Autor Wątek: Jak to jest z tą Rav-ką?  (Przeczytany 10031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Jak to jest z tą Rav-ką?
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Grudnia 2021, 12:18:40 »
Widziałem zdjęcia i filmiki. Co jak co, ale wygląd na tej podstawie jestem w stanie ocenić
Mam zgoła odmienne odczucia. Dla mnie corolla cross jest brzydsza, szczególnie ten paskudny grill. Taki mix kilku aut. Ma gorszej wyglądające wnętrze i plastiki. To, że jest mniejsza to dla niektórych może być zaleta. Fajnie też, że toyota nie wykastrowała jej a AWD. Cena jest moim zdaniem dość wysoka.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Grudnia 2021, 12:37:05 »
W każdym razie, czytam i czytam poszczególne posty i odnotowuję Wasze narzekania na ten model.

to nasza narodowa cecha - nie wnikałbym; jakby ktoś miał ferrari to też by narzekał (że np niewygodnie się wsiada)

gdyby mi nie zależało na osiągach (i przy okazji spalaniu) to wziąłbym forestera - nie licząc osiągów i spalania, jest lepszy do rav4 pod każdym względem; niestety ceny są w EUR i przy obecnym kursie chyba nie jest to już konkurencyjna oferta jak ponad rok temu, ale nie sprawdzałem

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Grudnia 2021, 12:39:03 »
Mnie to jedno męczy, sam wybieram teraz wersję.
Kupując auto za ponad 150 tys przy niewielkich skokach cenowych masz dostęp do większej liczby opcji i udogodnien.

Comfort Style: nie wiem jak to możliwe, że auto za tyle kasy nie ma podgrzewanych foteli i czujników parkowania z przodu i nie ma możliwości doboru tego. Nie ma tez pełnych świateł ledowych przednich, ale namiastkę.
Dalej mamy Selection: jest już fajnie, ale za ok 6000 zł więcej mamy Adventure która ma już prawie wszystko. Czego nie ma co też jest zabawne? Regulacji góra-dół fotela pasażera.
Dalej za 3000 zł więcej mamy Executive do której można dołożyć bajery typu SkyView i JBL audio (12 000 zł).

Wydaje mi się, że warto dołożyć stosunkowo niewiele do Selection. Warto też dołożyć do Adventure, a może i do Executive? Sprytne to.

Offline adamast

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Grudnia 2021, 12:49:45 »
Ja też kupiłbym to auto ponownie. Jeżdżę już 2.5 roku.
Jedna informacja - tylna roleta nie hałasuje. To słychać oprawę tylnej rejestracji. Trzeba tylko podłożyć coś od spodu. Temat był już opisywany na tym forum.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Grudnia 2021, 12:49:58 »
wziąłbym forestera - nie licząc osiągów i spalania, jest lepszy do rav4 pod każdym względem
Pod względem korozji nawet chyba przebija Toyotę, widziałem 3..5 letnie Forki - blacha podwozia mocno zainfekowana rudą.
Ale racja - ma stały napęd 4x4, wyższe zawieszenie, lepiej się prowadzi i to trochę bardziej terenówka niż RAVka (jeśli to dla kogoś ma znaczenie).

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Grudnia 2021, 13:48:49 »
wziąłbym forestera - nie licząc osiągów i spalania, jest lepszy do rav4 pod każdym względem
A możesz rozwinąć, bo z tego co wiem, to Forester ma silnik boxer i korbowody lubią bokiem wyłazić. W czym konkretnie Forester jest lepszy od stałego napędu na 4 koła? Diesla dziś raczej nikt nie bierze pod uwagę, a benzyniak ma 240 kM z 2 litrów pojemności. Więc ten silniczek ma co robić. A w Rav4 2,5 litra jednak pracuje bez turbiny i bez wysiłku.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Grudnia 2021, 14:29:39 »
Ale racja - ma stały napęd 4x4
  Nowy napęd DTV w toyocie benzynowej (szkoda, że nie ma jak w Stanach 2.5 benzyna) jest świetnie pomyslany:
- Dynamic Torque Vectoring AWD - został wprowadzony w 2018 roku. -napęd na koła, bez środkowych i tylnych dyferencjałów, z niezależnym połączeniem tylnych kół
   za pomocą elektromechanicznych sprzęgieł wielopłytkowych zamontowanych na tylnym reduktorze.
- Główna innowacja to dwa sprzęgła kłowe (krzywkowe), które odłączają układ napędowy w przekładni i tylnym reduktorze, dzięki czemu wał napędowy nie obraca się
  podczas jazdy na 2 koła.
- Modele Toyoty wyposażone w DTV jako pierwsze otrzymały trójpozycyjny kontroler "Multi-Terrain Select" - funkcję optymalnego sterowania napędem 4WD w
  wybranych warunkach.
- "Mud&Sand" - dla przypadków, gdy wymagane jest skręcenie wszystkimi kołami, niezależnie od poślizgu - błoto, śnieg, piasek o umiarkowanej głębokości (nie
  kopać głębiej niż pozwala na to prześwit). Sprzęgła 4WD są załączane z maksymalną siłą (napęd na wszystkie koła jest „zablokowany”) do 40 km/h. Emulacja
  Difflocka jest minimalna i nie zapobiega poślizgowi.

- Tryb „Rock&Dirt” – dla przypadków, w których wymagane jest zapewnienie maksymalnego momentu obrotowego na koła o najlepszej przyczepności – skośny ślizg,
  nierówne lub niejednorodne powierzchnie. Sprzęgła 4WD są załączane z maksymalną siłą (napęd na wszystkie koła jest „zablokowany”) do 25 km/h. Emulacja
  Difflocka jest maksymalna, ślizgające się koło jest hamowane szybciej i mocniej (z przodu, bo z tyłu wystarczy nie sprzęgać).

Jest też "SNOW"

Zaleta nowego schematu jest oczywista - jeśli tryb „blokady” ATC imitował 4WD z zablokowanym centralnym mechanizmem różnicowym, DTV zasadniczo symuluje 4WD z zablokowanym centralnym i tylnym mechanizmem różnicowym (bez konieczności hamowania ślizgającego się koła przez VSC).

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Grudnia 2021, 14:46:19 »
Hillbilly - Ale to nie mój cytat ;)
Ja bym wziął RAVkę.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2021, 14:49:49 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Grudnia 2021, 14:48:51 »
Ale to nie mój cytat ;)
Ja bym wziął RAVkę.
Rozumię co byś wziął, ale cytat to fragment Twojej wypowiedzi :) "Ale racja - ma stały napęd 4x4, wyższe zawieszenie, lepiej się prowadzi i to trochę bardziej terenówka niż RAVka (jeśli to dla kogoś ma znaczenie)."
Chciałem tylko pokazać, że ten napęd też działa jak stały w pewnych "zadanych okolicznościach" ale pojęcie jest bardzo szeroko rozumiane. Toyota w homologacji też wskazuje , że to napęd stały  :cool:
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2021, 14:52:21 wysłana przez Krisman »

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Grudnia 2021, 14:59:20 »
To nie fragment mojej wypowiedzi, tylko cytatu który użyłem.
Natomiast co do stałego napędu 4x4 od Subaru - jest bardzo dobry. To nie tylko moja opinia. Lepsze prowadzenie to też wynik stałego 4x4.
Wyższe zawieszenie - fakt jest wyższe. Dla mnie te cechy nie były najważniejsze i dlatego wybrałem RAVkę.
Edit: gwoli ścisłości - w Subaru były stosowane różne warianty napędu 4x4 - tu interesująco gość omawia 4 rozwiązania stosowane przez Subaru: https://www.youtube.com/watch?v=WBQlK89PyxQ
w najnowszym Forku jest z tego co się orientuję wariant ATS i skrzynia Lineatronic
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2021, 16:01:38 wysłana przez Markid »

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Grudnia 2021, 17:16:01 »
Cześć Wszystkim!
 ......ale już teraz zastanawia mnie, czy to w ogóle słuszny wybór kupując auto na najbliższe 10 lat, a może więcej. Tak, tak - nie mam zapędów na częstą zmianę aut. Nie mam wyszukanych potrzeb, auto ma jeździć, cieszyć oko i być wygodne. Na co dzień - jazda po mieście (2-4 x w tygodniu po 5 - 20 km, w lecie wypady co weekend po 100 - 300 km, 1-2 razy do roku "eskapada" 1-1,5 tys. km).

Optymalna konfiguracja jaką widzę i to jest absolutnie maksymalny pułap cenowy to Comfort + Style, 2.0, manual, AWD. Tak, nie hybryda i manual :)

Cześć.
Wybrałem taką samą wersję RAV4 jak Ty i samochód zamówiłem pod koniec listopada. Wcześniej czytałem różne fora o wielu markach i oczywiście to zanim się zalogowałem. Na każdym forum piszą o licznych usterkach danych aut więc tak do końca nie można wszystkiego brać do siebie iż akurat te usterki mogą się zdarzyć w Twoim aucie.
Nie wiem czy w tych nowszych wersjach też tak będzie , ale do Twoich wypunktowanych wad dopisz sobie możliwość wymiany sprzęgła elektromagnetycznego.
https://www.autocentrum.pl/usterki/toyota/rav4/v/suv/silnik-benzynowy-2.0-dual-vvt-ie-173km-od-2018/skrzypienie-ocieranie-sie-blizej-nieokreslonych-elementow-18657/
Ja mimo "tylu wad" też się na ten sam model zdecydowałem i mam nadzieję, że nie będę żałował.
W przeciwieństwie do Ciebie nie miałem jakiś dużych ograniczeń finansowych więc mogłem też wybrać droższą wersję hybrydową ,ale uznałem, że auto wraz z ubezpieczeniem do ok 160tyś mi wystarczy.
( roczny przebieg 12-15tyś, średnio wymieniam auta na nowe z salonu co 6 lat, 3/4 trasa 1/4 miasto więc spalanie przeżyję. :-)

P.S. Sprzedawca mówił mi, że "nasze" wersje będą kosztować w grudniu o 2tyś więcej niż w listopadzie a w styczniu mogą podrożeć o kolejne trzy.
Na ile to prawda a na ile chwyt marketingowy abym się zdecydował to nie wiem.
W każdym razie z końcem  listopada za wersję Comport 4x4 mam  cenę 145900zł +Style 2900zł + lakier metalik 2900zł plus kilka płatnych i darmowych dodatków.

Pozdrawiam i czekam na decyzję.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Grudnia 2021, 18:09:53 »
Po roku na pierwszym przeglądzie w/w wersją z automatem, nie miałem nawet jednego błędu chwilowego. Co to napędu, to zgadza się, może być wymiana nawet 2 elementów, ale najważniejsze że toyota zna temat i nie zamiata pod dywan. Nie wiem zresztą, czy wasze to jeszcze obejmuje, bo w mojej na pewno.
Średnie po roku jazdy u mnie, to 8,2l/100km.
Drogo w tym roku jest bardzo.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Grudnia 2021, 18:10:07 »
Mam zgoła odmienne odczucia. Dla mnie corolla cross jest brzydsza, szczególnie ten paskudny grill.
A mi się właśnie grill podoba:-P poza tym podoba mi się, że jest ciut mniej kanciasta, a najbardziej podobają mi się tylne reflektory (te z Ravki jakoś takie sterczące....)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Grudnia 2021, 18:11:54 »
Mam zgoła odmienne odczucia. Dla mnie corolla cross jest brzydsza, szczególnie ten paskudny grill.
A mi się właśnie grill podoba:-P poza tym podoba mi się, że jest ciut mniej kanciasta, a najbardziej podobają mi się tylne reflektory (te z Ravki jakoś takie sterczące....)
Jak to mówią, jeden woli  córkę, inny teściową ;) O gustach...

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Grudnia 2021, 20:29:41 »
Pod względem korozji nawet chyba przebija Toyotę, widziałem 3..5 letnie Forki - blacha podwozia mocno zainfekowana rudą.
Ale racja - ma stały napęd 4x4, wyższe zawieszenie, lepiej się prowadzi i to trochę bardziej terenówka niż RAVka (jeśli to dla kogoś ma znaczenie).

jak pojechałem do hondy, żeby mi wycenili cr-v to mechanicy się zbiegali, żeby zobaczyć jak podwozie wygląda - nie widzieli jeszcze w cr-v tak dobrze wyglądającego fabrycznego podwozia; wystarczyło tylko od czasu do czasu po większych opadach (kiedy dużo soli było sypane) jeździłem sobie na myjnie, żeby umyć podwozie (no chyba, że miałem jakąś super wersję fabrycznie zabezpieczoną...), więc z tą rdzą różnie jest...

warto też wziąć pod uwagę, że np z japońskiej trójki (rav4, forek, cr-v) to rav4 jest najciaśniejsza w środku a forester to jakby był większym autem (taka octavia wśród suvów)

A możesz rozwinąć, bo z tego co wiem, to Forester ma silnik boxer i korbowody lubią bokiem wyłazić. W czym konkretnie Forester jest lepszy od stałego napędu na 4 koła? Diesla dziś raczej nikt nie bierze pod uwagę, a benzyniak ma 240 kM z 2 litrów pojemności. Więc ten silniczek ma co robić. A w Rav4 2,5 litra jednak pracuje bez turbiny i bez wysiłku.

przykro mi, ale nie interesowałem się starym modelem/używkami, więc nie mogę Ci pomóc; w obecnej generacji forestera nie ma ani diesla ani 240 konnego XT
nie wiem też co dokładnie porównujesz - w EU nie ma rav4 z 2.5 silnikiem benzynowym a autor wątku pisał, że nie interesuje go hybryda, a benzynowy 2.0 w rav4 jest jak najbardziej porównywalny z silnikiem subaru

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl