Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479556 razy)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #1110 dnia: 18 Listopada 2022, 22:35:49 »
Nie wiem
Jak w toyocie ale w nowych bmw jest tak ze jak
Założysz inne felgi niż auto wyjechało z salonu to auto potrafi wywalić błąd wyłączyć xdrive i inne cyrki - ba w bmw są nawet zaprogramowane rozmiary kół na lato i zimę . I Opony do BMW są wlasnie dlatego homologowane bo te auta maja niska tolerancje na różnice w wysokości bierznika. Może toyota w najnowszych swoich modelach tez cos takiego wprowadziła i auto czuje inny rozmiar felgi? Bo przecież obwód koła wtedy minimalnie ale się zmienia i komputer może być zaprogramowany na jeden rozmiar

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1111 dnia: 18 Listopada 2022, 22:45:59 »
To nie opcja cennika, tylko sklepiku Toyoty z częściami.
to mi pokazało w konfiguratorze, ale tam wszystko wrzucili. Masz rację
w kwestii czujników sugerowałem się tym tekstem.

Cytuj (zaznaczone)
Zgodnie z regulacją ECE-R 64 od 1 listopada 2014 roku wszystkie nowe samochody przeznaczone do sprzedaży w krajach UE, będą musiał być wyposażone w pokładowe systemy kontroli ciśnienia w ogumieniu, w skrócie TPMS (Tire Pressure Monitoring System). Tym samym Europa poszła za przykładem USA, gdzie taki obowiązek nałożono na producentów samochodów pod koniec 2007 r. Podobne przepisy zaczynają obowiązywać również na całym świecie m.in. w Rosji, Malezji, Japonii czy Korei Południowej.

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1112 dnia: 18 Listopada 2022, 22:51:26 »
Może toyota w najnowszych swoich modelach
Nie, to nie BMW, to toyota i ich oszczędności. Wszystko działa, aczkolwiek do auta AWD ja kupuję te same rozmiary kół (lato/zima) to samo z rotacją, dwa razy częściej (max co 10kkm) zalecana co 5kkm.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1113 dnia: 18 Listopada 2022, 22:59:42 »
Bo przecież obwód koła wtedy minimalnie ale się zmienia
niekoniecznie. Można dobrać opony do mniejszej felgi na 0, choć czasami wychodzą dziwne zamienniki . I tak : dla koła 225x45x18 można mieć 285/40 R17 i 195/65 R16. Ale faktycznie nie dla każdego rozmiaru tak się da wyjść na zero. Dla 205x55x16 takiego zamiennika nie ma.
No, ale skoro w wersji podstawowej sa felgi 17" i opony do nich, to znaczy, że w wyższych wersjach jest to po prostu dodatek, bo taka wersja zasługuje na prestiżowe koła. Nie wielkość felg odgrywa role, tylko całkowita średnica koła, a ta zmniejsza się wraz ze ścieraniem bieżnika. Nieznacznie, bo nieznacznie, ale jednak.
Koło 17" ma opony 215/60/17 a koło 18" oponę 225/50/18. Róznica pomiędzy nimi wynosi +1,1% dla koła 17"
niska tolerancje na różnice w wysokości bierznika.
  to jak się zetrze bieżnik o te 5 mm, czyli na całej średnicy 10 mm, to sterownik zwariuje ?A zimowe na starcie mają głębszy bieżnik. No, ale nie mam BMW, to mnie na razie ten temat tylko ciekawi jako pasjonata.

Nie, to nie BMW, to toyota i ich oszczędności.
to powinni wyjść naprzeciw klientowi i dać homologację na dwa rozmiary. W seacie nie ma z tym problemu. Juz na poziomie konfiguratora, przy opcji Experience (18" koła w standardzie) jest możliwość dobrania wybrania kół 19" a w wersji Style 17" lub 18" i co ciekawe, dla napędu na 4 koła inny rozmiar jak dla napędu na przednia oś tylko
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2022, 23:09:34 wysłana przez witek1965 »

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1114 dnia: 18 Listopada 2022, 23:09:56 »
Chodzi o różnicę tolerancji głębokości bieżnika przód - tył, a nie wysokość jako taką.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1115 dnia: 18 Listopada 2022, 23:31:37 »
Świerzy test - mam zbierane poglądy po jeździe testowej:

https://youtu.be/2YLTxSczfNE

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1116 dnia: 19 Listopada 2022, 05:45:17 »
Prawda. Podejrzewam, że ze względu na normy spalania osobno certyfikowali wersje wyposażenia. Więc oficjalnie nie mogą sprzedać z innym kołem.
Prawda, ale nikt nie zabroni zrobić to samemu i wszystko jest zgodne z przepisami w PL. reszta masa razy o tym było tu na forum (nawet toyota nalepki niektórym osobą dosyłała)

A z Waszego doświadczenia, będzie miało odczuwalne znaczenie dla jazdy zamontowanie 215/60R17 na zimę zamiast 225/50/R18? Czekam na odpowiedź od dealera jak to będzie w CC z tymi kołami, bo wydaje się to być strasznym absurdem :) jak już chcą tak dzielić auta wersjami, gdzie jakie koła, to niech choć na stronie z akcesoriami toyoty, przy felgach o danym rozmiarze będzie napisane nie tylko, że pasują do "corolla cross" ale do corolla cross wersja "style" itp. W przeciwnym razie, ktoś może kupić tam felgi w innym rozmiarze bo przecież są dopasowane do danego modelu :) Wybór felg jest oszałamiający do CC, jedna 18" i dwa kolory tej samej 17".
18" 1149.10zł bez dekielków i śrub.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1117 dnia: 19 Listopada 2022, 08:19:17 »
Ciekawostka finansowanie CC. PKO wibor 6.99 1m. 24 msc wplata max 45% Wykup 19% na dwa lata. Suma kosztów 106.88%.

Odkładając kasę na lokacie 5-6% można mieć leasing za darmo.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1118 dnia: 19 Listopada 2022, 08:27:53 »
Odkładając kasę na lokacie 5-6% można mieć leasing za darmo.
Nie zapominaj o podatku Belki od lokat.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1119 dnia: 19 Listopada 2022, 08:44:41 »
Mieszana jazda - spalanie 9l/100 km   :|
A mówili kup hybrydę V generacji będziesz miał małe spalanie i cichą komfortową jazdę  :grin:

https://www.youtube.com/watch?v=4z2cvepCnek&t=26s
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1120 dnia: 19 Listopada 2022, 09:04:19 »
Gosc jeździ 0-1 każde przyspieszenie to but w podłogę. Dlatego wyszło 9. Już mówiłem że każdy traktuktuje gaz w Toyocie jak wolnossaku. A tak nie można. To jest potencjometr obrotów na skrzyni ecvt.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1121 dnia: 19 Listopada 2022, 09:19:31 »
A mówili kup hybrydę V generacji będziesz miał małe spalanie i cichą komfortową jazdę  :grin:

Tak tylko facet ruszył do testów ze wskazaniem 9,7 na początku testu - nie wiadomo ile czasu auto stało z włączonym silnikiem i jazda pełna ciec - chcesz zobaczyć realne spalanie to jest mnóstwo filmów bez ciec od skasowania spalania. Mnie z jazdy testowej wyszło 5,5l z ostrymi przyspieszeniami

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1122 dnia: 19 Listopada 2022, 09:22:01 »

A ja bym trochę wyluzował z tym YT bo tam też sá ludzie, mają upodobania, w określony sposób jeżdżą i z określonych miejsc mają auta. Jak sobie to połączymy to opinia na YT może znacząco odbiegać od realnych wyników. 

P.s

Ostatnio trafiłem filmik od pana który jest guru mechaniki i tuningu. Robił gruby projekt na aucie które znam i to b.dobrze.
Pod filmikiem banda klakierów lajkuje a ja wiem że gdyby zrobił tak samochód komuś świadomemu i nerwowemu to nowy rozdział jego działań na YT byłby nagrany ze śliwą pod okiem  :-)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1123 dnia: 19 Listopada 2022, 09:49:01 »

Tak tylko facet ruszył do testów ze wskazaniem 9,7 na początku testu - nie wiadomo ile czasu auto stało z włączonym silnikiem i jazda pełna ciec - chcesz zobaczyć realne spalanie to jest mnóstwo filmów bez ciec od skasowania spalania. Mnie z jazdy testowej wyszło 5,5l z ostrymi przyspieszeniami

O to chodzi, gość tak na dobrą sprawę ze spalaniem zszedł w dół. Na koniec jazdy trzeba dać wstecz na komputerze i pokazuje spalanie z danego odcinka jazdy. On też jechał na trybie sportowym cały czas, IMO lepiej jeździć na normalnym, ciszej, pewnie też oszczędniej. Sport to chyba żeby się popisać :P

To teraz ja napiszę, że byłem na jeździe próbnej. Moje spostrzeżenia:

-silnik wyje dość mocno, szczególnie na trybie sportowym. Na trybie normalnym, który wydaje się właśnie taki normalny do jazdy jest spoko i tego trybu pewnie się będę trzymał :) Poza tym, że przyspiesza się głośno, to robi się to przyjemnie. Nie postrzegam tego jako minus, zwyczajnie muszę się do tego przyzwyczaić bo teraz jeżdżę na manualu :) jak już się prędkość osiągnie to jest gitara
-zawieszenie wporzo
-te wspominane "luzy na kierownicy", że nie reaguje dobrze i nie nadaje się do sportowej jazdy itp. hmmm to nie wiem co napisać :) jakoś nie pomyślałem o kontroli tego. Pewnie jak się jeździ różnymi autami to się zwróci na to uwagę natomiast ja po prostu wsiadłem i jechałem i problemu mi nie sprawiła jazda, czułem się komfortowo. Generalnie kręcenie kierownicą i odpowiednie ustawienie kół było dla mnie po prostu intuicyjne.
-wewnątrz auto jest jak dla mnie ok. Kiedyś miałem pierwszą jazdę Rav4 i wydała mi się bardzo duża. Jak na dniach elektryfikacji wsiadłem w CC to myślałem, że jest dużo mniejsza, jakoś tak czułem że nie siedzę tak wysoko jak w Rav4 itp. Teraz odczucie miałem zgoła inne, dużo bliżej było mi w tym aucie do Rav4. To jakie są plastiki mnie nie obchodzi. Fotele mówią że krótkie, mi się normalnie siedziało (173cm). Siedziałem na fotelu pasażera też te 15 min, nie odczułem dyskomfortu, moja żona po 30min również :)
-Rura wisi dając prześwit na poziomie 16-17cm, na pewno nie mniej. Podkładałem telefon który zmierzyłem teraz w domu, ma on 15cm a na pewno tam z 1-2 cm było jeszcze luzu. Wydaje się jednak, że szansa na zahaczenie nią jest nieduża. Wizualnie to nie jest na pewno arcydzieło no ale nie można mieć wszystkiego
-Multimedia jak dla mnie ok
-Wyświetlacz kierowcy również ok
-Co do wyciszenia to nie mogłem za wiele sprawdzić, udało mi się na chwilę rozpędzić do 140 km/h. Nie czułem się gorzej niż w aucie którym aktualnie jeżdżę. Zaznaczę, że jechałem bez radia a IMO włączenie muzyki daje nieco inne doznania i ewentualne dźwięki z zewnątrz tak nie doskwierają. W mieście auto jeździ bardzo cichutko i płynnie.
-Spalanie na 30min jeździe (korek, światła, trochę S-ki) przy jeździe zrywnej + trochę pędzenia na S-ce miałem 6.9. Żona po mnie wsiadła na 15 min to miała 5.5. Zaznaczę, że to drugi raz jak jadę hybrydą i automatem, więc to może mieć tu znaczenie ;)
-Bagażnik mam teraz większy, więc ten wydaje mi się mały, jednak na szczęście dzieci już są większe i nie trzeba wozić chociażby wózka, także pakować się dam radę.
-Wizualnie auto mi się bardzo podoba, poza wydechem.

Powiedziałbym, że na 85% go wezmę analizując to, że ceny pewnie pójdą w górę. Jakbym chciał zamówić inne auto, to pewnie bym musiał czekać znów nie wiadomo ile. Trochę mnie wkurza to stanowisko toyoty, że planują poprawić rzeczy które mnie denerwują przy jakimś lifcie, więc mógłbym to odłożyć w czasie i spróbować za jakiś czas kupić tylko wtedy gwarancji nie mam ile będę czekał i jaki będzie koszt tego zakupu.

Offline jakubek75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1124 dnia: 19 Listopada 2022, 10:28:41 »
Wszyscy pisza o rurze w CC...a wiecie ze w Higlanderze tez tak ja widać? Ostatnio stoje za taką i co widze....rura. to chyba znak rozpoznawczy ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl