Autor Wątek: Odbieram wkrótce Ravke, odbiór i eksploatacja? Zestaw dobrych praktyk  (Przeczytany 12154 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Odbieram wkrótce Ravke, odbiór i eksploatacja? Zestaw dobrych praktyk
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Grudnia 2021, 13:57:26 »
I będziemy robić bryki dla tematów o brykach...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Grudnia 2021, 14:01:43 »
zrób konserwację podwozia od razu po odbiorze
Ja nie wiem, co Wy macie za fobię z tą konserwacją podwozia. Ja mam 8 letnią ravkę i nie mam śladu rdzy na podwoziu (135 tys km). Co prawda dbam o samochód, po zimie myję podwozie, garażuję w nieogrzewanym garażu.  Więc ja na pewno nie będę robił konserwacji, natomiast będę chciał, żeby przy każdym planowym przeglądzie i wymianie oleju w ASO napisali mi, że sprawdzili podwozie i nie ma śladu korozji. A jeżeli po kilku latach coś takiego się pojawi(może nowe blachy są gorzej zabezpieczane niż te sprzed 8 lat), to wymuszę konserwację w ASO w ramach gwarancji antykorozyjnej. A jak się nie uda, to zakonserwuję na swój koszt. Ale na pewno nie będę wybiegał przed szereg. I mówię Wam szczerze, nie widziałem kilkuletniej Toyoty z zardzewiałym podwoziem(nie mówię o wahaczach czy drążkach kierowniczych), więc nie wiem, czy tej paniki nie napędzają krytycy marki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Grudnia 2021, 14:10:14 »
Jeśli masz na myśli gwarancję perforacyjną, to ona działa tylko na rdzę od środka wskroś, na bank nic nie zdziałasz w ASO z powierzchniową :) Też nic nie robię bo średnio auto mam co 3-4 lata nowe, Tej na elementach zawieszenia itp. nie traktuję jako zagrożenie, bo prędzej gumy padną niż te elementy. Reszta na pewno nie zaszkodzi jak ktoś długo chce jeździć i ja bym wtedy zabezpieczył (np. auto na 10lat)
https://www.auto-swiat.pl/porady/prawo/jak-dziala-gwarancja-antykorozyjna/s2q6308
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2021, 14:12:17 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Grudnia 2021, 14:27:35 »
Jeśli masz na myśli gwarancję perforacyjną, to ona działa tylko na rdzę od środka wskroś
Nie wiem, w jakich serwisach serwisujecie samochody, ale wiele ASO ma takie podejście, że jeżeli regularnie wykonujesz wszystkie przeglądy, to nawet w sytuacjach, kiedy nie ma gwarancji, Toyota partycypuje w naprawie w tzw. "geście dobrej woli". Nie korzystałem z tego, ale mam kolegę, któremu wydmuchało uszczelkę pod głowicą w silniku 2,2 d4d d-cat. Naprawa wyniosła prawie 20 tys zł. Kolega zapłacił 3 tys., resztę pokryła TMP. Ale tak jak pisałem wcześniej. Niech ktoś mi pokaże zdjęcie kilkuletniej RAV4 z korozją podwozia. Wtedy też pobiegną konserwować, a na tą chwilę, zaoszczędzone kilka tysięcy przeznaczę na zapłacenie rachunków za gaz i prąd:))

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Grudnia 2021, 15:30:06 »
jak coś robisz przy aucie na parkingu / w garażu to włącz napęd aby nie drenować akumulatora 12V
W obecnej ravce, jak włączę na postoju radio, a silnik wyłączony, to po kilkunastu minutach wyłącza radio z komunikatem, że odłączyło radio żeby oszczędzać akumulator. W Hybrydzie tak nie jest?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Grudnia 2021, 15:41:56 »
Jest.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Grudnia 2021, 15:52:55 »
Jest.
Czyli podładuje mi baterię startową przez 15 minut? A czy ktoś z Was ma info, z instrukcji obsługi Rav4 Hybrid, jak okresowo ładować baterię startową? Nie chodzi mi o to, co piszą ludzie na forach, tylko co mówi instrukcja lub serwis Toyoty. Pytam, bo w obecnej Ravce (diesel) podłączam inteligentny prostownik na kilka godzin przed zimą  i zapominam o temacie do następnej zimy. A jak trzeba w Hybrydzie?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Grudnia 2021, 22:20:14 »
Jeśli masz na myśli gwarancję perforacyjną, to ona działa tylko na rdzę od środka wskroś
Nie wiem, w jakich serwisach serwisujecie samochody, ale wiele ASO ma takie podejście, że jeżeli regularnie wykonujesz wszystkie przeglądy, to nawet w sytuacjach, kiedy nie ma gwarancji, Toyota partycypuje w naprawie w tzw. "geście dobrej woli". Nie korzystałem z tego, ale mam kolegę, któremu wydmuchało uszczelkę pod głowicą w silniku 2,2 d4d d-cat. Naprawa wyniosła prawie 20 tys zł. Kolega zapłacił 3 tys., resztę pokryła TMP. Ale tak jak pisałem wcześniej. Niech ktoś mi pokaże zdjęcie kilkuletniej RAV4 z korozją podwozia. Wtedy też pobiegną konserwować, a na tą chwilę, zaoszczędzone kilka tysięcy przeznaczę na zapłacenie rachunków za gaz i prąd:))
D4d robili, bo miał wadę konstrukcyjną.
Jak wierzysz, że Ci zakonserwują to super :).
Ja wierzyłem, że zaktualizują audio o AA i AC w Camry. Nie zaktualizowali :).

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Grudnia 2021, 22:21:38 »
Toyota nic nie mówi w instrukcji. Jak zaczęła się pandemia i ludzie przestali jeździć, aku 12V zaczęły padać jak muchy, assistance Toyoty jeździło je ładować. I wtedy Toyota wystosowała pismo, że zaleca raz na dwa tygodnie benzyną odbyć półgodzinną jazdę, a w przypadku hybryd włączyć zapłon i poczekać ileś tam (nie pamiętam ile) minut.
Padające aku 12V w EU to inny motyw/ma inny powód niż ten za oceanem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Grudnia 2021, 22:36:39 »
D4d robili, bo miał wadę konstrukcyjną.
Jednak nie postąpili jak np. fiat z pękającymi alternatorami które ewidentnie były wadą konstrukcyjną, peugot z 1.6 THP, czy  z serią EA111 itp. Tu plus mimo wszystko.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Grudnia 2021, 05:11:29 »
Jest.
Czyli podładuje mi baterię startową przez 15 minut? A czy ktoś z Was ma info, z instrukcji obsługi Rav4 Hybrid, jak okresowo ładować baterię startową? Nie chodzi mi o to, co piszą ludzie na forach, tylko co mówi instrukcja lub serwis Toyoty. Pytam, bo w obecnej Ravce (diesel) podłączam inteligentny prostownik na kilka godzin przed zimą  i zapominam o temacie do następnej zimy. A jak trzeba w Hybrydzie?
Nie wiem co  masz na myśli pytając o podładowanie w 15 minut?  W hybrydzie też  można podłączyć prostownik. Akumulator jest 3x mniejszej pojemności jak w dieslu, więc po uruchomieniu zasilania pojazdu łatwiej o jego rozładowanie. Być może też elektronika pokladowa hybrydy zużywa więcej prądu niż w klasyku.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Grudnia 2021, 08:54:02 »
W RAVce jest aku 45Ah, to w dieslu raczej 2x, a nie 3x większy.
Ale ogólnie duży nie jest i prawdopodobnie ładowanie aku 12V z trakcyjnego odbywa się łagodniej / wolniej niż w tradycyjnym spalinowym.

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Grudnia 2021, 10:25:44 »
Jasne, że wszystko jest, ale w wątkach, które nierzadko mają po 100 i więcej stron. Nikt tego wszystkiego nieprzeczyta... Np. takie modyfikacje powinny być jak dla mnie działem, w którym każda modyfikacja miałaby swój osobny wątek.
Ja przeczytałaem każdy wątek niezależnie od ilości stron. Sporo OT, bardziej lub mniej merytorycznej dyskusji, cennych doświadczeń, opinii i wiedzy można tu znaleźć i wg mnie lektura obowiązkowa :)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Grudnia 2021, 22:07:58 »
zabezpieczenie podwozia przed korozją wybiłem już sobie w sumie z głowy, a lakier?
Rozmawiałem z osobą z "auto-spa". Podobno wszelkie ceramiki itd nie mają sensu kiedy myje się auto czymś co dotyka lakieru czyli: myjnia automatyczna, szczotki na myjniach ręcznych.
No chyba że myjesz auto ręcznie wełną z owcy himalajskiej.

Ani nie mam zamiaru jeździć na specjalne mycia do auto-spa ani nie mam zamiaru spędzać weekendu w ręku z wełną z owcy himalajskiej.

Jak to wygląda u Was? Zabezpieczaliście coś?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Grudnia 2021, 22:34:35 »
generalnie dbam o samochody. jak tylko coś zaczyna gdzieś stukać albo szumieć, naprawiam od ręki. irytują mnie wszelkie tego typu odgłosy...

jeśli natomiast chodzi o lakier, czy podwozie, to wydawanie kilka k zł po zakupie auta na tego typu zabezpieczenia uważam za nieracjonalne. jak będę sprzedawał samochód kilkuletni, to kupiec musi zdawać sobie sprawę, że auto nie jest nowe i może mieć jakieś delikatne uszkodzenia lakiernicze. ogólnie uważam to za bezsensowne i nieopłacalne finansowo. nie sądzę, żebym za 3-5, czy 7 letni samochód z nieco lepszym lakierem (bo uszkodzenia też pewnie będą) dostał o tyle więcej, ile na początku musiałbym wydać na zabezpieczenie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl