Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479610 razy)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #2400 dnia: 02 Marca 2023, 15:40:42 »
Jednym to przeszkadza
Nie wiem czy to jest sens analizować w kategorii dolegliwości. Multitronic nie był hybrydą również wył, nikt nie dramatyzował. Ostatnio jeździłem Superbem 1,5TSI i nie wył jak hybryda, wył jak silnik. Przy mocnym wdepnięciu było okropnie, jakbym siedział pod maską. A jak już analizować, to utrapieniem będzie stanie w korku z klekotem (a i często wibracjami) diesla w tle.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2401 dnia: 02 Marca 2023, 15:44:09 »
Nie hybrydy, a przekładnie. Nie mam hybrydy, a przekładnia też "wyje".
Odniosłem sie do
mityczne "wycie" hybrydy
Nie wiem czy to jest sens analizować w kategorii dolegliwości.
Dlatego każdy wybiera to co jest w stanie zaakceptować.

Offline DeLGS

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #2402 dnia: 02 Marca 2023, 16:06:02 »
Każdy silnik WYJE jak energicznie się przyśpiesza. Nie rozumiem tego pier****nia.... jedyna różnica to zmiana częstotliwości tego wycia po przez zmianę przełożenia (biegu) czego w hybrydach nie ma ale dalej tak samo słychać jak silnik wkręca się na obroty.
Toyota Corolla MY23 TS 2.0 196km Style Oxide Bronze

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2403 dnia: 02 Marca 2023, 16:31:58 »
Nie rozumiem tego pier****nia.
To pojeździj samochodem, w którego wnętrzu, te doznania akustyczne są zminimalizowane, to zrozumiesz. 

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2404 dnia: 02 Marca 2023, 16:39:32 »
I po to jest to forum.
Jednemu wyje, drugiemu nie. Ważne, że mamy wskazówkę na co zwrócić uwagę i potwierdzić. Czy to akceptujemy czy nie.
Mamy też informację co w aucie jest na plus i też możemy to zweryfikować samodzielnie.
Jak się umie jeździć hybrydą to nie wyje :).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2405 dnia: 02 Marca 2023, 19:49:05 »
I po to jest to forum.
Jednemu wyje, drugiemu nie. Ważne, że mamy wskazówkę na co zwrócić uwagę i potwierdzić. Czy to akceptujemy czy nie.
Mamy też informację co w aucie jest na plus i też możemy to zweryfikować samodzielnie.
Jak się umie jeździć hybrydą to nie wyje :).
W punkt, celnie i precyzyjnie. AMEN!
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2406 dnia: 02 Marca 2023, 20:18:56 »
Odniosłem sie do
Cytat: ledziu w Dzisiaj o 13:00:47
mityczne "wycie" hybrydy

Nazwałem "wycie" mitycznym w kontekście "wymyślone". Bo chyba na tym forum "wycie"hybrydy było przedstawiane w dziwnych porównaniach do innych aut zazwyczaj starych.

I po to jest to forum.
Jak się umie jeździć hybrydą to nie wyje .

To fajnie, to co napisałeś brzmi dosyć nienaturalnie ale mam nadzieje że jak będę miał inne zdanie to nie będę fanbojem  :grin:

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2407 dnia: 02 Marca 2023, 22:23:13 »
Niestety już zawsze będziesz fanboy’em :).
Bo na każdą krytyczną uwagę pod adresem Toyoty reagujesz alergicznie.
Ale to forum nie jest o Tobie czy o mnie, dla tego od jakiegoś czasu odpuściłem bo robiło się przedszkole :).
Zauważyłem też, że jak „nas” nie ma, to nudno się tu robi.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2408 dnia: 02 Marca 2023, 23:10:28 »
To pojeździj samochodem, w którego wnętrzu, te doznania akustyczne są zminimalizowane, to zrozumiesz. 
Jak u siebie kolega będzie miał cvt albo diesla, to też będzie głośniej

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2409 dnia: 02 Marca 2023, 23:27:40 »
Niestety już zawsze będziesz fanboy’em
Naszczęście tylko dla Ciebie i Twojego netwowego kolegi  :-)
Bo na każdą krytyczną uwagę pod adresem Toyoty reagujesz alergicznie.
Lubię krytykę konstruktywną a tu marka nie ma znaczenia. G9wno będzie g9wnem w Toyocie tak samo jak w Mercedesie.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2023, 00:07:31 wysłana przez ledziu »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2410 dnia: 03 Marca 2023, 08:45:35 »
No proszę próbka tego strasznego wycia :roll: hybrydy. Od 40-sekundy wyłączyłem nadmuch ogrzewania, więc zauważalnie przycichło. Nawierzchnia asfaltowa jest gładka i cicha, opony zimowe Nokian.
https://www.youtube.com/watch?v=U2YPv30RocE

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2411 dnia: 03 Marca 2023, 09:26:48 »
Jak jeździłem RAV4 to też tego mitycznego "wycia" nie zauważyłem, ale jako daily mam Jeepa V8 na ATkach, więc może kwestia punktu odniesienia? Natomiast w CH-R 1,8 HSD dźwięk silnika był nieprzyjemny, nie głośny a nieprzyjemny. W obu Toyotach (jak w każdej CVT) jest efekt "tramwaju". Ale po kilku dniach przyzwyczaiłem się.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2412 dnia: 03 Marca 2023, 11:09:58 »
1,8 HSD dźwięk silnika był nieprzyjemny,
Jeździłem taką Corollą. Odczucia podobne, może dlatego że to jakoś nie idzie. 2.0 w każdym aspekcie inna bajka.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2413 dnia: 03 Marca 2023, 11:26:22 »
Być może, nie jeździłem 2.0 ponieważ CH-R jest niewygodny a Corolla Cross mi się nie podoba.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #2414 dnia: 03 Marca 2023, 12:44:15 »
jak jest cvt i wyje to jest normą bo cvt wyje. Kwestia odczuć czy to rozwiązanie tech.jest dla mnie czy nie.
bez urazy, ale głupoty piszesz. Nie jest to kwestia odczuć, tylko producent samochodu podszedł do tematu po macoszemu - brak odpowiedniego wygłuszenia. W Lexusie UX200 jakoś nie wyje. Cena wyjściowa, poniżej ceny wyjściowej CC. Jeśli tego nie rozumiesz, to już nie mój problem. I jeszcze jedno - pomiary urządzeniem pomiarowym wskazują wyniki wyrażone w dB, a nie w odczuciach. Tego zapewne również nie rozumiesz. Skala pomiaru hałasu jest logarytmiczna. Wzrost hałasu o 3 dB odczuwalnie jest dwukrotnie większy.
Inna sprawa to częstotliwość dźwięku. Przy tym samym poziomie hałasu wyrażonego w dB, jeden hałas będzie mniej dokuczliwy, inny bardziej.
Zakres słyszalnych częstotliwości przez ucho ludzkie, w teorii wynosi    16–20000 Hz
Zakres największej czułości ucha    1000–3000 Hz
Zakres częstotliwości ludzkiej rozmowy    500–3000 Hz
Dla człowieka tony niskie i średnie sa o wiele bardziej przyjazne, jak tony wysokie. I o ile mówimy o odczuciach, to przeciętny delikwent przy hałasie rzędu 70 dB nawet się nie zająknie przy częstotliwościach średnich i niskich, natomiast wysokie będą znoszone o wiele gorzej.

Nie rozumiem tego pier****nia.... jedyna różnica to zmiana częstotliwości tego wycia po przez zmianę przełożenia (biegu) czego w hybrydach nie ma ale dalej tak samo słychać jak silnik wkręca się na obroty.
jakoś mnie to nie dziwi

Czy stok kiedykolwiek podnosił problem wycia w AUDI, gdzie również stosuje się skrzynie bezstopniowe od wielu lat z powodzeniem ?
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2023, 12:51:52 wysłana przez witek1965 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl