To normalne, że SUV będzie więcej spalał od sedana, czy kombi. Test jaki wrzuciłeś wcześniej jest OK, ale nie można porównać żadnego z tych samochodów z żadnym.
Volvo XC60 vs Superb = diesel vs Pb, która zawsze pali więcej. W teście spala więcej Volvo, ale tylko o litr i ON. Pytanie o ile więcej spaliłoby gdyby podano spalanie Skody z silnikiem diesla. Podejrzewam, że jeszcze więcej i byłoby to bardziej widoczne.
No i szkoda, że nie zestawiono samochodów porównywalnych.
Np. Skoda Superb vs Skoda Kodiaq z tymi samymi silnikami - jeden test z silnikiem 1.5 TSI 1540KM i analogicznie z 2.0 TSI 284 KM
Peugeot 308 vs 3008 z tymi samymi silnikami
Volvo XC60 vs Volvo V60
Test pokazuje, co jest oczywiste, że wzrost prędkości wiąże się z zwiększonym zużyciem paliwa. Inaczej się nie da.
Ale jak ma się 5,5 litrowy Mercedes klasy G do którejkolwiek z testu ? Masa, pojemność, kształt nadwozia. Nawet nie chcę się domyślać jaki tam jest współczynnik Cx
Aż się prosi o takie porównanie :
Corolla HB vs Corolla Cross
Corolla TS vs Corolla Cross
zero kombinacji, bo tylko jeden silnik w ofercie.
Post Kuby Campry trochę otworzył mi oczy i rzeczywiście co innego napisałem, a o czym innym myslałem. Może więc doprecyzuję :
Jakie może być spalanie na trasie , w trybie autostradowym. Prędkość : nie przekraczanie 140 km/h, a średnia prędkość uzależniona od warunków jazdy. A jakie są warunki jazdy na naszych autostradach każdy wie. I czy w takich warunkach, w ogóle silnik elektryczny bierze udział, czy raczej tylko spalinowy.