Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479681 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1920 dnia: 18 Grudnia 2022, 06:30:56 »
tak więc przy 140 km/h pali 9,4 l/100km . :)
  czyli zgodnie z tym co ludzie piszą, a nie z tym co pisze producent.
CC, mniejsza, silnik mniejszy, więc teoretycznie pownna palić odrobinę mniej, pytanie czy na poziomie 8, czy jednak bliżej 9
A co i gdzie napisał producent w sprawie spalania przy 140k/h?
No chyba że wciąż pisze i jeszcze nie napisał?
Każdy producent jest zobligowany do podawania średniego max do 120km/h, a 20 więcej w nie jednym aucie może spowodować "wir w baku" z pozoru niewielka różnica, a ma ogromne znaczenie.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1921 dnia: 18 Grudnia 2022, 07:58:47 »
"Największe wrażenie robi jednak cena za zwiększenie prędkości jazdy ze 100 do 140 km/h – spalanie wzrasta o 2-4 l/100km
Przykład jak buda SUVa wpływa na zużycie paliwa:

Volvo XC60 D5 AWD Diesel przy 100km/h pali 6.0 ale przy 140 już 9.7l/100.

https://www.wyborkierowcow.pl/jak-predkosc-wplywa-na-spalanie-test-przy-100-120-140-km-h/

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1922 dnia: 18 Grudnia 2022, 10:35:35 »
No dobra to mój wątek w sprawie spalania. Najwiecej ile wyciągnałem Cmary to było 10,6 litra na trasie. Ravka n atej samej trasie zrobiłem 9,8. Nie napisze na jakiej trasie i ile średnia ...bo nie :P w każdym razie 280km
Po mieście Camry spałął mi 6,5 - 7.1 litra. CC póki co ma za mało przejechane żeby mówic o wynikach ale zrobiłem trasę Wilanów, Wola, Śródmieście, Praga Północ, Rembertów Halinów, Sulejówek, Mokotów, Wola, Wilanów i spalanie wyszło 4,6 litra. Srednia 44km/h dzisiaj ruch w Warszawie świąteczny. Zachwycam sie zawieszeniem w samochodzie. Warszawiacy znają takie magiczne miejsce ...kostka brukopwa przy Pałacu w Wilanowie. Moja Alfa na stockowym zawieszeniu potrafi tam nieźle poszarpać kręgi ....CC przechodzi jak na poduszkach. Brawo. Uczciwie trzeba przyznac że Camry dawała radę ale nie tak.
Jak ty zrobiłeś Camry 10,6?
Dużo śmigam i często but w podłogę aż to odcięcia, tj. 192 licznikowe i nigdy 10 nie przekroczyłem.
Rav4 2.0 gen 4 przy takim traktowaniu 14-18 l.
Nie lubię suv’ów :).
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2022, 10:56:46 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1923 dnia: 18 Grudnia 2022, 10:36:56 »
E tam, żydzisz po prostu
A serio, golf tdi 2.0 spala 14.5 przy max prędkości, jak myślisz ile spala Camry przy V max? Sprawdzisz?
W/g testów przy 140 różnica na korzyść Camry to 1.6l/100 w stosunku do rav4 hybrid. Buda robi różnicę.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2022, 11:06:01 wysłana przez Krisman »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1924 dnia: 18 Grudnia 2022, 11:04:41 »
E tam, żydzisz po prostu
A serio, golf tdi 2.0 spala 14.5 przy max prędkości, jak myślisz ile spala Camry przy V max? Sprawdzisz czy chcesz przeczytać?
???
Co mnie interesuje spalanie w golfie i to w dodatku w dieslu?
Przecież Ci napisałem, że wielokrotnie jechałem prędkością maksymalną Camry 180, czyli licznikowe 192 i nigdy nie przekroczyłem średniej 10l. Odcinki przekroczenia o długości pow. 200km bo w Niemczech.
Wcześniej miałem Rav4 i spalanie to był kosmos.

Ps. Mój post był odpowiedzią na post EMJOTA, który zacytowałem, a teraz Krisman rozpoczyna głupią dyskusję nt. porównywania spalania sedan vs. suv, jeszcze golfa diesla w to włączył? W myśl zasady, nie masz co napisać to napisz że VW, BMW, Alfa Romeo są złe, fanboy’e chwycą temat i będzie dyskusja.
Jakbyś nie zaklinał rzeczywistości to suv będzie palił więcej.
Zresztą niektórzy już to zauważyli https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/aktywisci-walcza-z-suv-ami-spuszczaja-powietrze-z-kol-i-zostawiaja-dosadny-list/bm0ylz9

« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2022, 11:11:50 wysłana przez KubaCamry »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1925 dnia: 18 Grudnia 2022, 11:26:11 »
E tam, żydzisz po prostu
A serio, golf tdi 2.0 spala 14.5 przy max prędkości, jak myślisz ile spala Camry przy V max? Sprawdzisz czy chcesz przeczytać?
???
Co mnie interesuje spalanie w golfie i to w dodatku w dieslu?
Przecież Ci napisałem, że wielokrotnie jechałem prędkością maksymalną Camry 180, czyli licznikowe 192 i nigdy nie przekroczyłem średniej 10l. Odcinki przekroczenia o długości pow. 200km bo w Niemczech.
Wcześniej miałem Rav4 i spalanie to był kosmos.

Ps. Mój post był odpowiedzią na post EMJOTA, który zacytowałem, a teraz Krisman rozpoczyna głupią dyskusję nt. porównywania spalania sedan vs. suv, jeszcze golfa diesla w to włączył? W myśl zasady, nie masz co napisać to napisz że VW, BMW, Alfa Romeo są złe, fanboy’e chwycą temat i będzie dyskusja.
Zresztą niektórzy już to zauważyli https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/aktywisci-walcza-z-suv-ami-spuszczaja-powietrze-z-kol-i-zostawiaja-dosadny-list/bm0ylz9

nie zdarzyło mi się w zyciu sprawdzic w żadnym samochodzie tego na stacji więc piszę to co z kompa. CC tez na odcinku 20 km zdążył pokazać 8,9 więc albo moja noga nie taka albo te komputery pokazują co chcą. Mondeo na tej samej trasie pokazało 12,6 wiec i tak ponad 2L wiecej.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1926 dnia: 18 Grudnia 2022, 11:55:29 »
Chyba wiem skąd Twoje „wyniki” :).
Robisz to w PL, czyli jazda szarpana, przyspieszanie i hamowanie bo jakiś emeryt wymyślił sobie jazdę lewym pasem 120 jak dopuszczalna jest 140.
W PL nie wpisuje sie w taką szarpaną jazdę bo szkoda nerwów.
W DE działa to płynnie, tj. wyprzedziłem to spadam na prawy pas, ktoś wyprzedza to czkam, a nie siadam mu na dupie i mruga jak jakiś poj..
Zresztą w DE mruganie jest traktowane jak wymuszenie w KK. Jak ktoś mruga to wiadomo, że oszołom z PL.
W USA jest zaj…, prędkości maksymalne są niższe ale za to tiry nie mają ograniczenia co daje mega płynną jazdę. Nikt Ci nie mruga, nie hamuje itp. Chcesz jechać wolno skrajnym lewym pasem to to robisz, jak komuś to przeszkadza to szuka innego pasa.
To jest ten komfort psychiczny wynikający z prawa do dostępu do broni, każdy czuje respekt wobec każdego.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2022, 11:59:45 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1927 dnia: 18 Grudnia 2022, 12:08:38 »
Cytat:  link=topic=52265.msg762417#msg762417 date=1671356216

Ale dokładnie to napisałem, że rav4 V gen. zużywa 1.6l/100 więcej niż Camry, przy prędkości 140km/h ( nie "parapet" IV o którym wspominasz,, a hybrid V)
W/g testów, są dostępne. Nie w teorii.

« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2022, 12:37:52 wysłana przez Krisman »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1928 dnia: 18 Grudnia 2022, 13:59:38 »
To normalne, że SUV będzie więcej spalał od sedana, czy kombi. Test jaki wrzuciłeś wcześniej jest OK, ale nie można porównać żadnego z tych samochodów z żadnym.
 Volvo XC60 vs Superb = diesel vs Pb, która zawsze pali więcej. W teście spala więcej Volvo, ale tylko o litr i ON. Pytanie o ile więcej spaliłoby gdyby podano spalanie Skody z silnikiem diesla. Podejrzewam, że jeszcze więcej i byłoby to bardziej widoczne.
No i szkoda, że nie zestawiono samochodów porównywalnych.
Np. Skoda Superb vs Skoda Kodiaq z tymi samymi silnikami - jeden test z silnikiem 1.5 TSI 1540KM  i analogicznie z 2.0 TSI 284 KM
Peugeot 308 vs 3008 z tymi samymi silnikami
Volvo XC60 vs Volvo V60

Test pokazuje, co jest oczywiste, że wzrost prędkości wiąże się z zwiększonym zużyciem paliwa.  Inaczej się nie da.
Ale jak ma się 5,5 litrowy Mercedes klasy G do którejkolwiek z testu ? Masa, pojemność, kształt nadwozia. Nawet nie chcę się domyślać jaki tam jest współczynnik Cx

Aż się prosi o takie porównanie :

Corolla HB vs Corolla Cross
Corolla TS vs Corolla Cross
zero kombinacji, bo tylko jeden silnik w ofercie.

Post Kuby Campry trochę otworzył mi oczy i rzeczywiście co innego napisałem, a o czym innym myslałem. Może więc doprecyzuję :
Jakie może być spalanie na trasie , w trybie autostradowym. Prędkość : nie przekraczanie  140 km/h, a średnia prędkość uzależniona od warunków jazdy. A jakie są warunki jazdy na naszych autostradach każdy wie. I czy w takich warunkach, w ogóle silnik elektryczny bierze udział, czy raczej tylko spalinowy.

« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2022, 14:06:27 wysłana przez witek1965 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1929 dnia: 18 Grudnia 2022, 14:08:37 »
Test pokazuje, co jest oczywiste, że wzrost prędkości wiąże się z zwiększonym zużyciem paliwa.�
Jest tak jak piszesz ale każde auto w zależności o 100 czynników będzie inaczej reagować spalaniem na wzrost prędkości. Trzeba sobie samemu wychwycić co się opłaca co nie. A to dość istotne bo potem może być zabawna sytuacja że ta sama trasa i sedan v8 spali 1,5l więcej od mikrusa 1,3  :-)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1930 dnia: 18 Grudnia 2022, 14:19:44 »
Test pokazuje, co jest oczywiste, że wzrost prędkości wiąże się z zwiększonym zużyciem paliwa.�
Jest tak jak piszesz ale każde auto w zależności o 100 czynników będzie inaczej reagować spalaniem na wzrost prędkości. Trzeba sobie samemu wychwycić co się opłaca co nie. A to dość istotne bo potem może być zabawna sytuacja że ta sama trasa i sedan v8 spali 1,5l więcej od mikrusa 1,3  :-)

nietrudno się z tym również nie zgodzić, ale trzeba przyjąć jakąś średnią. Taką średnią zna każdy użytkownik. Po wzięciu do kupy kilkunastu takich opinii można wyciągnąć miarodajna średnią. Wiadomo, że najniższa i najwyższa nie jest miarodajna. Natomiast wiadomo, że to co podają producenci trochę mija się z prawdą. Czytałem test z autoświata i mam mieszane uczucia https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/nowa-toyota-rav4-25-hybrid-cudownie-oszczedna-o-ile-wiesz-jak-jechac-test/8yd6q8y. Tylko oni opisują silnik 178 KM a teraz jest 225  i mogą być zupełnie inne zużycia
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2022, 14:24:17 wysłana przez witek1965 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1931 dnia: 18 Grudnia 2022, 14:30:52 »
Robisz to w PL, czyli jazda szarpana, przyspieszanie i hamowanie bo jakiś emeryt wymyślił sobie jazdę lewym pasem 120 jak dopuszczalna jest 140.
W PL nie wpisuje sie w taką szarpaną jazdę bo szkoda nerwów.
Niestety, jest dokładnie tak jak piszesz. Niedawno jechałem z Warszawy do Łodzi  i powrót.  Niby autostrada a koszmar. Na jednym pasie sznur wlokących się ciężarówek, wzajemnie się wyprzedzających, które też inni, jadący trochę szybciej wyprzedzają i blokują drugi pas. Jazda na aktywnym tempomacie, a umęczony wróciłem jak nigdy, i średnia prędkość nie przekraczała 70 km/h. Za to koncert Deep Purple był super i mi to wynagrodził.

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
« Odpowiedź #1932 dnia: 18 Grudnia 2022, 18:29:42 »
No Panowie, jeśli chcecie dane spalania w dieslu, a konkretnie w grupie wag to nie bujajcie w obłokach i nie kłamcie. Mam 22 lata doświadczeń z tymi silnikami. Przerabiałem 1,9 tdi 90, 110, 115, 130 km oraz 2,0 CR 170 i 190 km.
Konkretnie jeśli chodzi o pasata 1,9 tdi 130 km (w moim przypadku skrzynia ręczna 5 biegów)to miałem go 10 lat i przejechałem około 300 tys km. Spalanie na autostradzie przy prędkości 140 km/h to 7 l.
I dla porównania Audi A6 C7 Tdi 2,0 quatro, s tronic 190 km, spalanie na autostradzie przy prędkości 140 km/h to 6,5 litra. Po wyprogramowaniu wadliwego adblue spalanie w w/w Audi wzrosło do 7l. Dane z setek tysięcy kilometrów nie wyssane z palca.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1933 dnia: 18 Grudnia 2022, 19:22:46 »
Szczerze to głęboko w d…. spalanie w dieslach, w szczególności produkcji VAG.
Jazda za tym g….. w korku lub w trasie to jakiś dramat. Smród nie do zniesienia.
Nie raz mam ochotę wyjść wyciągnąć kierowcę i kazać mu to wdychać.
Diesle powinny być dopuszczone tylko w ciężarówkach i z wyjątkami w autach dostawczych.
Ale w Krakowie idą zmiany już nie długo złomy nie będą mogły wjeżdżać.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1934 dnia: 18 Grudnia 2022, 20:13:38 »
Jazda za tym g….. w korku lub w trasie to jakiś dramat. Smród nie do zniesienia.
nie tylko VAG. Byłem w tym roku na wycieczce, gdzie czas się częściowo zatrzymał. Dawno nie jechałem dieslem, nie tylko bez katalizatora i nez filtra cząstek stałych. W kabinie czuć było jeszcze paliwo, jak za starych zamierzchłych czasów. Ale na ulicach też było sporo nowoczesnych samochodów, w tym hybryd.
Ale w Krakowie idą zmiany już nie długo złomy nie będą mogły wjeżdżać.
Czytałem projekt. Jest dośc łągodny i w zasadzie władze miasta liczą na to, że te stare auto po prostu padną i wylądują na złomie Jeszcze jakiś czas Euro 3 będą jeździć, a to są właśnie diesle VAG z początku wieku :( a nawet starsze. Dopiero od 2026 coś się zmieni poważniej.

https://www.krakow.pl/aktualnosci/263769,26,komunikat,projekt_uchwaly_o_strefie_czystego_transportu_do_konsultacji.html
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2022, 20:21:23 wysłana przez witek1965 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl