Autor Wątek: Hokej przedniego zderzaka  (Przeczytany 13723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Hokej przedniego zderzaka
« Odpowiedź #60 dnia: 18 Stycznia 2022, 12:57:20 »
ps. powinny mi dzisiaj przyjść gumki, ale nie wiadomo kiedy mi się zechce je montować przy tej pogodzie, jak zamontuję to zobaczę co się zmieni

Najpierw przytnij bo za pierwszym razem trochę z tym schodzi. Montaż potem jest szybki - 5 minut i gotowe. Ale najpierw spróbuj z jednym rządkiem i zobacz jak leży.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #61 dnia: 18 Stycznia 2022, 20:24:53 »
jak masz sedana to masz poziome wloty

Hatchback. Zresztą w hatchbacku też nie byłoby problemu z montażem zasłony. Kawałek grubej, sztywnej czarnej folii można dociąć, żeby ładnie i sensownie leżało i przypiąć od zewnątrz malutkimi czarnymi trytytkami do grilla. Nie byłoby to może tak ładne, jak twoje uszczelki, ale nie byłoby aż takie szpetne i rolę by spełniało. Ewentualnie ładniej można założyć od wewnątrz, ale to już musiałby być jakiś jeszcze sztywniejszy, czarny materiał, zamiast grubej folii, jakaś płytka z czarnego plastiku, czy coś, żeby wiatr nie wyginał i nie wdmuchiwał do środka.
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2022, 20:29:30 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #62 dnia: 19 Stycznia 2022, 13:25:30 »
Co najmniej 30% przyspieszenie rozgrzania silnika to mało ?

Nie twierdzę, że mało, tylko gdyby to były wyniki temp. z vag po takim samym odcinku drogi, z i bez blendy, to by więcej powiedziało. A raczej bardziej widoczne by było. Co innego %, a czysta różnica liczb w temp.

Tyle ze jest upierdliwa bo trzeba ją samemu montować i demontować więc na rozwiązanie produkcyjne na szeroką skalę się nie nadaje. Tylko dla pasjonatów takich jak my

I to jest test, dzięki któremu się dowiemy o sobie, innych czegoś więcej poza kierowaniem.

Żaden współczesny samochód nie ma zwisającej gumy z przodu, który dodatkowo się brudzi

Jak się dba tak się ma, z czasem zsiwieje z brudu i słońca. Taki efekt widać na tym foto, albo ktoś tam nie umył po prostu. A wystarczy przecierać co mycie czymś do zew. plastików z ochroną UV.

jeździłem Aurisem 1,6 bez żadnej zasłony i w zimy grzanie w kabinie było super,
Co nie znaczy, że nie może być lepiej, tak dla kierowcy jak i silnika. Otwarta japa i non-stop owiewanie silnika zimą, to jest dolna granica warunków.

W hybrydzie osłona da zysk cały czas w mieście przy innych tylko przy pierwszym rozgrzaniu bo potem i tak mają nadmiar ciepła.

No tak w hybrydzie będzie większy zysk, tym bardziej jak tam silnik spalinowy nie chodzi cyklicznie. Ale w zwykłych na strikte mieście również będzie podobny zysk. Można w wynikach rozróżniać taki podział. Tylko tak, w mieście tam trochę leci powietrze, podczas gdy silnik ma krótkie odcinki i nie osiąga max małego obiegu. Natomiast w trasie wali tam powietrze masakrycznie, a silnik jest akurat na pełnym małym obiegu. Jak myślicie, gdzie taka blenda w zimie, ma lepszą rację bytu ?

Ja jestem daleki od dokładania jakichś plastików na te zapinki, to będzie miejscowo się ruszać i trzeć, a te zapinki na pewno odcisną ślady, gąbka dopasowana to najlepszy pomysł i gwarantuje brak uszkodzeń, a jeśli to minimalne.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2022, 13:43:28 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #63 dnia: 19 Stycznia 2022, 13:50:20 »
Oto odpowiedź z centrali odnośnie "hokeja".

Po przetłumaczeniu w google.

Przedni widok.

1. Przód uosabia „ostry wygląd*1” w kierunku od góry, który podkreśla widok z góry, symbol Toyoty po środku i odważną strukturę od osłony chłodnicy przez przednie reflektory.

2. „Under priority*2” jest wzmocnione przez podkreślenie trapezoidalnego kształtu otworu przedniego zderzaka, jednocześnie sprawiając, że obszar od maski silnika do przedniego zderzaka wydaje się jednolitą masą.

3. Reflektory wyposażone są w wysoce wydajne światła projekcyjne zarówno dla świateł drogowych, jak i mijania, oferują doskonałą funkcjonalność, wyrażają obraz bystrych oczu nastawionych na przyszłość.

Wskazówka.

*1. Ekskluzywny motyw stylistyki przodu Toyoty, który w połączeniu z dynamicznym „Pod priorytetem” daje jasne, inteligentne i wyraźnie wyróżniające się wrażenie.

*2. Przód z powiększonym otworem i asertywną konstrukcją pod osłoną chłodnicy, oparty na teoriach technicznych mających na celu poprawę aerodynamiki, chłodzenia i ochrony pieszych.

Zaznaczyłem kluczowe zdanie i słowa. Co o tym myślicie, marketing czy design, chyba jeszcze podpytam, czemu ten marketing nie wylał się jak zauważył faciulula poza EU ?

1. To ostry wygląd przez zmarszczone brwi, pazur jednak miał być i bystre śledzące oko. Na rysunku lepiej to widać, niż jak się patrzy na auto fizycznie.  :shock:
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2022, 14:02:48 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #64 dnia: 19 Stycznia 2022, 14:58:03 »
Wg mnie rysunek przedstawia Aurisa BEZ hokeja, który jest prosty na całym odcinku ale nie takoi "pocięty" jak ten przedstawiony. To co widzimy to jest dolna osłona silnika.

Dostaliśmy marketing bulszit...

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 19 Stycznia 2022, 15:13:02 »
Dlatego dopytam, bo na foto brak tej gumy raczej i jak to się ma na inne rynki a w EU. To wygląda jak wyjaśnienie wersji bez gumy, skoro jej nie ma i tak piknie opisane. Ogólnie jakby dla nas potwierdzenie do zdejmowania hokeja. Zobaczymy.

Oby guma nie była tylko powodem zatkania japy, takiego odwróconego U w środku lini dolnej zderzaka. Przed lift ma większą japę niż po lift.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2022, 15:14:57 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #66 dnia: 19 Stycznia 2022, 15:56:10 »
Ciekawostka: w instrukcji samochodu wszystkie rysunki przedstawiają pojazd bez hokeja. Tak jak by Toyota nie planowała tej części podczas budowania tego modelu. Regulacja czy homologacji w EU musiała to jakoś wymusić.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 19 Stycznia 2022, 22:31:29 »
Dobrze że zauważyłeś, ja też w instrukcji z DE nie mam na rysunkach hokeja. Moja Auris jest w wersji, która miała zapoczątkować i rozkręcić w DE sprzedaż Auris II. Czytaj zachęcić poza wyglądem też wyposażeniem. Jeśli w pierwszym czasie sprzedaży nie było też hokeja, to możesz mieć rację. To kolejny punkt do centrali. 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 24 Stycznia 2022, 22:07:10 »
Mam odpowiedź z centrali.

Nie wyjaśnili kuriozum, bo na rysunku brak hokeja, a opis jakby jego dotyczył. Zapytałem wprost czy to dotyczy z, czy bez hokeja. Nie wyjaśnili też opisu pod rysunkiem, co do chłodzenia czegoś i w jaki sposób to ochrania pieszych. Nie wyjaśnili też, dlaczego w instrukcji na rysunkach nie ma tego hokeja, skoro w aucie fizycznie jest. Odnieśli się jedynie do aerodynamiki.  :-(

"Osłona, o której Pan pisze ma znaczenie aerodynamiczne. Zmienia ona ukierunkowanie strugi powietrza.

Nie posiadamy informacji jak dokładnie wpłynie demontaż tego elementu na zachowanie się pojazdu, ponieważ nie prowadzimy tego typu testów. Istnieje możliwość wzrostu poziomu hałasu generowanego przez powietrze pod pojazdem bądź wzrostu zużycia paliwa (w zależności od prędkości jazdy)."

Czyli na innych rynkach może nie być osłony, może być większy hałas i spalanie. A na rynku UE już nie, znowu domniemam jakieś dodatkowe EU przepisy, wymagające montowania tej osłony. Tylko aby wiedzieć czy i jak auto hałasuje, musiały by być wykonane testy. Które dawały by wyniki, na których różnicy wymogi EU mogły by się opierać. Czyli np. bez osłony hałas jest 90dB, a z osłoną już 80dB i wartości z osłoną spełniają przepisy jakieś w EU. Dodatkowo jakieś mniejsze tyci spalanie, bo EU szaleje na punkcie eco. Co tłumaczyło by różnicę w jej montowaniu przez producenta na wybrane rynki. No i w tym upatruję ochronę pieszych, osłona ma ich chronić przed hałasem. <zalamka>

Zadałem kolejne pytania, z których nie ma się jak wykręcić. Chyba że nie odpiszą. Wyczuwam, że nie chcą przyznać się, że na specjalne wymogi EU tylko ta osłona jest montowana. Bo wtedy by wyszło, że to kosmetyka i małe różnice.  :grin:

To jeszcze mnie dziwi, w stopce pisze "Kapitał zakładowy: 475.000,- PLN", mało jakoś jak na taką firmę. :shock:

Niby sport auta są przodem przyklejone do asfaltu, by mniej powietrza leciało pod. Ale Auris-owi daleko do sportu i ogólnie jest jeszcze za wysoki. Domniemam jeszcze, tylko nie wiem jaki tego zakres, że hokej podczas jazdy jednak się odchyla do tyłu. No i powstaje pytanie, czy lepiej powietrze opłynie bez hokeja, czy z hokejem który jest pionowy wstępnie ? 
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2022, 22:15:47 wysłana przez Rademenes »

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Stycznia 2022, 12:00:22 »
Ja już wychodzę z założenia, że nic mnie chyba nie przekona, aby założyć z powrotem ten hokej. Przód auta wygląda zdecydowanie lepiej bez niego. Wszystkie współczesne samochody segmentu C i wyżej mają podobnie wyglądający błotnik, który w środku jest trochę wyższy i wpuszcza powietrze pod podwozie. Wierzę w projektantów Toyoty, że projektując Aurisa nie zdecydowali się montować ten hokej na rodzimy rynek japoński oraz duże rynki USA i Australii. Czyli nie było to tak istotne bo inaczej by to zrobili i tam. Europa a raczej urzędnicy w Brukseli są pokręceni i to wiadomo nie od dziś. Niech sobie sami zamontują hokej na czole i z nim jeżdżą :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:03:36 »
Skąd masz info, że na tamtych rynkach tego nie ma?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:40:42 »
@Krisman 12 post od początku, pisałeś tu i czytałeś, umknęło ?

Dobrze, że jest przykład na innych rynkach braku hokeja i to nie montowanego przez producenta. Nie będziemy pionierami w zdejmowaniu i zaraz by ktoś powiedział, poprawianiu świętego konstruktora. Dla zdejmujących lepiej, tym bardziej, że przewaga większości tego nie ma. Testów też pewnie nie robili z i bez. Bo gdyby była znaczna w nich różnica, to inne rynki też by hokeja wymagały. Dopisali marketing na EU, aby klient uwierzył. No i nie chcą  się przyznać, jak piszesz @faciulula, że to wszystko przez chore łby w Brukseli, które z nudów i dla zatarcia braku bezczynności za bajońskie pensje, wymyślają cokolwiek. Sztuka w sztukę, tylko przesada w tym już dawno poszybowała w kosmos. 

Czekam czy i co odpiszą, zdradzą się czy dalej bez wyjaśnień polecą w marketing i może będzie gorzej.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #73 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:59:24 »
Ale to hokeje to nie jest jakiś nowy temat. Przykladowo pierwsze trojaczki Galaxy/Sharan/Alhambra miały hokej.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: 25 Stycznia 2022, 14:37:14 »
Wiadomo ale teraz tego tak się nie robi. Tak się robiło 20 lat temu jak piszesz w starych modelach. Skoro Toyota musiała coś zasłonić czy spełnić jakieś regulacje czy coś w tym stylu to mogła trochę obniżyć zderzak. A tak to wyszło takie trochę druciarstwo. Damy gumę od spodu i będzie git ...

Po nowych modelach Toyoty widać, że nie idą już tym tropem. Nowa Corolla nie ma hokeja, nowy Yaris też nie (ten poprzedni miał!). Ale poprzednia Corolla czyli w zasadzie Auris Sedan na rynku europejskim nie miał hokeja. Czyli tylko hatchbackowi to przyczepili.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022, 14:39:41 wysłana przez faciulula »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl