Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479709 razy)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1080 dnia: 18 Listopada 2022, 14:55:43 »
Ja myślałem o eksploatacji czyli kupowaniu opony przez właściciela.
tu to wolna amerykanka. Właśnie stoję przed wyborem opon na przyszły sezon. Auto nie jest klasy premium, ale Pirelki są jeszcze w jako takiej cenie ale też kusza o prawie połowę tańsze opony klasy średniej. I bądź tu mądry ?
Do AC dołóż kradzieże aut gdzie szkoda jest "całkowita".
jak kupowałem swoją AVE, a było to auto trzyletnie kupione w salonie Toyoty z programu TPA, to miałem taką polisę bez proszenia. Kradzież = 100% ceny z faktury zakupy i I-sza "kolizja" gratis, znaczy się bez utraty zniżek. Więc wydaje mi się, że w przypadku nowego samochodu to jest standard.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1081 dnia: 18 Listopada 2022, 15:26:34 »
Nie rozumiesz. Chodziło mi o dodanie do sredniej wyceny szkód z AC również wypłat z tytułu kradzieży aut w kontekscie różnicy między wysokością składki OC a AC.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1082 dnia: 18 Listopada 2022, 16:07:26 »
OK,

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1083 dnia: 18 Listopada 2022, 16:17:00 »
Właśnie wróciłem dni otwartych na których odbyłem wyczekiwaną jazdę próbną i jednak wrażenia z jazdy sprawiły że odpuszczam te auto.

Ogólne Corolla robi dobre wrażenie ale jest jednak komfort jazdy jest słaby i myślałem że nowa hybryda V generacji będzie lepsza jednak porównując do Aurisem II FL z 2016r. którą jeździłem prawie 4 lata czy też RAV4 plug in nie czuć jakiegoś skoku które można jakoś odczuć.

Z plusów to jednostka jest dynamiczna, ale głośna i nawet przy niższych prędkościach mocniejsze wciśnięcie "gazu" (tak już od połowy zakresu) uruchamia silnik co czuć w kabinie i robi sie głośno - gdzie te opisywane wyciszenie jednostki napędowej?
Tak samo przy jeździe powyżej 100-110 km/h robi się głośno ale nie od jednostki napędowej tylko od szumów powietrza.
Za to spasowanie elementów we wnętrzu bardzo dobre i nic nie stukało podczas jazdy nawet po gorszych nawierzchniach, plastyki typowe jak w zwykłej Corolli czyli poprawne.
Siedzenie kierowcy oraz siedzenia tylne fajnie ukształtowane - duży plus.
Za to faktycznie siedzenie pasażera to tragedia, żona która nie widziała wcześniejszych żadnych recenzji auta od razu zwróciła uwagę że spada z siedzenia i chyba faktycznie coś jest nie tak z nim.
Bagażnik duży i w miarę foremny - tylko ten wysoki próg po złożeniu siedzeń masakra (jak w moim ZOE).
Prześwit najmniejszy przy rurze od wydechu ale jest ok - do miasta wystarczy.
Poprawiony wyświetlacz kamery cofania - tutaj jest wyraźny postęp z wcześniejszych modeli - duży plus

Co mnie osobiście zniechęciło to tego auta to:
 - bardzo krótkie siedzisko i po 40 minutowej jeździe już to czuć;
 - podłokietnik przedni bardzo przesunięty do tyłu (nie można go regulować przód-tył) i nie mogłem położyć chociażby kawałek łokcia przy trzymaniu kierownicy. Oczywiście można cofnąć fotel i wysunąć kierownicę ale z tyłu już zaczyna brakować miejsca;
 - ogólnie mało miejsca z tyłu (po wyregulowaniu fotela przedniego - mam 175 cm) z tyłu na kolana zostało miejsca tylko na pięść i jeszcze te wyprofilowanie oparć przednich siedzeń które potęgują te wrażenie małej ilości:
 - bardzo słaby komfort jazdy (jest głośno) a myślałem że będzie ciszej - w nowej KIA NIRO jest zdecydowanie ciszej i bardziej komfortowo, chodź plastyki ma słabsze niż w Toyocie nawet z wyglądu;
 - auta miękkie i buja przy wchodzeniu w zakręty oraz podczas samej jazdy - dla mnie trochę za miękko;
 - spalanie także nie wyglądało dobrze (mi wyszło 5,8 l/100 km z trasy 27 km większość po mieście), jazda z prędkością 110 km/h spalanie około 7 litrów - temperatura O stopni silnik już był zagrzany.

Ogólnie auto bardzo poprawne, ale smutne i bez najmniejszych emocji z jazdy (stała inna CC w kolorze szarym i zupełnie zlewała się z innymi auta nawet ja myślałem że ktoś przyjechał starą Corollą Verso).
Pewnie znajdzie wielu zwolenników ale za te pieniądze spodziewałem się większego komfortu podróżowania no i mniejszego spalanie (pewnie latem będzie mniej).

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1084 dnia: 18 Listopada 2022, 16:18:51 »
Zgodnie z tym co powiedzieli na kanale Toyota news PL, sugerują Japończykom by zmienili rurę i wyciszenie komory silnika. Ponadto w drugim kwartale 2023 ma być dostępna do zamówienia corolla cross GR. Co tu robić teraz? Auta bardzo stracą na wartości jakby lifting miał wejść na kolejne sztuki w niedalekiej przyszłości. https://www.youtube.com/watch?v=SlY_LmcmPjU

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1085 dnia: 18 Listopada 2022, 16:34:18 »

Ogólnie auto bardzo poprawne, ale smutne i bez najmniejszych emocji z jazdy (stała inna CC w kolorze szarym i zupełnie zlewała się z innymi auta nawet ja myślałem że ktoś przyjechał starą Corollą Verso).
Pewnie znajdzie wielu zwolenników ale za te pieniądze spodziewałem się większego komfortu podróżowania no i mniejszego spalanie (pewnie latem będzie mniej).

Też tak myślałem..  ale emocje z jazdy jakie chcesz przy prędkości 50'70 km/h. ? Wyprzedzanie na podwójnej ciaglej dzisiaj jest problemem bo prawko zabiorą. Więc emocje to już były. Teraz są toczydla a nie auta do jazdy. 

Ps.
Zdając prawko 15 lat temu, L jeździło się 110 -120 na prostej z ograniczeniem do 50 km/h z instruktorem... A dziś co ?? Emocje    są co najwyzej to na ekranie ogromnego ekranu corolli jak gole baby włączysz..

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1086 dnia: 18 Listopada 2022, 16:39:45 »
https://youtu.be/SlY_LmcmPjU?t=1275 Na Toyota news pl jak @kenny pisał, mówią od 21:15, że ma zostać poprawiona rura wydechowa i wyciszenie - twierdzą, że jest gorzej niż w c-hr. Nie zliczę ile razy się tłumaczą, że to auto na rynek amerykański oraz azjatycki, gdzie ludzie nie są tak wyczuleni jak my - Europejczycy xD Dlatego w późniejszym czasie będzie wersja europejska (w następnych miesiącach produkcji). Słabe zagrania producenta.

Przy okazji, uważam, że wyśmianie problemu pytających, że im przeszkadza rura i w "Tajlandii" nikt na takie rzeczy nie zwraca i my jesteśmy WYCZULENI na takie pierdoły to porażka PRowa prowadzących.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2022, 16:49:55 wysłana przez lexziom »

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Zaden
« Odpowiedź #1087 dnia: 18 Listopada 2022, 16:58:01 »
Dlatego w późniejszym czasie będzie wersja europejska (w następnych miesiącach produkcji).
Jeśli dzisiaj można zamówić Corollę Cross z odbiorem styczeń luty czyli de facto po 3 miesiącach do zamówienia, to jeśli  wprowadzą ten lifting do końca 2 kwartału to na wrzesień 23' możnaby było się cieszyć poprawionym samochodem bez irytujących rzeczy typu rursko czy wyciszenie.

Offline nowy218

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Zaden
« Odpowiedź #1088 dnia: 18 Listopada 2022, 16:58:25 »
Dlatego w późniejszym czasie będzie wersja europejska (w następnych miesiącach produkcji).
Jeśli dzisiaj można zamówić Corollę Cross z odbiorem styczeń luty czyli de facto po 3 miesiącach do zamówienia, to jeśli  wprowadzą ten lifting do końca 2 kwartału to na wrzesień 23' możnaby było się cieszyć poprawionym samochodem bez irytujących rzeczy typu rursko czy wyciszenie.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1089 dnia: 18 Listopada 2022, 17:07:33 »
Skorzystałem z okazji i oglądałem dzisiaj dokładnie jeszcze raz. Z rurą moim zdaniem wcale nie ma dramatu (przynajmniej w egzemplarzu FWD, który stał w salonie), chociaż wyraźnie widać, że jest w podwoziu kanał, aby ją podnieść o kilka centymetrów. Nie mam pojęcia, czemu tego nie zrobili...
Mam wrażenie, że poprawili również wysokość otwierania tylnej klapy - mając 179cm i prostując się w pełni dopiero ledwo smyrała mnie po czuprynie.
Fotel kierowcy przykrótki, ale odpowiednio ustawiając nie ma problemu. Za to z fotelem pasażera.. hmm.. na początku miałem wrażenie, że siedzę w nim głębiej (!) niż w kierowcy. Fajnie, że jest dość wysoko umocowany, ale komfort siedzenia uzyskałem dopiero odsuwając go mocno do tyłu, tam by mocno wyłożyć nogi pod schowek. Tylne fotele zbyt niskie, w ogóle nie podpierają ud dorosłej osoby, ale to już było dawno wiadomo.
Względem "malezyjskiej" nadal nie zasłonili wnęki przedniego nadkola po otwarciu klapy - a to przepiękne miejsce na nazbieranie liści i innego syfu, którego później nie da się wyjąć i gnije. A wystarczyłby kawałek plastiku.
Zaglądając od spodu widziałem dość spore ilości mas przeciwkorozyjnych na odsłoniętych blachach i nadkolach.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1090 dnia: 18 Listopada 2022, 17:36:05 »

