Autor Wątek: Corolla 2021 - widoczność  (Przeczytany 4599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DXFM

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Passat
Corolla 2021 - widoczność
« dnia: 26 Grudnia 2021, 17:31:46 »
Cześć.
Myślę o przesiadce z Passata B5 na coś nowego. Siedziałem w nowej Corolli kombi hybrydowej i pierwsza rzecz, która mi się rzuciła w oczy to lusterko wsteczne wraz z zabudową kamery. Moim zdaniem za bardzo ogranicza widoczność do przodu, choćby na sygnalizację świetlną. Wystawiając przed siebie pięść w pionie pod lusterkiem w zasadzie mieści się ona w kącie widoczności pomiędzy lusterkiem a przednią maską.
Poza tym wg mnie jest za duże - tylna szyba nie zajmuje całej jego powierzchni. Na brzegach lusterka, z dużym marginesem, odbija się tylko tył wnętrza kabiny.
Czy miał ktoś podobne wrażenia i uważa to za wadę? W B5 mam świetną widoczność wokół i nie wiem, czy bym się przyzwyczaił, czy przez najbliższe lata żałował wyboru.

Offline micbar1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Corolla 2021 - widoczność
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2021, 20:13:42 »
Wszystko kwestią przyzwyczajenia. Nie jeździłem Passatem B5, ale wieloma innymi autami i Toyota naprawdę prowadzi się świetnie. Nie podjeżdżam pod same światła bo faktycznie zadzieram głowę do góry ale idzie się przyzwyczaić. Dla porównania w Renault Grand Megane czułem się gorzej i w lusterku nie widziałem całej tylnej szyby

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Grudnia 2021, 21:17:05 »
Można się pochylić i wszystko widzisz.A z tyłu nie mam takiego problemu .Regulacją lusterka to podstawa
« Ostatnia zmiana: 26 Grudnia 2021, 21:20:10 wysłana przez Pawel.Kwa »

Offline DXFM

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudnia 2021, 21:25:08 »
To już nie chodzi o samo zadzieranie głowy, ale światła są dokładnie za lusterkiem (sygnalizator stoi po prawej stronie). Przynajmniej te, na których stawałem. W starym Pasku między lusterkiem a dachem jest jeszcze prześwit, przez który mogę obserwować światła bez gimnastyki. W końcu chcemy sobie komfortowo jeździć. Tutaj wszystko zabudowane od góry, czuję się jak w kabinie samolotu pasażerskiego, w której też niewiele widać. Tylko że taka maszyna sama leci.
Swoją drogą ciekawe, że mimo kamery przedniej nie widzę systemów rozpoznawania świateł sygnalizacji świetlnej. Mógłby dawać sygnał dźwiękowy przy zmianie na zielone. Wtedy jedno kuknięcie żeby się upewnić, że faktycznie dla mnie zielone. A są systemy dynamicznego tempomatu czy rozpoznawanie znaków...

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Grudnia 2021, 21:50:37 »
No tak posadź robota za kółkiem i śpij.Jak masz problem z ze światłami to kip inny samochód, może wyższy, lub z większymi szybami.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudnia 2021, 12:14:22 »
Ja jeżdżę Corollą od 3 miesięcy i nie mam żadnego problemu z jakąkolwiek widocznością, a jeszcze mam na szybie obok lusterka wstecznego wideorejestrator. Nie ma co się czepiać szczegółów. Za duży komfort to można zasnąć za kierownicą.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline DXFM

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2021, 23:15:44 »
Ja jeżdżę Corollą od 3 miesięcy
Jakie wrażenia z jazdy przez ten okres? Jakieś wady, braki albo upierdliwości?
Ja na przykład zdziwiłem się, że oświetlenie kabiny jest na zwykłych żarówkach. Jednak to pierdółka, może da się zamontować odpowiedniki LED.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2021, 23:23:14 »
Ja na przykład zdziwiłem się, że oświetlenie kabiny jest na zwykłych żarówkach.
Szkoda, że nie chcesz kupić rav4 2021, to dopiero byś się zdziwił  brakiem podświetlania sterowników szyb, schowka, itp. :cool: Żarówki też oczywiście...zwykłe, ale to najtańsza wymiana.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2021, 23:44:12 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudnia 2021, 23:27:31 »
Ja na przykład zdziwiłem się, że oświetlenie kabiny jest na zwykłych żarówkach.
Szkoda, że nie kupiłeś rav4 2021, to dopiero byś się zdziwił  brakiem podświetlania sterowników szyb, schowka, itp. :cool: Żarówki też oczywiście...zwykłe, ale to najtańsza wymiana.
Po co ledy ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudnia 2021, 23:30:29 »
Po co ledy ?
Może chce czytać w aucie, albo dlatego, ze...taka moda?

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Grudnia 2021, 23:33:17 »
Oświetlenie wewnątrz na ledach. Proszę, większych problemów nie ma ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudnia 2021, 23:43:50 »
Oświetlenie wewnątrz na ledach. Proszę, większych problemów nie ma ?
A skąd ma wiedzieć? Toż jeździ Passatem, a o tym dopiero myśli. :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudnia 2021, 15:52:19 »
Jakie wrażenia z jazdy przez ten okres? Jakieś wady, braki albo upierdliwości?

Wrażenia pozytywne, jest ok. A napęd hybrydowy w połączeniu z automatyczną skrzynią e-CVT, to bajka. Jest kilka drobnych niedociągnięć, o których już pisałem w innym dziale, ale które auto ich nie ma? Zawsze, w każdym aucie można się czegoś czepić. Zobacz tu, w środku tej strony wymieniłem plusy i minusy, oraz na początku, na pierwszej stronie plusy i minusy opisał kolega bardos.1979  https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,51861.30.html

Ja na przykład zdziwiłem się, że oświetlenie kabiny jest na zwykłych żarówkach. Jednak to pierdółka, może da się zamontować odpowiedniki LED.

A ja się nie zdziwiłem, nawet nie patrzyłem, co tam jest, ważne, że działa i wystarczająco dobrze świeci. Ty się naprawdę nudzisz, albo nie masz co robić, że chcesz tam wyciągać żarówki i montować jakieś ledy, nie wiadomo, po co.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2021, 16:01:06 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudnia 2021, 18:41:29 »
Błagam Cię, nie pisz o automatycznej skrzyni biegów e-CVT tylko o przekładni e-CVT, please...

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudnia 2021, 18:54:15 »
Błagam Cię, nie pisz o automatycznej skrzyni biegów e-CVT tylko o przekładni e-CVT,

Ale ja nie napisałem - automatyczna skrzynia biegów e-CVT /bo tam biegów nie ma/, tylko napisałem automatyczna skrzynia e-CVT
 /bo to jakaś skrzynia z trybikami jest/. No, ale zrobię, jak sobie życzysz, od teraz będę się wyrażał - automatyczna przekładnia e-CVT :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl