Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479505 razy)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #2115 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:00:18 »
Tak, w wybranych wersjach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2116 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:16:23 »
Tak, w wybranych wersjach.

ha ha ha i progi :P

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla Cross
« Odpowiedź #2117 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:17:42 »
Jak to jest ze konfigurator ma JBL a w cenniku nie ma?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2118 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:22:40 »
W cenniku jest RAV4 GR i Adventure z JBL a w konfiguratorze ich nie ma...

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #2119 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:31:06 »
Dobrze widziałem? wersja PE w Corolli Cross o 3 500 droższa?

Nie wiem gdzie patrzyłeś, ale ja widzę  3900 w podstawie PE, bez pakietów w stosunku do ceny z 1 września 2022 r.
W międzyczasie też była podwyżka, chyba w listopadzie - również o 2kzł. Toyota jak Orlen - chroni obywateli przed nadmiernym szokiem cenowym  :-P. Co 2 miesiące dokładają 2 tysiące, zamiast raz na rok rąbnąć o kilkanaście. To sprytna strategia, bo gdyby podnosili rzadziej, ale o duże kwoty, to mogliby doprowadzić do załamania sprzedaży na dłuższy czas. A tak przyzwyczajają klientów, że co 2 miesiące +2 tysiące i może to działać nawet stymulująco -  kup teraz, bo za 2 misiące będzie drożej, a za cztery jeszcze drożej itd. i wiadomo mniej więcej o ile...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2120 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:34:31 »

Nie wiem gdzie patrzyłeś, ale ja widzę  3900 w podstawie PE, bez pakietów w stosunku do ceny z 1 września 2022 r.
W międzyczasie też była podwyżka, chyba w listopadzie - również o 2kzł. Toyota jak Orlen - chroni obywateli przed nadmiernym szokiem cenowym  :-P. Co 2 miesiące dokładają 2 tysiące, zamiast raz na rok rąbnąć o kilkanaście. To sprytna strategia, bo gdyby podnosili rzadziej, ale o duże kwoty, to mogliby doprowadzić do załamania sprzedaży na dłuższy czas. A tak przyzwyczajają klientów, że co 2 miesiące +2 tysiące i może to działać nawet stymulująco -  kup teraz, bo za 2 misiące będzie drożej, a za cztery jeszcze drożej itd. i wiadomo mniej więcej o ile...

Dokładnie dlatego zamówiłem w zeszłym miesiącu samochód, choć miałem zmieniać samochód w 2025.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2121 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:43:08 »
Tak było gdy zamawiałema swój  a to było drog jak za PE AWD i w cenie był Pakiet SUV o wartości 4000PLN

Co prawda jeszcze czekam i jestem ciekaw czy auto faktycznie wszystko będzie miało co było zamówione…

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #2122 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:53:38 »
Czy masz w umowie gwarancję ceny?
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2123 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:58:11 »
Umowa zawarta - cena zaklepana. Mi powiedzieli, że przekroczenie 5 złotych za 1 Euro będzie skutkowało rekalkulacją ceny.

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #2124 dnia: 02 Stycznia 2023, 21:03:30 »

Dokładnie dlatego zamówiłem w zeszłym miesiącu samochód, choć miałem zmieniać samochód w 2025.
W Toyocie są świadomi, że ludzie przesuwają wolne środki na lokaty i w obligacje, więc kombinują jak coś z tego uszczknąć. Podwyżki samochodów są takie, że zakup teraz okazuje się korzystniejszy niż trzymanie kasy na lokacie.

Ps. Np. może się okazać, że jak już pojawi się wersja CC 1,8, to będzie kosztowała tyle co teraz 2,0, a może i więcej.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2125 dnia: 02 Stycznia 2023, 21:05:51 »
Mi powiedzieli, że przekroczenie 5 złotych za 1 Euro będzie skutkowało rekalkulacją ceny.
Tak, ale chyba tylko wtedy, gdy nie jesteś konsumentem w rozumieniu KC.
Przynajmniej ja tak mam w swojej umowie, a pisaliśmy o tym szerzej w innym wątku, chyba między innymi w - Corolla rok modelowy 2023.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2023, 21:10:19 wysłana przez czarmi »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2126 dnia: 02 Stycznia 2023, 21:10:57 »
Mi powiedzieli, że przekroczenie 5 złotych za 1 Euro będzie skutkowało rekalkulacją ceny.
Tak, ale chyba tylko wtedy, gdy nie jesteś konsumentem w rozumieniu KC.
Przynajmniej ja tak mam w swojej umowie, a pisaliśmy o tym szerzej w innym wątku, chyba w Corolla rok modelowy 2023.

Jestem konsumentem a taką informację podał mi handlowiec na pytanie wprost co do ewentualnej podwyżki ceny.
Masz rację, to z umowy:
"6. KUPUJĄCY oświadcza, że SPRZEDAJĄCY poinformował go o możliwości zmiany (podwyższenia) ceny Samochodu w związku z ewentualną zmianą
przepisów podatkowych obowiązujących w terminie dostawy Samochodu mającą wpływ na sposób jej ustalenia. W wypadku zmiany ceny KUPUJĄCY jest
uprawniony do odstąpienia od Umowy przez złożenie SPRZEDAJĄCEMU oświadczenia o odstąpieniu od Umowy w terminie 14 dni od dnia otrzymania od
SPRZEDAJĄCEGO informacji o zmianie ceny.
7. W przypadku, gdy KUPUJĄCY nie jest konsumentem w rozumieniu art. 221KC, cena pojazdu może ulec zwiększeniu, gdy opublikowany przez NBP
średni kurs Euro w złotych z dnia przygotowania przez SPRZEDAJĄCEGO informacji o której mowa w §3 ust. 1 Umowy przekroczy 5 zł. W takiej sytuacji
SPRZEDAJĄCY poinformuje KUPUJĄCEGO o nowej cenie. §3 ust. 6 zdanie 2 Umowy stosuje się."
Widocznie coś mu się pomerdało.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2023, 21:33:49 wysłana przez topoll »

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2127 dnia: 02 Stycznia 2023, 21:14:56 »
Patrz/czytaj, co masz napisane w umowie.
Właśnie o to mi chodziło co zacytowałeś ze swojej umowy...
Swoją drogą, czy ktoś kto odebrał już CC musiał dopłacać do zamówionego auta z uwagi na podniesienie ceny przez sprzedającego?
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2023, 21:21:58 wysłana przez czarmi »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2128 dnia: 02 Stycznia 2023, 22:09:15 »
Jak wyżej - ja biorę na własna działalność - leasing wiec jak kurs euro podskoczy do 5zl to mogą zmienić cenę - na szczęście auto w Belgii od 16 grudnia… wiec może w styczniu odbiorę być moze kurs się nie zmieni

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #2129 dnia: 03 Stycznia 2023, 00:37:35 »
W kwestii widoczności nawigacji na środku wyświetlacza to jest dobra wiadomość, że się da to zrobić. Zła jest taką, że wartość informacyjna widoku jest nadzwyczaj skromna. Tak naprawdę to jest info w formie graficznej o konieczności wykonania najbliższego manewru w zadanym kierunku. Być może w trasie za miastem będzie coś więcej widać ale to dopiero jutro sprawdzę. Jak ktoś podpowie mi jak podłączyć zdjęcie do wiadomości to chętnie podzielę się tym co widać.
Trudno mi będzie precyzyjnie opisać wam jak to zrobiłem, bo było to robione metoda prób i błędów ale spróbuje.
1. Trzeba aktywować środkowy obszar wyświetlacza czyli ten obszar gdzie jest np. ikonka ustawień, komunikatów, tempomatu i pusty obszar
2. Następnie polecieć kursorem w prawo (na prawy wskaźnik) i kolejny raz w prawo na prawy brzeg wskaźnika. I w tym momencie powinno pokazać się meni, z różnymi pozycjami, które mogą być wyświetlane na prawym wskaźniku oraz na środku wyświetlacza. W rozwiniętym meni należy odszukać pole Nawigacja i zaznaczyć je. Pojawi się wówczas kompas.
3. Kompas zamienia się w widok nawigacji w momencie jak wprowadzicie cel podróży i ruszycie.

I tu pojawia się trochę chaosu. Bo odniosłem wrażenie, że widok z nawigacji sam wskazuje na środek przy poleceniu zrobienia pierwszego manewru, choć pierwotnie jest przypisany do prawego zegara. Drugim wytłumaczeniem jest to, ze go przypisałem do jednej z trzech zakładki ( takie małe prostokąty z cyframi - patrz instrukcja elektroniczna str. 97) a konkretnie do zakładki nr 3, która prawdopodobnie odpowiada za widok środka. A przypisanie odbyło się w ten sposób, że wywołałem zakładkę nr 3 a następnie przeszedłem kursorem na prawy zegar aby wyświetlić zaznaczony wcześniej kompas i wyszedłem z ustawień naciskając symbol "cofania" vel "zawinięta strzałka"

Nie wiem czy moja nieco chaotyczna próba opisu będzie wam pomocna ale życzę powodzenia  :-). Jedno jest pewne, że da się coś wyświetlić. Jutro odprowadzam auto do częściowego wygłuszenia, tak więc nie będę miał dużo czasu na testy utrwalające moją skromną wiedze w omawianym temacie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl