Autor Wątek: Jak to jest z tą Rav-ką?  (Przeczytany 10034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mgr

• Prawie Toyot
  • Samochód:: nie japoński
Jak to jest z tą Rav-ką?
« dnia: 08 Grudnia 2021, 23:39:51 »
Cześć Wszystkim!

Przeglądam forum od pewnego czasu, ale dopiero się zarejestrowałem, żeby pomęczyć Was różnymi pytaniami ;)

Zastanawiam się nad zakupem nowego auta. Pierwotnie celowałem w tańszą konkurencję (Sportage, Tucson), ale jednak po wejściu do Rav4 czuję się po prostu lepiej (bardziej trafia w mój gust). Jazdę testową mam przed sobą, ale już teraz zastanawia mnie, czy to w ogóle słuszny wybór kupując auto na najbliższe 10 lat, a może więcej. Tak, tak - nie mam zapędów na częstą zmianę aut. Nie mam wyszukanych potrzeb, auto ma jeździć, cieszyć oko i być wygodne. Na co dzień - jazda po mieście (2-4 x w tygodniu po 5 - 20 km, w lecie wypady co weekend po 100 - 300 km, 1-2 razy do roku "eskapada" 1-1,5 tys. km).

Optymalna konfiguracja jaką widzę i to jest absolutnie maksymalny pułap cenowy to Comfort + Style, 2.0, manual, AWD. Tak, nie hybryda i manual :)
Mam świadomość, że konkurencja w tej cenie (a nawet niższej), po odjęciu napędu AWD, oferuje trochę więcej. Taki Tucson Executive ma dodatkowo podgrzewaną kierownicę, siedzenia itp. itd. Nie są to jednak rzeczy, które mają dla mnie większe znaczenie. Co najwyżej 3. strefa klimatyzacji jest fajnym dodatkiem ;)

W każdym razie, czytam i czytam poszczególne posty i odnotowuję Wasze narzekania na ten model. Przyznam, że zrobiła mi się z tego całkiem pokaźna lista :/ Mam świadomość, że (1) nie ma aut idealnych, (2) część problemów pewnie została wyeliminowana akcjami serwisowymi, (3) część problemów to przypadki indywidualne, (4) forum raczej nie służy do piania z zachwytu nad swoimi autami tylko raczej rozwiązywania problemów / wymiany doświadczeń.

Jak to zatem jest - kupilibyście ponownie Rav4, to dobre auto, czy raczej uważacie ja za niedopracowane/przereklamowane/zbyt drogie na to co oferuje? Warto iść w zakup indywidualny na wiele lat (a nie 2 letni leasing)? :)

To co zebrałem dotychczas na czarnej liście, z postów na forum i komentarzy w internecie (głównie YT) mam:
- "przybywanie oleju" :) - długi wątek odnośnie przedostawania się benzyny do oleju z finalnym stwierdzeniem Toyoty, że "ten typ tak ma"
- kiepskie wyciszenie (to zweryfikuję wkrótce podczas jazdy testowej)
- problemy z wycieraczkami (tu chyba była akcja serwisowa?)
- słaby zasięg świateł LED (serio ? w Comfort są chyba gorsze niż w wyższych wersjach/)
- rdzewiejące podwozie
- drgające przy wysokich prędkościach lusterka (tutaj też chyba można naprawić to jakąś akcją serwisową lub już poprawili?)
- słaba jakość materiału tapicerki (przypomnę - wersja Comfort; faktycznie wydawała mi się delikatna, no ale chyba wiedzą co montują...)
- stuki w przednim zawieszeniu
- skrzypiące plastiki / tunel centralny
- szybko rysujące się szyby (na prawdę istnieje taki problem jak słabsza szyba niż np. w autach niemieckich?)
- delikatny lakier (to już chyba domena większości nowych aut, w każdym razie wiem jak o niego dbać i z doświadczenia wiem, że po kupnie nowego auta można dostać zawału, jak się zobaczy co ludzie wyprawiają na parkingach - na dłuższą metę nic się nie uchowa...)

Przepraszam jeżeli z moim pytaniem jest "coś nie tak". Chciałem po prostu skondensować wiedzę z ostatnich stron forum i jakoś to sobie poukładać w głowie.

Swoją drogą, nie zrozumiałem do końca - czy model 2022 ma szansę mieć poprawione coś więcej niż design świateł, w tym podświetlenie wnętrza? (np. wyciszenie, problemy z przybywaniem oleju?) Czy tego raczej się nie dowiemy bo Toyota nie spowiada się nigdzie z zmian w produkcji i trzeba byłoby to stwierdzić organoleptycznie? (swoją drogą niektóre zmiany pewnie są wdrażane na bieżąco, bez żadnych faceliftingów itp.) Nie pytam na darmo - obecna cena jest sporo niższa, z aut które zostały, niż gdyby chcieć zamówić auto do produkcji...

Z góry dziękuję za dotarcie do tego momentu i wszystkie odpowiedzi :) Pozdrawiam serdecznie!
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2021, 23:42:05 wysłana przez mgr »

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jak to jest z tą Rav-ką?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2021, 00:17:44 »
Kupilbym bez wahania ponownie. Dla mnie to jest auto, jakiego szukalem. Mam dosc mocno doposazone, tylko bez dachu panorama. Exe AWD-i
Co do wad - kazde auto je posiada, no ale tym Ameryki nie odkrylem
Oleju mi nie przybywa, stukanie z zawieszenia jest ale to tylko takie pukniecie przy najezdzaniu na garby zwalniające. O dziwo, na nierównej drodze zupelna cisza w zawieszeniu. I chyba ma to kazda Ravka, bo w serwisie mialem jazdy az trzema roznymi
Wyciszenie jest wg mnie ok, biorac pod uwage kanciaty gabaryt auta. Wspolczynik oporu powietrza, podobny do kiosku Ruchu, wiec cos slyszec bedziesz   

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2021, 00:32:26 »
Ceramika, wosk i po sprawie
Lustrka lekko drza, ale tego Ci serwis nie naprawi, bo element do ktorego sa przymocowane, to…aluminium. I jak wiadomo ma wieksza podatnosc na odksztalcanie niz zwykla blacha.

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2021, 00:34:45 »
Auto jest duze, doskonale sie prowadzi, jezdzi skreca hamuje.
Owszem plastiki w srodku troche z epoki Lanosa, ale nie ma dramatu

Offline Tommmy.g

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2021, 00:38:34 »

No i najwiekszy plus Ravki, to slynna od lat Hybryda. Miod cud. Lider i kropka.
Silnik wolnossacy, tu sie nie ma co psuc. Lejesz paliwo, pedal w glebe i geba jak banan.
Powodzenia w wyborze… wersji

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2021, 06:30:55 »
No ja tylko po jazdach testowych - ale dla mnie główną zaletą autka to jest napęd 2,5 hybryda AWD no po prostu cudeńko i przyjemność prowadzenia.  W testowanym egzemplarzu wycieraczki chodziły ok i nie mazały ( akurat  trochę padało). Na autostradzie gdzieś tak do 160 zwracałem uwagę na lusterka ale tych drgań nie zauważyłem - ale może ujawniają się tylko czasami. W aucie nic nie stukało, nie trzeszczało i nie pukało.  No i jak dla mnie w aucie jest po prostu wygodnie. Wygłuszenie mogłoby być lepsze - przy większych prędkościach ten mankament jest odczuwalny ale tragedii nie ma.
 Żonie przeszkadza jedynie bardzo mały schowek pasażera bo jest gdzieś z połowę mniejszy niż w Corolli ot co. :) 

mgr idź po prostu na jazdę testową - przejedź się najpierw 2,0 a następnie weź od razu hybrydę 2,5 AWD  to będziesz miał porównanie. :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia 2021, 08:25:55 »
A zapomniałem to dopisuje - czasem na nierównościach w Rav4 stuka tylna roleta bagażnika, ale to chyba TTM.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudnia 2021, 09:26:44 »
-olej przybywa jest zimą jeździsz po parę kilometrów dziennie , miałem 1cm więcej oleju na bagnecie , i jakoś silnik sie nie rozwalił
- zależy kto chce co usłyszeć i jak szybko jeździ, ja zawsze słucham jakieś muzyki i mam w d.. czy coś świszczy czy nie
-problem z wycieraczkami , większej bzdury nie czytałem , rozumiem że jak sie komuś przepali żarówka ,to też zamiast wymienić na nową napisze ,,problem z żarówkami,,
-światła led są wystarczające ,świetnie doświetlają boki drogi
-kiedyś nowe auto po zakupie się konserwowało , i nikt jakoś tego  nie przeżywał, sam nie zaglądam pod podwozie bo max 2 lata i inne auto, może ravka VI generacji , jak będzie za 2 lata
-materiały toyoty wyglądają słabo ale trudno je zajechać i doczekać się przetarć
-stuki , ???? mam pół roku RavV i na razie nic takiego nie występuje
-plastiki zawsze w toyocie wyglądały jak z deski od klozetu ,ale są trwałe i trudno je porysować  ( no chyba że płeć piękna ,pazurami lub biżuterią)
-szyba jest normalna jak w każdym innym aucie , jak ktoś oszczędza i nie używa spryskiwaczy tylko na ,,sucho,, wyciera szybę , to  rysy zrobi w każdej szybie samochodowej
-jak kupowałem pierwszą toyotę w 2003 roku to też się dziwiłem że lakier ma 80μm, a wnęki auta 50 μm, nic się nie działo . Masz obawy , tak jak doradził ktoś wcześniej  , wosk raz na pół roku lub droższa ceramika

Bież to co teraz możesz kupić , jeżeli nowa corolla cross w cenniku dochodzi do 150tys , to nowa ravka na pewno będzie miała zmienioną cenę . Trudno się dziwić toyocie ,że ceny podnosi , przy takiej jak w tym roku inflacji.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Grudnia 2021, 09:54:51 »
Kupił bym ponownie ale najchętniej w tej samej cenie jak kupowałem rok temu, bo teraz jest ok 25..30 k wyżej :-(
Widzę, że profil jazdy masz podobny jak mój - większość po mieście, czasem wypady gdzieś dalej - w takim razie sugeruję abyś wziął automat (niezależnie czy to będzie 2.0 benzyna czy 2.5 hybryda) - jazda po mieście automatem to zupełnie inna bajka niż w manualu.

A teraz odnośnie problemów:
- "przybywanie oleju" - u mnie poprzedniej zimy i na wiosnę przybywało (ok 1 cm), w lutym/marcu ASO odciągało i niby miało analizować (słuch o tym zaginął), po tym zmieniłem lekko styl jazdy - gdy jest zimno jeżdżę w trybie sport i mi od wtedy nie przybywa (silnik szybciej się zagrzewa), w połowie interwału a przed długą wakacyjną trasą - wymieniłem olej (tak profilaktycznie)
- kiepskie wyciszenie - zgadza się
- problemy z wycieraczkami - mnie wymieniali pióro w lutym ale to jest loteria, czasem ładnie zbiera, czasem maże, zwykle jak jest zimno to jest gorzej
- słaby zasięg świateł LED - nie zauważyłem (ale czasem zdarza się, że światła mijania fabrycznie są zbyt nisko ustawione - to trzeba podjechać i wyregulować)
- rdzewiejące podwozie - potwierdzam, rdzewieje, ale u mnie już nie - dałem do konserwacji (też mam zamiar dłużej pojeździć)
- drgające lusterka - ja tego nie zauważam w moim egzemplarzu
- słaba jakość materiału tapicerki - w C+S jest materiałowa, wg mnie standard, jest OK
- stuki w przednim zawieszeniu - u mnie nie ma
- skrzypiące plastiki / tunel centralny - u mnie nie ma
- szybko rysujące się szyby - na razie nie zauważyłem
- delikatny lakier - to chyba obecnie standard we wszystkich markach

To tyle
Wymieniłem / dodałem sobie trochę elementów (opisy w wątku: RAV4 V Nasze modyfikacje), np: hak + wiązka, żarówki wewnętrzne na LED, przełaczniki szyb i lusterek na podświetlane, spryskiwacz kamery, chlapacze i dodatkowe osłony, mata bagażnika i gumowe dywaniki, nakładki progów, kamerka przód + tył, wklładka do konsoli, wkładka do bagażnika, ... - no to mam taki swój FL ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2021, 09:57:01 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudnia 2021, 10:03:58 »
To co zebrałem dotychczas na czarnej liście, z postów na forum i komentarzy w internecie (głównie YT) mam:
- "przybywanie oleju"  - długi wątek odnośnie przedostawania się benzyny do oleju z finalnym stwierdzeniem Toyoty, że "ten typ tak ma"
- słaby zasięg świateł LED (serio ? w Comfort są chyba gorsze niż w wyższych wersjach/)
- rdzewiejące podwozie
- drgające przy wysokich prędkościach lusterka (tutaj też chyba można naprawić to jakąś akcją serwisową lub już poprawili?)
- słaba jakość materiału tapicerki (przypomnę - wersja Comfort; faktycznie wydawała mi się delikatna, no ale chyba wiedzą co montują...)
- szybko rysujące się szyby (na prawdę istnieje taki problem jak słabsza szyba niż np. w autach niemieckich?)
- delikatny lakier (to już chyba domena większości nowych aut, w każdym razie wiem jak o niego dbać i z doświadczenia wiem, że po kupnie nowego auta można dostać zawału, jak się zobaczy co ludzie wyprawiają na parkingach - na dłuższą metę nic się nie uchowa...)
Napisałeś, że interesuje Cię 2.0. W tym silniku bez hybrydy problem olejowy praktycznie nie występuje.
- hałas pow. 130 jest większy, ale bryła robi swoje.
- ja problemu z wycieraczkami nie mam.
- światła nie wiadomo czemu, po wyjeździe z salonu są ustawione za nisko (kilka osób z tego forum to potwierdziło na SKP)
- ciężko nazwać rdzewieniem naloty na elementach zawieszenia, ale zawsze można to zabezpieczyć.
- drgania są tak minimalne i dopiero przy bardzo dużych prędkościach, że właściwie nie ma tematu.
- tapicerka materiałowa nie jest wcale słaba, sam mam i oceniam bardzo dobrze. Co do skóry z plastikowej świni, się nie wypowiem.
- zero stuków z zawieszenia, a zawieszenie uważam za świetne (najlepsza po napędzie cecha ravki)
- tunel centralny u mnie od nowości "monolit" na dziurawej drodze czasem coś rezonuje w okol. daszku słonecznego. Ktoś pisał, że winny jest kabelek od
  lampki) no i roleta też czasem stuknie.
- szyby po roku mam jak nowe, zero rysek.
- lakier sam sobie odpowiedziałeś, jest słaby, ale jak dbasz, tak masz.
Z mojej strony (mam 2.0 AWD AT)  polecam Ci jednak nie iść w manual. Zdecydowanie automat. Auto jest wystarczająco mocne do sprawnego poruszania się, to SUV nie rakieta, ma świetny napęd, sporo miejsca i fajny bagażnik.
Czy bym kupił ponownie? Teraz coraz mocniej chodzi mi po głowie Plug-in, ale to najwcześniej za ok. 1,5 -2 lata.
Spalanie z tankowań po roku jazdy mam na poziomie 8.2/100.
-
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2021, 10:18:26 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Grudnia 2021, 10:55:40 »
@mgr: piszesz, że chcesz manual, benzynę C+S. jak rozumiem ogranicza Cię budżet... a nie zastanawiałeś się nad corollą cross? w moim odczuciu jest ładniejsza i sporo tańsza. może udałoby się kupić hybrydę i manual (do jazdy po mieście te 2 cechy byłyby bardzo przydatne). jest co prawda mniejsze, ale chyba nie tak dużo (tyle, co widziałem na YT, na żywo nie miałem okazji...)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudnia 2021, 11:13:11 »
Hybryda w toyocie wyklucza manual. Nie ma czegoś takiego bo być nie może. @mgr spróbuj jednak też jazdę testową hybrydą. Dla mnie to był czynnik dla którego wszystko inne przestało mieć znaczenie. Można się dopieprzać do drobiazgów ale napęd hybrydowy w toyocie to technologiczny majstersztyk.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Grudnia 2021, 11:22:22 »
@mgr: piszesz, że chcesz manual, benzynę C+S. jak rozumiem ogranicza Cię budżet... a nie zastanawiałeś się nad corollą cross? w moim odczuciu jest ładniejsza i sporo tańsza. może udałoby się kupić hybrydę i manual (do jazdy po mieście te 2 cechy byłyby bardzo przydatne). jest co prawda mniejsze, ale chyba nie tak dużo (tyle, co widziałem na YT, na żywo nie miałem okazji...)
ładniejsza w czym ??? widziałeś na żywo, jeździłeś ,czy tak gadasz dla samego gadania
RAV4 2.5 hybrid

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Grudnia 2021, 11:56:00 »
Widziałem zdjęcia i filmiki. Co jak co, ale wygląd na tej podstawie jestem w stanie ocenić

PS: oczywiście w poście wyżej miałem na myśli hybrydę z automatem, nie manualem

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Grudnia 2021, 12:09:30 »
- "przybywanie oleju"  - długi wątek odnośnie przedostawania się benzyny do oleju z finalnym stwierdzeniem Toyoty, że "ten typ tak ma"
- rdzewiejące podwozie
Powiem Ci, że jak ja miałbym taką listę mankamentów w przyszłym samochodzie, to bym nie kupił. A moja obecna ravka ma 8 lat i niczego z powyższych nie stwierdziłem i dlatego zamówiłem nową. Odbiór w kwietniu. Ale Tobie szczerze odradzam, skoro masz tyle wątpliwości i ujawnionych mankamentów. Poczytaj fora innych marek, może znajdziesz coś bardziej właściwego. Decydując się na samochód z taką listą wad, to masohizm:))

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl