Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479575 razy)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1170 dnia: 20 Listopada 2022, 12:21:48 »
Straszą ludzie rozładowującym się aku itd.
ludzie kochają straszyć. Po pierwsze, taki wideorejestrator w czasie pracy pobiera nie więcej jak 200mA (zmierzone w moim VIOFO 129 Dual), więc wystarczy policzyć ile to trzeba godzin, żeby wyładował akumulator o pojemności 70 Ah. Ok 350 godzin ( ponad 14 dni). Po drugie, są dostępne adaptery i wydanie 60 czy 70 złotych na taki adapter jest sensowne, które posiadają trzy zakresy napięcia, przy osiągnięcia którego po prostu przestaną zasilać wideorejestrator. oraz zapewniają prawidłowe działanie w trybie parkingowym. Np.  adapter zasilania VIOFO przy spadku napięcia na poziomie 11,8V,12V, 12,2V czy 12,4V, wyłączy zasilanie do wideorejestratora. Wszystko zależy od nas, jak sobie ustawimy.
lexziom, taki wideorejestrator jak opisałem spełni twoje wymagania, a nawet więcej. W tej chwili jest już nowszy model od tego, który jest w moim posiadaniu.  Ustawiasz jak chcesz tryb parkingowy. Pracuje cały czas lub włącza się po wykryciu ruchu, nagrywa w jakości ekstra, albo w mniejszej. Opcji jest cała masa. Stuknięcie nie skutkuje włączanie wideorejestratora, bo to już jest musztarda po obiedzie, ale za to powoduje zabezpieczenie nagrania przed skasowaniem, ponieważ wideorejestrator nadpisuje kartę. Ja zostawiając samochód na parkingu na okres 8 dni (wycieczka) ustawiłem sobie tryb parkingowy na wykrywanie ruchu i po powrocie odpaliłem samochód i pojechałem do domu, bez jakichkolwiek problemów.
A w jakim aucie? W hybrydzie?

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1171 dnia: 20 Listopada 2022, 12:26:38 »
Więc CC wcale taka głośna jest przy tych 65 co wyszło.
powiedziałbym, że wręcz bardzo cicha. 3 dB więcej jak w elektryku, który nie posiada silnika spalinowego.  Zakładałem że coś może być z tym konkretnym egzemplarzem, którym jechałem. Mus przejechać się raz jeszcze w innym salonie.

A w jakim aucie? W hybrydzie?

nie, w zwykłym silnikowym AVE, ale kamera ustawiona w trybie parkingowym na włączanie się po wykryciu ruchu nie pożera wielkich ilości energii, a adapter ustawiony na 12,4 V nie pozwoli na rozładowanie nawet najmniejszego akumulatora. Ponadto, z tego co wiem, to hybrydy również są zabezpieczone przed przypadkowym wyładowaniem baterii do zera, więc najnormalniej wyłączy się zasilanie. Tak jak w zwykłej wersji u mnie po włączeniu radia. Mija 15 minut i radio przestaje grać, ponieważ załączył się tryb oszczędzania akumulatora. Tylko, że wtedy wideorejestrator nie będzie działać. Problem więc chyba nie lezy w wideorejestratorze, ale ewentualnie w niskiej pojemności baterii w hybrydzie i systemie jej ochrony. Pozostaje wtedy powerbank, ładowany z instalacji samochodu, który pozwoli na zasilanie wideorejestrator przez załóżmy dobę w trybie parkingowym. Na kilka, kilkanaście dni, nie mam pomysłu.

« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2022, 12:48:29 wysłana przez witek1965 »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1172 dnia: 20 Listopada 2022, 12:56:02 »
Straszą ludzie rozładowującym się aku itd.
ludzie kochają straszyć. Po pierwsze, taki wideorejestrator w czasie pracy pobiera nie więcej jak 200mA (zmierzone w moim VIOFO 129 Dual), więc wystarczy policzyć ile to trzeba godzin, żeby wyładował akumulator o pojemności 70 Ah. Ok 350 godzin ( ponad 14 dni). Po drugie, są dostępne adaptery i wydanie 60 czy 70 złotych na taki adapter jest sensowne, które posiadają trzy zakresy napięcia, przy osiągnięcia którego po prostu przestaną zasilać wideorejestrator. oraz zapewniają prawidłowe działanie w trybie parkingowym. Np.  adapter zasilania VIOFO przy spadku napięcia na poziomie 11,8V,12V, 12,2V czy 12,4V, wyłączy zasilanie do wideorejestratora. Wszystko zależy od nas, jak sobie ustawimy.
lexziom, taki wideorejestrator jak opisałem spełni twoje wymagania, a nawet więcej. W tej chwili jest już nowszy model od tego, który jest w moim posiadaniu.  Ustawiasz jak chcesz tryb parkingowy. Pracuje cały czas lub włącza się po wykryciu ruchu, nagrywa w jakości ekstra, albo w mniejszej. Opcji jest cała masa. Stuknięcie nie skutkuje włączanie wideorejestratora, bo to już jest musztarda po obiedzie, ale za to powoduje zabezpieczenie nagrania przed skasowaniem, ponieważ wideorejestrator nadpisuje kartę. Ja zostawiając samochód na parkingu na okres 8 dni (wycieczka) ustawiłem sobie tryb parkingowy na wykrywanie ruchu i po powrocie odpaliłem samochód i pojechałem do domu, bez jakichkolwiek problemów.

1. To po co ludzie stosują powerbanki? Wtedy kiedy nie wpinają pod akumulator i potrzebują zasilania? Czy może można podpiąć rejestrator pod akumulator i powerbank?

2. Jak działa to wykrywanie ruchu, jak będzie szedł jakiś dresiarz i mi nożem przejedzie po karoserii to kamera wykryje go wcześniej?

Dzięki za polecenie sklepu, widzę, że ma pozytywne opinie o obsłudze.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1173 dnia: 20 Listopada 2022, 13:05:08 »
2. Jak działa to wykrywanie ruchu, jak będzie szedł jakiś dresiarz i mi nożem przejedzie po karoserii to kamera wykryje go wcześniej?
tego nie wiem, nigdy się nie zastanawiałem, ale mogę zrobić eksperyment. Jak dota nigdy nie musiałem sprawdzać zapisów, w związku z jakimś zdarzeniem. Musiałbyś zapytać tu https://www.viofo.pl/, też bardzo szybko odpowiadają i sa pomocni.
Czy może można podpiąć rejestrator pod akumulator i powerbank?
ja bym podłączył power bank pod zasilanie samochodu . Powerbank będzie cały czas ładowany w czasie jak samochód jest "odpalony", a wideorejestrator będzie zasilany nawet po zgaszeniu samochodu przez tyle godzin ile będzie miał pojemności powerbank.  Pod dwa źródła się nie da, chyba, że będziesz przełączał przewody. W wideorejestratorze jest jedno gniazdo zasilania.

Dzięki za polecenie sklepu, widzę, że ma pozytywne opinie o obsłudze.
  nie ma za co. Kupisz, czy nie pogadać zawsze możesz. Podpowiedzą, doradzą. Na pewno mają większa wiedzę na ten temat ode mnie.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2022, 13:06:39 wysłana przez witek1965 »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1174 dnia: 20 Listopada 2022, 13:23:49 »
Chyba jednak powerbank nie będzie miał u mnie sensu bo nie zdążę naładować. Pracuję zdalnie, czasami przez 3 dni auto stoi i podjadę tylko gdzieś na chwilę. A znowu potem jeżdżę dużo codziennie. Przemyślę.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1175 dnia: 20 Listopada 2022, 13:28:07 »
Czy auto przy napędzie AWD-i sygnalizuje jakoś, że tylny silnik pracuje w danej chwili? Może z poprzednich modeli gdzie jest AWD-i macie jakieś doświadczenie? Albo czy tylny silnik jest uwidoczniony na ekranie, tam gdzie można sprawdzić jaki jest przepływ, czy jest ładowana bateria czy oddaje energię?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1176 dnia: 20 Listopada 2022, 13:31:57 »
Czy auto przy napędzie AWD-i sygnalizuje jakoś, że tylny silnik pracuje w danej chwili? Może z poprzednich modeli gdzie jest AWD-i macie jakieś doświadczenie? Albo czy tylny silnik jest uwidoczniony na ekranie, tam gdzie można sprawdzić jaki jest przepływ, czy jest ładowana bateria czy oddaje energię?
Tak, na grafice przepływu mocy widać, kiedy pracuje tylna oś.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1177 dnia: 20 Listopada 2022, 13:50:58 »
Tak, na grafice przepływu mocy widać, kiedy pracuje tylna oś.
Dzięki za info :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1178 dnia: 20 Listopada 2022, 14:08:46 »
Choć patrząc po tym co jest na jednym z testów, to wygląda jakby nie było tego widać. Wg opisu pod filmem testowana była wersja AWD. W ogóle ten nowy widok w multimediach w porównaniu z tym co jest w Rav4 wydaje się jakiś taki łysy. Poniżej screeny. Na tym drugim (niebieskim) widać ewidentnie drugi silnik i od/do niego przepływy. Na tym co w CC tego nie widać, tylko jeden silnik zaznaczony. Zaraz się okaże, że był błąd w cenniku i wszystkie auta są FWD :D

https://ibb.co/h9tbC4z
https://ibb.co/vwys9N0

Choć znalazłem jeszcze jeden test z poza PL i tam jest to zaznaczone. Może ten kolo w PL nie wiedział, że jedzie FWD, albo mamy tak okrojoną wersję oprogramowania :P

https://ibb.co/vwtZ6m1
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2022, 14:14:27 wysłana przez kenny »

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1179 dnia: 20 Listopada 2022, 14:32:26 »
Zdaje się, że w Polsce w ogóle nie ma jeszcze wersji AWD, poza "malezyjką".

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1180 dnia: 20 Listopada 2022, 14:47:50 »
Zdaje się, że w Polsce w ogóle nie ma jeszcze wersji AWD, poza "malezyjką".
Wlasnie w salonach mają tylko FWD-

Moj AWD na statku rzekomo ;)

Co do informacji jak działa system awd w malezyjskiej wersji w salonie bardzo dokładnie przeklikałem system multimedialny - te nowe liczniki i tam są 4 koła i obok nich prostokąciki - i tam to pokazuje na które koło ile idzie niuta :) ale w formie rosnącego słupka przy danym kole ( widziałem to też w którymś teście na YouTube jak to działa ) w każdym razie tak jest informacja na licznikach kiedy działa awd i w jakim zakresie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Online Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1181 dnia: 20 Listopada 2022, 15:01:33 »
W rav4 można wybrać między zegarami ekran pracy poszczególnych kół awd z piktogramem mocy na dane koło, więc pewnie i w cross też będzie podobnie.
To oczym wspominasz.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1182 dnia: 20 Listopada 2022, 15:10:40 »
Jest teścik CC z pomiarem decybeli.

https://www.youtube.com/watch?v=8JBluYk99ls
Być może pertyn miał racje? I toyota po pierwszych reakcjach dziennikarzy coś zmieniła w cyklu produkcyjnym?

Salon z Białegostoku dostał testowkę w zeszłym tygodniu i mnie też wydawało się cicho…. Marek Drives miał auto prawdopodobnie z pierwszego miesiąca produkcji i bardzo narzekał na wyciszenie pertyn też.

testy które się dopiero pojawiają są to testy aut które dostały salony - i tu odczucia dziennikarzy odnośnie hałasu są lepsze.

Wątpię aby z linii montażowej losowo jedno było lepiej wyciszane a drugie gorzej - prawdopodobnie z tego co się pojawia można wyciągnąć wniosek że miesiąc produkcji może mieć duże znaczenie (być może coś poprawiono jak pertyn zapowiadał bez liftingu)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1183 dnia: 20 Listopada 2022, 15:15:35 »
Jest teścik CC z pomiarem decybeli.

https://www.youtube.com/watch?v=8JBluYk99ls
Być może pertyn miał racje? I toyota po pierwszych reakcjach dziennikarzy coś zmieniła w cyklu produkcyjnym?

Salon z Białegostoku dostał testowkę w zeszłym tygodniu i mnie też wydawało się cicho…. Marek Drives miał auto prawdopodobnie z pierwszego miesiąca produkcji i bardzo narzekał na wyciszenie pertyn też.

testy które się dopiero pojawiają są to testy aut które dostały salony - i tu odczucia dziennikarzy odnośnie hałasu są lepsze.

Wątpię aby z linii montażowej losowo jedno było lepiej wyciszane a drugie gorzej - prawdopodobnie z tego co się pojawia można wyciągnąć wniosek że miesiąc produkcji może mieć duże znaczenie (być może coś poprawiono jak pertyn zapowiadał bez liftingu)

Albo w salonie wygłuszają żeby więcej ludzi przyciągnąć XD

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1184 dnia: 20 Listopada 2022, 15:24:36 »

Nie ma takiej opcji. Europa to niszowy RYNEK.

Mają ważniejsze tematy, które czekają na rozwiązanie i to już sporo CZASU, aniżeli corolla cross I pomiar dB
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl