Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479055 razy)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1680 dnia: 07 Grudnia 2022, 21:15:41 »
Siedziałem w formentorze ostatnio  i uważam że CC jest duzo lepsza i wieksza..

Że niby CC jest większa od Formentora ? :laugh:

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1681 dnia: 07 Grudnia 2022, 23:55:49 »
Na razie TME po raz kolejny udowodniła, że weszła na rynek w latach 70 równając do aut klasy wyższej, a od końca lat 90 za wszelką cenę dążą do aut klasy niższej.
A mógłbyś nam naświetlić temat bo przyjęło się że u Ciebie jest tak jak w polityce. Wróg musi być dzisiejszy czyli fanboje, ledziu itp.a jak bohater to jak najstarszy żeby nikt nie zweryfikował.

To prosiłbym Cię opowiedz nam jaki sposób Toyota chciała zdobyć klasę wyżej bo sam jestem ciekaw.
Dyskusja z Tobą jest bezcelowa, przecież wszystko wiesz lepiej od innych.
Pooglądaj sobie zabytkowe modele Toyoty i odnieś je do konkurencji.
Np. mogę Cię zaprosić na jazdę moją Hiace z 1981 roku, możemy ją porównać do VW Transportera z takiego samego rocznika. Toyota jest lepiej wyposażona i ma lepsze materiały we wnętrzu. Tu masz Hiace z 1995. Jak myślisz skąd się wzięła ta cena?
https://www.carforyou.ch/fr/auto/bus/toyota/hiace/24-efi-4x2-saloon-3139350
Przyjrzyj się zdjęciom… wykładzina jest lepsza od tej w Camry. Powiem Ci więcej, w tej Hiace, która ma 27 lat jest wskaźnik poziomu płynu do spryskiwacza. Coś czego nie uświadczysz w CC z 150 tys..
Tu masz 34 letnią Camry https://www.carforyou.ch/fr/auto/saloon/toyota/camry/2500-gxi-3108276
Przyjrzyj się materiałom z których jest zrobione wnętrze.
Wiem zaraz będziesz pisał o jakiś moich utopijnych wizjach… Zanim to zrobisz, obejrzy wnętrza aut francuskich i niemieckich… oni też tak zjechali z materiałami wykończenia wnętrza?
Odpowiadając na Twoje pytanie. Do połowy lat 90’tych modele Toyoty nie odbiegały od VW, BMW, Renault itp. Dziś to już równia pochyla w dół. I nie da się tego ukryć, widzą to już zagorzali fani marki - Pertyn.

I proszę Cię przestań bredzić o jakiś wrogach, polityce itp. Po prosu jak coś jest złe to jest złe i żadne zaklęcia tu nie pomogą. A internet jest po to żeby wyrażać swoją opinię i tą dobrą i tą złą.
Przez chwilę wydawało się, że Toyota odrabia lekcję (pojawił się miękki plastik na desce, wszystkie przyciski szyb są automatyczne), aż nagle wyskakują z takim CC i spadają to poziomu Daci. Ja jestem fanem Toyoty i nie potrafię przejść obok tego obojętnie. Bo przez decyzję TME nie mogę jeździć Hiace tylko jestem skazany na syfnego francuza Proace… Jeszcze chwila i nie będę miał co kupić :(. Mam nadzieje, że chociaż nowy Prius będzie trzymał poziom poprzedniego.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2022, 23:57:52 wysłana przez KubaCamry »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1682 dnia: 08 Grudnia 2022, 00:33:31 »
w tej Hiace, która ma 27 lat jest wskaźnik poziomu płynu do spryskiwacza. Coś czego nie uświadczysz w CC z 150 tys..
ani w Avenisie, w najwyższej opcji wyposażenia Prestige. Piana na szybie. Kontrolka klocków ? blaszka, którą zdąży rdza zeżreć, zanim klocki się zużyją, drut podtrzymujący maskę. Ogólnie do Passata 2002 w wersji ledwie Comfort, 2012 Avensis Prestige się po prostu nie umywa pod żadnym względem. I piszę to jako posiadacz owego Passata, który zmienił na Avensisa. Tylko nie mam z tym problemu, żeby to napisać.
Do połowy lat 90’tych modele Toyoty nie odbiegały od VW, BMW, Renault itp.
tak jest, a śmiem nawet twierdzić, że stali lepiej. Np 4 x elektrycznie otwierane szyby to w Avensisie nie był wielki temat, a Peugeot, czy Passat miał tylko przód.
Dorzucę tu Avensisa https://www.carforyou.ch/fr/auto/saloon/toyota/avensis/20-linea-sol-3333734 proszę zerknąć na miękko wykończoną deskę i "drewno" boczki drzwi.

« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2022, 00:43:47 wysłana przez witek1965 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1683 dnia: 08 Grudnia 2022, 01:20:32 »
Dyskusja z Tobą jest bezcelowa, przecież wszystko wiesz lepiej od innych.
Pooglądaj sobie zabytkowe modele Toyoty i odnieś je do konkurencji.
Czemu twierdzisz że nie ma sensu dyskusja ? Dyskusje trzeba poprzeć faktami. Jak się nie zna faktów to trzeba sporo godzin spędzić w necie to coś się znajdzie.

To powiem Ci krótko i na temat:

Nie zaskoczyły mnie Twoje linki bo posiadam/ałem takie auta. Dobrze że nie wkleiłeś linka z moim ogłoszeniem :-)

Przechodząc do sedna tematu to Twoja wypowiedź o poprzednich latach toyoty była na maxa nie celna.

Wypunktuje Ci.

Toyota na rynkach eu nigdy nie pretendował do marek premium. Od tego powstał w 89 lex.w USA.
Początki były ciężkie a sprzedaż znikoma. Żeby Ci to uświadomić  to rocznie danego modelu sprowadzano kilka setek na teren eu.
Toyota zaczęła się liczyć w latach 90 tych. Wtedy rozpoczęto działania na "skalę".
Rozpoczynano na dobre np. corollą E10. Żeby może Cię uścißlić to e10ka podstawowa kosztowała więcej niż golf2 na wypasie. Co to oznaczało ?
Oznaczało to że np.na rynku niemieckim wersja xli była bez elektryki, poduszek, wspomagania, obrotomierza i rezerwy!!! A i tak zawojowała rynek. Carina xli posiadała przednie szyby w elektryce i wspomaganie. Wersja gli kosztowała o wiele więcej niż max passat. Wersja GTI była w cenie już mercedesa.

I muszę Cię zmartwić toyota w latach swojej świetności technologicznej niestety ale nie biła rekordów sprzedaży. Podsumowując im było gorzej technologicznie tym więcej Toyot się sprzedawało.
Dziś jest potęgą która nic nie ma wspólnego z ilością sprzedaży w latach kiedy była najlepsza technicznie. Do tego jej rozwój na niesprzyjających rynka eu jest naprawdę potężny.
Co jednak by wskazywało że tce kidyś tte itd. wie co robi i nie jest to banda głupków na jaką Ty ich kreujesz.

No i jeszcze info co do nalepki na szybie z której się śmiałeś.

Urban legend głosi że powstała na odpowiedź nalepki nissana z serduszkiem w momencie kiedy tyota osiągnęła swój cel. Zostawiła nissana daleko w tyle sprzedażowym na terenie eu.

I teraz sobie pomysł że intensywnie krytykujesz firmę która jeszcze w latach o których piszesz potrafiła sprzedać 400aut rocznie a teraz sprzedaje ich xxxx więcej i ma fabryki w całej eu.

KubaCamry napisałem Ci to w wielkim skrócie więc zanim zaczniesz dyskutować i prowadzić własną interpretację miałbym prośbę wysil się i skorzystaj z wikipedii angielskie i hasła toyota, potem masz stronę Toyota global poczytaj sobie dane historyczne z podziałem na rynki.
Potem sprawdź sobie warunki istnienia na rynkach eu z ilością podwykonawców i jakie to były firmy. Może łatwiej zrozumiesz czemu stary hilux miał alternator Denso a nowy Boscha.

Co do toyot lat 90tych wolałbym nie dyskutować bo miałem praktycznie większość modeli tojki tamtych lat. Zresztą rodzinnie byliśmy mocno powiązani z tojką i w sumie dalej tojkujemy tylko z L na masce :-)

tak jest, a śmiem nawet twierdzić, że stali lepiej. Np 4 x elektrycznie otwierane szyby to w Avensisie nie był wielki temat, a Peugeot, czy Passat miał tylko przód.
Niestety kolego ale pomyliłeś epoki. Avensis 1 był schyłkiem fajności toyoty. Miał 4x elektryczne szyby w wersji sol i też tylko dla tego że pewnie był nie z Jp. Wersja FL niestety ale pożegnała jakość toyoty znaną z wcześniejszych lat.

Link który wkleiłeś to jest Szwajcarska solka inna niż np. na Niemcy nie wspomnę o Polsce. To drewno to wstrętne dekory.
Poprzednik czyli Carina E jak miała coś pokazać to nie pokazywała dekorami z plastiku tylko miała silnik z toyoty Celiny 3sge, dwa wydechy i zawias z GT four (sss).

P.s.

Jakość KubaCamry do której tak nostalgicznie nawiązujesz już nigdy nie wróci do motoryzacji między innymi przez samych klientów.
Wyobraź sobie lata 92-96, siebie, internet i corollę która posiada kierownicę, jest bez rezerwy i obrotomierza a szyby ma na korbę.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2022, 01:27:49 wysłana przez ledziu »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1684 dnia: 08 Grudnia 2022, 01:47:36 »
To drewno to wstrętne dekory.
Nie da się ukryć, ale w wielu samochodach, to był "wypas". Bo biedniejsze miały jakieś czarne, albo inne paskudne. Pamiętam, że możną było nawet kupić takie dekory do samodzielnego naklejenia. Najbrzydsze to miał MB 124, aczkolwiek to jest kwestia gustu.

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
Corolla Cross
« Odpowiedź #1685 dnia: 08 Grudnia 2022, 07:29:44 »
No to Panowie to że szału nie ma z CC to już wiadomo, ale poszukajmy pozytywów.
Moim skromnym zdaniem:
- najlepsze multimedia jakie Toyota miała kiedykolwiek
- niezła nawigacja
- w końcu świetne zegary, możliwość ustawiania różnych fajnych konfiguracji
- skóra nie taka zła, dla mnie może być
- auto bardzo zwrotne, mały promień zawracania, świetne do parkowania (auto przeznaczone głównie do miasta i  na drogi podmiejskie).
- dobre neutralne prowadzenie (nie za twardo, nie za miękko)
- dobrze zestrojone zawieszenie wielowahaczowe
- małe spalanie (średnio mniej niż w dieslu)
Ktoś coś jeszcze dorzuci?

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1686 dnia: 08 Grudnia 2022, 08:03:38 »
CC Odebrana AWD comfort.

...

Takie parę zdań na temat auta po pierwszych dniach.

CrossCorolla elo, no to trochę źeś mnie zaskoczył swoim feedbackiem po odebraniu auta :>
wniosek? nie czytać za dużo internetów i na forach, a pójść samemu do salonu, przejechać się i samemu zdecydować
jak widać nie taki wilk straszny jak go malują

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #1687 dnia: 08 Grudnia 2022, 08:38:31 »
Moim skromnym zdaniem:
na pierwszym miejscu plusów multimedia  <zalamka>
a myślałem, że w dobrym samochodzie najważniejsze są silnik, zawieszenie, nierdzewiejąca karoseria i niezawodność. Chyba jestem z epoki dinozaurów  :shock:
E18_Prestige_MultidriveS

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1688 dnia: 08 Grudnia 2022, 09:16:01 »
Mnie to zastanawiają te wystające tablety. Czy połączenie- rozbudowane lusterko na górze i tablet na dole nie ograniczają  widoczności?

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1689 dnia: 08 Grudnia 2022, 09:19:52 »
Mnie to zastanawiają te wystające tablety. Czy połączenie- rozbudowane lusterko na górze i tablet na dole nie ograniczają  widoczności?

nic a nie przeszkadza. Jest idealnie. Wyglada ze jest wysoko ale w rzeczywistości jest poniżej szyby - widocznosci.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1690 dnia: 08 Grudnia 2022, 09:24:06 »
Moim skromnym zdaniem:
- niezła nawigacja
- w końcu świetne zegary, możliwość ustawiania różnych fajnych konfiguracji
- skóra nie taka zła, dla mnie może być
- auto bardzo zwrotne, mały promień zawracania, świetne do parkowania (auto przeznaczone głównie do miasta i  na drogi podmiejskie).
- dobre neutralne prowadzenie (nie za twardo, nie za miękko)
- dobrze zestrojone zawieszenie wielowahaczowe
- małe spalanie (średnio mniej niż w dieslu)
Ktoś coś jeszcze dorzuci?

- Tylna kanapa wygodna dla 2 osob wyprofilowana a nie płaska jak deska.
- lusterka boczne zarabiste - bo duze i nie oszukuja odległosci
- bardzo duzy zakres regulacji fotela kierowcy/ góra/doł przód tył+ el. ledzwie. ( comfort wersja)
- dobrze sie prowadzi, nie buja ani nie jest sztywne jak VW
- duze szyby po bokach - dobrze widać dookoła.
- mam AWD - działa fajnie, jak zerwie przód czuć ze ciagnie do przodu tył.
- tyle zawieszenie "wybiera studzienki" dzieki wielowahczowi
- LED basic - porównuje do full LED BMW które miałem - ja nie widze rożnicy, swieca dobrze, linia odcieta. A co mi da full led?? nic?
- deska plastikowa - spoko jeszcze nie dotykałem bo po co ? :D nie swieci sie jak psu jaja  względem tanich aut, wiec jest ok.
- tempomat adaptacyjny - idealny i do miasta i do podmiejskiej drogi, działa dobrze hamuje do 0, jedynie asystenta lini trzeba pilnować, i nie można mu ufac do konca bo lubi wyjechac. Można jechać jakies 10 sekund bez trzymania kierownicy i zaraz pojawia sie komunikat.

Ja uważam ze mimo tylu negatywnych opinii nie ma co narzekać, ani nie słuchac lamentu osob które pisza pierdoły typu" nie ma apple car play bezprzeowodego - to nie kupuje" " nie ma miekkiej deski, nie kupuje" "rura wystaje" - i co z tego ???

Ja jestem zadowolony na plus i zmieniłem zdanie o 180 stopni, a byłem ANTY CC - teraz uważam ze jest: przyjemnie, wygodnie, słychać rasowa 2 litrówke:D , Typowe auto "dziadkowóz" dla rodziny z dobra widocznościa i miejscem dla 2+2. JAk ktoś chce BMW premium czy auto na "glebie" to niech idzie do BMW, merca, audi.. i wsiada w A4 12 cm nad asflatem i pisze tam na forum.

« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2022, 09:38:36 wysłana przez Crosscorolla »

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
Corolla Cross
« Odpowiedź #1691 dnia: 08 Grudnia 2022, 10:33:08 »
Wystający tablet nie przeszkadza, nie ogranicza widoczności. W audi jest taki sam tylko trochę lepszej jakości i jest ok.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1692 dnia: 08 Grudnia 2022, 12:33:22 »
a myślałem, że w dobrym samochodzie najważniejsze są silnik, zawieszenie, nierdzewiejąca karoseria i niezawodność. Chyba jestem z epoki dinozaurów  :shock:
nie przejmuj się, nie tylko TY. Dodałbym jeszcze przyjemnie wykonane wnętrze, niekoniecznie luksusowo, wyciszenie kabiny. Fajerwerki w postaci kilku liczników, multimediów są na drugim lub trzecim planie.

słychać rasowa 2 litrówke:D
proszę Cię, ani to piękne brzmienie, ani rasowe.
 Zresztą, rasowo to silniki brzmiały dawno temu i zaczynały się o 6 cylindrów w układzie V. V 8 to już poezja. Pięknie brzmią również boxery, ale wiadomo że są to silniki bardzo rzadko spotykane. Taki silnik miał Subaru Legacy o pojemności 3 literków no i oczywiście Porsche. Rzędowy silnik ładnie brzmiący, włożyli do Focusa ST. Była to 2,5 litrowa rzędówka R5, ale żeby zabrzmiała rasowo, trzeba było trochę pokombinować z wydechem :). Były też ciekawe silniki montowane w Audi, o pięciu cylindrach w rzędzie no i oczywiście silniki 3 litrowe, R6 w bawarkach.  Więc jak chcesz coś rasowego z silnikiem 4R to poszukaj Alpine lub Renault Megane RS. To łądnie brzmi, ale też jest to zasługa układu wydechowego. https://www.youtube.com/watch?v=ws3GkQ19Fy8  tak gdzieś od 4:20
Typowe auto "dziadkowóz" dla rodziny z dobra widocznościa i miejscem dla 2+2.
  tu się trzeba zgodzić.

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #1693 dnia: 08 Grudnia 2022, 12:44:50 »
nie przejmuj się, nie tylko TY. Dodałbym jeszcze przyjemnie wykonane wnętrze, niekoniecznie luksusowo, wyciszenie kabiny. Fajerwerki w postaci kilku liczników, multimediów są na drugim lub trzecim planie.

słychać rasowa 2 litrówke:D
proszę Cię, ani to piękne brzmienie, ani rasowe.
 Zresztą, rasowo to silniki brzmiały dawno temu i zaczynały się o 6 cylindrów w układzie V. V 8 to już poezja. Pięknie brzmią również boxery, ale wiadomo że są to silniki bardzo rzadko spotykane. Taki silnik miał Subaru Legacy o pojemności 3 literków no i oczywiście Porsche. Rzędowy silnik ładnie brzmiący, włożyli do Focusa ST. Była to 2,5 litrowa rzędówka R5, ale żeby zabrzmiała rasowo, trzeba było trochę pokombinować z wydechem :). Były też ciekawe silniki montowane w Audi, o pięciu cylindrach w rzędzie no i oczywiście silniki 3 litrowe, R6 w bawarkach.  Więc jak chcesz coś rasowego z silnikiem 4R to poszukaj Alpine lub Renault Megane RS. To łądnie brzmi, ale też jest to zasługa układu wydechowego. https://www.youtube.com/watch?v=ws3GkQ19Fy8  tak gdzieś od 4:20
Typowe auto "dziadkowóz" dla rodziny z dobra widocznościa i miejscem dla 2+2.
  tu się trzeba zgodzić.
Chyba o silniku a szczególnie niezawodności i nierdzewiejącej  karoserii samochodu który dopiero wszedł na rynek trudno powiedzieć na razie , czas pokaże. Chyba że Ty już wiesz że jest źle ?

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1694 dnia: 08 Grudnia 2022, 13:28:07 »
Jesteśmy w podobnym wieku, więc ja też dinozaur. Kolejność pozytywów przypadkowa, po prostu czasem miło przeczytać coś pozytywnego na temat auta na które się czeka (może czegoś nie dostrzegłem na testach a inni widzieli).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl