Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479769 razy)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #2145 dnia: 03 Stycznia 2023, 16:47:45 »
Chciałbym Wam zwrócić uwagę na pewien istosny element z zakresu bezpieczeństwa. Z zasady uważam, ze systemy Toyoty są Ok i na ulicy trzeba uważac ale dzisiaj dwukrotnie miałem sytuację na która powininem Wam zwrócić uwagę. W Camry nie miałem systemu (lub nawet go nie było we wcześniejszej wersji softu - tu moja niewiedza) któy powoduje, ze przy mocniejszym naciśnięciu na pedał gazu przy stracie i wykryciu przeszkody samochód gwałtownie ogranicza moc przyspieszenia (ale nie hamuje to istotne). ma to za zadanie dac czas na reakcję kierowcy przy gwałtowniejszym ruszaniu i nie wbicie się w tyłek poprzedzajacego samochodu. I DOBRZE. Moja sytuacja a włąściwie dwie dotyczyły ronda. Nie wiem jak gdzie indziej ale w Wawie jednak jeżdzi sie trochę na "żyletę"  Na rondzie minął mnie poprzecznie samochód, a do tego który wjechał na rondo vis a vis mnie było stosunkowo dużo miejsca. Ten mijajaćy mnie zostawił całkowicie wolną drogę na wporost ale zatrzymał się bo przepuszczał pieszych (sytuacja dosc częsta. Rondo średniej wielkości al enie bardzo małe) Dodałem mocniej gazu (ale absolutnie nie do dechy) ale toyotwa wyłapała samochód mnie mijający jako przeszkodę i wprowadziłą samochód w reżim małej mocy cio spowodowało że wyłądowałem na środku ronda bez mocy w silniku . UPSSSSS. Sytuacje miałem dwie niemal identyczne wiec to nie przypadek. No i wdrugim przypadku zostałem wytrąbiony jak blondynka przez gości aktóry juz nabrał prędkosci i uznał zęmu po prostu wyjechałem. W normalnej sytuacji ten który mnie minął już byłby dawno za rondem, ten który mnie wytrąbił nawet by sie do mnie nie zbliżył i nie było byu żadnej nerwowej sytuacji.

PS. Właśnie zdałem sobie sprawe , ze na tym drugim rondzie często jest tak, ze Ci jadący wyglądajaca jak główna drogą często nie zauzważją że to rondo i przelatują go dosyć szybko (bo jest lekko wypłaszczone) i gdyby taka sama sytuacja miała miejsce z boku to niew trąbienie było by moim problemem. Cholera.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2023, 16:58:43 wysłana przez EMJOT »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2146 dnia: 03 Stycznia 2023, 17:58:56 »
Ja bym kwestii wyświetlania navi nie odpuścił. Może to tylko kwestia aktualizacji softu. Jak popatrzysz na test Pertyna dla CC robiony w Hiszpanii, to tam widać wyraźnie po środku wyświetlacza elementy mapy praktycznie przez cąły test. Nie tak jak u ciebie czy u mnie komunikaty. Za dwa tygodnie będę w serwisie to spróbuje podpytać fachmana. A jak dostane auto po wygłuszeniu to pobawię się w testowanie zdalnego załączania klimy i dam ci znać
Masz rację z tym Pertynem. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. I własnie taki widok mapy jest super bo nie jest tak jak ktos już tutaj komentował 100% szczegółó przeniesionych z ekranu środkowego jak w Skodzie czy vw ale uproszczony widok 3d mapy. Bardzo przydatna rzecz wpływajacana bezpieczeństwo obsługi , szczególnie skoro pozbawili CC HUDa

Trzeba też zauważyć, że Pertyn miał soft po polsku (chociażby wskazówki tej nawigacji), więc raczej nie można mówić, że to jest tylko w jakiejś zagranicznej wersji.
Panowie pomijacie istotną rzecz - auto którym jeździł pertyn miało JBL - wtedy stacja multimedialna jest troszkę inna - ma wgrane mapy offline. Na początku w cenniku jbl występował i były 2 opcje stacji potem jbl’a wykasowano i opcja stacji z mapami offline została usunięta z cennika. Aby wiedzieć o czym mówię proponuje sprawdzić cennik PDF rav4 tam wlasnie są wyszczególnione oba rodzaje stacji.

Niestety obawiam się ze tylko w tej z JBL mimo ze wyglada identycznie jest możliwość wrzucania mapy na wyświetlacz liczników.

Co to oznacza - a no 2 rzeczy:
1. Wersja bez jbl ma gorszy hardware i sobie z tą mapka rzucaną na licznik nie radziła wiec zostało to wyłączone bo to nie działało - powodowało problemy

Lub wersja 2 moim zdaniem bardziej prawdopodobna

Toyota niczym Apple - mogło by to zaimplementować - w koncu rozwiązanie softowe. Ale polityka taka że wszystko dostaje tylko najdroższy model chodz w teorii procesor słabszego tez mógł by to rozwiązanie obsłużyć.

Trzeba poczekać - w koncu niby ten system ma się aktualizować OTA

Pytanie co do tej funkcji ograniczenia przyspieszania - da się ją wyłączyć? Nie chciałbym być w taki sposób zaskakiwany przez auto…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #2147 dnia: 03 Stycznia 2023, 18:03:40 »
Główny głos przy bardziej zaawansowanych manewrach nakłąda się z innym głosem lub inna intonacją tego samego głosu nagrywaną w zdecydowanie innych warunkach a nazwy ulic czytane są zdecydowanie przez inną lektorkę. Brzmi to komicznie
Zgadzam się z powyższym :)

Dzięki za uwrażliwienie. Tak to bywa z tymi systemami bezpieczeństwa. Raz przeszkadzają a raz ratują cztery litery. Z drugiej strony zawsze istnieje możliwość wyłączenia :)
Mnie np. czasem irytuje sytuacja jak wyjeżdżam na tzw. lusterka to moja CC potrafi awaryjnie zahamować bo uznaje, że zaraz będzie bum a to tylko precyzyjny wyjazd mistrza kierownicy  :grin:
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2023, 18:08:22 wysłana przez Gilmur »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2148 dnia: 03 Stycznia 2023, 18:23:57 »
Ja bym kwestii wyświetlania navi nie odpuścił. Może to tylko kwestia aktualizacji softu. Jak popatrzysz na test Pertyna dla CC robiony w Hiszpanii, to tam widać wyraźnie po środku wyświetlacza elementy mapy praktycznie przez cąły test. Nie tak jak u ciebie czy u mnie komunikaty. Za dwa tygodnie będę w serwisie to spróbuje podpytać fachmana. A jak dostane auto po wygłuszeniu to pobawię się w testowanie zdalnego załączania klimy i dam ci znać
Masz rację z tym Pertynem. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. I własnie taki widok mapy jest super bo nie jest tak jak ktos już tutaj komentował 100% szczegółó przeniesionych z ekranu środkowego jak w Skodzie czy vw ale uproszczony widok 3d mapy. Bardzo przydatna rzecz wpływajacana bezpieczeństwo obsługi , szczególnie skoro pozbawili CC HUDa

Trzeba też zauważyć, że Pertyn miał soft po polsku (chociażby wskazówki tej nawigacji), więc raczej nie można mówić, że to jest tylko w jakiejś zagranicznej wersji.
Panowie pomijacie istotną rzecz - auto którym jeździł pertyn miało JBL - wtedy stacja multimedialna jest troszkę inna - ma wgrane mapy offline. Na początku w cenniku jbl występował i były 2 opcje stacji potem jbl’a wykasowano i opcja stacji z mapami offline została usunięta z cennika. Aby wiedzieć o czym mówię proponuje sprawdzić cennik PDF rav4 tam wlasnie są wyszczególnione oba rodzaje stacji.

Niestety obawiam się ze tylko w tej z JBL mimo ze wyglada identycznie jest możliwość wrzucania mapy na wyświetlacz liczników.

1. Wersja bez jbl ma gorszy hardware i sobie z tą mapka rzucaną na licznik nie radziła wiec zostało to wyłączone bo to nie działało - powodowało problemy

Toyota niczym Apple - mogło by to zaimplementować - w koncu rozwiązanie softowe. Ale polityka taka że wszystko dostaje tylko najdroższy model chodz w teorii procesor słabszego tez mógł by to rozwiązanie obsłużyć.

Pytanie co do tej funkcji ograniczenia przyspieszania - da się ją wyłączyć? Nie chciałbym być w taki sposób zaskakiwany przez auto…

tak jak każdy system toyoty można wyłączyć lub ograniczyć ale jeszcze nie testowałem.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2149 dnia: 03 Stycznia 2023, 19:46:46 »

trochę sie naszukałem ale jest i wersja szwajcarska bez JBL i zdecydowanie nie dziennikarska tylko do sprzedaży
https://www.autoscout24.ch/de/d/toyota-corolla-cross-suv--gelaendewagen-2022-occasion?vehid=10067049&accountid=62856&backurl=%2Fautos%2Ftoyota--corolla-cross%3Fcond%3D49%26make%3D78%26model%3D3669%26vehtyp%3D10&cond=49&make=78&model=3669&vehtyp=10&eventLabel=vehiclePosition%3A3%20%7C%20sortingOption%3Ano_sort&packageName=member%3Aas24_basic&sortingPosition=3

a tu niemiecka Team Deutschland czyli taka nasza PE też bez JBL:
https://www.autoscout24.de/angebote/toyota-corolla-cross-hybrid-2-0-vvt-i-4x4-team-d-navi-elektro-benzin-schwarz-d45b1a1b-86d2-41ac-b836-ef0450da9543?sort=standard&desc=0&lastSeenGuidPresent=true&cldtidx=39&position=39&search_id=uxtebupopm&source_otp=t20&source=listpage_search-results
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2023, 19:57:07 wysłana przez EMJOT »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2150 dnia: 03 Stycznia 2023, 21:25:54 »
Może one w standardzie bez jbl maja juz mapy offline? Jednak na każdy kraj jest troche inna specyfikacja i nasze premier edyszyn nie musi równać się bogatej szwajcarskiej czy niemieckiej wersji

Offline kraska62

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #2151 dnia: 04 Stycznia 2023, 14:57:08 »
Może to i nie najbardziej istotne, ale zapytam. Cześć podroży nie zapisuje sie ani w aplikacji, ani na stronie Toyota.pl. Samochód mnie identyfikuje po kluczykach i telefonie (tak mam sparowane) więc każda moja jazda teoretycznie powinna być zarejestrowana. A jest to jakaś loteria, chociaż dotyczy to niewielu przypadków. Też tak macie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2152 dnia: 04 Stycznia 2023, 16:50:01 »
Tak, od jakiegoś czasu tragikomedia z apką.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Vito-drakula

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi, TCC
« Odpowiedź #2153 dnia: 05 Stycznia 2023, 19:52:03 »
Miałem okazję dzisiaj pojeździć RAV4 w hybrydzie jako pierwszy raz w tym aucie  i muszę przyznać, że w stosunku do CC to jednak inne auto. Sprawia wrażenie znacznie większego i bardziej konkretnego samochodu. CC bliżej do CHR, z tą różnicą, że na tylnym rzędzie siedzeń trochę przestronniej, jaśniej i mniej klaustrofobicznie. Natomiast jeśli chodzi o hałas w środku to ta sama bajka. Zaskoczyło mnie tylko spalanie w Ravce, jazda po mieście i po drodze szybkiego ruchu do 130 km/h - średnia 8 litrów. Spodziewałem się mniej, mam nadzieję że CC z hybrydką 5-tej gen będzie lepsza na tym polu.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #2154 dnia: 05 Stycznia 2023, 21:37:53 »
Miałem okazję dzisiaj pojeździć RAV4 w hybrydzie jako pierwszy raz w tym aucie  i muszę przyznać, że w stosunku do CC to jednak inne auto. Sprawia wrażenie znacznie większego i bardziej konkretnego samochodu. CC bliżej do CHR, z tą różnicą, że na tylnym rzędzie siedzeń trochę przestronniej, jaśniej i mniej klaustrofobicznie. Natomiast jeśli chodzi o hałas w środku to ta sama bajka. Zaskoczyło mnie tylko spalanie w Ravce, jazda po mieście i po drodze szybkiego ruchu do 130 km/h - średnia 8 litrów. Spodziewałem się mniej, mam nadzieję że CC z hybrydką 5-tej gen będzie lepsza na tym polu.
Może to tylko moje poczucie ale jak jeździłem Rav4, potem CC i teraz znów Rav4 to IMO w CC jest sporo głośniej. Mam na myśli dźwięk po wciśnięciu pedału gazu, nie wygłuszenie dźwięków z zewnątrz tylko sam silnik. U mnie spalanie na tej jeździe próbnej Rav4 zeszło poniżej 6L (temp 10 stopni na zewnątrz) przejechane jakieś 40 km (miasto+ekspres+autostrada 140km/h).

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2155 dnia: 06 Stycznia 2023, 00:34:50 »
Może to tylko moje poczucie ale jak jeździłem Rav4, potem CC i teraz znów Rav4 to IMO w CC jest sporo głośniej. Mam na myśli dźwięk po wciśnięciu pedału gazu, nie wygłuszenie dźwięków z zewnątrz tylko sam silnik. U mnie spalanie na tej jeździe próbnej Rav4 zeszło poniżej 6L (temp 10 stopni na zewnątrz) przejechane jakieś 40 km (miasto+ekspres+autostrada 140km/h).
z jakiejś przyczyny RAVka jest dramatycznie głośna z tyłu. Nie wiem z czego to wynika.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2156 dnia: 06 Stycznia 2023, 18:54:59 »
Pod plastikiem jest tylko blacha, praktycznie brak mat głuszących, gdzie nie gdzie tylko jakaś masa, ot co.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2157 dnia: 06 Stycznia 2023, 20:23:46 »
... A duży pusty bagażnik działa jak pudło rezonansowe.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2158 dnia: 07 Stycznia 2023, 06:53:55 »
Ja tez jechalem jedna jak i druga po sobie i RAV jest spooooro lepsza w miescie pod wzgledem glosnosci wycia silnika. Znaaaacznie bardziej cicha. CC ma odczuciowo jakby wiecej mocy i to wyraznie czuc, zawieszenie tez ma lepsze bo RAV prowadzila sie troche jak TACZKA.
Ale ilosc miejsca, jakosc materialow, otoczenie wnetrza - jechalem z jasntm srodkiem, poczucie samochodu wyzszej klasy jednak zdecydowanie ale zdecydowanie bije Corolle na glowe
U mnie jazda czysto miejska RAV pol litra wiecej benzyny

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2159 dnia: 07 Stycznia 2023, 11:14:34 »
Ja tez jechalem jedna jak i druga po sobie i RAV jest spooooro lepsza w miescie pod wzgledem glosnosci wycia silnika. Znaaaacznie bardziej cicha. CC ma odczuciowo jakby wiecej mocy i to wyraznie czuc, zawieszenie tez ma lepsze bo RAV prowadzila sie troche jak TACZKA.
Ale ilosc miejsca, jakosc materialow, otoczenie wnetrza - jechalem z jasntm srodkiem, poczucie samochodu wyzszej klasy jednak zdecydowanie ale zdecydowanie bije Corolle na glowe
U mnie jazda czysto miejska RAV pol litra wiecej benzyny

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

To właśnie to poczucie rozmiaru (faktyczne)  daj poczucie luksusowości.....to taka zmyła dla mózgu. Ni eśmieję się powaznie mówię. Paradoks polega na tym, ze o ile jakośc plastików w CC jest do przyjęci aze względu na klase auta to teoretyczne pozycjonowanie RAV jako SUVa klasy wyższej średniej niestety powoduje, ze plastik tunelu środkowego, gałga skrzyni, pianbo black są nie do przyjęcia. Z silnikime masz dobre odczucia ale to chyba waga i wspólczynnik oporu poiwtrza to sprawaija bo o ile CC i RAV to rozne silniki ale jezdzac Camry i RAV miałem dokładnie to samo odczucie. Duuuuużo głośniejsza i bardziej mułowata. Spallanie w porónaniu do Camry tez było sporo wyższe na ekspresówce. blisko o litr przy szybkiej jeździe. Im wolniej się nimi jeździło tym bardzie spadała różnica w spalaniu.
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2023, 11:18:21 wysłana przez EMJOT »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl