto podał te dane ale poruszajacych sie nie zarejestrowanych) zabudowa mix połowa z garażami podziemnymi połowa bez. Gdzie te elektryczne samochody mają byc ładowane? Ciekawe tez gdzie one beda ładowane za te 13-15 lat (to wcale nie tak długo) i na czym będzie polegał komfort uzytkowania, polegajacy na tym, że podjeżdzsz styrany z roboty i szukasz miejsca do ładowania. Wracajac do przykładowego Ursynowa praktycznie nie mozna tam zaparkować wnormalny dzień. .Jakim cudem wygospodarowac miejsce na 500 ładowarek (500 to tyle co nic). Nie mam pojęcia. Jak samochód naładujesz musisz zwolnić miejsce bo naliczają sie opłaty. Tak jest na większości ładowarek. Hmmmm. Pada pytanie kto kupuje pluginy. I tu okazało się, że odpowiedx jest dosyć śmieszna. W duzej części są to firmy, korporacje, które maja wytyczne najczęsciej z central po za granicami , ze pojazdy słuzbowe nie mogą przekroczyć pewnych norm emisji co2 . No i takei są kupowane...... tylko.... tylko potem prawie nigdy nie podłączane

i to nie jest opowieść zasłyszana

Macie też odpowiedx dlaczego toyota stała się ze swoimi hybrydami tak popularna wśród międzynarodowych korpo i dlaczego toyoty schodzana pniu (niezaleznie od kryzysu dostaw )