Sprzedawca w salonie także zachęcał mnie do zakupu tego auta bo jak mówił sporo osób rezygnowało lub zastanawia się jeszcze na zakupem tego auta i kolejka bardzo zmalała. Tym bardziej że pojawiły się nowe modele Toyot lub które niedługo będą dostępne w sprzedaży i one są brane pod uwagę przez kupujących (bZ4X, nowy PRIUS, Toyota bZ Compact SUV Concept, Nowy Yaris Cross FL).

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #1091 dnia: 18 Listopada 2022, 18:00:05 »
Zaglądając od spodu widziałem dość spore ilości mas przeciwkorozyjnych na odsłoniętych blachach i nadkolach.
Możesz to wyjaśnić, bo nie bardzo wiadomo o co chodzi...
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1092 dnia: 18 Listopada 2022, 18:17:00 »

Sprzedawca w salonie także zachęcał mnie do zakupu tego auta bo jak mówił sporo osób rezygnowało lub zastanawia się jeszcze na zakupem tego auta i kolejka bardzo zmalała. Tym bardziej że pojawiły się nowe modele Toyot lub które niedługo będą dostępne w sprzedaży i one są brane pod uwagę przez kupujących (bZ4X, nowy PRIUS, Toyota bZ Compact SUV Concept, Nowy Yaris Cross FL).

to ja tylko dla zbyt "napalonych" jeździliśmy BZ4X i jeżeli macie łądowarę pod domem to fajny, duzy miejski samochodzik z mało funkcjonalnym kokpitem szcególnie dobry na wiosnę i jesień bo latem i zimą z właczoną klimą lub ogrzewaniem raczej jazda Warszawa katowice naznaczona jest stresem....bo ładowarek brak szczególnie na A1 :)

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1093 dnia: 18 Listopada 2022, 18:34:31 »
Możesz to wyjaśnić, bo nie bardzo wiadomo o co chodzi...
Pozytywne zaskoczenie, bo spodziewałem się więcej odsłoniętej blachy.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1094 dnia: 18 Listopada 2022, 20:18:18 »
Odebrałem hura. Co do tego hałasu co tu się tak dużo dyskutuje. Dla nas było ok (jechałem z żoną). Co prawda nie mogłem  bardzo tego przetestować bo jechałem 7 Warszawa Płońsk a tam remont za remontem. Raz spróbowałem ok 120 km/h i jest ok. Oczywiście jak mocniej przycisnąć gaz to bardziej słychać ale bez przesady. Samochód robi bardzo dobre wrażenie. Te plastiki tak bardzo nie odstraszają. Bardzo dobrze grają multimedia, mimo że to nie JBL (ponoć Panasonic). Ta sprawa wiązki, o której pisałem wcześniej dotyczy modułu antykradzieżowego BLE (kradzież  na walizkę pewnie wiecie o co chodzi). Mają to rozwiązać do miesiąca i pojadę znowu na montaż, tak mi powiedzieli. Ogólnie jest ok. Żona wybrała kolor white pearl platinium - fajnie się mieni mówi ze jest śliczny. Na tę chwilę jest ok. Próbuję w tym wszystkim się zorientować. Instrukcja do multimediów, nawigacji bardzo skrócona, na stronie Toyoty jest dużo obszerniejsza niestety w języku angielskim i bardzo wielu innych - czemu nie ma polskiego nie wiem

A masz AWD? Bo ja tylko FWD widziałem w salonie. Pytam pod kątem tej nieszczęsnej rury, czy w AWD jest w ogóle jakaś różnica w prześwicie tam? Bo takie odnoszę wrażenie z tego co ludzi piszą, jakby w AWD miało być gorzej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl