Autor Wątek: Silnik słabo się rozgrzewa  (Przeczytany 5601 razy)

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Silnik słabo się rozgrzewa
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Stycznia 2022, 14:38:29 »
Jak ci jedna kreskę ładuje parę minut to może to jest przyczyna zwiększonego spalania. Jedna kreska to się powinna w minute naładować. To by miało sens i logikę, że benzyna idzie niepotrzebnie na długie ładowanie z powodu niewydolności baterii (a i odzysk też pewnie mniejszy przez to).
Też mnie to zastanawia. Tak kiedyś nie było. Auto na gwarancji, czy i jak to zgłosić jako usterkę?

Próbowałeś kończyć dojazd do pracy z pełną baterią, najlepiej 7/8?  Z moich doświadczeń wynika że nie należy drenować baterii pod koniec dojazdu aby zrobić lepszy wynik bo potem start na zimno z pustą powoduje znaczny wzrost zużycia paliwa gdy układ wymusza pracę silnika zarówno w celu rozgrzania jak i doładowania baterii.

No właśnie jak pisałem, pełzając w korku z już nagrzanym silnikiem  często nie mogę unikać rozładowania do dwóch kresek. Wydawałoby się, że ruszając nieco dynamiczniej nawet na krótkich odcinkach, nieco ponad połowę zakresu ECO, kiedy włącza się spalinowy i odzyskując później na delikatnym hamowaniu - to powinno baterię doładowywać - ale jednak w tych warunkach to nie działa. I tak bateria rozładowuje się (tak ruszając zużywany jest też prąd z baterii, bilans dla baterii jest niekorzystny).   
A 7/8 to już niezmiernie rzadko się udaje, musiałbym gdzieś na długim odcinku odzyskiwać, najlepiej z dużej górki. Czasem się udaje dobić do 7 jak już było 6, spora prędkość i z bardzo daleka widzę czerwone światło a nikt nerwowy nie pogania z tyłu. W normalnym, ciasnym ruchu miejskim to nie do zrobienia.
Nie wydaje mi się, żeby było korzystne kończyć z naładowaną w pełni baterią, szczególnie teraz, kiedy nagrzewanie i tak trwa dość długo. Po starcie i tak spalinowy musi dłuższy czas pracować, to właśnie doładuje baterię, a gdyby była pełna to pracowałby tylko po to żeby się nagrzać. Specjalnie nic z tym jednak nie robię, warunki na drodze wymuszają sytuację. A warunki drogowe mam takie, że mam dużo świateł prawie od początku, szczególnie wracając.

Głupio to nawet wygląda do postronnego obserwatora (kiedyś tak właśnie obserwowałem inne hybrydy jak jeszcze mało o nich wiedziałem i myślałem że coś zepsute jest) jak stoi sobie takie auto pod światłami, a silnik pracuje "nie wiadomo po co" i to na dość wysokich obrotach.  No ale ten typ tak ma. Szkoda, że kierowca nie może o tym decydować, albo algorytm nie wyłącza jednak silnika na postoju.

Jakie są wskazania średniego zużycia paliwa z tych codziennych przejazdów, porannego ze średnią prędkością prawie 40 km/h i powrotu  ze średnią niewiele ponad 20 km/h?
Prawie to samo, teraz zimą zwykle 5.3 do 5.8. Rano lepsze warunki, ale niższa temperatura otoczenia zwykle.  Był parę dni temu niezwykły przypadek. Rano udało się zejść do 4.8 - ale krótki postój miałem wcześniej, i co ciekawe obserwowałem wtedy temperaturę - bardzo szybko osiągnęła 70 stopni po drugim rozruchu. Dziwne to było, bo w zasadzie cały dystans był ten sam, po prostu po pierwszym kilometrze był krótki postój.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Stycznia 2022, 18:06:26 »
Był parę dni temu niezwykły przypadek. Rano udało się zejść do 4.8 - ale krótki postój miałem wcześniej
Jak wyłączyłeś zapłon to komputer skasował wynik i po ruszeniu zaczął od nowa, a skoro auto było już rozgrzane to koniec wyszło lepiej

To dziwne, że nie widać różnicy w spalaniu pomiędzy jazdą do pracy a powrotem.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2022, 18:10:24 wysłana przez Zbig »

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Stycznia 2022, 08:36:45 »
Prawie to samo, teraz zimą zwykle 5.3 do 5.8. Rano lepsze warunki, ale niższa temperatura otoczenia zwykle.  Był parę dni temu niezwykły przypadek. Rano udało się zejść do 4.8 - ale krótki postój miałem wcześniej, i co ciekawe obserwowałem wtedy temperaturę - bardzo szybko osiągnęła 70 stopni po drugim rozruchu. Dziwne to było, bo w zasadzie cały dystans był ten sam, po prostu po pierwszym kilometrze był krótki postój.

Bardzo dobrze że to napisałeś bo mam pretekst do napisanie mojego :)
Dzisiaj z rana trzeba było oskrobać szyby więc samochód się zagrzał na postoju a po paruset metrach zatrzymałem się pod sklepem. Z okazji tego że potem start był już na gorącym i liczenie spalania zaczęło się od nowa to:
- spalanie z 6 km do pracy w mieście miałem na poziomie 3,4l
wiadomo że to wynik do chwalenia się tylko a nie rzeczywiste zużycie codzienne, bo i nagrzany silnik i sobota rano więc jazda płynna bez korków.

Jedź na test baterii najpierw i zgłaszaj usterkę że słabo ładuje, zresztą możesz to sprawdzić na postoju metoda tu gdzieś podawaną.
Ustawiaj na D, hamulec w podłogę i równocześnie gaz w podłogę i zobacz ile ci będzie ładował jedną czy dwie kreski. (przy ustawieniu na P ładowanie takie nie działa) . Hybrid asistan zresztą powinien ci w raporcie potem dokładnie powiedzieć ile było prądu ładowania itd. jak sobie raport wygenerujesz.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Stycznia 2022, 09:11:37 »
Jak wyłączyłeś zapłon to komputer skasował wynik i po ruszeniu zaczął od nowa, a skoro auto było już rozgrzane to koniec wyszło lepiej
No tak, jak chodzi o zużycie paliwa to jest jasne.
Ale mi chodzi o temperaturę - nie powinno to wpłynąć dodatnio na osiągniętą temperaturę, w sumie dystans był ten sam, a nagrzał się dużo lepiej. Może przypadek.
możesz to sprawdzić na postoju metoda tu gdzieś podawaną
Hybrid asistan zresztą powinien ci w raporcie potem dokładnie powiedzieć ile było prądu ładowania itd. jak sobie raport wygenerujesz.
Tak chyba zrobię (zanim pojadę do ASO), tylko jeszcze się uczę tego i nie mam odniesienia, czy wyniki będą prawidłowe czy nie.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Stycznia 2022, 09:48:24 »
No tak, jak chodzi o zużycie paliwa to jest jasne.
Ale mi chodzi o temperaturę - nie powinno to wpłynąć dodatnio na osiągniętą temperaturę, w sumie dystans był ten sam, a nagrzał się dużo lepiej. Może przypadek.
Jak nie przypadek to by wskazywało ponownie na jakiś termozawór bo na postoju nic ci nie krąży i całe ciepło zostało w silniku a nie poszło na chłodnicę.
Jak jest gwarancja to zgłaszaj problem z temp silnika i słabym ładowaniem baterii, niech posprawdzają - dadzą ci raport i co najwyżej reklamacji nie uznają.

Bo inaczej to taka zgadywanka i wróżenie z fusów, jeden przyjmie to jako norma i będzie jeździł aż mu całkiem coś padnie a inny się doszuka i będzie drążył jak już niedomaga coś lekko.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Stycznia 2022, 12:03:03 »
Bateria jeśli jest słaba to bardzo szybko się ładuje i równie szybko rozładowuje. W początkowej fazie rozruchu zimnego silnika bateria nie jest ładowana. Wczoraj pojeździłem z HA i również zaobserwowałem trudność w rozgrzaniu silnika powyżej 60st. Pomogło wyłączenie nawiewu a więc i ogrzewania. Silnik momentalnie rozgrzał się i wszedł w S4. Po włączeniu ogrzewania trzymał już temperaturę w okolicach 80st.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl