Autor Wątek: Jak wybrać ubezpieczenie, GAP i co piszą drobnym drukiem?  (Przeczytany 25707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Jak wybrać ubezpieczenie, GAP i co piszą drobnym drukiem?
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Października 2022, 17:41:32 »
Nie masz pewności, że w trzecim,czwartym czy piątym roku użytkowania wartość auta też będzie wyższa od fakturowej, a GAP mam właśnie na pięć lat. Ja nie żałuję, że ubezpieczyłem
Pewnie będzie wyższa, tylko co z tego? Płacisz powiedzmy 5k za ubezpieczenie, które da ci dajmy na to 20k więcej w przypadku kradzieży. To by się opłacało, gdyby prawdopodobieństwo kradzieży wynosiło 25%, a ile wynosi faktycznie?
Jasne, że w tej grze zawsze muszą wygrać kasyna (ubezpieczalnie), ale tu dysproporcja na niekorzyść "gracza" jest zdecydowanie za duża... To tak, jakbyś miał postawić 5k na ruletce, w której możesz wygrać 20k i masz jedno wygrywające pole na kilkaset (jak nie kilka tysięcy) pół kasyna
Oczywiście to moje zdanie, jakkolwiek jeśli ktoś miałby ochotę zapłacić mi nawet 4k za to, że oddam mu 20 jeśli ukradną mu auto w 4-5 roku, to chętnie w to wejdę :D
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2022, 17:43:35 wysłana przez firek »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #76 dnia: 19 Października 2022, 18:28:16 »
Płacisz powiedzmy 5k za ubezpieczenie, które da ci dajmy na to 20k więcej w przypadku kradzieży. To by się opłacało, gdyby prawdopodobieństwo kradzieży wynosiło 25%, a ile wynosi faktycznie?
Dla mnie niezrozumiała kalkulacja. Jeśli kupujesz np polisę na życie, to zakładasz że przedwcześnie umrzesz lub też obliczasz prawdopodobieństwo śmierci w procentach? Myślę że nie da się uprawdopodobnić takich oraz innych zdarzeń. Co najwyżej można przyjąć że prawdopodobieństwo szkody wynosi 50%. Czyli albo ona wystąpi, albo nie. A zapewne każdy ubezpieczony by sobie życzył, żeby nigdy nie nastąpił powód do wypłaty odszkodowania.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #77 dnia: 19 Października 2022, 19:16:25 »
Co najwyżej można przyjąć że prawdopodobieństwo szkody wynosi 50%. Czyli albo ona wystąpi, albo nie.
Oj, to już bardzo zaawansowana ekonomia! Jutro będzie padać... albo nie.

Ubezpieczenia (o ile ubezpieczyciel nie dał ciała przy szacowaniu ryzyka) nie mają prawa się opłacać klientowi (uczciwemu) biorąc pod uwagę prawdopodobieństwo zdarzenia. Dlatego kupowanie ubezpieczenia od każdej pierdoły (typu wydłużone gwarancje AGD, zbicie szybki itp.) jest po prostu stratą pieniędzy. Natomiast jeśli wchodzimy w kwoty, które są dla naszego budżetu już odczuwalne, to same prawdopodobieństwo przestaje mieć podstawowe znaczenie, ponieważ "próbka statystyczna" w trakcie naszego życia jest za mała. Gdybyśmy żyli milion lat i mieli w tym czasie setki tysięcy samochodów, to wtedy można by wciąż stosować takie obliczenia. Ale żyjemy krótko, samochodów mamy w tym czasie raptem kilka-kilkanaście Do tego dochodzi bardzo istotny aspekt "spokojnego snu".
Trzeba podjąć decyzję mierząc się ze swoją psychiką i osobowością, a nie wyłącznie kalkulatorem.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 19 Października 2022, 19:30:31 »
Dla mnie niezrozumiała kalkulacja. Jeśli kupujesz np polisę na życie, to zakładasz że przedwcześnie umrzesz lub też obliczasz
No i widzisz - tu jest podstawową różnica - ubezpieczenia na życie kosztują kilka stów rocznie, a w przypadku śmierci wypłacają grube pieniądze. Prawdopodobieństwo śmierci jest pewnie niewiele mniejsze, niż kradzieży samochodu, więc staje się to bardziej opłacalne. Oczywiście jak pisze vvk - i tutaj licząc z kalkulatorem wyjdzie, że się nie opłaca, bo ubezpieczalnia musi zarobić, ale stosunek składki do potencjalnego zysku jest dla mnie jak najbardziej ok

pireus

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 19 Października 2022, 19:44:22 »
W/g mnie trochę odbiegliście od sedna tematu. Mi chodzi o  konkretne wyliczenie i prognozy, czy wykupując tylko ubezpieczenie AC , przy obecnie szalejących podwyżkach samochodów, możemy liczyć na zwrot kwoty widniejącej na fakturze, czy nie. Jeżeli nie, to GAP jest ok.
Bo chyba większość ludzi wykupuje AC mając nowe samochody. I  nie obchodzi mnie żadne prawdopodobieństwo kradzieży, tylko to przy jakim ubezpieczeniu, dostanę wyższą kwotę zwrotu pieniędzy.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2022, 19:47:00 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #80 dnia: 19 Października 2022, 20:23:30 »
możemy liczyć na zwrot kwoty widniejącej na fakturze, czy nie.
Możemy liczyć, skoro trzecie ubezpieczenie mojej rav4 jest na kwotę wyższą o 5% niż moja faktura zakupu.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2022, 20:27:34 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 19 Października 2022, 20:24:13 »
Bo chyba większość ludzi wykupuje AC mając nowe samochody.
Nawet w 10 letnim żony brałem AC.
Przepraszam za post pod postem, jakoś źle mi to wyszło i się podzieliło. :cry:
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2022, 20:26:25 wysłana przez Krisman »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 19 Października 2022, 20:40:35 »
Możemy liczyć, skoro trzecie ubezpieczenie mojej rav4 jest na kwotę wyższą o 5% niż moja faktura zakupu.
I o to mi chodziło. No trudno, wykupując GAP nie przewidziałem takiej skrajnej sytuacji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #83 dnia: 19 Października 2022, 20:57:50 »
Mercedesy raczej więcej tracą od  tańszych Toyot mających łatkę "bezawaryjnych".
Nawet dziś o tym mi Toyota przypomniała, więc może u Ciebie być inaczej.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #84 dnia: 19 Października 2022, 21:01:05 »
Mi chodzi o  konkretne wyliczenie i prognozy,
Nie ma sprawy, tylko podaj ceny samochodów nowych i używanych, jakie będą obowiązywały w kolejnych latach, to szybciutko się wyliczy co do grosza.

A na poważnie: GAP jest zawsze uzupełnieniem AC. W warunkach mocnej inflacji cen samochodów już teraz zdarza się, że roczne auto nominalnie kosztuje tyle samo albo i więcej niż w momencie zakupu. Nieszczęście jest właśnie w tym pogrubionym słowie. System ubezpieczeniowy prawie w ogóle nie uwzględnia zjawiska inflacji. Nawet się zastanawiam, czy to się niebawem nie zmieni. Wszyscy uczymy się liczyć pieniądze po nowemu, a nawet doświadczenia naszych rodziców z lat 90-tych na niewiele się zdają, bo wtedy nie było w Polsce specjalnie systemu finansowego.

Przy wzroście cen nominalnych, GAP staje się częściowo "wbudowany" w zwykłą polisę AC. Teoretycznie aż do sumy ubezpieczenia.
Aby więc GAP wypłacił chociaż złotówkę, inflacja cen samochodów nie może przekroczyć utraty wartości auta z czasem. Czyli dla nowego auta, które po wyjeździe od dealera traci 30%, GAP wciąż ma w ogóle sens (do tego trzeba oczywiście uwzględnić m.in. prawdopodobieństwo kradzieży, patrz post powyżej). W kolejnych latach auto traci procentowo mniej, więc GAP staje się odpowiednio mniej atrakcyjny. Dużo zależy, czy za rok/dwa będziemy mieli inflację (cen samochodów) 5, 15, czy 25 procent.

Z drugiej strony, postępująca elektryfikacja będzie oznaczała spadek cen używanych samochodów spalinowych a nawet hybrydowych. Może nie zacznie się to za 2 lata, ale może już za 5, kto wie? Wtedy taki długi GAP nabrałby dodatkowych rumieńców.

Jeśli chcesz się tu naprawdę zabezpieczyć przed inflacją, to wejdź w jakiś program flotowy czy najem długoterminowy, wtedy w razie szkody całkowitej dostarczenie takiego samego pojazdu będzie zmartwieniem wynajmującego.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Października 2022, 21:46:16 »
W/g mnie trochę odbiegliście od sedna tematu. Mi chodzi o  konkretne wyliczenie i prognozy, czy wykupując tylko ubezpieczenie AC , przy obecnie szalejących podwyżkach samochodów, możemy liczyć na zwrot kwoty widniejącej na fakturze, czy nie. Jeżeli nie, to GAP jest ok.
Bo chyba większość ludzi wykupuje AC mając nowe samochody. I  nie obchodzi mnie żadne prawdopodobieństwo kradzieży, tylko to przy jakim ubezpieczeniu, dostanę wyższą kwotę zwrotu pieniędzy.

Żeby zdecydować się na kupno lub nie jakiegoś ubezpieczenia trzeba mieć minimum 3 dane:
- kwotę ubezpieczenia
- kwotę jaką otrzymam w przypadku szkody
- prawdopodobieństwo wystąpienia tej szkody

Nie rozumiem jak można decydować bez uwzględnienia tych 3 elementów (oczywiście mam tu na myśli jakieś wartości przybliżone, przynajmniej w ostatnim punkcie)

PS: jeśli GAP kosztuje 5k, na fakturze masz 200k, a w momencie szkody AC będzie na 195k, to nadal GAP jest według ciebie ok?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Października 2022, 22:14:02 »
- prawdopodobieństwo wystąpienia tej szkody
Prawdopodobieństwo szkody mnie interesuje, podobnie jak przy ubezpieczeniu AC. To jest przypadek losowy, a ja chcę mieć spokojną głowę. I właśnie za to płacisz każde ubezpieczenie. Jakbyś wiedział, że wpadniesz pod samochód to byś nie wychodził z domu. Ale nie wiesz i płacisz składkę zdrowotną. Jak jesteś młody to prawdopodobieństwo ciężkiej choroby też jest niewielkie, ale każdy rozsądny człowiek płaci ubezpieczenie zdrowotne.
PS: jeśli GAP kosztuje 5k, na fakturze masz 200k, a w momencie szkody AC będzie na 195k, to nadal GAP jest według ciebie ok?
Tak, bo przez ten czas miałem spokojną głowę a to jest bezcenne i na dodatek nic nie straciłem. GAP nie będzie ok, tylko wtedy jak wartość z AC przewyższy wartość z faktury.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2022, 22:18:09 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Października 2022, 22:54:40 »
Tak, bo przez ten czas miałem spokojną głowę a to jest bezcenne i na dodatek nic nie straciłem. GAP nie będzie ok, tylko wtedy jak wartość z AC przewyższy wartość z faktury.

Poważnie wolałabyś zapłacić na starcie 205k, żeby w razie czego (co statystycznie raczej na ciebie nie trafi) dostać 200k, niż zapłacić na starcie 200 i w razie czego dostać 195?
Agenci ubezpieczeniowi muszą się o Ciebie zabijać...:P

pireus

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 19 Października 2022, 23:08:44 »
Poważnie wolałabyś zapłacić na starcie 205k, żeby w razie czego (co statystycznie raczej na ciebie nie trafi) dostać 200k, niż zapłacić na starcie 200 i w razie czego dostać 195?
Poważnie, bo miałbym 5 lat spokoju i nigdy do końca bym nie wiedział ile pieniędzy dostane w razie czego. Jak rozumiem nie płacisz składki zdrowotnej, bo i po co? Przecież może masz szansę zachorowania niewielką. Nie płacisz AC, bo jeździsz ostrożnie i raczej nie spowodujesz wypadku a jak ktoś Ci zniszczy samochód na parkingu to zostawi karteczkę ze swoim adresem, albo od razu pieniądze w kopercie Nie ubezpieczasz mieszkania bo nigdy nie będziesz miał pożaru, żadna rurka od kranu się nie rozszczelni nie zalejesz mieszkania swojego i w całym pionie i nikt Cię nigdy nie okradnie  Jadąc na narty w Dolomity nie masz dodatkowego ubezpieczenia bo przecież nie złamiesz nogi, ani nikt na Ciebie nie najedzie itp. No to gratuluję dobrego samopoczucia i szczęścia, bo ono w najmniej oczekiwanym momencie się odwraca. Ja niestety uległem zgubnym hasłom, przezorny, zawsze ubezpieczony. Pieniądze są dla mnie po to żeby je wydawać na życie, przyjemności i poczucie względnego bezpieczeństwa. Przez wiele lat opłacałem abonament w LuxMed i nigdy tam nie byłem ale nastąpił taki moment, że dzięki niemu żyję. Życie to nie matematyka, a zdarzenia losowe potrafią zaskoczyć mimo statystyki.
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2022, 23:21:27 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #89 dnia: 20 Października 2022, 00:27:28 »
co statystycznie raczej na ciebie nie trafi
I w tej statystyce jest pies pogrzebany.
Przykładowo tygodniowo na drogach statystycznie ginie ok. 40 osób. To są jakieś ułamki promili całej populacji i oczywiście w tej statystyce jesteśmy niemal nieśmiertelni a ubezpieczalnie zarabiają. Tylko proszę podaj prawdopodobieństwo, że wśród tej pechowej 40-tki w tym tygodniu nie znajdzie się ktoś z nas? Ktoś musi się tam znaleźć, ponieważ w tym tygodniu zginie kolejne 40 osób. Tak myślę 50 na 50...? Jak nie w tym tygodniu, to może w przyszłym :roll:. Tu matematyka nie pomoże, bo to jest zdarzenie losowe i po to m.in. są polisy. Z GAPem to również taki rodzaj sytuacji losowej, patrząc z dzisiejszej perspektywy oczywiście.
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2022, 01:30:21 wysłana przez surrender »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl