jak jest cvt i wyje to jest normą bo cvt wyje. Kwestia odczuć czy to rozwiązanie tech.jest dla mnie czy nie.
bez urazy, ale głupoty piszesz. Nie jest to kwestia odczuć, tylko producent samochodu podszedł do tematu po macoszemu - brak odpowiedniego wygłuszenia. W Lexusie UX200 jakoś nie wyje. Cena wyjściowa, poniżej ceny wyjściowej CC. Jeśli tego nie rozumiesz, to już nie mój problem. I jeszcze jedno - pomiary urządzeniem pomiarowym wskazują wyniki wyrażone w dB, a nie w odczuciach. Tego zapewne również nie rozumiesz. Skala pomiaru hałasu jest logarytmiczna. Wzrost hałasu o 3 dB odczuwalnie jest dwukrotnie większy.
Inna sprawa to częstotliwość dźwięku. Przy tym samym poziomie hałasu wyrażonego w dB, jeden hałas będzie mniej dokuczliwy, inny bardziej.
Zakres słyszalnych częstotliwości przez ucho ludzkie, w teorii wynosi 16–20000 Hz
Zakres największej czułości ucha 1000–3000 Hz
Zakres częstotliwości ludzkiej rozmowy 500–3000 Hz
Dla człowieka tony niskie i średnie sa o wiele bardziej przyjazne, jak tony wysokie. I o ile mówimy o odczuciach, to przeciętny delikwent przy hałasie rzędu 70 dB nawet się nie zająknie przy częstotliwościach średnich i niskich, natomiast wysokie będą znoszone o wiele gorzej.
Nie rozumiem tego pier****nia.... jedyna różnica to zmiana częstotliwości tego wycia po przez zmianę przełożenia (biegu) czego w hybrydach nie ma ale dalej tak samo słychać jak silnik wkręca się na obroty.
jakoś mnie to nie dziwi
Czy stok kiedykolwiek podnosił problem wycia w AUDI, gdzie również stosuje się skrzynie bezstopniowe od wielu lat z powodzeniem ?