Cześć Wszystkim!
Przeglądam forum od pewnego czasu, ale dopiero się zarejestrowałem, żeby pomęczyć Was różnymi pytaniami

Zastanawiam się nad zakupem nowego auta. Pierwotnie celowałem w tańszą konkurencję (Sportage, Tucson), ale jednak po wejściu do Rav4 czuję się po prostu lepiej (bardziej trafia w mój gust). Jazdę testową mam przed sobą, ale już teraz zastanawia mnie, czy to w ogóle słuszny wybór kupując auto na najbliższe 10 lat, a może więcej. Tak, tak - nie mam zapędów na częstą zmianę aut. Nie mam wyszukanych potrzeb, auto ma jeździć, cieszyć oko i być wygodne. Na co dzień - jazda po mieście (2-4 x w tygodniu po 5 - 20 km, w lecie wypady co weekend po 100 - 300 km, 1-2 razy do roku "eskapada" 1-1,5 tys. km).
Optymalna konfiguracja jaką widzę i to jest absolutnie maksymalny pułap cenowy to Comfort + Style, 2.0, manual, AWD. Tak, nie hybryda i manual

Mam świadomość, że konkurencja w tej cenie (a nawet niższej), po odjęciu napędu AWD, oferuje trochę więcej. Taki Tucson Executive ma dodatkowo podgrzewaną kierownicę, siedzenia itp. itd. Nie są to jednak rzeczy, które mają dla mnie większe znaczenie. Co najwyżej 3. strefa klimatyzacji jest fajnym dodatkiem

W każdym razie, czytam i czytam poszczególne posty i odnotowuję Wasze narzekania na ten model. Przyznam, że zrobiła mi się z tego całkiem pokaźna lista :/ Mam świadomość, że (1) nie ma aut idealnych, (2) część problemów pewnie została wyeliminowana akcjami serwisowymi, (3) część problemów to przypadki indywidualne, (4) forum raczej nie służy do piania z zachwytu nad swoimi autami tylko raczej rozwiązywania problemów / wymiany doświadczeń.
Jak to zatem jest - kupilibyście ponownie Rav4, to dobre auto, czy raczej uważacie ja za niedopracowane/przereklamowane/zbyt drogie na to co oferuje? Warto iść w zakup indywidualny na wiele lat (a nie 2 letni leasing)?

To co zebrałem dotychczas na czarnej liście, z postów na forum i komentarzy w internecie (głównie YT) mam:
- "przybywanie oleju"

- długi wątek odnośnie przedostawania się benzyny do oleju z finalnym stwierdzeniem Toyoty, że "ten typ tak ma"
- kiepskie wyciszenie (to zweryfikuję wkrótce podczas jazdy testowej)
- problemy z wycieraczkami (tu chyba była akcja serwisowa?)
- słaby zasięg świateł LED (serio ? w Comfort są chyba gorsze niż w wyższych wersjach/)
- rdzewiejące podwozie
- drgające przy wysokich prędkościach lusterka (tutaj też chyba można naprawić to jakąś akcją serwisową lub już poprawili?)
- słaba jakość materiału tapicerki (przypomnę - wersja Comfort; faktycznie wydawała mi się delikatna, no ale chyba wiedzą co montują...)
- stuki w przednim zawieszeniu
- skrzypiące plastiki / tunel centralny
- szybko rysujące się szyby (na prawdę istnieje taki problem jak słabsza szyba niż np. w autach niemieckich?)
- delikatny lakier (to już chyba domena większości nowych aut, w każdym razie wiem jak o niego dbać i z doświadczenia wiem, że po kupnie nowego auta można dostać zawału, jak się zobaczy co ludzie wyprawiają na parkingach - na dłuższą metę nic się nie uchowa...)
Przepraszam jeżeli z moim pytaniem jest "coś nie tak". Chciałem po prostu skondensować wiedzę z ostatnich stron forum i jakoś to sobie poukładać w głowie.
Swoją drogą, nie zrozumiałem do końca - czy model 2022 ma szansę mieć poprawione coś więcej niż design świateł, w tym podświetlenie wnętrza? (np. wyciszenie, problemy z przybywaniem oleju?) Czy tego raczej się nie dowiemy bo Toyota nie spowiada się nigdzie z zmian w produkcji i trzeba byłoby to stwierdzić organoleptycznie? (swoją drogą niektóre zmiany pewnie są wdrażane na bieżąco, bez żadnych faceliftingów itp.) Nie pytam na darmo - obecna cena jest sporo niższa, z aut które zostały, niż gdyby chcieć zamówić auto do produkcji...
Z góry dziękuję za dotarcie do tego momentu i wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam serdecznie!