Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479099 razy)

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1410 dnia: 29 Listopada 2022, 21:18:29 »
pomimo 270cm rozstawu osi znacznie mniej miejsca na tylnej kanapie niż np. w starym Avensisie, który ma podobny rozstawu osi
Rozstaw osi to ... 264cm
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1411 dnia: 29 Listopada 2022, 21:20:01 »
A toyota klepie może i brzydkie auta ale dojeżdżają do 300 tys bez dotykania czegokolwiek. Więc te plastiki to chyba będą do przeżycia.
Oby! Zapytaj mnie o zdanie za 300kkm... Jak czytam, że V generacja odchudziła to, zmniejszyła tamto, wlała cieńszy olej dla kolejnych procentów wydajności to się zastanawiam, czy "peak quality" nie jest już za nami.
Mi plastiki nie tak bezpośrednio przeszkadzają - jak ktoś to dobrze to ujął, nie siadam na nich. Ale po paru latach eksploatacji te twarde tworzywa mają większe szanse trzeszczeć niż miękkie. Dodatkowo miękkie same w sobie są też wygłuszeniem kabiny.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1412 dnia: 29 Listopada 2022, 21:23:53 »
corolla 2023 ma zarówno matryce jak i HUD :) pozdro

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1413 dnia: 29 Listopada 2022, 21:25:25 »
Wolę plastik trzeszczący jak dwumase za 3 k wymieniać przy 70 kkm co już robiłem. Wtryski na 110 kkm się zdążyły.. A urwane lancuchy rozrządu w 1.5 blu hdi przy 70-80 tysiącach... takie są dzisiaj fury porządne.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1414 dnia: 29 Listopada 2022, 21:31:06 »
corolla 2023 ma zarówno matryce jak i HUD  pozdro
... w najwyższej wersji.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1415 dnia: 29 Listopada 2022, 21:31:38 »
Byłem na przeglądzie swoją Camry i z ciekawości się przejechałem tym Cross'em bo żonie się podoba:) Moje spostrzeżenia:

- jakość materiałów = Dacia, tandeta i raz jeszcze tandeta, poziom I generacji Yarisa
- pomimo 270cm rozstawu osi znacznie mniej miejsca na tylnej kanapie niż np. w starym Avensisie, który ma podobny rozstawu osi
- tylna kanapa za nisko zamontowana, uda nie są podpierane, jedzie się z podkurczonymi nogami
- nowy model, już wygląda na stary, nawet Dacie wyglądają lepiej, nie wspominając o CHR którym jeździ obecnie żona
- wygodne przednie fotele
- fajne nowe multimedia i cyfrowe zegary
- brak wyciszenia porównując do Camry to jest przepaść, a ta przecież też nie jest jakimś cudem
- fajny dynamiczny silnik, spontanicznie reagował na gaz
- niskie spalanie
- brak jakiejkolwiek regulacji podłokietnika, prawy łokieć wisi w powietrzu!
- brak lamp matrycowych
- wystający próg, który jedynie co to brudzi spodnie kto to w ogóle akceptował do wdrożenia do oferty

Ogólnie to nieudana adaptacja azjatyckiej wersji na rynek europejski. Cena zupełnie nie przystaje do tego co ten samochód oferuje. Nie powinno się wprowadzać tak niedopracowanego modelu na rynek, fajny napęd wszystkiego nie zrekompensuje. Jestem na nie:)

nie nie nie, tutaj nie zgodzę się. jakość materiałów w CAMRY (jeździłem 15 miesięcy) jak na klasę hmmmm "premium" to dopiero jest Dacia. Wykończenie bagażnika w CC wygląda jak premium w porównaniu do gołych blach i idiotycznych gniotących bagaze zawiasów CAMRY. W CC glossy black plastic mniej   więcej 50% tego co w Camry. Camry dramatyczne schowki. Camry najbardziej debilne zestaawienie wyposązenia. Zeby mieć HUD trzeba mieć za przeproszeniem "prezesowski" panel tylnych siedzeń. Camry....podobnie jak CC szyby jak w autosanie . Mam na myśli grubośc. Kropka. Niedługo odbieram CC . Jeździłem RAV4, obecnie morduję CHR. Wszystkimi modelami za wyjątkiem BZ4 zrobiłem minimum 2000 tys km. Camry 26tys.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1416 dnia: 29 Listopada 2022, 21:37:24 »
corolla 2023 ma zarówno matryce jak i HUD  pozdro
... w najwyższej wersji.

CC first edition to właśnie najwyższa wersja :P sorki

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1417 dnia: 29 Listopada 2022, 21:43:40 »
Myślałem, że piszesz o tzw. normalnej Corolli, nie Cross, bo ja o niej pisałem...

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1418 dnia: 29 Listopada 2022, 21:47:23 »
Myślałem, że piszesz o tzw. normalnej Corolli, nie Cross, bo ja o niej pisałem...

chodziło mi o to, że CC w najwyższej nie ma nawet jako opcja a Corolla ma tak jak piszesz w najwyższej opcji. Dla mnie zupełnie niezrozumiałe szczególnie, ze to nie nowośc bo obie opcje dostępne są w Yarisie Cross.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1419 dnia: 29 Listopada 2022, 21:54:40 »
EMJOT - tośmy się wreszcie dogadali :laugh:, ale masz rację to jest co najmniej dziwne, a wręcz niezrozumiałe...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1420 dnia: 29 Listopada 2022, 21:57:54 »
A zrozumiałe jest to, że w rav4 full wersji, na starcie nie było podświetlanych przycisków do szyb? Toyota Japan - inne stany świadomości ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #1421 dnia: 29 Listopada 2022, 21:59:09 »

Dodam że sprzedaz aut w polsce to ok 75 tys aut. A jest to zawrotna sprzedaz toyoty na poziomie ok 0.75 %..  toyota padnie  przez CC i forum w PL. ;D

Nokia i Kodak też tak myśleli, a gdzie są teraz ? :laugh:

Polska to pikuś, ale wejdź na zachodnie fora jak tak upadlają CC, ludzie którzy tu wypowiadają się to także tylko bardzo skromna reprezentacja potencjalnych/obecnych klientów i także nie ma znaczenia dla producenta.
Niestety producent idzie na renomie swojej niezawodności, która stopniowo jednak maleje - ciekawe czy długo tak wytrzyma.

Rozumiem że zamówiłeś auto i jesteś z niego zadowolony ? Jak pasuje to to jest samochód wprost idealny i mądrze wydane pieniądze (chodź jak mówią nieraz człowiek podejmuje irracjonalne decyzje i są bardzo szczęśliwi i o to nieraz chodzi)  :-)

Niektórzy zaś wolą coś więcej niż tylko toczydło do przemieszczenia z punktu A do B.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #1422 dnia: 29 Listopada 2022, 22:12:20 »
Tak rynek polski jest dla nich strategiczny jak piątek koło u wozu... I lecą montować aksamitne wygluszenia bo forum toyoty narzeka.

Dodam że sprzedaz aut w polsce to ok 75 tys aut. A jest to zawrotna sprzedaz toyoty na poziomie ok 0.75 %..  toyota padnie  przez CC i forum w PL. ;D

Toyota nie padnie ale dealerzy mogą mieć problem, jak zaczną im auta zostawać. Dostali od toyoty central rozbieżne cenniki, niezgadzające się z zamawianymi autami. Ludzie auta pozamawiali a część ich nie będzie chciała odebrać. Pijarowo obwieszczenie, że już Japończyk był i dogadali z nim co trzeba poprawić jest strzałem w kolano, bo jak zamówiłeś auto to możesz czuć się jak gówno. Zamówiłeś to co było dostepne a oni mówią, że sami są zaskoczeni, że jest tak źle a wcale tak być nie powinno. Mówi to nie jakiś chłop od testów na yt, tylko pijarowiec toyoty, który ten model reklamował. Nie każdy musi mieć świadomość, że poprawa auta potrwa np. rok i dopiero wtedy będzie wersja lift. Nie ma konkretów i można to zrozumieć, że równie dobrze za niedługo zaczną poprawiać te auta. Samo wygłuszenie to nie jest raczej problem na linii produkcyjnej. Z wydechem nie wiem.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1423 dnia: 29 Listopada 2022, 22:14:03 »
Poziom wypowiedzi podobny do kolegi Ledzia i przyklaskujących mu klakierów.
W ciągu 2 dni ile razy wspomniałeś o mnie ? Oj chyba wizyta u specjalisty się kłania  :-) :-) :-)

Wolę plastik trzeszczący jak dwumase za 3 k wymieniać przy 70 kkm co już robiłem. Wtryski na 110 kkm się zdążyły.. A urwane lancuchy rozrządu w 1.5 blu hdi przy 70-80 tysiącach... takie są dzisiaj fury porządne.
Podobne mam zdanie. Ogólnie wychodzę z założenia coś jest źle rezygnuje z tego :-)

A co do świateł matrycowych cholera wie. Może być wiele powodów dla których toyota nie montuje ich teraz. Może są z Rosji a może auta są spoza UE i trzeba najpierw opłacić 10% cła + VAT a może ktoś stwierdził ...

Powiem z mojego punktu widzenia że te nowe modele mają na celu zaistnieć i przejąć kawałki tortu motoryzacyjnego na których ten koncern nie istniał w Europie.  Coś może im wyszło ze statystyk i potrzeba chwilę czasu żeby zmienili swoje pierwotne założenia. Teraz zobaczą że XXX sztuk się sprzedaje więc procentowo dopłata do matryc zrekompensuje ich obsługę serwisową przez ASO.
Niestety producent idzie na renomie swojej niezawodności, która stopniowo jednak maleje - ciekawe czy długo tak wytrzyma.
Tu też jest dziwna sytuacja Toyota od 2000r obniża swoją jakość aut, wymyśla dziwne fuzje z firmami które nie należą do trzonu tych bezawaryjnych a i tak cały czas jako koncern mocno idzie do przodu więc chyba statystycznie źle im się nie wiedzie  :-)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1424 dnia: 30 Listopada 2022, 00:20:03 »
Jak ktoś miał strzelić wtryski dwumase i egr przy 100 tys
sorry, ale ty to jednak nie masz kompletnej wiedzy na temat motoryzacji. Żyjesz jakimiś opowieściami z żacholeckiego lasu. Tak swoją drogą, to czy Toyota zaliczyła wpadki z silnikiem diesla również ? I to bardzo poważną. Pewnie o tym nie słyszałeś.
Skomplikowane TSI 1.4 też zebrało swoje żniwa i ludzie odwrócili się od vw
nadal koncern VW cieszy się bardzo dobrą sprzedażą, zarówno w Polsce jak i w Europie.
A toyota klepie może i brzydkie auta ale dojeżdżają do 300 tys bez dotykania czegokolwiek.
Jak dobiję do 300 to dam znać, jak na razie to tak nie jest. Wymieniłem półoś (tak na marginesie to przeguby teoretycznie sa niewymienialne), oraz czujnik położenia wału.
 zapomniałeś dodać, że są dość drogie, więc wypadałoby oczekiwać czegoś więcej.
Wolę plastik trzeszczący jak dwumase za 3 k wymieniać przy 70 kkm co już robiłem.
jak nie potrafisz prawidłowo eksploatować samochodu to tak to wygląda.
Przy przebiegu ok 400 tyś km, padł mi automat w Passacie, wymieniłem wszystko na manuala. Kupiłem kit z rozbitka. Dwumasa chodzi do tej pory, a auto ma już prawie 600 km. Do tej pory wymieniono w nim, poza skrzynią zawór EGR. Wtryski, sprężarka jak fabryka założyła. Katalizator również, DPF-u nie miał. Przeciętnie sprzęgło wytrzymuje 200 tyś km bez najmniejszego problemu.

A co do świateł matrycowych cholera wie. Może być wiele powodów dla których toyota nie montuje ich teraz.
  posłuchaj co na ten temat mówią przedstawiciele Toyoty. W jednym zdaniu : toyota nie zasługuje na takie reflektory, dopiero Lexus, ponieważ są bardzo drogie.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2022, 00:21:58 wysłana przez witek1965 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl