Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479704 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1155 dnia: 19 Listopada 2022, 17:48:41 »
Miałem trochę aut przez 40 lat z uprawnieniami, więc mam "jakieś" swoje przemyślenia.
Za komuny auta trzeba było konserwować, bo były dobrem luksusowym i na długo,  później były szroty z DE, lepsze i gorsze, aż od 1999 auta nowe. Z naszych  aut wzorem jest Micra K12 żony, 17 lat, zero widocznej korozji, wszystko zdrowe, a auto garaż widziało pierwsze 4 lata.
Po drugiej stronie jest moje pierwsze prawdziwe prawdziwie japońskie auto, Almera N15 z 99r Zaczeła gnić po 7 latach.
Było sporo innych, mam porównanie, subiektywne ale moje.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1156 dnia: 19 Listopada 2022, 18:02:03 »
Ja nie mam tego punktu. Mam "elektrycznie unoszone drzwi bagażnika" więc to raczej o przycisk chodzi. A zamawiałem koło 20 lipca.

Edit: w lexusie ux250 mam w ofercie "funkcja kick"
Toyota to stan umysłu jeżeli chodzi wyposażenie. W toyota australia, która ma identyczną specyfikację  i wersję (oczywiście za wyjątkiem położenia kierownicy) jak wersje EU jest czujnik bezdotykowy zarówno w cenniku jak i w rzeczywistym samochodzie widac to w czasie testu.
Motyw w PL z tym, że Yaris Cross ma światła matrycowe i HUD a Cross nie nawet jako opcję za dopłata to śmiech na sali.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1157 dnia: 19 Listopada 2022, 18:15:03 »
Jak ktoś testuje Mercedesy, Maybachy itp., to Corolla Cross może mieć kiepskie plastiki, być głośna itp.
to nie tak się do tego podchodzi. Przy pewnej prędkości wewnątrz kabiny jest poziom hałasu podany w dB, potem przy drugiej prędkości. Dywagacje, że 74 dB jest głośno, czy cicho, to już sa odczucia de facto indywidualne, ale pomiar to pomiar. Kilka postów wcześniej wstawiłem  porównanie aut cichych i głośnych w każdym segmencie. I tak jedno autko miało 66 dB a drugie 74 dB, więc chyba w tej kwestii nie ma co dyskutować. Ktoś wrzucił test CC z Australii, gdzie testujący dokonał pomiaru w dwóch prędkościach i na różnych nawierzchniach asfaltu. Na gładkim nawierzchni przy 80 km/h 63dB, przy 100km/h 67,6 dB, na szorstkiej nawierzchni 72,8 przy 80 km/g i przy 100km/h aż 74,3dB. Dodam tylko, że wzrost o 3dB to dwukrotnie większy hałas. I to są zmierzone. A to, czy to jest dużo, czy mało, to już zupełnie inna para kaloszy. Byłęm zainteresowany kupnem tego auta, ale mi takie warunki jazdy nie pasują. Być może poczekam na poprawki.Nikomu nic nie zohydzam, tylko stwierdzam, że auto jest głośne i nie tylko ja. Natomiast ma całe mnogo innych zalet. No i jest jeszcze opcja samodzielnego, lub zleceniowego wyciszenia. 1m2 to tylko 40 zł pianki o grubości 6mm, samoprzylepnej.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1158 dnia: 19 Listopada 2022, 18:26:20 »
wzrost o 3dB to dwukrotnie większy hałas
Tak się tylko czepię, że 3dB to dwukrotnie większe ciśnienie akustyczne. Ale hałas jako odczuwalny przez człowieka mierzymy nie bez powodu w skali logarytmicznej, ponieważ nasz słuch też pracuje mniej więcej logarytmicznie. Kilka dB w jedną lub drugą stronę jest bardzo trudne do porównania "na ucho", chociaż czasem takie niemal niesłyszalne różnice potrafią prowadzić, przy długotrwałej ekspozycji, do irytacji czy zaburzeń poznawczych.
Ale jako sam zainteresowany tematem zmierzyłem przy 100km/h Lexusa NX oraz mojego Opla, a w poniedziałek zmierzę CC i dam znać jak wyjdzie porównanie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1159 dnia: 19 Listopada 2022, 20:07:20 »
A no widzę, dodatkowo w Yaris możesz mieć:
- Pakiet VIP: wyświetlacz projekcyjny na przedniej szybie (HUD), światła matrycowe w technologii LED z systemem adaptacyjnych świateł drogowych (AHS), automatyczna regulacja świateł głównych, elektrycznie unoszone drzwi bagażnika otwierane bezdotykowo
Pakiet VIP w Yarisie :). Brzmi dumnie…
Spece od marketingu się postarali.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1160 dnia: 19 Listopada 2022, 21:02:32 »
Mam jeszcze"zdalne otwieranie drzwi bagażnika" ale to pewnie o apke chodzi albo kluczykiem?

To sobie to zweryfikuj przy odbiorze, bo może być lekkie zdzwiko gdy tego nie będzie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1161 dnia: 20 Listopada 2022, 00:12:31 »
le jako sam zainteresowany tematem zmierzyłem przy 100km/h Lexusa NX oraz mojego Opla, a w poniedziałek zmierzę CC i dam znać jak wyjdzie porównanie.
super

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1162 dnia: 20 Listopada 2022, 05:58:16 »
Pytałem w toyocie o to jak wygląda cenowo by dobrać u nich wideorejestrator przy zakupie auta. Pan powiedział że firmy Garmin, nie podał mi modelu i w sumie chyba nie musiał, bo powiedział że koszt na przód to 1.5k a jakby było przód i tył to plus 1k.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1163 dnia: 20 Listopada 2022, 06:31:19 »
No wiesz,  jeśli z montażem za "dash cam tandem" na przód, to cena w miarę  ;)

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1164 dnia: 20 Listopada 2022, 07:44:39 »

Jednak ja celowałem w trochę tańsze wideorejestratory, tak żeby około 1k mi wyszło na przód i tył jak np. MioMivue, Viofo czy Mikavi. Na dzień dzisiejszy i tak nie wiem co mam zrobić. Straszą ludzie rozładowującym się aku itd. Też ktoś tu pisał o powerbankach, ale nie wiem czy chodzi o powerbank wpięty na stałe i ładowany, czy w momencie jak tryb parkingowy jest potrzebny (bo u mnie nie zawsze w sumie jest to potrzebne) to podpinanie zewnętrznego powerbanka pod kamerkę? Ja też nie jeżdżę za wiele dłuższych tras by mi się ten powerbank ładował do fulla, więc to chyba w moim przypadku bez sensu. Ale jeśli takie rozwiązanie jest technicznie możliwe, żeby sobie podpinać powerbank jak jest potrzebny pod kamerkę i wytrzyma to kilka/kilkanaście godzin w trybie parkingowym, to brzmi dla mnie ok. Możecie mnie upewnić czy dobrze rozumiem ale tak patrzyłem jeszcze na to, że czasem tryb parkingowy jest włączany automatycznie po odłączeniu zasilania ale czasem też da się go włączyć z przycisku i to chyba istotne jak się go wepnie w powerbank, bo inaczej będzie rozpoznawał, że od powerbanka ma zasilanie i sam nie przejdzie w tryb parkingowy natomiast przełączając go przyciskiem już powinien w tym trybie sobie zostać na powerbanku. Chyba że powerbanki są na tyle pojemne, że mogą wystarczyć na kilka godzin regularnej pracy kamery a nie trybu parkingowego?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1165 dnia: 20 Listopada 2022, 10:09:29 »
Jest teścik CC z pomiarem decybeli.

https://www.youtube.com/watch?v=8JBluYk99ls

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1166 dnia: 20 Listopada 2022, 10:32:34 »
Dla porownania duster ma 75 decybeli przy 140. Więc CC wcale taka głośna jest przy tych 65 co wyszlo. A wycie silnika CC na max bucie to typowy kicdown jak dla każdej spalinowki. Ja po jeździe testowej nie uważam że jest to tak głośne auto.

Wyniki innych aut przy 130 na autocentrum

https://www.autocentrum.pl/nasze-pomiary/ranking-wyciszenia/

Więc CC to normalnie ciche auto.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2022, 10:39:43 wysłana przez Crosscorolla »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1167 dnia: 20 Listopada 2022, 10:52:26 »

Jednak ja celowałem w trochę tańsze wideorejestratory, tak żeby około 1k mi wyszło na przód i tył jak np. MioMivue, Viofo czy Mikavi. Na dzień dzisiejszy i tak nie wiem co mam zrobić. Straszą ludzie rozładowującym się aku itd. Też ktoś tu pisał o powerbankach, ale nie wiem czy chodzi o powerbank wpięty na stałe i ładowany, czy w momencie jak tryb parkingowy jest potrzebny (bo u mnie nie zawsze w sumie jest to potrzebne) to podpinanie zewnętrznego powerbanka pod kamerkę? Ja też nie jeżdżę za wiele dłuższych tras by mi się ten powerbank ładował do fulla, więc to chyba w moim przypadku bez sensu. Ale jeśli takie rozwiązanie jest technicznie możliwe, żeby sobie podpinać powerbank jak jest potrzebny pod kamerkę i wytrzyma to kilka/kilkanaście godzin w trybie parkingowym, to brzmi dla mnie ok. Możecie mnie upewnić czy dobrze rozumiem ale tak patrzyłem jeszcze na to, że czasem tryb parkingowy jest włączany automatycznie po odłączeniu zasilania ale czasem też da się go włączyć z przycisku i to chyba istotne jak się go wepnie w powerbank, bo inaczej będzie rozpoznawał, że od powerbanka ma zasilanie i sam nie przejdzie w tryb parkingowy natomiast przełączając go przyciskiem już powinien w tym trybie sobie zostać na powerbanku. Chyba że powerbanki są na tyle pojemne, że mogą wystarczyć na kilka godzin regularnej pracy kamery a nie trybu parkingowego?

Ja właśnie szukam takiego, który by działał cały czas, a nie tylko włączał się jak ktoś mnie stuknie, bo nieraz w miastach na parkingowych sklepach ktoś potrafi otrzeć, albo zarysować czymkolwiek i ma wyrąbane xd

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1168 dnia: 20 Listopada 2022, 12:09:12 »
Straszą ludzie rozładowującym się aku itd.
ludzie kochają straszyć. Po pierwsze, taki wideorejestrator w czasie pracy pobiera nie więcej jak 200mA (zmierzone w moim VIOFO 129 Dual), więc wystarczy policzyć ile to trzeba godzin, żeby wyładował akumulator o pojemności 70 Ah. Ok 350 godzin ( ponad 14 dni). Po drugie, są dostępne adaptery i wydanie 60 czy 70 złotych na taki adapter jest sensowne, które posiadają trzy zakresy napięcia, przy osiągnięcia którego po prostu przestaną zasilać wideorejestrator. oraz zapewniają prawidłowe działanie w trybie parkingowym. Np.  adapter zasilania VIOFO przy spadku napięcia na poziomie 11,8V,12V, 12,2V czy 12,4V, wyłączy zasilanie do wideorejestratora. Wszystko zależy od nas, jak sobie ustawimy.
lexziom, taki wideorejestrator jak opisałem spełni twoje wymagania, a nawet więcej. W tej chwili jest już nowszy model od tego, który jest w moim posiadaniu.  Ustawiasz jak chcesz tryb parkingowy. Pracuje cały czas lub włącza się po wykryciu ruchu, nagrywa w jakości ekstra, albo w mniejszej. Opcji jest cała masa. Stuknięcie nie skutkuje włączanie wideorejestratora, bo to już jest musztarda po obiedzie, ale za to powoduje zabezpieczenie nagrania przed skasowaniem, ponieważ wideorejestrator nadpisuje kartę. Ja zostawiając samochód na parkingu na okres 8 dni (wycieczka) ustawiłem sobie tryb parkingowy na wykrywanie ruchu i po powrocie odpaliłem samochód i pojechałem do domu, bez jakichkolwiek problemów.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1169 dnia: 20 Listopada 2022, 12:14:13 »
polecam kontakt ze sklepem https://www.wideorejestratory24.pl/ . Nie musisz nic kupować, natomiast warto porozmawiać, bo pracuje tam bardzo kumaty człowiek i bardzo chętnie wszystko podpowie.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2022, 12:17:22 wysłana przez witek1965 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl